3dubbel glas en zonnescreen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Is het waar dat er bij driedubbel glas geen nood meer is aan een zonnescreen omdat de warmte wordt buitengehouden door het glas?
Of komt dit van een verkoper die liever geen screens verkoopt?

Reacties

de warmte wordt misschien wat buitengehouden, maar het licht niet, en die lichtstralen worden ook warmte, simpel gezegd misschien, maar nog niet zo simpel als die verkoper van je...

Het komt eerder van een verkoper zonder enige kennis betreffende driedubbel glas. Het is zelfs zo dat voor het meestal driedubbel glas, vanuit de vraag hiervoor door de passiefnorm, zelfs een hogere g-waarde heeft.

die g-waarde is de licht toetrendingscoefficiënt, dus hoe hoger hoe meer warmte via het licht meebinnen komt.

 

Of anders gezegd: heb je grote(re) glaspartijen op het Z of ZW met driedubbel glas moet je zonwering voorzien of in de zomer krijg je meer warmte binnen dan bij (het meeste) dubbel glas.

 

In de winter kan je daarentegen wel genieten van die hogere g-waarde want het glas houdt wel de koude buiten maar de warmte van binnenkomend licht zal hoger zijn. Voor zover de zon schijnt in de winter  ;-)

Ik denk dat je, met een triple glas raampartij op het zuiden, niet zonder zonwering kunt zitten ! Dat gaat in de zomer veel en veel te warm worden. Let wel ; de kou kan niet in het huis, maar overmatige warmte kan er dus ook niet zomaar uit. Je moet dus voorkomen dat het in de zomer te warm wordt. Dat kan uiteraard met koeling in het huis (dat kost weer extra energie) of met zonwering. Wij krijgen in onze LEW/passiefhuis (EPC van 0,22) een raampartij van 5,5 meter op het zuidoosten. Daar zijn zonnescreens voorzien, die ook nog eens de insecten buiten houden. Er zijn inmiddels screens uit 1 stuk die een oppervlakte kunnen meten van 18 m2. Dan heb je niet meer 2 of 3 screens nodig voor een groot oppervlak.

Corine

Kris,

 

De g-waarde is niet de lichttoetredingscoefficiënt, maar de zontoetredingsfactor of energiedoorlaat.

g komt van het Duitse gesamtenergiedurchlass (totale energiedoorlaat)

Je kiest idd best voor een zo hoog mogelijke g-waarde in combinatie met zonwering of (indien zuidoriëntatie) dakoversteek/luifel/balkon/loofboom/ ....

 

Er bestaat natuurlijk ook driedubbel met zeer lage g-waarde, (middelste glasplaat kan ook een folie zijn) maar dan loop je idd in de winter veel gratis energie mis.

 

 

Dirk