4cm vloeropbouw > tegels

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Iemand een idee hoe ik een tegelvloer kan leggen bij 4cm vloeropbouw vanaf de welfsels? Vloeropbouw verhogen is geen optie, waardoor de traditionele chape ook al wegvalt. Wat zijn de mogelijkheden? Tegels in mortelbed op welfsels? Anhydriet? Egaline?

Alvast érg bedankt.

Groetjes!

Reacties

welfsels uitbreken! 

je hebt op de welfsels minstens een druklaag van 4cm nodig, anders gaan je welfsels bewegen en kan je bijna zeker zijn dat je scheuren in de tegelvloer riskeert.  en dan hoort er ook nog isolatie te zitten (of kan die langs onder?). 

als er al een druklaag op de welfsels ligt, zou je met een mortelbed kunnen werken, voor egaline is 4cm dan weer veel te veel en onbetaalbaar vrees ik.

hans d

Dankjewel hans voor je reactie!

Isoleren kan inderdaad langs onder. Onder de gehele gelijkvloerse verdieping loopt een kelder (de ingang van ons huisje ligt vooraan gelijk met de straat maar achteraan niet. De kelder komt dus uit op de tuin en wordt gebruikt als garage + bureau + washok) . Welfsels uitbreken is (budgetair) geen optie vrees ik ... Ik kan me ook moeilijk inbeelden hoe zoiets in zijn werk gaat? Scheuren bij grote keramische tegels kan ik begrijpen. Zou zich dit ook voordoen bij (cement)tegels van klein formaat?

 

Een laatste optie is denk ik de keuze voor een houten vloer? Of kan het principe van een houten vloer niet worden toegepast? Houten roostering met hierop een gipsplaat (ipv osb) en nadien tegels? (Ik ben maar eventjes aan het brainstormen :-))

Mij lijkt een vloeichape hier de beste oplossing.

Kan vanaf 3cm.

Daarop verlijm je dan de tegels.

vloeichape kan inderdaad, als er een druklaag op de welfsels is gegoten.

welfsels bewegen, daarom hoort daar een druklaag te zijn.  anders loop je altijd risico op scheuren, speelt geen rol welke tegel en hoe groot.

maar een houten roostering + gipsplaat + tegels, dat lukt je nooit op 40mm.  je kan bv een gipsvezelvloerplaat nemen en die zijn minstens 20mm dik, een gewone gipskartonplaat zakt door.  als je daar een tegel op legt (10mm) blijft er 10mm over voor de roostering, dat werkt ook niet. wat je misschien zou kunnen overwegen is een uitvullingslaag van 10mm met korrels (bv kurkkorrels) met daarop een gipsvezelvloerplaat van 20mm, dan blijven er 10mm voor de tegel.  aangezien je met een losse korrel werkt zullen bewegingen van de welfsles niet direct problemen veroorzaken, want je hebt een zwevende vloer.

Ik ben niet helemaal zeker wat een druklaag juist is :-) volgens mijn alwetende vader gaat het niet om welfsels maar eerder om een soort van gegoten betonplaat (hoewel ik dus dacht dat dit hetzelfde was..) Na een korte speurtocht bij de google afbeeldingen lijkt de ondergrond inderdaad niet echt op (moderne?) welfsels. Ik wou eventjes een foto toevoegen via bestandsbijlages .. maar dit lukt blijkbaar niet. In ieder geval hartelijk bedankt voor de reacties!

sarah

als het een gegoten betonplaat is dan is dat scheuren geen probleem en kan je bv wel met een vloeichape werken, en da's een heel stuk eenvoudiger!