Septische put en IWZ voor- en nadelen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo allemaal,

Ik ben het laatste jaar als maar meer eco-bewust aan het worden en hoe meer onze bouwaanvraag vordert, hoe uitgebreider de plannen worden. Momenteeel worstel ik met het volgende vraagstuk.

Het is de bedoeling om in onze nieuwe woonst zo weinig mogelijk drinkwater te verbruiken. Besparen op water voor bad en douche is geen optie, de comforteisen van het gezin zijn nu eenmaal wat ze zijn. Dat een moestuin besproeid zal moeten worden staat ook vast. Resultaat: een behoorlijk hoog waterverbruik voor ons gezin van ongeveer 500 à 600l per dag (5 personen). Met een totale geprojecteerde dakoppervlakte van ongeveer 160m² is dit onvoldoende als we toilet, bad, douche, wasmachine en buitenkranen moeten voeden met regenwater.

Eerst ontstond daarom het idee om alleen grijs water (bad en douche) te zuiveren (met percolatieveld) voor hergebruik in toilet en buitenkranen. Dat zou toch al moeten toelaten om een derde van het benodigde regenwater te recupereren. Nu vernamen we via onze architect dat de installateurs van percolatievelden eerder voorstander zijn van alles te zuiveren (ook zwart water dus). Daarom ook de overweging om alle water te zuiveren en te hergebruiken voor toilet en buitenkraan (overschot kan via infiltratie en/of regenwater afvoer weg).

Zuiveren van zwart water heeft een aantal consequenties. Dit impliceert het installeren van een septische put. Gescheiden opvang van zwart en grijs water (want grijs water gaat best niet naar septische put). Er is de noodzaak tot gezinsdiscipline in verband met wat in de septische put terecht komt. Afhankelijk van de goede werking moet de septische put geruimd worden. Er is kans tot (of angst tot?) reukoverlast bij bevloeing van het rietveld. Grotere oppevrvlakte van het rietveld.

Voordeel: meer water gerecupereerd en misschien een zeer beperkt drinkwaterverbruik.
Nadeel: zoals boven, maar via de septische put ook meer uitstoot van broeikasgassen (Methaan is 20 keer erger dan CO2).

Kortom, de vraag aan specialisten en geïnteresseerden met kennis van zaken:
Is -los van de kostprijs- het sop de kolen waard? Loont het de moeite om het gezin te overtuigen en sensibiliseren en de extra investeringen te doen en extra onderhoud er bij te nemen?

Bedenk dat deze plannen zich situeren in een nieuwe mini verkaveling, waar gescheiden afvoer bestaat zonder verplischting tot septische put en of IWZ.

Alle commentaar is zeer welkom.

Mvg, Marc

Reacties

.

Beste

hoe groot is het oppervlak van het rietveld? Indien heel groot kunt u misschien het rietveld vervangen door een (zwem)vijver, waaruit u de ontbrekende liters kunt pompen?

eddy

ps hoeveel  liter verwacht u uit de 160 m² dak opp?

Beste gommer,

Ik zou voorstellen om je verwacht verbruik van 500 à 600 liter eens onder de loep te nemen.  Wij zijn sinds kort met z'n vieren, maar afgelopen jaar hebben wij "slechts" 42cuub drinkwater verbruikt (enkel de wasmachine is op het regenwater aangesloten).   Met uw 500l per dag zou je aan +/-150cuub per jaar komen...  Dit is wel heeel veel meer dan ons verbruik.   

Hoe kom je aan die 5à600liter?

Gr,

R

Ik stel het waterverbruik liever niet ter discusssie, maar om een idee te geven waar het naar toe gaat: baden en douchen (pubers), dagelijks 1 of meer wasmachines, toiletspoeling, tuin sproeien. Ons verbruik is momenteel 220 m³ per jaar. 220000l / 365 / 5 = 120 l = het landelijk gemiddelde. Ik weet dat hier op het forum de neiging groot is om aan te dringen dat dit verbruik vermindert, maar doe dit a.u.b. niet, want dit is een vast gegeven in ons gezin.

 

Mvg, Marc

Een rietveld voor zuivering van 5 IE is 'slechts' 25m², bijlange na geen zwemvijver.

Van 160m² dak mag je realistisch een regemlatig gevulde put van 7500l verwachten, maar ik zou opteren voor 2 putten van 6000 of 7000l met hevel. Regelmatig overstromen is verzekerd door de trage hevel en overloop in de eerste put, de 2 samen geven een buffer capaciteit van 14000l.

Dag Gommer,

Ik vind dat het uw verdomde plicht is om je vrouw en/of kroost erop te wijzen dat ze verstandig moeten omspringen met schaars drink- en regenwater.  (dit heet opvoeding)

 

Los van deze opmerking is minder verbruiken gewoon de eenvoudigste, goedkoopste en effectiefste manier om uw probleem op te lossen.    Dit kan al door eenvoudige maatregelen die uw comfort niet of amper beïnvloeden.  Trouwens, het gemiddelde waterverbruik is in belgië 106liter per persoon en niet 120liter (http://www.tmvw.be/rationeelwaterverbruik.html).  In uw geval zit je er (op jaarbasis) al 25m³ boven (!).   Zeggen dat daar niets aan te doen valt is een beetje kort door de bocht.  (jezelf vergelijken met het landelijk gemiddelde is sowieso al niet erg ambitieus...)

Beste Marc

misschien een paar low tech oplossingen zoals bvb een 2 spoeling toillet, en een traditionele steen put van +/- 10 meter diep?

eddy

ps zo'n riet veld, werkt dit echt altijd? Ook na de voorjaar grote kuis met veel bleekwater en kuis product en een koude periode zonder veel bio activiteit in het water? Hebben de meeste rietvelden geen afvoer in de riool, zodat het eigenlijk niet echt op valt als ze een 2 weken niet werken?

Dubbel spoeling toilet is er al dus dat zal weinig verschil maken.

 

Rietvelden worden meestal geïnstalleerd waar er geen riool is en de uitloop infiltreert in die gevallen meestal. De werking is minder, maar aangezien de actieve beetjes leven op het wortelstelsel, ondergronds, beneden de vrieszone, blijft de werking ok. Misschien minder in koude periodes, maar nog altijd voldoende.

 

Mvg, Marc

Met zo'n harde stellingname komen we ook niet ver. Ik probeer oplossingen te zoeken binnen de grenzen van wat realistisch is. Als ik uw redenering volg, dan moeten we onze pubers huisarrest geven. Want één op de twee keer als ze naar een scatepark trekken, moeten we ze met de auto gaan halen omdat de bus niet komt opdagen. Dat is ook grandioze verspilling. Onze kleinste spruit beleeft gigantisch plezier in een plonsbadje. Dat is ook waterverspilling en dat badje wordt bovendien niet ijskoud gevuld, nog meer verspilling. Afschaffen?

 

We hebben allemaal onze zonden en we staan er bij stil, maar iedereen heeft zijn grenzen. Als we met de inzichten van nu opnieuw konden beginnen, was sensibiliseren eenvoudiger geweest. En dan nog, vooraleer je een gezin sticht heeft iedereen al zijn achtergrond meegekregen.

 

En over opvoeden gesproken, dat is veel te complex. opvoeden gaat over waarden, manieren, verantwoordleijkheid nemen, zorgdragen, sociaal zijn. Verspillen van warmte, elektriciteit, water, voedsel,... is maar een zeer klein deelaspect van opvoeden. Ook het consumptiegedrag kan onderdeel van verspilling zijn.  Als ze een spilzieke periode doormaken is het niet de moment om daar extra op te vitten, want anders wordt opvoeden een strijd, in plaats van een taak.

en een gewone steen put? Simpel en goed, is eigenlijk regen water van een paar jaar oud, niet zo duur, beetje pruts werk om te maken ....

 

eddy

ps het is bewezen techniek, bestaat reeds eeuwen, de kinderziekten zijn er zeker uit ;-)))

Amai, ons gemeten drinkwater verbruik was voor 2009-2010 'slechts' 16m³.

Maar dat is enkel het drinkwater (voor drinken/bad/douche) want voor de rest is het bij ons ook regenwater (wasmachine/toiletten en buitenkraantjes).

Hoeveel regenwater erdoor gegaan was weet ik eigenlijk niet.

Voor ons nieuwe huis probeer ik nog de vrouw te overtuigen om ook voor douche gebruik te kunnen maken van regenwater maar voorlopig ziet ze dat nog niet zitten.

Heb je daar geen vergunning voor nodig. En is het risico niet zeer groot dat je roest in het water hebt. Of is dit nog iets anders dan een put om grondwater op te pompen?

Marc,

Ik zeg helemaal niet dat je kinderen huisarrest moeten krijgen enzovoort (ik zei: "verstandig omspringen met water").  Ik wil je gewoon wijzen op het feit dat je verbruik behoorlijk hoog is en dat dit verbruik vermindern de meest effectieve manier is om je probleem op te lossen (gelijkaardige logica als de trias energetica).  Met eenvoudige ingrepen die je comfort niet of nauwelijks beïnvloeden kan je dit reeds bewerkstelligen.  Een WC met twee hoeveelheden (was je reeds van plan), een spaardouchekop, eerder een douche nemen ipv een bad, de kraan niet laten lopen tijdens het tanden poetsen, je moestuin alleen besproeien als het echt nodig is (en dan vooral voor zonsopgang of na zonsondergang, is ook beter voor de groentjes)...

 

Met 160m² dakoppervlak zal er gemiddeld 128m³ water op je dak vallen (800liter per m²).  Stel dat je er 80% van kan recupereren in je regenput, dan hou je nog een goeie 100m³ over.  Als je ook nog je (grijs/zwart) water recupereert, dan moet je toch al een heel eind komen denk ik.  Ik kan helaas niet inschatten hoeveel water je wint met je rietveld-recuperatie (gokje: 30 à 50m³). 

(in combinatie met een rationeler watergebruik zal het wel haalbaar zijn :-P)

 

Beste

blijkbaar geen vergunning nodig http://www.pbv.be/boringen05.html (categorie 1 niet ingedeeld)

Over roestvorming : Mijn ouders hebben zo'n steenput in het Kortrijkse, en daar nooit last gehad van ijzer.

Het gaat over x aantal beton ringen die in de grond worden geplaatst, meestal tot een meter of 10 diep. 

eddy

ps in welke streek ga je bouwen? Misschien kun je een informeren bij de buren of deze reeds een put hebben (en problemen met ijzer)

ps ijzer kun je filteren door water aan te zuren, waarna het ijzer gaat vlokken. Deze vlokken kun je met een zandfilter eruit krijgen.

Nu ja, het valt te overwegen, maar ik wil liever niet meewerken aan de verlaging van de grondwaterstand, die zo al erg genoeg gesteld is. Ondanks ons hoog verbruik zoek ik een manier om zoveel mogelijk te hergebruiken met zo min mogelijk schadelijke gevolgen.

Marc

Als je in een zone woont met riolering, moet je je afvalwater lozen op de riolering en zeker niet na een septische put lozen op je eigen grond.

Vergeet ook niet dat een IBA een forse investering is, denk aan 6000 euro en daar kan je wel wat voor isoleren.

Ik wil het niet lozen, maar gebruiken dat water. Bovendien is het niet de bedeoling om het onbehandeld te laten na een septische put, maar gaat het vandaar nog naar een percolatieveld. En extra isoleren, moet ik meer isoleren dan noodzakelijk voor een passiefhuis?

Beste

zou je er niet kunnen voor zorgen dat het regenwater van de tuin niet afstroom maar in de grond dringt? Door hier een daar de klei laag te onderbreken met een zand/grind put? Dan compenseer je de daling van de grondwater tafel?

eddy

ps Heb je er eigenlijk een idee van hoe hoog het grondwater staat daar waar je gaat bouwen?

Grondwater stand kennen we nog niet, de sondering moet nog gebeuren (momenteel heeft onze boer-buur daar nog zijn voederstapel liggen. Het is daar vruchtbare landbouwgrond, dus ik vermoed niet dat er een probleem met waterdoorlaatbaarheid van de boden zal zijn. Maar het is toch nooit bevorderlijk voor de grondwaterstand wanneer je grondwater begint op te pompen? Tenzij we nattuurlijk het opgepompte water uitsluitend gebruiken voor tuinbevloeing, dan gaat het rechtstreeks terug, minus een beetje verdamping.

We bouwen in Machelen-Zulte, enkele 100-en meter van de Leie.

@ Gommer,

wellicht kun je meer info halen op de site van www.hetnatuurlijkhuus.nl

Dit is een ecohuis bij ons in de buurt. Zij scheiden ook hun water en hergebruiken dit.

Corine

 

Zuiveren van zwart water heeft een aantal consequenties. Dit impliceert het installeren van een septische put. Gescheiden opvang van zwart en grijs water (want grijs water gaat best niet naar septische put).

Daar zijn toch ook voorstanders voor een gezamelijke opvang, het warme bad en douchewater zou de werking van de septische put in de winter aanzienlijk verbeteren. Het moet dan wel een iets grotere put zijn. Ik dacht dat dit reeds veel voorkomt in Duitsland en Frankrijk. Gewoontes zijn hard te doorbreken, bij ons wil de instalateur ook een gescheiden systeem.

 

Bedenk dat deze plannen zich situeren in een nieuwe mini verkaveling, waar gescheiden afvoer bestaat zonder verplischting tot septische put en of IWZ.

Er zijn ook cocos percolatievelden, kleiner en volgens de test heel efficiënt.

http://www.kokosfilter.be/

Maar's;

Zal een percolatieveld niet veel water verdampen? Is een gesloten systeem met beluchting niet rendabeler, geen plaatsbeslag en minder vochtverlies?

In een miniverkaveling, hoeveel water is er dan nodig voor de tuin?

Als de inkleuring bepaalt dat er een rioleringsaansluiting moet komen, dan gaan er dubbele kosten zijn.

 

Droog (compost-) toilet en druppelsysteem voor te moestuin??

 

Yannik

Ik had inderdaad ook al gelezen dat de temperatuur in de septische put een invloed heeft en had me de bedenking gemaakt van de  hogere temperatuur. Daar tegenover staat de grotere doorstroom wanneer alles naar de septische put gaat.Ik weet ook niet welke invloed allerlei zepen hebben op het leven in een septische put (vaatwas, wasmachine, bad, douche). Ook de vetten vanuit de keuken kunnen een probleem zijn, omdat de bovenste korst daardoor veel aangoeit en die breekt het slechts af.

 

Verdamping is inderdaad een punt, maar we geven de voorkeur aan een percolatieveld om 2 redenen: we kunnen het plaatsen zodat het ons privacy geeft op het terras aan ons huis, en het neemt daar geen nuttige plaats in beslag en het is een eenvoudig niet-technisch systeem.

 

Ik zal waarschijnlijk het best af zijn met verschillende installateurs van percolatievelden aan te spreken, maar ik ben altijd een beetje bang om te spreken met iemand die z'n eigen systemen moet beoordelen. Iedereen zal z'n eigen systeem aanprijzen en als je zelf onvoldoende geïnformeerd bent kan je moeilijk kritische vragen stellen of nep-argumenten doorprikken.

 

 maar ik ben altijd een beetje bang om te spreken met iemand die z'n eigen systemen moet beoordelen. Iedereen zal z'n eigen systeem aanprijzen

Een percolatieveld is enorm simpel in opbouw, ze zijn allemaal zo goed als gelijk.  De opbouw/afwerking van het veld, hetgeen het uiterlijk bepaald, zal uiteindelijk nog het meeste verschillen. Daar schenkt men bij de keuze soms te weinig aandacht aan. Een mooie duurzame afwerking of een plastiken doek als rand...

 

Ik weet ook niet welke invloed allerlei zepen hebben op het leven in een septische put (vaatwas, wasmachine, bad, douche).

Tegenwoordig zijn ze bijna allemaal OK, zelfs een beperkte hoeveelheid javel kan, maar hoe minder hoe beter.

Over 't laatst op Peters en 'Pischal ?' Dash en Dreft breken even goed af als Ecoverproducten, Ecover heeft wel de filosofie in heel het proces verwerkt.

 

Ook de vetten vanuit de keuken kunnen een probleem zijn, omdat de bovenste korst daardoor veel aangoeit en die breekt het slechts af.
 
Appart of niet, een vetvang laat toe het vet af te scheppen en op de kompost le deponeren.

 

Niks zo gemakkelijk als het gewoon in het riool te sjassen...  ;-)

 

Yannik

Tegenwoordig zijn ze bijna allemaal OK, zelfs een beperkte hoeveelheid javel kan, maar hoe minder hoe beter.
En hoe zit dat dan met de schoonmaakmiddelen voor een toilet, de geurblokjes dei in een toilet hangen, de desinfecterende middelen voor het toilet? Kan een septische put dat overleven? Alles met mate uiteraard, maar een toilet dat alleen met water onderhouden wordt, krijg ik thuis niet verkocht, denk ik.

 

Appart of niet, een vetvang laat toe het vet af te scheppen en op de kompost le deponeren.

Spreek je dan over een vetvanger, nog vóór de septische put? Mag dat afroomsel op de komposthoop? Ik las i.v.m. komposthopen, dat gekookte etensresten en sauzen niet mee op de komposthoop mogen en beter aan kippen gevoederd worden.

 

Niks zo gemakkelijk als het gewoon in het riool te sjassen...  ;-)

Haha, no fun als alles te gemakkelllijk is. Ik ben nu al 5 jaar bezig met onderzoek te verrichten om een ecologisch verantwoorde nul-enerhiewoning te laten bouwen. 't Zal een hobby zijn zeker, maar het moet haalbaar en realistisch blijven, vandaar mijn vragen hier.

 

desinfecterende middelen

Die, à la javel en detol, en antibiotica zijn niet goed voor de bacteriën, maar,

een toilet dat alleen met water onderhouden wordt, krijg ik thuis niet verkocht,

maar, met water, een schrobborstel en desnoods een detergent of ontkalker (azijn(zuur) of mierenzuur uit een ecover of eco delhaize of ... fleske) is de kuis toch ruim voldoende?

Met een ontkalker kuist ge toch tot op den blote email?

 

Spreek je dan over een vetvanger, nog vóór de septische put?

Als de septische put alles verwerkt is een extra vetvanger niet echt nodig. De vetvang gebeurt ook in een septische put, er kan een apparte vetvanger voorkomen, wordt aangeraden bij horeca of langere afstand tussen septische put en huis, is normaal niet nodig dus.

Bij gescheiden verwerking, grijs en zwart, komt er een (apparte) vetvanger op de loop van het grijze water, alvorens het naar de zuivering gaat.

 

Mag dat afroomsel op de komposthoop? Ik las i.v.m. komposthopen, dat gekookte etensresten en sauzen niet mee op de komposthoop mogen en beter aan kippen gevoederd worden.
Eens daar kuisproducten bij zijn, toch liever op de compost denk ik. 

Iemand anders?

 

Ik begin mij af te vragen wat er allemaal doorgespoeld wordt.

Met een beetje selectiviteit zouden er toch geen problemen kunnen zijn.

Ik ben geen voorstander van producten, bv.om de oven te ontvetten, waarbij de kamer moet verlaten worden tijdens en vlak na het gebruik, dan pas ik.

 

 

Yannik

Ik begin mij af te vragen wat er allemaal doorgespoeld wordt.
Met een beetje selectiviteit zouden er toch geen problemen kunnen zijn.

Akkoord i.v.m. de selectiviteit. En wat berteft het soort dingen die er doorgespoeld worden, niet meer of minder dan courante huishoudelijke dingen. Er wordt af en toe eens met de WC eend onder de rand van het tiolet gespoten, vettige borden en pannen worden onder heet water afgespoeld, emmer met allesreiniger na het dweilen in de uitgietbak. Dat is toch allemaal zo buitensporig niet? Een potje whitespirit om een borstel uit te spoelen (wanneer dit tegenwordig nog nodig is) gaat bij ons heus niet door de gootsteen en ik heb nog nooit de behoefte gehad om een gasmasker op te zetten.

 

En nog iets i.v.m. het vetvangen. Een gangbare septische put heeft wel een mangat, maar die is er toch niet op gemaakt om de bovenstel laag te kunnen afscheppen? Ik zie niet in hoe je dit in de praktijk zou moeten/kunnen doen.

Dat is toch allemaal zo buitensporig niet?

nee

 

En nog iets i.v.m. het vetvangen.  Ik zie niet in hoe je dit in de praktijk zou moeten/kunnen doen.

 

Als het nodig is, vergietlepel, pollepel, emmer, alleszuiger, vuilwaterpomp,...

Bij velen gaat die jaren mee zonder tussenkomst, bij andere nog geen jaar, waar het aan ligt?

Als het een apparte vetvanger is valt enkel die toplaag te ruimen, bij een septische put die alles in één doet, zuigen ze meestal heel de put leeg, op een bodemlaag na, voor de herstart van de bacteriën.

Op den buiten werd bij noodzaak het goedje gewoon op het land gepompt, nu is de verwerking door een erkend bedrijf een argument bij reclame (verplicht?)

 

Yannik