geluidslast ventilatie type D

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hej ecobouwers!

De unit voor het D-systeem zou bij ons op de zolder komen.
De zolder wordt nog niet ingericht, maar wel voorzien om er 2 kamers van te kunnen maken in de toekomst.

Maar daar strooit de unit zout in de ogen.
Wie heeft er ervaring met de stoorgeluiden van de unit van een type D ventilatiesysteem.

Af te raden om te integreren, en te isoleren voor geluiden op een woonzolder?

Reacties

Mijn ervaring is dat systeem D veel geluid produceert, in laagstand valt het wel mee maar in de overige standen is het geluid goed te horen tot storend. Als je kamers op de zolder maakt moet de unit in een geluidsdichte kast worden ingebouwd.

 

 

Onze ervaring is de volgende:

 

- Op zolder hoort men praktisch niets, zeker als de ventilatie niet op maximumstand draait  (systeem Orcon). Wanneer de ontdooicyclus ingaat hoort men misschien meer omdat bij de meeste systemen in België de installatie dan in onevenwicht draait.

 

- Aan de uitgang hoort men in feite meer, al zijn er geluidsdempers aanwezig. Ik denk dat er minder geluid zou zijn als men twee uigangen in parallel zou zetten. Dit geluid hindert echter niet om te slapen. De luchtsnelheid voor de slaapkamer in elk geval onder 2 m/s houden.

Hallo

Over hoeveel geluid gaat het dan? Stel dat ik in een kamer ben en er is geen ander geluid? Even hard als een bvb frigo?

We hebben een airminder staan op zolder. Onze jongste zoon slaapt er net onder. Je hoort dat er "iets" staat te brommen op de achtergrond, maar zeker s nachts (laagstand) is dit echt te verwaarlozen. Ikzelf slaap vaak overdag op die kamer als ik nachtdienst heb gehad en geen problemen ondervonden. Wat we wel gedaan hebben is de hele unit op dempende ondergrond gezet (bvb. een hardgeperste rotswolplaat) en de aansluiting met flexibels uitgevoerd.

Wat we nog zouden kunnen doen, en wat ik zeker aanraad als je op dezelfde zolder kamers zou bijmaken, is om idd. de hele unit in een geluidsdichte kast te monteren.

We hebben dit gedaan met onze hydrofoorgroep in onze bijkeuken , en dat effect is spectaculair te noemen.

Bij ons staat de Drexel & Weiss Topo boven (mezanine) onze slaapkamer  met houten vloer constructies, Uiterst stille unit. Het geluid is verwaarloosbaar.  

Het geluid dat ventilatietoestellen produceren is zeer verschillend.

Mijn eigen toestel (StorckAir) - dat ondertussen 6 jaar draait - produceert behoorlijk wat lawaai, het lijkt me geen evidentie om er in dezelfde kamer naast te slapen, zelfs niet als het ingebouwd zit in een kast.

Onlangs een toestel horen draaien (neen eigenlijk niet), dat nauwelijks te horen was (Vallox).

 

Mijn boodschap: laat de keuze van je toestel in belangrijke mate mee bepalen door de geluidsoverlast. Ga daarom in 'in de realiteit' luisteren naar wat die modellen produceren aan lawaai.

 

Bert V

ik zit met hetzelfde probleem... was van plan om een systeem C+ Evo te plaatsen, maar vandaag via duurzaam bouwen te horen gekregen dat het niet de ecologiste beslissing is en kreeg de raad me toch nog eens te informeren over een systeem D. Ik wil ook mijn zolder ooit kunnen ombouwen tot studio voor onze zoon en zit nu met de handen in het haar. Wil zeker geen storende achtergrondgeluiden en gezoem in huis (had dat in mijn vorig huis met de chauffageketel en kreeg er een punthoofd van - ook 's nachts werd ik er wakker van). Wie kan er mij een bijna geruisloos systeem aanraden en waar moet ik op letten (filters, geluidsdempers, pollenfilters). Ben op batibouw geweest, maar omdat ik er zo van overtuigd was dat het systeem D nog niet op punt stond en dat het systeem C+ Evo helemaal niet zo slecht was, weet ik het nu effe niet meer...

 

 

bren,

 

Ik zou mijn systeem D niet meer willen missen.

 

Het systeem C+Evo is dubbelzinnig. Als er niemand in de badkamer, toilet of berging is gaat het automatisch op een lagere stand draaien. Maar in de meeste woningen bekomt men dan te weinig ventilatielucht in de ouderslaapkamer, want daar voldoet het normdebiet gewoonlijk maar juist om aan 25 m³/uur en per persoon te komen. Het systeem Codumé, dat ik op Batibouw gezien heb, is dan veel intelligenter. Zij bouwen een CO2-meter in in de terugloop van elk afzuigkanaal. En ze sturen de lucht automatisch voluit naar de plaats waar de meeste CO2 geproduceert wordt, die dus normaal bezet is (tenzij bij afwezigheid). Dit systeem zal ook niet goedkoop zijn.

 

Daarbij komt nog dat in een normaal luchtdichte woning (geen PH), als de slaapkamer aan lijzijde staat, het niet zeker is dat er voldoende lucht aangezogen wordt. Want het debiet dat van uit de slaapkamer moet aangezogen worden komt in competitie met de infiltratielucht die gemakkelijk langs loefzijde binnenkomt. Alle lucht (aangezogen en infiltratie) gaat dan  over de ventilator, zolang het infiltratiedebiet kleiner is dan het ingesteld ventilatiedebiet. Men loopt dus tweemaal het risico dat er in de slaapkamer (met twee personen) te weinig luchtverversing gebeurt.

 

Dit  laatste fenomeen is reeds lang bekend, maar nooit opgenomen in de EPB-berekening. Tenzij men daar nu sluiks beroep zou op doen om het groot aantal goede E-punten voor systeem C+EVO te verrechtvaardigen.

Wij hebben een Paul Thermos 300 op zolder staan, net boven de badkamer.

Daar maakt die tamelijk veel lawaai, zelfs op normale stand.

Maar waarschijnlijk is dat via de afzuigleiding, waar geen demper in zit.

In de slaapkamer is het geluid voor sommige mensen te veel, al in 'normaal', maar zeker in 'max' stand. Het betreft een geruis door de lucht door de inblaasmonden.

Als je nachtventilatie op 'max' wil toepassen, om in de zomer de woning met nachtkoelte af te koelen, is dat een probleem.

Ik stel voor om 2 inblaasmonden in de slaapkamers toe te passen, om de snelheid te halveren en dus het geruis te verminderen. 

(mijn ervaring is trouwens dat die nachtventilatie nauwelijks helpt om de woning af te koelen- wij moeten 2 dagen ventileren om de temperatuur 1 °C te laten dalen, bij binnen 25° en buiten 17°- C debieten te laag?)