Brander vervangen of ketel?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij hebben een oude ketel; buderus(stookolie) uit de jaren 80. Verder wonen wij in een oud niet geisoleerd huis, halfopen.
Mijn vraag nu, stel, wij zouden alleen het brander gedeelte vervangen van de ketel, merken wij dan verschil in verbruik welke vergelijkbaar is met het plaatsen van een zuinigere ketel? Wij verbruiken momenteel alleen aan verwarmen ongeveer 200 liter per maand(oktober tm maart) en dat is gewoon niet meer te betalen.

Dank voor de reacties.

Reacties

jij rijdt ook dagelijks rond met een diesel uit het jaar 80?

en als deze helemaal op is dan overweeg je om de motor te vervangen?

 

toch raar dat mensen zo verschillende mening kunnen hebben over die hoop ijzer op hun oprit en ...

 

 

Een nieuwe brander kan misschien een kleine besparing opleveren, maar zal niet noemenswaardig zijn. Het verbruik wat je aangeeft voor een slecht geisoleerde woning is niet overdreven hoog. Maar het kan beter natuurlijk beter. Besparen in verbruik zal in de eerste plaats moeten komen van isolatie.

Klopt. we hebben absoluut de ambitie om het huis fatsoendelijk te isoleren. Maar alles kost natuurlijk heel veel geld plus je moet een betrouwbare partner vinden. In mijn geval moet (ivm slecht voegwerk) het huis bepleisterd worden van buiten en dan de isolatie(ik denk parels).

 

Maar waar zit rpecies het verschil in tussen alleen het vervangen van de brander en een hele ketel?

Het vervangen van enkel de brander geeft geen recht op 40% belastingsvermindering als ik me niet vergis.

Het verschil in kostprijs is dus, gezien wat je kan financieel kan recuperen, bij de vervanging van de complete ketel niet zo groot.

Verschillen in performantie zullen ook afhanging van nieuwe technieken in zo'n ketel (de ontwikkeling heeft niet stilgestaan sinds de jaren '80).

Wat je eventueel nu al met de huidige brander eens kan laten nakijken is of er een betere afstelling te doen is. Een ketel die vaak opspringt en een beetje kwistig is met mazout (sproeier afstelling etc), zal na betere afstelling veel minder moeten aanspringen en minder verkwisten.

Uiteraard kost dat tijd en veel proberen en als je daar een installateur voor moet betalen.... kan de rekening oplopen en is de overstap naar een nieuwe ketel nog sneller te verantwoorden.

In de eerste plaats is beter isoleren op lange termijn een investering die meer besparing opbrengt. En een kleinere ketel dan de huidige vereist dus kan je daar ook nog op besparen.

Altijd eerst grondig isoleren, en pas daarna de ketel vervangen.

 

Als je deze volgorde omkeert zit je later met een veel te grote ketel opgescheept. Die is niet alleen duurder, maar ook minder efficient.

 

Als de ketel 30 jaar oud is zou ik meteen alles vernieuwen ...

 

Dirk

Als je de buitengevel laat bezetten wegens het slechte voegwerk, kan je hem misschien ook eerst langs buiten laten isoleren. Misschien geeft dat betere resultaten als parels in de spouwmuur. 't is maar een gedacht.  Of je kan er ook een en/en verhaal van maken.

Dirk,

 

Langs buiten isoleren zonder de spouw op te vullen is af te raden. Tenzij je kan garanderen dat er geen luchtcirculatie is in de spouw.

 

Roeland

 

Enkel de brander vervangen zal weinig bijdragen tot het verhogen van het rendement. Het is mogelijk dat je de C02, en daar mee het rendement, enkele procenten omhoog krijgt, maar het zal enkel gaan om procenten. Een nieuwe brander gaat minstens 500 euro (als het niet 700 tot 800 is) kosten. En dan is er nog de vraag of die nieuwe brander goed gaat werken op die oude ketel. De huidige branders zijn anders gebouwd om aan de normen voor uitstoot (NOx) te voldoen. En wil je binnen enkele jaren de ketel vervangen, dan is de kans groot dat je de brander niet kan recuperen.

En als je de spouw gaat isoleren, al dan niet in combinatie met buitenisolatie, is een goede ventilatie onontbeerlijk om vocht (condens) problemen te vermijden. Dus bij de verbouwing ook de nodige voorzieningen treffen voor de plaatsing van een ventilatie (D).

Als freya vandenbosche ons huis ziet, dan zal ze haar bewering van"in 2020 in vlaanderen geen ongeisoleerde huizen meer" wel intrekken. Een oud huis renoveren kost heel veel geld en ik zie ons huis over 9 jaar niet volledig gerenoveerd zijn.