Strodeeltjes inblazen voor Isolatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wie heeft er ervaring of wel eens gelezen over de toepassing van strodeeltjes als isolatiemateriaal.
Momenteel wordt er vaker cellulose, vlas, hennep of houtdeeltjes ingeblazen om een goede vulling en isolatiewaarde te bereiken.
Zelf denk ik aan houten prefab panelen die voor of na montage onder druk worden ingeblazen met strodeeltjes.
Strodeeltjes kunnen zeer klein zijn bijvoorbeeld tussen 3 en 10 mm, maar ook groter is mogelijk.

Wat zijn eventueel de risico's/ kansen:
- Isoleren strodeeltjes wel goed ?
- Hoe zit het met vochtwerendheid / brandveiligheid/ ongedierte etc. ?

De voordelen lijken mij dat het basismateriaal erg goedkoop is en dat inblazen een goede en bekende verwerkingsmethode is.

Wie kan mij hierbij helpen ?

Alvast bedankt voor de moeite.

Ronald

Reacties

Beste

ik heb er geen ervaring mee, maar gaan deze niet uitzakken met de jaren?

eddy

ps technische shit komt altijd van de kant waar je het minst verwacht

ps wel fun eens iets nieuws proberen, misschien eerst eens in een tuinhuis of zo?

Ja, dat is een risico. Daarom wil ik ook samenwerken met een bedrijf die dit soort werkzaamheden, inspuiten van isolatiemateriaal,dagelijks doet.

Zo'n type bedrijf weet uit ervaring hoeveel druk er minimaal  nodig is om de holle ruimten goed te vullen en inzakken te voorkomen.

Ronald

Beste

daar het zeker risico is moet je toch eerst een kosten baten afwegen

De kosten zijn het risico dat het mis gaat (doorzakken, vocht, geen ervaring met druk, de unknwon unknown (= problemen waar je nu nog geen idee van hebt dat ze bestaan,...) ,

de baten de eventuele minprijs tov bestaande papier flokken?

 

Is het dan de moeite gezien de lage prijs van de flokken?

eddy

ps ik weet het iets nieuws proberen is fun, en doet de wereld vooruitgaan, maar voor een huis dat er 50 jaar moet blijven staan....

 

 

 

Beste Eddy,

 

Helemaal mee eens. Daarom zoek ik juist naar mensen/instituten met specifieke kennis die daardoor  mijn risico's kunnen verlagen.

 

Ronald

Ronald

wat kost een kubieke meter papier vlokken eigenlijk? En is het de moeite om daarvoor risico te nemen/ opzoekingen te doen?

eddy

" - Isoleren strodeeltjes wel goed ?"

=> relatief slecht: stro wordt idd gebruikt als isolatie maar dan zeer dik als strobaal (hoe dik is een strobaal?).  Er bestaan weinig gecertificeerde meetingen van de isolatiewaarde van stro.

 

"- Hoe zit het met vochtwerendheid / brandveiligheid/ ongedierte etc. ?"

=> op zich geldt hetzelfde als alle andere isolatie materialen:; je moet zorgen dat er geen vocht bij komt, dan er niet opwarmt, en dat de muizen er van weg blijven.  Relatief nadeen is dat stro gevoelig is voor alle drie de risico die je benoemt, andere isolatie materialen hebben minder last van een van de risico's.  Bv minierale wollen branden niet, kunststofisolatie wat minder gevoelig voor ongedierte (maar dan zeer gevaarlijk bij brand oa wegens potentieel giftige rook).   Alle isolatie verliezen isolatiewaarde als de ze nat zijn. Drogen doen ze allemaal wel even goed.  

 

Maar ik bedenk vooral; waarom zou je het inblazen als er strobalen bestaan die opzich voldoende stevigheid bieden om te plaatsen.  Dan is het toch veel eenvoudig balen te plaatsen en nadien alles verder afwerken.  Blazen geeft alleen meerwerk, moeilijker lijkt me.  Bij balen plaatsen hen je ook 100% visuele zekerheid dat isolatie/stro overal goed geplaatst is (altijd klein risico bij inblazen dat een hoekje niet opgevuld geraakt)?  

Walter

ron

helaas heeft, voor zover mij bekend, niemand ervaring met het inblazen van stro en dus wordt het gokken, en dat lijkt mij in het geval van isolatie geen goeie weg.   in tegenstelling tot wat jij schrijft zit je met vrij grote deeltjes, zeker als je vergelijkt met cellulose, houtwol etc.  en denk ik dat een machine er niet in slaagt data voldoende te compacteren, veel te veel lucht ertussen.

brandwerendheid van stro, heb je al eens een strobaal in de fik gestoken?  dan weet je genoeg.  je zal dus ofwel moeten zorgen voor compartimenten die heel goed afgedicht zijn en een minimum aan bescherming tegen brand bieden, of een product zoals ammoniumfosfaat er aan toevoegen.  bij goed dichte compartimenten moet je geen angst hebben dat er beestjes inkomen, maar wat als ze er al inzitten?

kortom, veel te veel vraagtekens en risico's om dat te avonturen.  je kan zoals iemand voorstelde natuurlijk eens proberen bij je tuinhuisje en binnen 20 jaar eens kijken of het een verstandige beslissing was.  en dan is het alicht te laat om het over te doen.  je zou natuurlijk ook een model kunnen maken en dat laten testen, maar ik dnek dat cellulose dan veel goedkoper en zekerder zal zijn.

hans d

Bedankt allemaal voor uw zinvolle reacties

 

1) De achtergrond van mijn vraag zijn onze de plannen om een "Ekohuis "te willen bouwen. De buitenmuren worden van houtskelet met stro gebouwd. Wij denken zelfs aan grote houten frames ( van  ongeveerH 2,9 x B1,5x D 0,4 mtr) die met strobalen worden gevuld , gecomprimeerd en wellicht ook vooraf al met leem gestuct. Om tijd op de bouw te kunnen winnen en droog te kunnen werken vanwege eventuele vochtproblemen willen wij dit vooraf doen = Prefab Modulen. Er is overigens al een firma Modcell die dit soort hout-stro modulen in de UK op de markt brengt met medewerking van de universiteit van Bath. In Oostenrijk zijn ook enkele firma's die dit soort modulen maken, echter hier worden deze modulen aan de voor- en achterkant afgewerkt met pavatex achtige (ademende) plaatmaterialen. In de benelux ken ik nog geen bedrijf die dit doet. Of vergis ik mij ?

2) De daken zijn twee ronde sedumdaken die op een houten constructie liggen. Dit zijn ook houten prefab "doosconstucties"/ "taartpunten" die met isolatiegevuld dienen te worden. Daar ging mijn eerste vraag over. Om hier strobalen in te verwerken lijkt mij niet handig. Daarom de vraag wat is hier een goed natuurlijk alternatief ?  Strodeeltjes heb ik van jullie geleerd is hier niet zo  handig. Een eventuele extra complicatie wordt gevormd door het "dauwpunt" dat nu in de isolatielaag ontstaat en vochtproblemen kan/ gaat veroorzaken. Wellicht daarom een tweede isolatielaag aan de buiten- "koude"kant van het dak. Heeft iemand hier ervaring mee ?

 

groet

 

Ronald

 

 

Als achtergrond van de discussie wil ik graag een bouwtekening en fotoimpressie downloaden, maar dat is mij tot nu toe niet gelukt (te groot bestand?)

 

 

ronald

Stro(balen) hebben dezelfde lambda-waarde als rotswol.

Dus volgens u isoleert rotswol ook slecht? Dan zijn er geen goede natuurlijke isolatiematerialen hé.

  Robin,

de isolatiewaarde van stro is een interessant onderwerp; welke referentie gebruik jij voor de isolatiewaarde?  

Grootste probleem is van een fabrikant een certificaat te krijgen dat de isolatiewaarde bevestigd.  

Ik vind verwijzingen van 0,040 tot 0,080 W/mK.  Maar ik vind zeker geen referentie van een fabrikant of van een productiewijze.  

 In vlaanderen voor aangifte zal je veelal met 0,1 moeten rekenen (wegens ontbrekend bewijs).  

Dat iets relatief slechter isoleert  moet ook geen probleem zijn: je gebruikt dan gewoon meer.  

Walter

robin

standaard lambdawaarde voor stro is tenzij ik me vergis 0.09 W/m²K.

in duitsland bestaan er gestandardiseerde in de fabriek gemaakte strobalen (met certificaat), ik dacht dat die bij 0.06 W/m²K, dat is nog altijd een heel pak minder dan de klassieke isolatiematerialen die veelal tussen 0.035 en 0.040 W/m²K zitten.  ik weet niet waar jij waarden voor stro hebt gevonden die in de buurt van de 0.04 zitten, kan jij dat even aangeven?

hans d

ronald

groendaken op houten constructies is zowat de meest ingewikkelde materie die er is.  heb onlangs in leipzig nog een congres daarover gevolgd, en na twee dagen was uiteindelijk de slotsom dat, als je geen risico wil lopen, je alles moet laten berekenen.  platte bezonde daken zijn normaliter geen probleem, al de rest is uitkijken.

ik zou alvast voor een dubbele constructie gaan, waarbij het groendak boven het eigenlijke dak zweeft, zodat het dak goed verlucht wordt en eventuele damp snel kan afgevoerd worden.

hans d

Mijn info kwam van Casa Calida.

Ik zie dat hun website nu aangepast is en dat dit er niet meer staat.

Echter vond ik dit terug op het net (lambda 0,038-0,045): http://www.baubiologie.at/asbn/download.htm

Hans,

Als de informatie van Pro Clima waar is over hun dampregulerende folie Intello plus, dan is dit probleem blijkbaar toch oplosbaar voor Sedumdaken.

Ronald