Grote problemen met nieuwe convector radiators

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij hebben een groot probleem met onze gloednieuwe installatie, wij krijgen het huis niet warm!

Omschrijving van het probleem:

Wij hebben een Remeha Calenta 40C.

Serienummer: 1030100932200

De ketel was voorzien van een buitenvoeler en de draadloze

I Sense van Remeha, de buitenvoeler is inmiddels verwijderd en de I sense vervangen door een Honeywell

thermostaat. De installatie heeft 20 radiatoren.

15 x low H20 radiatoren (convectoren) van Jaga type “Tempo”

en 5 ‘stralingsradiatoren’ voor in de badkamers, wasruimte en garage.

Ondanks dat de ketel is ingesteld voor convectoren (pomp, toerental ventilator,

Temperatuur hoger en andere stooklijn) lukt het niet de ketel boven de

67 graden (aanvoer temperatuur) en terugvoer is 47 graden. Hierdoor geven

de convectoren niet de warmte die ze moeten geven. Het duurt een paar uur

voordat er 1 graad is gestegen, terwijl de low H20 zeer snel moet kunnen opwarmen. De ketel blijft moduleren.

Je voelt nauwelijks enige warmte. De ruimtes die voorzien zijn van de stralingsradiatoren

worden wel warm.De installateur komt er namelijk zelf niet aan

uit en wij zitten nu inmiddels al 3 maanden te wachten op warmte.

Reacties

Toevoer temperatuur maximaal 67°C, terugvoer 47°C.

Doe eens een test met alle stralingsradiatoren dichtgedraaid, een uurtje wachten en dan de vertrek en retour temperaturen nog eens checken.

Zo heb je extra informatie over hoe sterk het water afkoelt "in" de convectoren.

Er bestaat ergens een tabel of berekeningsblad dat de warmteafgifte weergeeft in functie van de temperaturen zoals hierboven vermeld.

Ik vrees dat de warmteafgifte bij je huidige vertrektemperatuur gewoon ondermaats is. overgaan naar 90°C is nefast voor je rendement maar je zal het dan wel warm hebben.

Mijn buikgevoel zegt, convectoren buiten en stralingsradiatoren in de plaats, die twee types gaan niet samen, maar ik ben geen vakman.

 

mij lijkt het dat er ofwel een probleem van dimensionering is van de convestoren, of dat er een hydrauliosch probleem is, te weinig debiet.  met de test van dirk kan je tenminste al zien of het water überhaupt tot bij de convectoren geraakt.

je zou ook eens kunnen meten welke de aanvoert° is van de convectoren en de stralings radiatoren, krijgen beide dezelfde aanvoertemperatuur?

wat het vervangeh vab de buitent° voeler door een kamerthermostaat betreft, ik zie niet wat dat voor zin heeft.

en wat is de delta T over de verschillende radiatoren en convectoren?  want dat zegt ook al iets.  als het om een volledig nieuwe installatie gaat (ketel, radiatoren en het buizensysteem) heeft de installateur een probleem, het is zijn verantwoordelijkheid, en ik zou hem dan ook zo snel mogelijk aangetekend in gebreke stellen.  dat wil niet zeggen dat je direct moet gaan procederen, maar dan heb je later een onomstotelijk bewijs dat je je installateur duidelijk hebt laten weten dat het systeem niet voldoet.

hans d

 

 

 

Is de nieuwe circulatiepomp wel aangepast aan convectoren?  Deze vragen een hoger debiet dan radiatoren.

De radiatoren kan je eens smoren op de retour( zodat de convectoren meer debiet krijgen)

Beste Martine,

 

Ik denk dat gaaaz het meest dicht bij de oplossing is. De installatie is waterzijdig in onbalans.

 

Dit is een vrij recente condenserende gasketel met modulerende brander. Het vervangen van de I-sense door de Honeywell geeft al aan dat uw installateur er niet echt van weet. Best is die I-sense weer zo snel mogelijk terug te hangen.

 

Op zich kan er een Honeywell toegepast worden, maar alhoewel het ‘open therm’ protocol een standaard zou moeten zijn, hebben verschillende ketelfabrikanten toch blokkades op sommige functionaliteiten gezet. Daardoor kun je niet alle gegevens uitlezen of besturen van het kamerdeel.

 

Mocht ook de adaptief functie (zelflerende thermostaat) aanstaan, dan hebben deze regelaars vaak de eigenschap traag te volgen bij sterk wisselende buitentemperaturen.

 

Deze ketel moduleert op het verschil tussen aanvoer en retour, en dat doet ie goed. Moet idd 20 graden zijn.

 

Het gaat fout met de ‘stralings’radiatoren, die laten te snel het water door, waardoor de retour temperatuur te snel oploopt en de ketel gaat terug moduleren. Draai die allemaal maar eens dicht (zoals Dirk al aangaf) en kijk of je verschil bemerkt!

 

Ook kunnen dicht bij de ketel geplaatste jaga’s voor die ‘kortsluiting’ zorgen.

 

De remedie is middels de voetkranen of dubbelinstelbare radiatorkranen de installatie waterzijdig goed inregelen.

 

@pierre: Martine schreef al dat de instelling van de ketel en pomp aangepast waren!

 

Groet, Cp

 

Zorg voor balans in de aanvoer en retour leiding. Dit doe je door de radiatoren in te regelen.Een standaard waarde die goed werkt is 10 kpa per radiator. Waarschijnlijk heb je een veel te hoge retour temperatuur doordat de eerste radiatoren veel te gemakkelijk te snel en teveel flow toestaan. Regel dit niet in op de retour. Theoretisch kan dit wel, maar praktisch is dit niet. Hierdoor ontstaat trechter vorming waardoor cedimenten op den duur de retour kunnen blokkeren. De beste methode is ( en zo hoort een cv installatie ook opgeleverd te worden vind ik ) door radiatoren te voorzien van kranen met kv waarde regeling. Hierop kun je dus de druk/flow instelling doen waardoor er balans ontstaat op je hoofd aanvoer en retour leiding. Een hele goede standaard waarde is 10 kpa per radiator. Het probleem moet dan verholpen zijn volgens mij.