Luchtverwarming

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Een mogelijke architect voor mijn nieuwbouwproject, overtuigd vaak zijn klanten om te investeren in luchtverwarming i.p.v. vloerverwarming als energiezuinige verwarming. Zijn argumentatie daarbij is dat voor mensen die voltijds werken en die dus beperkt hun tijd in het huis doorbrengen de vloerverwarming het grote nadeel heeft dat deze lange reactietijd heeft en er dus nog vaak verwarmd wordt wanneer het huis leeg is.
Dit hoeft bij de luchtverwarming niet waardoor ook bij dit systeem de energiefactuur erg laag zou zijn. Daarbij zorgt dit systeem ook voor de ventilatie van het huis (mits mechanische afvoer van de lucht in de vochtige ruimtes).. dus het is eigenlijk een type C.
Als enige nadeel heeft hij het onderhoud van dit systeem aangehaald waarbij regelmatig de filters moeten gereinigd worden.
Ik vind niet zo erg veel terug van dit type van verwarming op de fora... daarom vroeg ik me af wat de bevindingen/opmerkingen/kritieken of pluspunten zijn volgens de ecobouwers hier...
Alvast bedankt om me te informeren!!!

Reacties

 Stefan,

Hoe laag had je je verwarmingskost graag gehad?

Walter

Die architect zou zijn klanten beter overtuigen te investeren in een degelijke isolatie, daarmee is onlosmakelijk verbonden een degelijke ventilatie, en dan moet je niet afkomen met een systeem C gekoppeld aan de luchtverwarming.

Isoleer tot passiefstandaard en dan is Walter zijn vraag ook beantwoord: hoe laag ? Zo laag mogelijk, met gelijk welk verwarmingssysteem :-)

Mijn advies: andere architect!

 

 

Het debiet van een ventilatiesysteem C kan nooit voldoende zijn om koude lucht op te warmen om tot een aangename binnentemperatuur te komen. En eens op temperatuur wordt deze warmte samen met de lucht gewoonweg terug buiten gesmeten. Waar is de logica? Om dan nog te zwijgen van de muren die onaangenaam koud zullen blijven.

stefan

als je ver genoeg in passief gaat, is het mogelijk, maar het blijft moeilijk.  warme lucht stijgt en aangezien wij meestal de slaapkamers boven maken, ga je dus vooral de slaapkamers verwarmen, en dat is net wat de mensen niet willen.

de reactietijs is onzin, want in een goed geisoleerd gebouw maakt dat niks uit.  ik kan gerust, ook midden in de winter de verwarming 12 uur uitzetten, dat merk je gewoon niet, omdat dankzij de vloerverwarming alle wanden min of meer warm zijn.  de reactietijd is dus zo traag, dat het geen rol meer speelt.  vergeet niet dat een degelijke LEW of PH maar heel traag reageert op veranderende buitentemperaturen.  met luchtverwarming zit je om te beginnen met merkelijk hogere temperaturen te werken, wat het rendement van de ketel omlaag haalt.   daarbij zit je ook met vrij hoge debieten (behalve bij PH) wat het comfort zeker niet ten goede komt.  en aangezien je de warme lucht buitengooit kan ik me niet voorstellen dat je dan energetisch beter zou scoren dan bij een vloerverwarming gecombineerd met systeem D.

filters vervangen een nadeel?  het feit dat die vuil worden bewijst dat de lucht die naar binnen komt een stuk properder is dan wanneer je ze ongefiltert binnen haalt.  maar zover zal de architect nog niet nagedacht hebben.....

hans d

 Dag Hans,

Natuurlijk heeft de architect eerst en vooral een deftige isolatie aanbevolen... enkel op het gebied van verwarming en ventilatie twijfelen we nog.

Wat ik me afvroeg was dat die luchtverwarming dan ook als ventilatiesysteem wordt beschouwd...maar wat gebeurd er dan als je niet verwarmt.... hoe gebeurt dan de luchtverversing.. behalve dan dat je ramen kunt openzetten?

Ik heb begrepen dat de combinatie vloerverwarming - warmtepomp vrij frequent wordt egcombineerd? Kan met luchtverwarming combineren met warmtepompen? 

stefan

wat de ventilatie betreft is het eenvoudig, toch als je via de lucht verwarmd.  heb je warmte nodig wordt de ventilatielucht opgewarmd, heb je die niet nodig, dan wordt de ventilatielucht niet verwarmd, je ventilatie draait dus altijd.

zoals in eender welk huis met eender welke verwarming kan je alles met elkaar combineren.  maar als je via je ventilatiesysteem wil verwarmen, moet je wel een goed  PH hebben.  voor PH wordt nogal eens gebruik gemaakt van de zgn. compacttoestellen, een geheel dat zorgt voor ventilatie, verwarming via de ventilatielucht en warm water, dus alles in één.  heb je wat meer warmte nodig, dan bestaan er ook toestellen die extra warmte via verwarmingswater kunnen aanvoeren (vloer- of muurverwarming, convectoren, radiatoren).

wat minder goed geïsoleerde woningen is luchtverwarming via een klassiek ventilatiesysteem niet mogelijk, lucht kan maar weinig warmte transporteren.

hans d

 

 Stefan,

"Natuurlijk heeft de architect eerst en vooral een deftige isolatie aanbevolen.."; Dat is bizar; eerder schreef je dat die architect zei dat een voordeel was van luchtverwarming dat je een lage factuur hebt omdat je niet continue moet verwarmen (tenopzichte van vloerverwarming).  Het is ofwel het een, ofwel het ander.   

Ofwel isoleer je slecht en dat is een mogelijk voordeel van luchtverwarming dat je die kan uitlaten (want je warmteverliezen zijn groot dus het is een voordeel je huis te laten afkoelen, dan zijn die verliezen kleiner), ofwel isoleer je goed en dan verdwijnt dat voordeel (want huis koel niet snel af, er is dus nauwelijks winst in warmteverliezen).  Bij een goede isolatie mag je je ketel uren uitlaten zonder dat je merkbaar effect hebt op de binnentemperatuur.  Maw de snelheid van de verwarming speelt geen rol meer.  Je hebt niet merkelijk meer of minder verwarmingskost als je je verwarming 24uur laat draaien bij goede isolatie.  

Als je architect dus idd gezegd heeft dat voordeel luchtverwarming dat je die aan/uit kan zetten en snel opwarmen heeft hij geen kaas gegeten van goede isolatie en ben ik bang dat zijn woorden ivm deftige isolatie weinig bijbrengen.  

Wil je verder met die architect ga dan in de eerste plaats een discussie over wat goede isolatie is.  Vraag bv om minstens te isoleren tot K25.  En bij een K25-woning zal iedere verwarming een lage energiekost geven op jaarbasis. En dan kan je nog steeds voor luchtverwarming kiezen als dat een goed systeem lijkt.  

Walter