Warmtewiel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi,

Op school werd mij gevraagd de terugverdientijd van een ventilatiesysteem te bepalen. In dit systeem wordt gebruikt gemaakt van
een warmtewiel met een debiet tot 45000 m³/u. De installatie wordt geplaatst in een schouwburg. Ik moet een vergelijking maken ten opzichte van bijvoorbeeld een installatie die volledig gebaseerd is op een gasgestookte warmtepomp met een geothermische installatie.

Nu heb ik de volgende vragen:
-waar vind ik de kostprijs van de unit(warmtewiel, ik vind slechts voorbeelden tot 4000m³/u)
-waar vind ik een bron waar bijvoorbeeld stapsgewijs bepaald wordt de efficiëntie van zo'n installatie te bepalen

Indien iemand mij weet te helpen, hartelijk bedank!

Reacties

kostprijs : bij de fabrikanten natuurlijk, vb GEA HAPPEL in zaventem (daar eens informeren ?)

 

efficiëntie : zal bovenstaande firma wel weten te vertellen over hun product

stel dat dit 75% is dan moet je maar 25% "nieuwe" warmte in lokaal brengen

 

maar jij wil hier een ventilatie vergelijken met een warmteopwekking ???

die 25% warmte moet ook van ergens komen?

en bij een gasgestookte installatie moet je ook wel nog ventileren?

 

 

Onze (huis) unit haalt al een 24000m3 per uur, inclusief F7 filters en warmtewiel.

98 % warmte terugwinning, op laagste stand  NEN5138 en 93,4% EN308 (TNO meetrapport)

Het bedrijf in kwestie heeft zelfgebouwde versies die hogere debieten halen:

http://ecovisie.biedmeer.nl/Webwinkel-Category-8839/Schone-lucht-in-hui…

Let wel, die hoge efficienties komen mede doordat bij een warmtewiel een lekdebiet binnenin het toestel bestaat tot 10%, dwz buitengaande lucht wordt licht vermengd met binnenkomende, dat is eigen aan het concept. Voordeel is dan weer dat er vochtuitwisseling is. Nadeel is een zeer lichte visgeur in de slaapkamer als er vis gebakken wordt :-) Maar zolang je geen chemische proeven doet in je huis/schouwburg zie ik niet echt een probleem.

Misschien kunnen de mensen daar je aan meer info helpen, ze zijn naar mijn ervaring zeer open met info.

Het gaat dus over een schouwburg en niet meer over een huis. Er zal zowieso gebruik gemaakt worden van geothermie voor verwarming. Via dit geothermisch

systeem wilt men ook een voorverwarmingsbatterij voeden(voorkoelen in de zomer, voorverwarmen in de winter) maar al werkend zonder warmtepomp.

 

Eerder was er sprake van het gebruik van een Warmtewiel voor warmterecuperatie...

 

Ik probeer dus gewoon een beetje de situaties ten opzichte van elkaar af te wegen, en als student is dat niet altijd te evident omwille van het gebrek aan kennis van de systemen.

Bedank voor de hulp!

Mijn excuzes(had geplaatst in mijn eerste post dat er wel gebruikt gemaakt werd van een warmtepomp)

 Yannick, zit je er geen factor 100 naast voor wat betreft je huis unit? 240m3/h is een normaal volume voor een woning unit; 

 

Walter

 Ik vermoed dat die debieten bijna stukwerk zijn en per project worden gemaakt/berekend  

Alternatief is 12 units plaatsen van 4000m3/u; lost ook het probleem dat als een toestel stuk is, je niet de hele schouwburg moet ontruimen.

Walter

Zou mogelijk zijn om dat te doen. Maar er moeten toch grotere units op de markt zijn? alleszinds voordelig om te splitsen zodat niet alles plat ligt. er zijn 3 ruimtes die geconditioneerd worden(luchtgroepen zijn zowieso gesplitst):

100000m³/u

22500m³/u

45000m³/u

tot 300.000 m³/h (maar dus wel maatwerk, logisch)

en ECOROT-versie = met warmtewiel

http://www.gea-happel.be/pictures/productdocs/01-%20Centrales%20de%20tr…

 

 

 

nog een ander voordeel is dat er minder kanalen/ kleinere kanalen kunnen gebruikt worden

eddy

 

 

De geothermie dient dus enkel om de ventilatielucht voor te verwarmen of voor te koelen, en niet om met verwarmd water een warmtepomp te bevoorraden. Er is dus geen recirculatie van een deel van de ventilatielucht, gelijk gewoonlijk in grote installaties. Daar moet men er enkel voor zorgen dat er 25 m³/h en per persoon verse lucht toegevoegd worden (35 m³/h en per persoon in de zomer).

 

Ge gaat nogal grote leidingen in de grond moeten leggen. Ge gaat weinig contactoppervlakte hebben tussen de lucht in de buis en de omliggende grond. Dat is reeds ee hele berekening op zijn eigen zijn. Ge kunt ook meerdere leidingen in parallel leggen, maar dat vraagt nog meer beschikbare oppervlakte.

 

Er is geen terugwinningstijd, enkel kostprijs. Om een terugwinningstijd te berekenen moet ge twee systemen met elkaar vergelijken, bijvoorbeeld wamtewiel en geen recuperatie van ventilatielucht van de ene kant. En gedeeltelijke recirculatie langs de andere kant (zonder warmtewiel), en geothermie om de 25m³/h en per persoon verse lucht langs een warmtepomp op te warmen, met als groot voordeel dat ge dan in de zomer beter kunt afkoelen.