Boorputten en kalk

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik overweeg een boorpurt te gaan plaatsen in mn nieuwbouw woning. De putboorder maakt mij wijs dat kalkvorming zoals we die kennen vanuit het leidingwater bijna nihil is bij een boorput...

Klopt dit? Enige mensen ervaring hiermee?

Hartelijk dank
P.S.: De prijs is 44 euro per meter diepte, lijkt dit jullie een aanvaardbare prijs?

Reacties

Wij hebben een geboorde put, met een diepte van 65 meter. Na onderzoek van het water bleek inderdaad dat ons water zacht was. 6,1 duitse graden om precies te zijn.

Wel denk ik dat die hard of zachtheid vooral van streek afhangt, door de onderlaag.

Wij zijn in ieder geval tevreden of onze put.

 

Beste Dali,

In welke regio bevind zich jullie boorput?

Gr Jan

Dag Jan.

Wij wonen in Erpe-Mere.

Bij ons vroeg de boorder 50 euro/meter. We voor een put met volle buizen en geen gezaagde buizen. Heeft iets te maken met de kwaliteit van het oppervlakte water dat hier teveel ijzer, kalk en andere dingen bevat. Onze put heeft volle buizen tot een diepte van 40 meter, op 32 meter zit een ondoordringbare kleilaag, die blijkbaar het goede van het "slechte" water scheidt. Die boorder heeft ons die laag getoond die hij de boorbuizen boven haalde. Onze dieptepomp hangt op 38meter.

vriendelijke groet.

Beste Jan,

 

Waarom zou je in godsnaam een put laten boren?

Ecologisch ben je dan absoluut niet goed bezig.  In West-Vlaanderen zijn er al regio waar het zeer erg is gesteld met het grondwater.  Ook breng je verschillende waterlagen met elkaar in verbinding, met vermenging van goede en slechte lagen tot gevolg.  Water uit boringen brengt ook meer water naar zee,  wat stijging van de zeespiegel tot gevolg heeft.

Regenwater is veel goedkoper en zelfs prima voor een groot gedeelte van je waterhuishouding.  Velen, waaronder wijzelf douchen er zelfs mee.

Het kost ook veel meer pomp energie dan regenwater oppompen.

Je doet natuurlijk wat je wil.  Men wil dit al lang verbieden, maar dit is helaas nog altijd toegelaten.

Mvg

Jeroen

 

 

Beste janvt

Tenzij u een put tot in het krijt laat boren (wat me een dure en absoluut niet-milieuvriendelijke actie zou zijn), zal u inderdaad zacht water hebben. Een boorfirma zal natuurlijk steeds zo diep mogelijk willen boren om u zgn "goed water" te geven, maar het hangt natuurlijk van de toepassingen af of u al dan niet goed (lees drinkbaar) grondwater wenst te winnen.

Let er vooral op dat de put goed afgewerkt wordt en er geen watervoerende lagen met elkaar in contact gebracht worden, cf. Code van goede praktijk voor boringen in VLAREM.

 

Grtz

 het is idd waar wat je zegt, het is de kunst om de bovenste waterlagen af te sluiten met de onderste, daarom is het boren van een boorput een echte stiel kennis die niet veel mensen meer kennen, het is tamelijk zwaar werk fysisch en ook moet je goed op de hoogte zijn van mekaniek en dergelijke

 

 wat als het niet veel regent?

waar denk je dat het stadswater vandaan komt?

stadswater is een grote commercie

waterlagen die vermengd worden met elkaar , normaal zou niet mogen als men met een vakman werkt, maar ja er zijn veel prutsers die ook denken te kunnen botren, het slechts is die geothermie boringen waar geen rekening wordt gehouden met die lagen enkel de geboorde meters tellen, normaal moet je dan alles herstellen maar ik weet uit ervaring da dit niet gedaan wordt, te kostelijk (heb 15jaar ervaring in het boren spreek uit ondervinding)

en als je het systeem warmtepomp niet goed gebruikt is de grond na x aantal jaar om zeep, (temp. zakt, en geen warmte meer) ken een firma die niet anders doet en ze hebben al heel veel schadeclaims omdat het niet meer werkt warmtepomp met boringen heel veel risico en duur