woning ernergieverbruik optimalizeren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo-

Wij hebben een huis gekocht en zijn aan het bekijken hoe we onze energiebehoeften/energiefactuur kunnen optimalizeren

Het gaat om een alleenstaande woning. 2 verdiepen, maar het bovenste verdiep zullen we de eerste jaren enkel gebruiken als zolderruimte/occasionele logeerkamer. Volgens het EPC heeft het huis een waarde van 280. 195M2 bewoonbare opp (dat is incl de logeerkamer op het eerste verdiep).

Verwarming op mazout, vorige bewoners 2200l/jaar (maar die waren gepensioneerd en +- steeds thuis). Dus ik verwacht iets minder voor ons. Ketel is 25jr oud.

Geen vloerisolatie. Beneden dubbel glas, boven enkel glas. Buitenmuur en spouwmuur niet geïsoleerd, maar aan de binnen kant wel gyproc platen met 3 cm PU

Het dak is niet geïsoleerd, maar er is op de zoldervloer wel 10cm glaswol isolatie

Het dak is niet echt geschikt voor zonnepanelen (+- perfecte oostelijke ligging). Wel hebben we garage/carport met vlak dak, opp 40M2, perfect zuid gericht. Daar zou volgens een vriend/kenner +-15M2 panelen om kunnen

Ik ken er niet zo veel van maar dit zijn ideeën

1) Vervangen ketel (eventueel propoaan ipv mazout). Dit bijna zeker

2) Vloerisolatie is praktisch +- onmogelijk, dus dat vergeet ik.

3) Enkel glas boven zo laten zolang we die ruimte niet echt gebruiken

4) Isolatie dak? Heeft dit zijn zolang we beneden wonen en aangezien er al 10cm isolatie op de zoldervloer is?

5) Is overgaan van gewoon dubbel glas naar hoogrendement op de benedenverdieping financieel aantrekkelijk? Het zal je verbruik wel wat doen zakken maar mijn lijkt de terugverdientijd >20jr als we ook de profielen veranderen. Heeft het zin met bestaande profielen (die zijn 30 jaar oud...)

6) Zonnepanelen? Is dat echt zo snel terugverdiend? Ook: Mijn grote vrees is dat heel wat bedrijfjes failliet zullen gaan de volgende jaren, zijn panelen van verschillende leveranciers wel compatibel?
Mensen met meer kennis mogen altijd reageren

Reacties

Wat je zeker moet doen volgens mij:

- ketel vervangen + ketel temperatuur zo laag mogelijk instellen (afhankelijk van de overdimensionering van de radiatoren.

- nagaan of de 3cm PU isolatie geen vochtprobleem veroorzaakt. (is er een dampscherm?)

- nagaan of de spouw toegankelijk is en hoe breed ze is (normaal kan je van bovenaf in de spouw kijken): indien de spouw voldoende breed is en voldoende vrij => overwegen om deze op te laten spuiten.

- glas: je mag glas altijd verbeteren maar best is wel om te zorgen dat het glas slechter is dan de muren zodat eventueel vocht neerslaat op het glas en niet op de muren.

- zichtbare kieren maximaal opvullen, hou wel de vochtigheidsgraad in de gaten. Het is onwaarschijnlijk, maar als er te weing lucht verversing zou ontstaan, kan je vochtproblemen krijgen.

- in volgorde van belangrijkheid qua isolatie: dak, muren, ramen, vloer.

Over zonnepanelen: terugverdientijd ligt met de huidige subsidies op ongeveer 7 jaar. Meeste firmas geven 20 jaar garantie. Er zijn niet zo erg veel producenten van panelen, per "string" heb je wel best panelen met dezelfde specificaties en dezelfde leeftijd. (1 string is een set panelen die is aangesloten op een omvormer)

Stijn,

 

Je kan best eerst de isolatie van de schil (vloer/muren/dak of zoldervloer/ramen) grondig verbeteren.

 

En pas waneer je daar mee klaar bent kan je de ketel vervangen.

 

Als je omgekeerd werkt zit je later met een overgedimentioneerde ketel.

 

Dirk

Bedankt Dirk. Maar vloer isoleren is praktisch niet doenbaar. Spouwmuur kan ik eens bekijken. En het dak...heeft het zin het dak te isoleren met 12 cm isolatie als we de bovenverdieping eigenlijk niet gebruiken en er 10cm isolatie in de zoldervloer zit? Ik wil nu ook niet isoleren om te isoleren

Stijn,

 

Bedoel je met niet gebruiken .. helemaal niet (nooit) gebruiken ?

 

Dan zou je kunnen overwegen om de vloer van de bovenverdieping te isoleren. (moet natuurlijk praktisch uitvoerbaar zijn).

 Bestaat de tussenvloer uit welfsels, of uit houten balken? In dat laatste geval is er wel één en ander mogelijk

Wel opletten met eventuele vorstschade dan in de winter als er boven waterleidingen liggen.

 

Los daarvan heeft het natuurlijk wel zin om je zoldervloer extra te isoleren ...

Op voorwaarde dat je bvb niet boven de slaapkamers hebt, en met de ramen open slaapt (in de winter)

zeker als je daarna ook nog eens de muren isoleert.

 

Dirk