HSB/Strobalenbouw & termieten (of andere beestjes)

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij zijn aan het zoeken hoe we op een natuurlijke & betaalbare manier een LEW kunnen bouwen en vinden strobalenbouw zeer interessant.

Wat me een beetje bang maakt is de duurzaamheid, ik hoorde pas een (Franse) collega bezig over termieten en wat die beestjes kunnen aanrichten.

Blijkbaar stijgen ze ook richting noorden (er zijn al problemen rond Parijs).

Of ben ik bang voor niets & is het heel goed tegen te houden met het nodige vakmanschap?

Reacties

Is er echt al bewijs dat er al termieten in Parijs zijn?

Ik dacht dat ze nog maar in Zuid Frankrijk zaten.

Want ze kunnen niet tegen de vrieskou.

mijn opinie heirover, en ook zo toegepast in overleg met deskundigen en bouwheer van een strobalenwoning die we in dendermonde realiseerden:

- de hoofdstructuur van de woning in spantenstructuur (maw een compacte houtoppervlakte tov van stijl- en regelwerk) , alsook de buitenste latten achter de celitplaten werden behandeld met een insectwerend product, dat (bijna) ecologisch zou zijn volgens de toeleverancier, die ook op het forum hier een gekende expert terzake is.
- alle secondaire houtstructuren in de gevel werden niet behandeld op verzoek van de bouwheer.
nu denk ik dat het dreigen van termieten toch niet zo snel hierheen zal komen, inderdaad gezien de vrieskoude, en als het toch zover komt, dat een goed ingepakte strobalenopbouw zoals in dendermonde, (aan buitenzijde moeten ze eerst door een gevelvlies, volledig afgetaped op alle naden en aansluitingen, daarna door een celitplaat, (ook al afgetaped op hoeken en aansluitingen), daarna door 3 cm leem/of 2.5cm behandeld hout/ of 2.5 cm spaceloft-isolatie, en dan pas in strobalen of hoofdstructuur (die behandeld werd), binnenin is er 4cm leempleister met jutewapening te doorworstelen....
- in platdak zit papiervlokken met boorzuren en -zouten, die het hout beschermen, en ook daar is alles potdicht. De dakstructuur werd niet behandeld op initiatief van de bouwheer.

- de voorzetgevel buiten bestaat uit een windopen geheel, wat neerslagvocht snel laat ventileren, hier een verticale beplanking, maar zou evengoed leien of dakpannen of zo kunnen zijn.

- alle gebruikte hout is van noord of oost europese afkomst, dus niet-geinfecteerd gebied (hoop ik)

- tijdens de werf werden alle houtresten op hopen rond het gebouw verzameld als lokmiddel

conclussie: ik zie hier niet direct gevaar met een dergelijke opbouw, maar het klopt wel dat je nooit 100-100 zeker kunt zijn als je in hout werkt, het is een afwegen van verschillende overwegingen, en een weloverwegen en zo perfect mogelijk uitgevoerde beschermende opbouw realiseren....
met gewoon een pleisterlaag op de strobalen buiten  zou ik niet 100% gerust slapen, maar dan ook al eerder voor andere mogelijke problemen....

Strobalen zijn natuurlijk en betaalbaar maar daarmee heb je nog geen betaalbare woning tenzij je de strobalen kapdragend maakt (alleen bungalow mogelijk). Bij verdiepingbouw ga je het niet redden met alleen strobalen en zul je een aparte (houten) draagstructuur moeten plaatsen waardoor de woning al een stuk minder betaalbaar wordt. De strobalen zijn dan slechts gevelvulling in plaats van draagstructuur en gevels. Daar staat dan weer tegenover dat je meer vrijheid hebt om brede ramen te plaatsen.

 

Een goedkope LEW bouw je volgens mij niet met strobalen maar met een zelfbouw-HSB, veel compacter bij gelijke isolatiewaarde.