backup verwarmingssysteem naast finoven

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Binnenkort gaan we ons volledige huis verwarmen met een finoven.
De finoven komt in de open leefruimte met daarin living, keuken en bureau. De andere ruimtes zullen we voorzien van vloer of wandverwarming die aan een buffervat zullen worden gekoppeld.

Alhoewel we hiermee volledig in onze warmtebehoefte kunnen voorzien wensen we toch een backup systeem voor het geval we door bijvoorbeeld ziekte niet in staat zijn om dagelijks te stoken.
Heeft iemand een idee in welke richting we best zoeken?
Het beste zou zijn dat dit tweede systeem ook ons buffervat opwarmt zodat we dan meteen ook sanitair warm water hebben.

Alvast bedankt

Reacties

De finoven is een machtig systeem maar toch ook een vrij grote investering. Als je daarnaast nog eens een back-up wil  voor het geval de finoven ooit niet zou werken zal het wel heel duur worden als installatie... tenzij puur op elektriciteit.

 

Ik veronderstel dat je met uw finoven werkt voor verwarming rechtstreeks en via een warmtewisselaar uw sanitair warm water aanmaakt in combinatie met zonneboiler/buffervat en vloerverwarming? Je zou dan uw buffervat een extra elektrische weerstand kunnen voorzien zodat deze in geval van nood kan bijwarmen voor de vloerverwarming en SWW.

 

Iets ander lijkt me zeer kostelijk om sporadisch eens te gebruiken.

Peter, wat is de warmtevraag van je woning?

Mon 

Ik ga met jou akkoord Bert. Als de warmtevraag van de woning laag is, dan is electrisch bijverwarmen met een weerstand de goedkoopste oplossing. Ik ga er wel van uit dat Peter dan geen jaar lang ziek blijft, anders wordt het wel een zeer dure affaire. Het is natuurlijk ook niet de meest ecologische oplossing  maar bij beperkt gebruik aanvaardbaar.

Mon

Met een lucht/water warmtepomp kan je je buffervat op 38° houden.

Sanitair water kan je opwarmen via een warmtewisselaar (friswatersysteem) (zo voorkom je legionella)

 

Je kan dan de WP laten draaien als het buiten zacht is (vb >5°) zo heb je een behoorlijk rendement.

De finnoven kan je dan stoken als het kouder is.

 

Maar zoals reeds gezegd .. daar hangt wel een prijskaartje aan...

 

Dirk.

Wij stoken ook niet constant met de finoven, dus we hebben gewoon een goedkopere finoven 1300 kg (3 jaar geleden 3500 euro) gekocht + wandverwarming met goedkope gascondensatieketel.(wel met dure freshwaterboiler 500 L en 8M2 paneel voor de boiler)

finoven is wel niet aangesloten aan de boiler.

We stoken dus +/- 3 M3 hout en 300 M3 gas per jaar. (verwarming en warm water)eestal stoken we de finoven in de weekends (vrijdag tot zondag) of als het echt koud is (altijd meerdere dagen achter elkaar). 

 

Kosten samen, gelijk aan een zware speksteenkachel ( zonder boilersysteem)

 

Onze woning met open plan (133m2) wordt verwarmd met een finoven (3.7 ton) + warmtewisselaar aangesloten aan de zonneboiler ( 1000 liter). De zonneboiler heeft een electrische weerstand ( back-up) maar is niet aangesloten aan het electrisch net.  Heden niet nodig. De woning is geheel verwarmd met stralingswarmte en convectie van de finoven tijdens de winterperiode en met wandverwarming (6m2) tijdens de tussenseizoenen als het echt nodig is (onverwarmde serre oost-zuid-west met bypass AWW en balansventilatie). De wandverwarming wordt alléén gevoed met water opgewarmd door de zonnepanelen ( 12.5m2 cpc).  Dit ,,ganzhaussysteem,, werkt uitstekend en dit met hernieuwbare energie. Wij zijn daar zéér gelukkig mee, ons milieu en geldbeugel varen der wel bij. Verbruik deze winter= 1.5 stère populier en 0.5 stère eik. Verwarming en SWW.

Mon 

Mon,

 

De warmtevraag weet ik nog niet. We wonen in een bungalow die we volgend jaar gaan verbouwen. Onze woning heeft een plat dak en alles is gelijksvloers. Totale oppervlakte ong. 180m². Het wordt een LEW. dak 16cm PUR, vloer 10 cm gespoten PUR of het equivalent in een alternatief en voor de muren zorgen we voor een U-waarde van 0.15. Overal dubbel HR glas (indien bugdet toelaat 3 voudig in badkamer en slaapkamers.)

Open zuidgerichte leefruimte (living, bureau, keuken) van ongeveer 80 m² met de finoven. In de andere ruimtes zijn de ramen  eerder klein. 

Ik weet dat je in een buffer een elektrische weerstand kunt plaatsen, maar ik vraag me af wat je van een element van 1500 watt mag verwachten als dat een vat van pakweg 1500l moet opwarmen? Waarschijnlijk net voldoende voor SWW maar niet als verwarming? 

Zou je anderzijds met een elektrisch kacheltje van vb 3000 watt in geval van nood onze leefruimte op temperatuur kunnen krijgen?  

We zijn uiteraard niet van plan om veelvuldig elektriciteit aan te wenden voor bovenvermelde toepassingen, maar ik zou in noodgevallen toch graag iets achter de hand hebben naast onze finoven.

 

Alvast bedankt voor de reacties,

Peter

Tof dit item, we hebben dezelfde vraag. IK volg het hier op.

Peter,

 

Zoals je zegt zal uw verwarmingselement in de boiler meer moeten zijn dan 1500W. Het zal minstens evenveel moeten zijn als uw warmteverlies en eventueel zelfs iets meer. Een elektrisch kacheltje zou ook gaan, maar als je toch een zonneboiler hebt met vloerverwarming ofzo lijkt het me beter om dan dat bij te warmen via een verwarmingselement als dat nodig zou zijn. Op deze manier kan je via uw vloerverwarming ook nog een beetje profiteren van zonnewarmte en moet er iets minder worden bijgewarmd dan dat je puur elektrisch zou werken. Het systeem staat er dan toch.

 

Nu, of dat alles gaat volstaan zal natuurlijk afhangen van de warmteverliezen. Ik denk dat je dat toch (laat) berekenen in PHPP ofzo?

peter

dan ben je achterstevoren aan het werk, eigenlijk bepaal je eerst het nodige vermogen, en dan pas je verwarming.  want daar is een duidelijke relatie tussen.

maar wat ik nu erg vreemd vind is dat je drievoudig glas overweegt in de slaapkamer, waar de warmteverliezen het kleinst zijn, en niet in de leefruimte waar dze het grootst zijn.  ik weet dat ik na afwijk van het onderwerp, maar ik wou daar toch even op wijzen.

als je degelijk isoleert en je finoven juist gedimenioneerd is, heb je niks extra nodig.  en het moet al keihard vriezen voor je echt elke dag moet stoken, je kan allicht eens een dagje overslaan.  en een finoven stoken is echt peanuts.

en als je dan toch ooit eens geen zin hebt om te stoken, ga je lekker samen in de zetel zitten met een dekentje.  want een goed gisoleerde huis koelt echt niet zo snel af. overigens, een elektrisch vuurtje kan je overal zo kopen, waarom dat op voorhand al in huis halen?

hans d

Hier zijn we terug, WARMTEVERLIESBEREKENING!!! Op basis van deze berekening kan je een keuze maken voor een electrisch verwarmingselement tussen de 2 en 9 kw. Voor de rest kan ik alleen maar bertvdg bijtreden.

Mon 

Juist Mon!

 

Eerst warmteverliesberekening in PHPP of gelijkaardige en daarna denken aan een finoven/massakachel.

@ Hans,

Verbeter me als ik fout ben:

3-voudig glas in slaap- en badkamers en dubbel in de leefruimte omdat de warmtebron in de leefruimte staat, terwijl de andere ruimtes zoveel mogelijk dmv balansventilatie op temperatuur moeten worden gehouden. Tevens worden grote schuiframen in 3-voudig glas wel erg duur.

Van een warmteverliesberekening ben ik overtuigd. Zomaar een finoven zonder enig reken- en denkwerk qua dimentionering lijkt me verkeerd. 

Ons plan:

- Verbouwen en zo goed mogelijk isoleren

- warmteverliesberekening laten maken

- adv van de gekende warmteverliezen finoven in combinatie met zonneboiler installeren.

 

Als leek vind ik het wel moeilijk om wat zekerheid te hebben ivm finoven. Tot nogtoe hebben we reeds twee architecten gesproken, maar die hadden nog nooit gehoord van een finoven. Als je hen dan verteld dat je met je finoven van plan bent om je hele huis te verwarmen en dan ook nog in SWW te voorzien en dat je dit alles juist wilt dimentioneren adv een warmteverliesberekening, dan begrijpen zij ons niet en geloven niet dat dit goed kan werken. Tot op het punt van goed isoleren zijn ze goed mee, maar als het over verwarming gaat spreken ze alleen maar over een condenserende gasketel die met behulp van de nodige sturingen en thermostaten er wel voor zorgt dat het altijd warm genoeg is en dat je weinig gas verbruikt.

Zelf geloof ik in de mogelijkheden van een finoven, maar mijn vriendin is moeilijk te overtuigen dat we het daarmee altijd behaaglijk warm gaan hebben.

 

Peter, juist waar de meeste warmte kan ontsnappen , ga je  dubbel glas voorzien ipv 3voudig glas.

Vind ik eigenlijk niet logisch.

Mijn redenering was de volgende (maar blijkbaar sla ik de bal mis):

De warmtebron komt in de ruimte waar de meeste warmte kan ontsnappen zodat het warmteverlies gemakkelijk kan worden gecompenseerd. In de andere ruimtes is geen warmtebron aanwezig en dus moeten deze extra goed geïsoleerd worden.

Als je veel warmte verliest waar je warmtebron is, dan ga je ook minder warmte kunnen sturen naar de plaatsen waar geen warmte bron is.

 

Vele mensen klagen dat hun finoven/speksteenkachel een slecht rendement heeft, dit komt dikwijls door te grote glaspartijen met 1.1 of 1.6 of  nog ouder dubbel glas (2.7)

 

De warmte van de finoven wordt niet alleen door je BV verspreid, maar ook door straling door je plafond of open deuren of vide.

Dus als je veel glas neemt ga je al een deel verliezen, voordat het boven geraakt.

 

Best je finoven ook centraal zetten tegen een binnenmuur.

Indien goed gedimensioneerd heb je het wel degelijk behaaglijk warm, ik kan er ondertussen van meespreken of anders moet je je vriendin eens naar iemand in de buurt meenemen om het effect te laten aanvoelen.

peter

wat is juist?  jou oplossing lijkt mij naar comfort heel aanvaardbaar, maar energetisch zit je m.i. fout.  in de slaapkamers heb je allicht geen warmte nodig 340 dagen per jaar, ik zou dus mijn aandacht richten op die ruimtes waar je de grootste warmteverliezen hebt.  drievoudig glas duur,  ja, in aankoop wel, maar op termijn is dat de goedkoopste oplossing.

finovens laat je door een finovenbouwer bouwen, niet door een architect.  ik zou net zo min een architect een verwarming laten uitwerken en laten dimensioneren.  een architect is nu eenmaal geen technicus.  het moet volstaan dat hij weet dat jullie dat wensen.

wat jou vriendin betreft, je moet ze eens meenemen naar iemand die een finoven heeft, ik zou veel meer angst hebben met een gasketel (want daar kan vanalles aan stuk gaan, en dat gebeurt altijd op een vrijdagnamiddag, zodat je meestal tot dinsdag kan wachten op herstelling).  al valt al je electriciteit uit (en dat zal mogelijk steeds frequenter voorkomen), de kachel zal altijd z'n werk doen.

hans d