dakisolatie verbeteren of beter niet?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

ik heb een zadeldak beginnend op 3meter, dus slaapkamers eerste verdieping onder het dak, pannen en menuiserite onderdak 12cm rotswol, ligt "los" op zoldervloer. Heb zelf de zolder verder geïsoleerd op dezelfde manier want wordt gebruikt als hobbykamer. Dit alles in 1997.

Nu zijn we van plan onze ramen te vervangen , oa de dakramen. Ik wil op de dakramen graag ook rolluiken om de rechtstreekse zonnewarmte tegen te gaan in de zomer.
Een persoon die dit deed zei me dat het interessant is om de isolatie te verbeteren tot 20-25cm en met een scherm om het luchtdicht te maken omdat de rotswol zonder dit scherm amper helpt tegen opwarming.
Een andere persoon van een andere firma zei me dat het niet de moeite is om verder te isoleren (nochtans een isolatiefirma), omdat 12cm niet slecht is.

Puur economisch weet ik dat dit veel meer zal kosten dan dat ik er winst op heb, want boven wordt er bijna nooit verwarmd. Maar ik dacht zo wel het leefcomfort te vergroten door minder extremen te hebben, minder warm in de zomer en wat warmer in de winter.
Op dit moment is het dak ook afgewerkt, een uitbreiding van de isolatie heeft dus tot gevolg dat je eerst een en ander moet wegdoen van plafonds, de isolatie steken en de plafonds opnieuw afwerken.

Ik ben ook van plan een balansventilatie te laten installeren.

Maar mijn vraag luidt eigenlijk : is het de moeite om de isolatie van mijn dak aan te passen? klopt het dat de isolatie zonder luchtdichtheid veel inboet op efficiëntie??

alvast bedankt voor verdere inlichtingen
Arvid

Reacties

 

 

Arvid,

 

In ons vorig huis hadden we juist dezelfde situatie: slaapkamers onder het dak en 12 cm glaswol rechtstreeks op de zoldering (jaar 1973). De nieuwe eigenaar heeft daar nu 4 jaar geleden superisolerend glas 1,1 ingestoken dat ook zonwerend is.

 

De luchtdichtheid heeft niet alleen met de isolatie te maken. De afwerking en de inzet van de ramen zijn ook van belang, evenals de afdichting waar de spanten op de muren rusten. Dit zijn gewoonlijk de plaatsen langs waar de meeste infiltratie binnenkomt, of eerder exfiltratie naar buiten kan.

 

Voor de rest weet ik ook niet wat het beste zou kunnen zijn. Moest ik nog eigenaar zijn an dat huiss, dan zou ik toch beginnen met het isoleren van het plafond van de kelder.

bedankt voor de reactie,

Ik ben nog eens gaan meten en de isolatie is toch een 15cm.

Langs de ene kant zou ik het toch graag echt goed isoleren, langs de andere kant is het nu ook niet echt slecht. De isolatie sluit mooi aan elkaar voor het stuk waar ik nog toegang toe heb.

Ik zat er gewoon ook wat mee in dat de ventilatie de kamers boven iets zullen opwarmen en dat deze warmte dan best niet te snel weer verdwijnt. Maar ik vermoed dat dat al bij al wel zal meevallen.

 

Arvid

Als je zelf je dak gaat isoleren: (volgens de norm)

2euro /M2 van infrax

Belastingvermindering

500 euro van de vlaamse overheid

+ soms nog 2 euro /M2 van de gemeente.

 

Je zou wel zot zijn als je het dan niet doet, zeker als je ook een BV gaat plaatsen

Zorg wel dat je onderdak in orde is en je dampscherm goed geplaatst is.

Maar het is op dit moment wel geïsoleerd, alleen zijn de professionele meningen verdeeld van , het is beter dat je extra isoleert ... tot  ...het is al goed genoeg geisoleerd...

en omdat heel het plafond eruit moet en er terug in moet heb ik al een richtprijs gekregen van 100 euro per m², terug volledig afgewerkt. Dan is dat 10.000 euro. waarvan je de helft kunt recuperen via allerlei premies en belastingvermindering.

je kan natuurlijk een deel zelf doen, maar als ik de dikte gevoelig moet verhogen , dan laat ik dat wel doen.

En zoals ik al zei, economisch ga ik dat er echt niet uithalen of de prijzen van energie moeten op korte tijd serieus de hoogte in gaan, ik heb vorig jaar iets meer dan 400 euro voor de gas betaald. En eind vorig jaar heb ik mijn spouwmuren laten volspuiten met PUR, dus voor dit jaar zou mijn verbuik nog moeten zakken..., Daar zit dan ook nog warm water bij...

Daarom ook dat ik er aan denk om enkel de ramen te vervangen en op de dakramen rolluiken te laten plaatsen om de rechtstreekse zonnewarmte tegen te gaan.

Is die 100 euro /M2 voor alleen de isolatie en gyproc, want dat is wel duur.

Of zitten je nieuwe ramen erbij?

Tja, als je echt alles moet openbreken...

 

De isolatie zal zich wel weer verdienen maar de kost van de nieuwe plafond en het bijkomende werk voor de afwerking moet je natuurlijk ook in rekening brengen.

 

 

Arvid,

 

Hoe groot is uw huis? Naargelang de grootte zou ik zeggen dat 400 euro voor verwarming en sanitair water niet te veel is, en dat er in een bestaand huis niet meer zoveel te rapen valt zonder grondige en kostelijke vernieuwingen.

die 100 euro/m² is dan alles van afbraak plafond, tot uitbreiding blaken om dikkerre isolatie te kunnen steken, tot plaatsen isolatie en volledige afwerking terug van het plafond

grootte huis is 12x6 meter beneden. Dan begint het dak, eerste verdieping 10x6 meter, en zolder is 3,5x6, in het midden is het daar een dikke 2 meter

garage reken ik dan niet mee. Normaal verwarmen we de slaapkamers niet, de badkamer nu en dan.

Zelfs als ik 200 euro per jaar kan uitsparen, dan is dat over 10 jaar 2000 euro en over 50 jaar 10000 euro. Enkel de ramen zullen al meer kosten. Dus economisch zal dat niet snel renderen, maar het is het gedacht dat je toch minder verbruik kunt realiseren en dus ecologischer bezig bent. Alhoewel ik dan geen rekening houd met de productie van al die veranderingen.....

 

bedankt alvast voor de reacties