passiefhuis bouwen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste Ecobouwers, We zijn van plan om een nieuw huis te bouwen, hebben reeds 'het perfecte' stuk grond gekocht en zoeken nu dus naar.... alles. Vanaf het begin was een LEW logische, nu zouden we misschien wel de stap naar passief maken. Bijna alle soorten bouwwijzen zijn reeds de revue gepasseerd met als huidige studiepunt cellenbeton. Vorige week zagen we op batibouw de blokken (ytong of cellumat) van 50 cm dik. Aangezien we graag veel zelf willen doen leek dit een super eenvoudig systeem met een héle goede U-waarde van 0,15. Hierbij is zogezegd geen extra isolatie meer nodig en we zouden dit afwerken met sierpleister. Ofwel cellenbeton van 30 cm + dampopen isolatieschil langs buiten + sierpleister. We zijn er ons van bewust dat cellenbeton niet hét meest ecologische materiaal is, maar tja merci voor reacties!

Reacties

Als je veel zelf wil doen, is het ook een optie om een houtskelet te laten leveren en zelf te plaatsen. Dit zullen wij ook doen, en hier sparen we toch flink wat mee uit. Ik heb geen idee wat ytong kost om een heel huis te bouwen, maar dit kan toch al wel stevig oplopen lijkt me (wij betalen ongeveer 300€ voor enkel onze aanzet, materiaal kost dus). Als ik onze aanzet vermenigvuldig om aan ytong van 50cm dik te komen, en dit voor heel ons huis, kom ik toch op bedragen die in de buurt komen van de prijs van een skelet (eenvoudige planopbouw weliswaar).

 

Luchtdichting kan evenwel misschien ooit een probleem worden indien je enkel ytong neemt en binnen en buiten hier een bepleistering op. Wat als je binnen of buiten hier iets aan ophangt en dus een gat in je luchtdichging maakt? Maar dat zal wel op te lossen zijn vermoed ik.

 

Veel succes met je project en je keuzes alvast, er staan er nog een hoop te wachten ;-).

 

Mvg, Toon

Veel voor en nadelen aan cellenbeton. Plaatsingsgemak is in ieder geval geen fabeltje. Prijs ligt toch wat hoog, zeker die blokken die jij bedoelt. Daarenboven ben je bijna verplicht om lateien en andere hulpstukken van Xella te gebruiken en die worden uiteraard flink doorgerekend. Bedenk ook dat 0,15 niet ongewoon laag is. Je zult niet teveel van het ideale mogen afwijken met deze U-waarden. Stel dat er tijdens de bouw moet bijgestuurd worden dan kan je geen extra isolatie meer voorzien. De praktijk toont dat vele architecten te optimistisch zijn tijdens het ontwerp en voor de zekerheid "nog een paar cm extra isolatie" voorzien. Die optie heb je dus niet meer hé. Die stenen zijn ook geen stenen meer, 't is vooral lucht. Je moet er niet teveel aan ophangen, zeker niet aan de buitenkant. Als je dan toch voor stenen en crépi kiest zijn er heel wat andere opties die naar mijn gevoel een beter resultaat zullen opleveren. Overweeg zeker HSB ruwbouw, valt goed mee van prijs en is makkelijk in afbouw.

Een passiefhuis met Ytong? Dat laatste zal toch zeker vooral een gevolg zijn van het bezoek aan Batibouw en onduidelijk blijft waar die LEW/PH vandaan komt. Je leest hier wel meer verhalen van goedgelovige bouwers die zich een oor laten aannaaien door verkopers van de bouwbeurs. Zoals je zelf al aangeeft is Ytong niet milieuvriendelijk te noemen en daarmee is wel duidelijk dat je ecologische ambitieniveau niet verder reikt dan 'collateral damage'.

 

Afgezien van de ecologische onverschilligheid die je wel vaker ziet bij massiefpassief (PUR-op-steen-woningen) wordt je ook nog een verschrikkelijke loer gedraaid door de Ytong-verkoper: de lamdawaarde van cellenbeton ligt in de orde van 0,100 W/m²K (3-4x zo slecht als isolatiemateriaal) waardoor de Rc-waarde van je dikdomme muren uitkomt op 5 ofwel 0,20 W/m²K. Een HSB-wand met 30cm isolatie komt op een Rc van 8 ofwel 0,12 W/m²K. Voor een passiefhuis is een Rc van 5 niet voldoende of je moet je woning willen optuigen met een vreselijke dure verzameling installatietechniek. 

 

Een passiefhuis maak je niet met een iets minder slecht isolerende steen maar met goed isolerend isolatiemateriaal. Vergeet die Ytong, da's beter voor het milieu én je portemonnee.

 @Ingir:  ik vind het eerlijk gezegd kort door de bocht om iemand die een passiefhuis of lew wil bouwen maar geen clubkaart van de ecologische fundi's heeft verwijten naar het hoofd te slingeren.  Een strikt economische/comfortmotivatie is (althans voor mij) ook een goede reden om voor een LEW/passiefhuis te kiezen.  Live and let live hé....er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden en ze hoeven niet allemaal groen te zijn.

 

Voor het overige ga ik mee met de opmerkingen van Nils, technisch gezien lijkt het niet de ideale oplossing te zijn want zeer weinig marge en flexibiliteit.  Ik zou in jouw plaats toch ook nog wat verder kijken indien je voor massiefbouw wil gaan.

Ik zou toch niet voor de ytong gaan. Met de dikste steen zit je op 0.15 U waarde maar nogal dikwijls is de U waarde van een PH toch lager dan 0.15, dat zal de PHPP moeten uitwijzen. Dus bijkomend isoleren kan nog nodig zijn. Als je dan nog moet slijpen in de ytong voor de technieken zijn dat allemaal plaatselijk verzwakkingen van de isolatie.

 

Als je massief wil bouwen lijkt me een goede snelbouwsteen met isolatie een betere/goedkopere oplossing. Ytong lijkt ook gemakkelijk werken voor een DHZ maar als je weet dat je bijna niets kan corrigeren is de minste fout/afwijking een groot probleem. Bij een snelbouwsteen kan je nog wat corrigeren op de voegen. Het is meer dan gewoon blokken op elkaar zetten met ytong.

Steph

misschien best eerst een architect zoeken, liefst eentje met ervaring in passiefhuis/laag energie bouw?

eddy

Het is niet kort door de bocht maar recht voor z'n onecologische raap. Ik vind het schandalig om alleen aan je eigen portemonnee/comfort te denken en daarbij volledig aan de milieubelasting van je beslissingen voorbij te gaan. Je kunt toch op z'n minst proberen materialen te kiezen die minder milieubelastend zijn als de prijs ongveer gelijk is. Van fundamentalisme is hierbij geen sprake, het gaat er mij niet om dat je altijd de meest ecologische keuzes maakt. De wegen hoeven inderdaad niet allemaal even groen te zijn, maar als er zoveel groene wegen zijn, waarom zou je dan juist die grijze kiezen?

 Akkoord, maar het is kort door de bocht dat je die kritiek specifiek richt op "massief-passief"-bouwers. Overigens speelt marketing een bijzonder grote rol, want met name de muuropbouw die je (terecht overigens) als niet-ecologisch brandmerkt (PUR+snelbouw), is binnen de "massief-passief"-optie noch de meest economische keuze, noch de optie die het hoogste comfort biedt.

 

Merci iedereen voor de reacties!

Onze eerste optie was idd HSB, zeker omdat ik zelf een ambachtelijk houtwormpje ben. Maar we staan voor (bijna alles) open en dus waren we even verder gaan zien. Metaalbouw was misschien ook een optie, maar daar kunnen we niets aan helpen (toch niet aan de ruwbouw) & vonden het nogal koel. Het 'plan libre' is wel super! Ja misschien wel verder zoeken naar HSB & ondertussen een archi zoeken. We zijn zelf bezig met ontwerpen volgens de PH-regels (om eerst goed te weten wat we zelf willen). Kent iemand een goede architect regio Kortrijk  (goed = iemand die openstaat voor dialoog & weet waarmee hij bezig is) of een goede aannemer vb HSB?

@ Ingir  

Niet dat ik liefst kijk naar wie slechter bezig is, maar een LEH of PH is al een goede stap in vergelijking met het overgrote deel van de (ver)bouwers. Het is ook héél erg moeilijk om super consequent te zijn want dan bouw je beter helemaal niet, er staan al huizen genoeg! Ik geef toe dat we echt nog niet ver staan en dus nog vele wegen zullen inslaan (en terugkeren) en tuurlijk liefst de groenste. By the way het is 'haar' onecologische raap (en dat voor een mama die enkele jaartjes luiers stond uit te wassen omdat ze de vuilniszakken niet wou vullen met pampers & de fietskar meer gebruikt dan de auto & aandelen heeft bij Bio-Planet  &.... wanneer ben je eigenlijk echt groen? geen auto, geen kinderen, geen elektriciteit dus geen internet, dus geen ecobouwers) no offense hé, maar ik wil gewoon zeggen: je kunt niet alles van bij het begin weten, daarom vragen we het net...

 Ik zou vooral eens zoeken in de richting van : 

-HSB

-Strobalenbouw

-Euromac2 (is volgens sommigen minder ecologisch, maar ik heb er toch voor gekozen om allerlei redenen)

-ik weet niet of het mogelijk is, maar silicaatsteen + isolatie

(ik heb ook silicaatsteen en een beetje ytong gebruikt en ik vond die silicaatsteen toch aangenamer om mee te werken ; ook veel sterker ; persoonlijk ben ik geen grote fan van ytong)

Waarom kijk je niet eens richting een staal-frame profiel. Is qua opbouw hetzelfde als HSB. Wij hebben voor deze constructie gekozen voor onze LEW/PH die deze zomer wordt gebouwd. Voor info kun je kijken op www.bouwenmetstaalframe.nl of www.lage-energiewoning.nl Dat laatste is onze website met een bouwblog, etc.

Staal-frame heeft vele voordelen t.o.v. HSB. Ons frame is zelfs b.v. al voorzien van ronde gaten voor de WTW buizen. Op die manier hoeven er geen vloeren opgehoogd te worden of moet je gebruik maken van platte buizen (met alle nadelen). Ook kun je dan gebruik maken van een cementen vloer op de verdieping.

Je kunt een staalframe huis niet zelf neerzetten, maar wel heel goed zelf afbouwen. Dus alleen ruwbouw neerzetten. Afwerking buitenkant is geheel eigen keuze (stuc, hout of baksteen, etc).

Corine

Massiefpassief is de Prius van de passiefhuizen, matig energiezuinig en een milieuvervuiling waar geen diesel tegenop kan. Waar de Prius een 'smug-car' is heeft de ook MP-PH de twijfelachtige eer zich als echte 'smug' te manifesteren. 

De twee voordelen die je hier aanhaalt van staal tov hsb zijn evenzeer mogelijk bij HSB. Bij ons zullen ook de gaten voor ventilatie al voorzien zijn, en wij zullen ook een cementvloer op de verdieping voozien (omwille van akoestische redenen).

 

mvg, Toon

 Als het de bedoeling is van een passief-huis om het energieverbruik te beperken, dan is bouwen met staal eigenlijk hypocriet. De productie van staal (net zoals cement,...) vergt véél energie. Staal, beton,... zijn prima te gebruiken voor civieltechnische toepassingen (zoals bruggen, haveninfrastructuur,...), voor residentiele woningen zijn ze m.i. niet het juiste materiaal.

In plaats van het klassieke houtskelet, zou ik met zware houten balken werken (te vergelijken met vakwerk) - en daarmee heb je krak dezelfde bouwkundige mogelijkheden dan zo'n staalskelet. Buiten de vochtgevoeligheid (wat in een goed gedetailleerde woning geen probleem zou mogen zijn) eigenlijk alleen maar voordelen: energetisch (de nieuwe zuidpoolbasis is opgebouwd rond een houtskelet - het oorspronkelijke stalen ontwerp voldeet niet), ecologisch (hernieuwbaar), brandbestendig (stalen profielen bezwijken veel sneller dan hout bij hogere temperatuur), esthetisch (geen behoefte die profielen weg te werken), aangenaam om mee te werken (lekkere geur bij het bewerken ipv verbrande lasgeur),... Als je gelijmd-gelamelleerd hout neemt, heb je alle mogelijkheden qua overspanning en belasting, en die profielen zijn ook zeer stabiel (dimensioneel). Gebogen vormen vormen geen wezenlijke meerkost (in tegenstelling tot andere bouwwijzen). De vakken vul je dan op met glaspartijen, isolatie,... ; Ook alle vrijheid qua binnen- en buitenafwerking. Ik zou het zeker eens bekijken.

Hallo Jan,

staal mag dan energie kosten om gefabriceerd te worden, maar is wel weer af te breken, te versmelten en opnieuw te gebruiken. Wij hebben er heel bewust voor gekozen en verheugen ons reeds op de nieuwe woning. HSB was ook een optie hoor.....helemaal niets mis mee, maar met de opkomst van de uitheemse insekten (we krijgen hier steeds meer last van torren, rupsen en andere dieren die de bomen, etc aantasten), was staal voor ons de juiste keuze.

We zullen zien!

corine

Hallo Toon,

da's goed om te horen. De HSB woningen die wij hebben gezien (Nederlandse bouwers) hadden dat niet en ik vond ze zeer gehorig. Waarschijnlijk hebben wij gewoon niet de juiste woningen bezocht en de juiste bouwers gevonden. Ik was er ook niet van onder de indruk, vandaar ook o.a. de keuze voor staal-frame.

Corine

Klopt!

 

Met HSB FJI liggers kan je perfect ventilatiebuizen weg werken, zelfs dikke diameters. Lawaai is opgelost met een zwevende dekvloer met chape.

 Wij zijn deze middag ons passief huis gaan laten berekenen bij iadb.be Volgens hen is 20 cm cellenbeton, 2x6 cm polyuteraan, spouwtje van 3 cm en gevelsteen voldoende om de norm van passief te halen.

Wij hebben geopteerd voor cellumat(de concurrent van ytong) omdat:

* dit in de winter de warmte langer kan vasthouden en in de zomer de koelte langer kan vasthouden... Als je kiest voor muren van 50 cm dan mag er al veel gebeuren vooraleer het echt te warm zal worden in je woning (rekening houdende dat je het 's nachts weer afkoelt natuurlijk.)

* dit heel snel kan gebeuren en er niet voortdurend mortel moet gemaakt worden

* elke leek dit kan bouwen

* cellumat goedkoper is en volgens ons even goed

* houtskelet al goed en wel, maar wat binnen 50jaar... geef mij toch maar een iets robuuster materiaal...

 

Als je nog in de ontwerpfase zit vraag dan al eens een offerte op van sierpleister... want dit kost handenvol geld, doosnee woning 25 000 euro en dit komt hoe dan ook na een tijdje zwart... Misschien toch ook de andere mogelijkheden eens overlopen qua buitenschil...

 

Bij IADB wisten ze mij te vertellen dat zonnecollectoren en verwarmen met geothermische warmtepomp al voldoende zou kunnen zijn om erkend te worden als Laag energie woning en ik dus 850 € x 2 aan premies zou kunnen krijgen... Dit mss ook eens overwegen en veel lezen lezen lezen, en dan je eigen gedacht doen :-).

 

Wij werken met een architect uit Lendelede, heel tevreden over... Indien interesse stuur ik je wel de gegevens door per mail. 

PS: Als alles goed verloopt beginnen we halverwege mei met de grondwerken, ik hou van onze bouw ook een blog bij op dit forum.

 

Veel succes!

Ik deel dezelfde mening: Ja ik ben groen, Ja ik trek het papier van de conservenblikken om bij papier te gooien Ja ik fiets ieder dag 38 kilometer naar het werk en heb zo een auto kunnen uitsparen,  maar ons huis wordt geen geitenwollensokken gedoe... Cellenbeton met polyutheraanschuim ertegen :-)

Moest iedereen evenveel vlees eten als ik en mijn vrouw, één auto uitsparen door met de fiets naar het werk te gaan en een passief huis bouwen los van het feit of dit met staal, hout of steen is denk ik dat we al een heel stuk verder zullen staan in deze egoïstische wereld...

Beste,

jammer dat u met zulke bouwperikelen zit, maar ik heb de indruk dat geen enkel probleem gerelateerd is aan het principe van de houtskeletbouw, en ook op geen enkele manier gerelateerd is aan de principes van passiefbouw. Uw scheldtirade is missschien terecht, maar hier niet op zijn plaats.