Rotswol achter Fermacell platen zonder dampscherm?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

 

Is het aan te raden om zonder dampscherm te werken bij het isoleren van een buitenmuur langs binnen wanneer gewerkt wordt met rotswol en fermacell? Het huis heeft een spouwmuur van 4cm, die later (hopelijk op een dampopen manier) ook geïsoleerd zal worden.

Reacties

 

Nog een extra vraagje: Zelfde vraag als hierboven, maar nu met pavatex isolatie i.p.v. rotswol.

In beide gevallen: aboluut noodzakelijk. Het moet een goed dampscherm zijn (PE) dat heel goed afgewerkt is aan de naden en alle aansluitingen met andere bouwdelen. De reden is dat bij de minste lek vochtige, warme binnenlucht zal condenseren in de isolatie. Er is slechts 1 combinatie die dit kan verwerken: intelligente damprem met vocht bufferende isolatie (cellulose).

 

Mvg, Marc

Andere uitzondering: Pavadentro (Pavatex) of Thermoroom (Gutex) platen. Deze hebben een ingebouwde minerale damprem.

PE zou ik niemand durven aanraden hoor! Een 100% luchtdichte uitvoering is onmogelijk en dan faalt PE grandioos. Zet er een intello voor en slaap op beide oren. Je zit al in een slechte situatie met isolatie langs binnen dan ga je toch geen extra risico lopen door een goedkope PE te plaatsen ipv een intello? Wat kost dat? 2euro of zo, pfff... Niet eens de moeite om na te rekenen.

Intello is een damprem, PE of PP zijn dampschermen. Intello gebruiken is geen goed idee als de isolatie geen vovht kan bufferen.

Het Intello systeem is erop gemaakt om in de winter te bufferen en het vocht in de zomer weer af te geven.

 

Mvg, Marc

Ben ik niet mee eens. Intello is gemaakt voor situaties met hoog risico. Dat is het mooie van de intello: je kunt er werkelijk niks fout mee doen. Daarom zeg ik bij twijfel, geen twijfel, neem intello. Dampschermen zijn niet meer van deze tijd. Ze werken slechts op papier. Enkel dampremmen bieden oplossingen die genoeg garantie op kwaliteit en duurzaamheid bieden. Stel dat je via een andere weg vocht in je constructie krijgt, dan sta je daar mooi met je PE die helemaal niks doorlaat. Gezien de kost van dampremmen snap ik al die discussies niet over PE. PE steek je onder chape, zodat die niet te snel uitdroogt en je dekt er dingen mee af op de werf, tegen de regen, daar stopt ongeveer de rol van PE-folie (hahaha!) in de bouwwereld.

Intello luchtscherm is inderdaad ook aangewezen bij minerale wol isolatie...

 

Dirk

Wij hebben gewone pavatherm platen met leem en een gevulde spouw + balansventilatie + daken geisoleerd met cellulosevlokken en intello dampscherm.

De leem en pavatherm kunnen vocht en warmte bufferen, de geisoleerde spouw zorgt ervoor dat het dauwpunt in de spouw zit en de BV zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid laag in huis is. (luchtvochtigheid is tussen de 30 en de 40%)

Al deze dingen samen maakt dat wij gewone pavatherm gebruikte ipv pavadentro (4jaar geleden , toen we onze verbouwing aan het uitwerken waren was er nog geen pavadentro)