Schouwrenovatie t.b.v. tegenstroomkachel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag samen,
Aangezien ik het plan heb opgevat om in de toekomst een finoven o.i.d. te plaatsen in mijn woning-in-renovatie ga ik een inox kanaal in mijn schouw steken. De eerste optie om een flexibele, dubbelwandige voering door de schouw te laten zakken draagt niet mijn voorkeur weg. Ik kies voor de tweede optie om een buis uit enkelwandige RVS elementen in de schouw te steken. Zijn er redenen om toch voor een flexibel te opteren? Is het raadzaam om de ruimte tussen de inox buis en de gemetselde schouw te isoleren vanwege de betere “trek” en zo ja, welk isolatiemateriaal raden jullie mij aan (vermiculiet is schijnbaar niet meer toegestaan)?
Dimenties: de schouw is ca 12 m hoog en de diameter van de schouwbuis is 150 mm.

Reacties

Voorlopig staat voor mij de ballans lichtjes in het voordeel van inblaaswol daar vermiculiet mogelijks toch wel enkele potentiële nadelen heeft.
De bestaande schoorsteen afbreken is een optie maar doe ik daar zo veel voordeel mee? Dan moet ik een dure dubbelwandige inox buis plaatsen die, nota bene, ook geïsoleerd is met steenwol en daarna een omkasting maken rond de inox buis. Het had een voordeel geweest moest ik met de buis recht omhoog gaan, door het dak en niet de buis niet laten knikken richting nok maar dan ga ik door een dakvlak dat ideaal ligt als potentieel PV dak.
Bedankt voor de input, moesten er nog adviezen of bezwaren zijn dan hoor ik het wel, groeten, Wilfried.

Patrick G schreef: “Maar gaf jij geen thuisonderwijs aan je kinderen, zitten daar dan geen fysicaboeken bij? Of geloof je die ook niet?....”

Niet afwijken van het onderwerp, Patrick. Het maakt eigenlijk niet uit hoeveel boeken ik heb. Dat iemand het uiteindelijk bij het rechte eind heeft is veel belangrijker dan het aantal boeken dat hij/zij bezit. Bovendien begin je zeker (en totaal ongepast!) persoonlijk te worden en op de man te spelen! Terwijl je zelf had aangegeven van dat niet te willen doen!

Ik heb verder jouw link: “Natuurkunde voor Dummies ” gecheckt en vind daarin niets terug dat jouw visie zou kunnen onderbouwen.

Dirk Bauwens

Patrick G schreef: “ Yeah right, Uit mijn brandhaard komt zwaardere onverwarmde lucht die de lichtere uitlaatgassen naar boven duwt? Dus in mijn schouw zit er dan zwaardere onverwarmde lucht ? Of komt die zwaardere lucht langs de schouw binnen om dan de uitlaatgassen naar boven te duwen?”

Maar Patrick toch, wie zegt dat die zwaardere, onverwarmde lucht uit je haard moet komen??
Die komt toch van buiten de haard, doorheen de luchtinlaatopeningen?

Dirk Bauwens

Patrick G schreef: “En God schiep Adam en Eva en de evolutietheorie is nonsens.
Dat bedoel ik met persoonlijk worden.
Einde topic voor mij”

Helaas een uiterst onlogische en onwetenschappelijke manier om te eindigen.
Ver komt men daarmee niet.

Dirk Bauwens

Beste,
Ik zou graag onze inox schouw (6 meter buitenstaande buis) isoleren.
Met welk materiaal en waar kan ik dat vinden in de handel?

Hallo,

ik zit met een analoog probleem. Ik wens een finoven (Tighelaar Finoven 24 - 3000 kg) te plaatsen. Deze laat toe om tot 22 kg hout te stoken per stookbeurt en schoortsteenkanaal met DIA 200 wordt aanbevolen (hoogte wordt niet vermeld)

 

Onze huidige schoorsteen is baksteen-gemetseld (1960) tot op hoogte van 7m tot boven de grond, en gaat van 200x200 (vierkant - gelijkvloers) naar 180x180 (dak); Vandaar met een dubbelwandige inox buis nog 2 meter omhoog; m;a.w. totale schoorsteenhoogte is 9m boven de begane grond. Helaas kan ik de gemetste schoorsteen op eerste verdiep niet afbreken, en op dit verdiep bevindt zich tevens een glooiende bocht.

De huidige schouw werkt goed - weliswaar met klassieke kachel. Onze indruk is eerder dat hij te goed werkt - maw te hard trekt voor een klassieke kachel (FLAM). betreft vrijstaande woning en inox buis eindigt 1 meter boven de nok van het dak.Windrijke omgeving (vooral als er een koude oostenwind staat)

 

dat betekent dat ik ergens een keuze moet maken tussen volgende mogelijkheden:

1/ Finoven plaatsen en schouw laten zoals ze is. Dit lijkt me het meest voor de hand liggend. Indien er in het begin onvoldoende trek is - de bypassklep openhouden voor enkele minuten en daarna terug dicht doen voor tegenstroomwerking. evt kan ik nog een trekkap plaatsen.

2/ flexibele buis steken van DIA 150 rond en een kleiner finoven plaatsen. Vrees dat we dan 2x per dag moeten stoken en evt. CV vaker opnieuw moeten aansteken.

3/ vaste buis steken van DIA 160 of 175 (?) van boven uit - zover als dit kan (dus tot aan de bocht). In dat geval kan ik deze buis onderaan niet dichten tegen het gemetste kanaal

4/ iemand die langs kwam om dit te bekijken stelde voor een op maat gemaakte glasvezel-composiet kous in de schouw te laten plaatsen. Dit wordt vaker gedaan - maar in de eerste plaats om een beschadigde (lekkende) schouw te herstellen. het is mij niet duidelijk of dit een betere doorstroming van de rookgassen mogelijk maakt (google - kous in schoorsteen geeft verschillende merken die dit leveren).

Kortom - weet niet goed hoe ik verder moet

1/ iemand ervaring met combinatie finoven + gemetselde schouw ?

2/ enige meting/berekening  die je kunt uitvoeren om te zien of de schouw voldoet ?

3/ enig advies ?

Vriendelijke groeten,

Cris