Help : Dampopen isoleren onder OSB platen zolder?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

 

Op dit forum heb ik reeds veel gelezen over dampopen isoleren. Ik zou deze manier van isoleren willen toepassen in de verbouwing van ons huis. Ik zit hier echter met een probleem:

 

We willen onder onze zoldervloer isoleren (zolder blijft koude ruimte), maar de zoldervloer is reeds vernieuwd met OSB platen op een raamwerk van houten balken (hoogte balken = 22 cm). Nu heb ik van dit forum geleerd dat OSB platen niet dampopen zijn. Ook heb ik van dit forum geleerd dat het dampscherm aan de binnenkant minder dampdoorlatend moet zijn dan de lagen die meer aan de buitenkant liggen.

 

Deze twee vaststellingen leiden tot de conclusie dat je niet anders kan dan een OSB-platen zoldering met isolatie langs de onderkant met een PE-dampscherm af te sluiten ('dampdoorlatendheid' PE < 'dampdoorlatendheid' OSB).

 

Is dit een correcte conclusie?

 

Hoe zouden jullie onder een OSB-platen zoldervloer isoleren?

 

(Financieel is het voor ons niet haalbaar om een nieuw onderdak te steken en het dak te isoleren.)

Alvast bedankt voor jullie reacties.

Reacties

OSB is een damprem, niet volledig dampdicht , dus op zich is dat nu nog geen drama als je langs de andere kant (warme) een goed dampscherm voorziet. Desnoods voorzie je een dampvariabel scherm zodat bij lage dampdruk het vocht er weer uit kan naar binnen.

 

Bedankt voor je antwoord Bert. 

Kan je me misschien ook op weg helpen met productnamen van dampvariabele schermen?

Intello van ProClima. Isover heeft er ook eentje, ken de naam niet.

 

Als ik de informatie die ik kan vinden over dampvariabele schermen goed interpreteer, dan zal een dampvariabel scherm, aangebracht onder de zoldervloer van OSB-platen, in de zomer damp doorlaten naar binnen. 

 

Is dit dan wel een goed idee? 

 

Ik heb ook de bedenking dat bij vochtige winterdagen, het dampvariabel dampscherm damp zal doorlaten naar de isolatie. Geeft dit geen probleem?

- Intello van Proclima, Proclima heeft een hele reeks van deze dampschermen.

- Isover heeft de Vario KM duplex.

 

Google er maar eens op los, genoeg info.

Je was men net voor.

 

Het dampscherm zal net afsluiten als er veel vocht is, dus geen probleem.

 

Bedankt voor de reactie Bert. Ik vond hierover nog volgende informatie:

 

Productomschrijvingen
Isover vario KM duplex is een dampscherm uit polyamide met een drogende functie.

Toepassing
Dit klimaatmembraan past zich aan het vochtgehalte aan en zorgt zo voor een droog en gezond binnenklimaat. Vanaf een omgevingsvochtigheid van 60 %, laat de Vario KM duplex waterdamp door. In de winter vervult de Vario KM duplex de rol van dampscherm, in de zomer zorgt deze dat de houten structuur kan drogen.

Volgens deze info, zal het dampscherm juist 'opengaan' wanneer er veel vocht is. Nu kreeg ik wel te horen dat in de winter de relatieve vochtigheid zeer zelden hoger zal zijn dan 60%, waardoor er zich in de winter geen probleem zal voordoen.

 

- Maar wat met de lente en herfst?

- Is het OK dat de isolatie naar binnen toe 'ademt'? Ik lees steeds dat de buitenste schil meer zou moeten 'ademen' dan de binnenste.

 

Ter informatie : ik speel hier advocaat van de duivel. Ik sta achter eco-bouwen, maar aangezien ik weinig kennis van bouwen heb, zit ik steeds gewrongen tussen wat de 'main stream' bouwmannen mij vertellen en wat mijn gevoel, en deze site, zegt. (Ik wil geen fouten maken)

Wel, over het algemeen zal het vocht hoger liggen in uw constructie/isolatie omdat het daar kan condenseren als het naar buiten trekt.

 

Je moet eigenlijk kijken naar de dampdruk en diffusieweerstand (Ud waarde)