prijsverschil Tulikivi

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste mensen, Tom heeft het een hele tijd geleden aangebracht en ik heb er eens werk van gemaakt : de prijsverschillen in België en Finland van de Tulikivi kachtels. Ik heb via via een recente Finse prijslijst in handen gekregen. Om u een voorbeeld te geven : Een zware kachel type TLU 2490 kost in België momenteel met de 'speciale' batibouwprijs 12400,25 euro (inclusief 6% BTW) of 14155 euro (inclusief 21% BTW) In Finland kost dezelfde kachel (ook inclusief BTW) 7995 euro. Dat is dan ook nog inclusief plaatsingskosten. Anders kunnen we niet vergelijken omdat de plaatsingskosten er hier in België ook bij inbegrepen zijn. Dat is dus een prijsverschil van maar liefst 4405,25 euro in het geval van 6% BTW en 6160 euro in het geval van 21% BTW. Bovendien wordt in Finland de plaatsing apart meegerekend. Dit is 865 euro bij deze kachel. Aangezien het niet erg realistisch is om een Fin de kachel te laten komen installeren mag je deze prijs er ook nog eens aftrekken Dan is het dus 7995 - 865 = 7130 euro. Finland behoort tot de EU dus is er 'vrij verkeer van goederen'. In principe geen invoertaksen dus De problemen zijn : transport naar België én een plaatser vinden in België. Wat het transport betreft : Huur u een zware kamionette en haal ze af in de haven van Helsinki. Of, als er nog gegadigden zijn huren we samen een vrachtwagen. Ik heb rijbewijs CE dus dat is OK. Dan is er nog het plaatsen: Wie meldt zich ? Groeten Roeland

Reacties

Beste Dirk,

Wij zijn ook geintereseerd in een tulikivi (valkia) graag zou ik met u in contact treden om wat info in te winnen.

Alvast bedankt.

 

 

Ik woon niet ver van finland ( in Zweden), Tulikivi wou me geen kachel verkopen en stuurde me naar een zweedse verdeler waar de kachel 2000 euro duurder is. (exclusief verplaatsing, en afstand tussen de zweedse verdeler en finse verdeler in mijn buurt is hetzelfde).

heb jij ook een prijslijst met de geldende prijzen in finland? Ben er naar op zoek maar het is niet te vinden op het internet.  Groeten Michael

Een prijslijst heb ik niet. Ik weet enkel de prijs van kipitti/c :4000€ excl vervoer, incl installatie, excl verplaatsing installateur. Ik veronderstel dat prijzen in Finland ook kunnen verschillen. Wat zijn prijzen in Belgie?

 

 

Op zicht raar dat een Kipitti een €4000,-- kost terwijl een TU2200/92 aangeboden wordt voor  3995,-- incl installatie.Uiteraard is dit alleen in Finland en tevens denk ik provincie gebonden. Toch wil ik er op wijzen dat een Kipitti C ongeveer 1200kg weegt en een TU2200/92 1780kg wat uiteraard een grotere capaciteit heeft en tevens minder kost namelijk 3995,-- Ik heb al gemerkt dat A) Tulikivi absoluut niet mee wil werken met evt export  B) Het is tevens heel moeilijk om een dealer te vinden die mee wil werken omdat alles bijna in het fins gaat en ik denk dat er enige restricties zijn betreffende de export of doorlevering. Ik heb voorheen een winkel met Bang&Olufsen gehad en op doorlevering stond zogenaamd de doodstraf toch gebeurd dit uiteraard toch.

 Hier een link die aangeeft een aantal prijzen geven over Tulikivis.

http://kainuu.com/Content/Pisnetti/107/ES1020_cebe3de9-32ca-41ad-931e-6c469099d671.pdf

 

Het kan dus wel en ben nu een stap verder maar het gaat langzaam en moeizaam, wij zoeken er echter een (Tulikivi) voor de volgende winter dus haast hebben we niet. Een transportmaatschappij hebben wij inmiddels gevonden en met de huidige problematische economische situatie is het vrij goedkoop om dit te realiseren.

Mocht iemand reeds ervaringen hebben hoor ik het graag. Ps Ik woon tegenwoordig in Spanje en hier is geen vertegenwoordiging.

Groeten Michael

Dat er geen vertegenwoordiging van tulikivi is in spanje kan alleen maar in je voordeel spelen. succes.

 

Dat er geen dealers in Spanje zijn maakt geen verschil het blijkt dat alle email gefilterd wordt door Tulikivi dus er is geen direct contact met een dealer. In ieder geval het is net als bij jou ze willen niet leveren rechtstreeks. De zoektocht gaat verder naar een dealer die wil leveren.

Groeten Michael

M.Laauwen,

Ik wil dit onderwerp volgen gezien mijn belangstelling voor deze kachels.

Theo

Hallo Dirk,

 

Ook wij zijn geïnteresseerd in een Tulikivi. Is 't mgl om een te bestellen via U.

Mvg

Cookie

Wij zijn ook wel heel geïnteresseerd in het ophalen van een Tulikivi in Finland naar Nederland.

Graag vernemen wij wat meer info

Met vriendelijk Groeten

Guido 

 Dirk,

Kan u ons de nodige info geven om een tulikivi kachel uit Finland te halen en aansluitend in contact te brengen met een paar goede gasten...

Met vriendelijke groeten

Guido

Hallo,

Wij zouden er ook graag een importeren.  Kunt u me de gegevens doorgeven alsook van de installateurs?

mvg,

Severine

Is er al iemand van jullie in geslaagd om de kachel te importeren? Ik heb ook wel intresse.

Mvg,

Bert

 Wie zou me aan een adres kunnen helpen om een Tuliviki te importeren vanuit Finland?

 Dank bij voorbaat.

bruno,

kan je me je email of telefoonnummer bezorgen. Ik heb een speksteenkachel  gekocht die ik moet demonteren en monteren. Ik kan best wat hulp gebruiken.

jos

Hallo allemaal,

Ik heb eeb tulukivi 1000 tweedehands gekocht. Deze was reeds gedemonteerd door de vorige eigenaar.

Kan er me iemand aan een opbouwplan helpen??

Bedankt op voorhand

Ik sta op het punt om een TLU 1600-3 (showroommodel) aan te schaffen in Nederland kost me dit geplaatst € 9500. Nu ik de prijzen direct uit Finland zie en met name voor het grotere broertje TLU 2000/91 voor € 5510,-- ga ik weer ernstig twijfelen. Dus indien er een mogelijkheid bestaat om rechtsstreeks uit Finland te importeren dan houd ik me zeer aanbevolen.

Beste Dirk,

Ik ben ook op zoek naar een weg om een tulikivi te importeren. Hoe is dit jou gelukt? Heb je misschien meer gegeven voor mij waar ik dit kan doen? Ik hoop dat je mij een reactie geeft

 

Nou Dirk ik zie al een groot aantal malen dat mensen je vragen om informatie om een kachel uit Finland te halen of te importeren. Ik ben zelf ook op zoek naar deze mogelijkheid. Zou jij of iemand die het gedaan heeft en op dit forum leest informatie kunnen geven alstublieft?

  

Hallo,

Wij willen ook een speksteenkachel plaatsen, maar dit is wel duur en we vragen ons af of het dat wel allemaal waard is.

Het zou ons 15000euro kosten met plaatsing van een dubbelwandige schouw en als je de prijzen dan bekijkt wat ze in Finland kost, beginnen we toch sterk te twijfelen.Is er een manier om deze vanuit Finland te laten komen en te plaatsen?

 

 

 

 

 

 

huis-inrichting.marktplaats.nl/kachels-en-openhaarden/402105502-tulikivi-speksteenkachel.html

 

Beste Tulikivi keners,

Wie herkent of wie weet welk type Tulikivi dit is?

Heeft iemand hier informatie over deze Tulikivi zoals gewicht  etc.

Alvast bedankt vooor de info.

 

 

Hallo Dirk,

Waarom stel je deze vraag niet aan de verkoper op Marktplaats ? die zou toch het antwoord moeten kunnen geven.

Hallo Zonnewoud,

Deze verkoper weet het helaas ook niet, dus vandaar mijn vraag hier op het forum.

Wat Tulikivi hier doet is niet toegstaan volgens EU wetten, er is vrij verkeer tussen alle EU lidstaten en zij mogen dit soort praktijken niet toepassen.

Als ik jou was zou ik een klacht bij Tulikivi indienen en stellen dat je het hoger op zou nemen als zij hun verkooppraktijken niet veranderen.

X

 

 

 

bakkerpaul     

Beste Dirk,
Ik ben ook zeer geïntresseerd in het aanschaffen in Finland,
heeft u een site van uw Finse leverancier om mee in contact te treden ?
 
 

 

 

Hallo,

Ik wou eens weten wat het vervolg was van dit verhaal; "Ik haal de Tulikivi vanuit Finland"... Ik heb ook interesse om dit vanuit het buitenland te importeren.

Ook ik ben geïnteresseerd om een Tulikivi uit Finland te importeren.

Wie voelt daar nog meer voor?

Kunnen we misschien samen iets regelen.

Ook adres info is van harte welkom, evenals alle andere informatie.

 

Met vriendelijke groet,

H. Duin

Hallo,

Ik volg dit forum omtrent het invoeren van een speksteenkachel reeds geruime tijd.

Aangezien Tulikivi en Nunnauuni import via Finland quasi onmogelijk hebben gemaakt (ter bescherming van de lokale markt) ben ik buiten deze 2 welbekende merken gaan denken. Na wat googlewerk kwam ik uit op Vuoleri.

Het kleine bedrijf is hoofdzakelijk aktief in Finland zelf , maar import is zondermeer mogelijk.

Zelf heb ik deze mensen gekontakteerd en waren heel hulpvaardig omtrent de levering of eventuele twijfels/vragen die ik had voor de opbouw.

De prijs voor een speksteenkachel met oven van ong. 2,5ton incl.btw en levering komt uit op iets meer dan de helft met een vergelijkbaar model van Tuli of Nunna.

Voor geinteresseerden --> www.vuoleri.fi/fi/ ... de site is in't Fins,dus even vertaalfunctie gebruiken. Voor kontakt of e-mail ... use English!

Kan interessant zijn .... persoonlijk vind ik de steen wel niet zo mooi als deze van bij Nu of TU, andere speksteengroeve ? Vind ook niet dadelijk iets terug over hun luchtregeling/afsluitklep ...

Het is allemaal een kwestie van persoonlijke smaak natuurlijk. De speksteen heeft een gevlekt patroon (ginder word ie leopardi-speksteen genoemd). Zelf vind ik dat de geborstelde versie heel levendig/lichter overkomt en niet zo monotoom is als de Tu of Nu. De gepolijste versie is donkerder en bijna spiegelglad. Het is ook zo dat deze speksteen minder kras en vlekgevoelig is dan een Tu of Nu.

Om te antwoorden op je vragen ... de speksteengroeve is gelegen in Polvijärvi op ongeveer 50km. van de Tulikivi groeve ... de "luchtregeling" gebeurt met de asladedeur (volledig open bij start / onderhouden van het vuur en verminderen wanneer het hout aan het verkolen is).  

Een afsluitklep voor het behoud van de warmte na stoken is  bij deze kachels niet direkt voorzien  ... alhoewel ik denk dat dit na vraag wel te bekomen is.  Ze gaan ervan uit dat de klep in de schouw/rookafvoer word geplaatst. Het verbrandingsprincipe (tegenstroom) is in principe t'zelfde als bij Tuli of Nuna. Modellen met bijhorende bakoven ... deze kunnen afzonderlijk gestookt worden.

In ieder geval begin ik spoedig aan de bouw van m'n eigen Vuoleri speksteenkachel ... en zal ik kunnen vertellen of hij voldoet aan de verwachtingen. (Moest er al staan, maar wegens verbouwingen wat uitgesteld).

 

Ben wel nieuwsgierig naar je bevindingen ... houdt ons in ieder geval op de hoogte zou ik zeggen ....

Beste Bruno.

Ook ik zoek een plaatser voor een Tulikivi Kachel.

Kan je me eventueel een telefoonnummer of een email adres laten geworden?

 

mvg

Martine

 

vdemartine@gmail.com

Beste,

Hie is het mogelijk zijn om met U in contact te komen om meer gegevens te weten te komen ivm invoer en hulp bij het bouwen ?

mvg

marc

beste,

ik zie dat u bericht al twee jaar oud is, nu is mijn vraag uiteraard : is het gelukt?

wij zouden namelijk ook graag onze tulviki rechtstreeks in finland kopen. zoals u al aanhaalde is transport geen probleem.

maar contact met een winkel in finland is heel moeilijk.

met vriendelijke groeten ine en enrico 

beste marc staat jou speeksteen nu ondertussen en wat zijn jou bevindingen nu?

wij zouden graag willen invoeren uit finland maar zoals eerder al vermeld in dit forum is dit echt niet gemakkelijk.

 

En Marc,

komt er al rook door je schouw

en hoe gaat het met de andere importeurs?????

Hey, allen,

ik ben hier voor het eerst. Ik heb wel de halve namiddag doorgebracht met alle reacties van iedereen te lezen en ik ben een beetje teleurgesteld. Velen melden dat ze dit of dat hebben gedaan en een kachel hebben geïmporteerd uit Finland of een transporteur hebben gevonden aan minder dan 300 € enzovoort. Maar niemand geeft de details die iedereen wil hebben. Daarom wil ik een voorbeeld stellen door deze informatie in te brengen:

Wie zelf een speksteenkachel wil bouwen en in Finland niet geraakt, of op ziet tegen de meoite, kan altijd de speksteen hier in Vlaanderen laten maken op maat bij b-import in Puurs (makkelijk te vinden via google).

Zij importeren de ruwe steen en kunnen alles op maat verzagen.

Blijft nu het probleem om een gedetailleerd onderdelenplan te vinden met alle afmetingen. Iedereen die een kachel koopt heeft normaal zo'n dergelijk plan. Hoe moeilijk is het om dat te copiëren en op het net te zetten?

Ik ben o.a. een grafisch ontwerper en ik wil me gerust eens bezig houden met het uittekenen van een compleet onderdelenplan in een gemakkelijk softwarepakket zoals bvb. coreldraw. Zodat iedereen het zelf kan downloaden en lezen. De maten zijn dan allemaal op ware grootte en in een isometrische 3-D projectie zodat het heel eenvoudig te begrijpen is.

Dat bedrijf in Puurs levert ook de poeders en de lijm om de stenen aan elkaar te zetten.

Voor de problemen met de oven (verkruimelen van de speksteen na verloop van tijd) denk ik dat het mogelijk moet zijn om een traditionele cassette met vuurvast binnenwerk en gietijzeren roosters te gebruiken voor de oven. De speksteen wordt daar dan eenvoudig rondgebouwd.

Ik kan de hele haard ook zelf ontwerpen, in functie van de afmetingen van een cassette. Maar ik moet één degelijke ontwerptekening hebben om van te vertrekken.

Ook valt me op dat hier mails zijn gepost sinds 2005. Wat blijft daar nog geldig van? Een update zou misschien wel eens nuttig kunnen zijn en misschien zouden we de host eens kunnen vragen of het niet logischer is om de laatste posts eerst te zetten?

Tenslotte, ook wij willen een Tulikivi-achtige kachel bouwen in ons volgende huis waarover we op dit moment aan het negociëren zijn. Alle ervaringen en adviezen zijn dus van harte welkom. Heeft er iemand ervaring met de Finovens?

groeten,

Eric

Voor het zelf bouwen van een finoven, kijk eens op ecolgieforum.eu.

Daar staan 3D tekeningen en verschillende kachelbouwers helpen zelfbouwers.

       Beste Ronald,

 

      ik lees hier van uw kachel. Schitterend.

       Wij willen verbouwen en een speksteenkachel hoort hier ook bij , enkel de prijs ... 

        Bouwt gij die ook voor derden ? 

 

           Vangeel Johan

            Mizerikstraat 113

            3590 Diepenbeek (Limburg )

ik zou ook heel graag een tulikivi zetten namelijk de TU 2200 en ben op zoek om hem rechtstreeks te importeren.

Wie heeft hier de nodige info over.

Alvast bedankt.

Bij deze kan ik melden dat mijn zelf geimporteerde tulikivi geleverd is en het is de moeite waard geweest gezien het toch wel vrij grote prijsverschil.

Zou je mij kunnen vertellen hoe je het praktisch gerealiseerd hebt om het aan te kopen en te transporteren. Hartelijk dank!

 

Hallo Sabine,

Eigenlijk is het heel simpel te doen.

Ik heb gewoon een winkel gezocht ginder en mijn kachel besteld en via een hollandse transporteur die daar een depot heeft deze tot aan de deur laten voeren.

Het adres van de winkel kan je krijgen via mail.

mijn email:papabuell@hotmail.com

Groeten frank.

vandaag voor de eerste maal mijn pasgeplaatste kachel laten branden,zaaaaaaalig gewoon