energie spaarlampen led lampen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

 

Hallo Ik ben Dirk.Ik hoop dat ik geen domme vragen stel in verband met mijn verlichting. Ik heb namelijk 3 luchters goed voor 40 kaarslampen van 25 watt op 220-230 volt.Kan ik deze veranderen naar spaar kaarslampen of led kaarslampen weet niet wat het beste is? Het is ook om te weten of ik dat kan zonder bijkomende werken en welke lichtbron (ik denk namelijk warm wit)gewoon kan veranderen, alsook lichtsterkte 7 watt 9 watt of iets anders van wattage zoals bij leds. Ik heb ook een 30 tal spots van 50 watt op 230 volt kan ik ook deze gewoon veranderen naar spaar of led spots zonder andere dingen te moeten doen ? Wat is volgens U het beste,alsook misschien warm wit en welke lichtsterke kan U aanraden. Dank bij voorbaat voor een antwoordje en vriendelijke groetjes. Dirk. desmet.di [at] pandora.be

 

Reacties

Er bestaan voor de kaarslampen volgens mij inderdaad spaar en led versies die je gewoon zonder problemen in je luster kan draaien indien je geen dimmer op deze lusters hebt staan (Met dimmer moet je toch al een aantal zaken nakijken).

Hier hebben we vorig jaar een nieuw verlaagd plafond gemaakt met onmiddellijk alle inbouwspots met leds, 40 stuks verdeeld over living, keuken en hal. Als deze spots zonder transfo zijn aangesloten kan je deze zonder probleem vervangen door bv leds. Hier heb ik de 3x3watt powerleds (warm wit) gebruikt en deze geven meer dan voldoende licht. Het licht is wel iets geconcentreerder dan een halogeen. Maar voor de rest zie je absoluut geen verschil met een halogeen.

Er bestaan webshops genoeg waar je meer info kan vinden. Ik heb de mijne besteld bij http://highpowerled.be, maar er zijn er ook nog andere te vinden op internet.

 

 

 een belangrijk en soms niet te verwaarlozen verschil tussen spaar- en LED lampen is de grootte van de lichtbundel.

LED lampen hebben een lichtbundel die meer geconcentreerd vooruit schijnt, dwz. recht vooruit en veel minder rondom.

Bij een spaarlamp heb je dat fenomeen eigenlijk niet, die geeft ook licht rondom zoals een gewone gloeilamp of kaarslamp.

 

Bij vervanging van kaarslampen in een luchter, waar die meestal naar boven zijn gericht, ga je dus met LED lampen het licht omhoog richten. Het plafond zal wel goed verlicht zijn maar alles wat in de ruimte staat veel minder.

 

Je kan in dat geval beter met spaarlampen werken die voor zo'n specifieke toepassing beter geschikt zullen zijn.

 

Voor vervanging van spots (die sowieso naar beneden zijn gericht) kan zonder problemen LED spots gebruiken.

Ga zeker voor SMD LED lampen of high power LED's. Dat zijn LED die beter en meer licht geven dan de goedkopere 16-of-meer kleine led'jes in de lampen die je in de doe-het-zelf zaken vind.

Hallo Wouterk

 

Hartelijk dank voor uw antwoord dit zal mij al veel verder zetten.

Vele groetjes

Dirk

Hallo Chris

 

Veel dank voor de goede raad zal het zeker toepassen.U heeft mij zeker ook veel verder geholpen.

Vriendelijke groetjes

Dirk

 

Ik heb ook  6 spots van 50watt  met dimmer kan ik daar spaarlampen of leds insteken of laat ik dat beter zoals het is.?

Alvast bedankt voor een antwoordje

Dirk

Dirk,

Even een copy/paste gedaan van de faq's van de site.

Kan ik leds dimmen? 

Ja leds zijn te dimmen. Recente ontwikkelingen maakt ook dat leds te dimmen zijn met de meest conventionele dimmers die op de markt bestaan. In sommige gevallen zijn zowel de 12V-, als de 220V-versies dimbaar. Hou wel de minimale belasting van je dimmer in het oog. Meestal vergt uw huidige dimmer een minimale belasting van 20 of 40W.  De ondergrens op dimmers is meestal wel geen harde grens. De effecten van een dimmer die te weinig stroom afneemt zijn flikkering van de ledlampen.Indien U uw dimmer bekijkt (in de kast of een draaiknopmodule op de muur) en er staat iets op vermeld van bv. 20-315W of 20-315VA dat betekent dit dat je minimaal 20W aan ledlampen moet hebben om deze te kunnen laten branden. Dus hiervoor moet je dus minimaal 4 lampen in serie hebben geschakeld, beter nog zou 8 - 10 lampen zijn. De beste manier om te kunnen dimmen is een dimmer van 1-100VA. Echter deze zijn nog zeer zeer weinig gecommercialiseerd. Indien U zulks een dimmer nodig kunnen we hiervoor ook zorgen. 

Zijn de led-spots 1 op 1 omwisselbaar met halogeenlampen? 

JA en NEEN moeten we hierop antwoorden. Voor onze 220V versies (GU10 / E27 / E14 / G9 ) is dit gewoon uitwisselbaar met uw bestaande halogeenlampen. Voor de 12V (MR16 / MR11) kunnen er problemen optreden met de transfo`s. De meeste elektronische transfo`s hebben een minimale belasting nodig en dit is meestal onvoldoende wanneer men hier 1 ledlamp of zelfs meerdere op aansluit. Oudere ringkerntransfo`s werken dan weer zeer goed voor het voeden van 12V ledlampen. Echter meestal zijn deze overgedimensioneerd. We bieden dan ook een aantal led transfo`s aan die 1 op 1 uitwisselbaar zijn met uw oude transfo`s en waarbij er meerdere lampen op kunnen worden geschakeld. 

 

Je moet dus rekening houden met je dimmer en je eventuele transfo.

 

m.v.g.

Hartelijk dank voor de zeer goede uitleg ik denk dat het zal in orde komen de 6 spots zijn samen op 1 dimmer.

 

Vele groetjes en ik laat nog wel iets horen.

Dirk