Warmteverdeling in een passiefhuis

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo allemaal,

Niet zo lang geleden ben ik hier op het forum nogal geschrokken van een reactie i.v.m. het temperatuurverschil in een passiefhuis tussen de verwarmde en onverwarmde ruimtes.

Mijn oorspronkelijk plan was om alleen de woonruimte en badkamer te verwarmen met vloerverwarming, in de veronderstelling dat de andere ruimtes dan vanzelf wel een aangename temperatuur zouden hebben.

Mijn bezorgdheid is er niet bij de enige slaapkamer, daar mag het gerust zakken tot 18°C, maar alle alle andere kamers, daarin wordt geleefd: studerende kinderen in hun slaapkamer-bureau en een bureau waar veel gewerkt wordt door mijn vrouw en ik. Veel hangt af van oriëntatie (zuid voor de studentenkamers en noord/oost onder dak voor de bureau.

Wat kan hier nu qua temperatuur verwacht worden in de praktijk. Ik kan in heel het huis verwarming gaan leggen, maar het prijskaartje loopt alleen maar verder op, liever geen overbodige dingen, alleen als het moet. De streeftemperatuur in de woonruimte zal waarschijnlijk 21°C zijn.

Ik moet er bij zeggen dat mijn wederhelft heel erg kouelijk is. De temperatuur in onze huidige woonst is 22°C (met trok en koude vloer) maar dat is al een zwaar compromis voor haar, liefst had ze het permanent op 23 tot 24 graden.

Ik wil ten alle koste vermijden dat ze het in ons toekomstig passiefhuis als te koud ervaart, want dat zal resulteren in een enorme teleurstelling en overvloedig gebruik van elektrische vuurtjes.

Graag jullie ervarngen.

Mvg, Marc

Reacties

Je kunt dit testen in PHPP aan de hand van de twee testdagen. Je PHPP-man zou dit moeten weten.

Ruimtes kunnen apart getest worden in PHPP maar dit vraagt extra werk.

mark

verschillen kan je maken, maar als je bv de deuren openlaat, zal je niet snel die grote verschillen krijgen.  nu ja, echt grote verschillen zal je nooit hebben in een PH.

hans d

Gommer,

als ge schrik hebt dat de warmte niet overal terecht zal komen is een warmteregister op de aanvoerlucht misschien een oplossing.

Die kan voor de minimum basistemperatuur zorgen over heel het huis. Desnoods met een bypas voor de slaapkamerlucht.

Apparte radiatoren/stukken wandverwarming/vloerverwarming in die ruimtes die individueel of extra gestookt moeten worden kunnen dan voor de verschillen zorgen.

Enkel een extra warmteregister op de aanvoerlucht.

Bedankt allemaal voor de reakties. Veel bedenkingen/overwegingen die hier een gevolg van zijn:

 

PHPP simulatie: wist niet dat dit kon. Bestaat er eigenlijk een manier om aan de volledige versie van PHPP2007 te geraken voor persoonlijk gebruik? Kan toch handig zijn voor de geïnteresseerde particulier dit dit gebruikt voor een eenmalig bouwproject.

 

Voldoende warmteverdeling kan dus alleen met open deuren, ik weet niet of dit altijd gewenst is en of dit voldoende zal zijn. We voorzien ook akoestische isolatie in de binnenmuren, deze zal ook thermisch isoleren, maakt het er niet eenvoudiger op (wederom is de PHPP simulatie welkom).

 

Warmteregisters klinkt logisch, flexibel en eenvoudig. Ik zie echter 1 probleem: hogere temperatuur vereist, terwijl we vloerverwarming net hadden gekozen omdat dit goed combineert met een zonneboiler i.v.m. de zeer lage temperatuur.

 

Het ziet ernaar uit dat ik best rekenig zal houden met 50m² extra VVW.

 

Groetjes, Marc

 

 

Beste

een paar vraagjes

1 mag men eigenlijk phpp gebruiken om de effectieve warmte vraag te bepalen? Ik meen uit vorige discussies begrepen te hebben dat dit niet zo was, dat men phpp enkel kan gebruiken om te bepalen of een huis een passiefhuis was. De werkelijke energie vraag hangt nl ook af van bewonersgedrag...

2 maakt men in een passiefhuis geen gebruik van "luchtafvoer in vochtige kamers, luchttoevoer in droge kamers?" Als dit zo is maakt het niet zoveel uit of een deur nu open of toe is....

3 zal er eigenlijk veel warmte transport door de binnen muren gaan, wetende dat het temperatuur verschil tussen de kamers nooit veel meer dan 5 graden zal zijn?

eddy

ps vroeger was bouwen simpel en eenvoudig ;-)))))

 edit onderstaande thesis zoeken op "room by room"

http://lib.ugent.be/fulltxt/RUG01/001/312/226/RUG01-001312226_2010_0001_AC.pdf

Waarom zou men PHPP niet kunnen gebruiken voor warmtevraag te bepalen. Je kan het bewonersgedrag altijd incalculeren door de indirecte warmtewinsten af te trekken van de warmtebehoefte. Stel: een kamer heeft 150W verwarming nodig, worst case. Als dit een studentenkamer is, dan heeft die al geen verwarming nodig: 1 computer = 75W en 1 persoon = 100W, samen 175W, meer dan nodig dus.

 

Die vraag i.v.m. warmteverdeling en open deuren versus ventilatie lijkt me terecht, iemand een antwoord?

 

En vroeger, tja. Vroeger verbruikte een wagen 20l / 100km, maar kon je zelf de carburateur bijregelen. Vroeger verbruikte een radio 100W, maar werd hij gerepareerd i.p.v. vervangen.

 

En als ik zo zie wat een ingenieursthesis inhoud, dan heb ik in mijn vrije uurtjes al heel wat thesisen afgewerkt in de voorbereiding van ons bouwavontuur.

1 - een PHPP berekening geeft energiekengetal ruimteverwarming met vooraf bepaalde parameters van 20°C binnentemperatuur en een max. 0,6 h-1 luchtwisselingen bij 50 pascal (komt voor een vrijstaande woning overeen met 2-3 beaufort en 4-5 beaufort bij een rijwoning.

dat energiekengetal ruimteverwarming (max 15 kWh/(m²a) is een berekening en een theoretische waarde. In de praktijk zijn er PHPP bewoners die minder aan verwarming nodig hebben maar ook die meer verwarming nodig hebben. 

2. de vrije luchtstroom wordt natuurlijk afgeremd met gesloten deur want een reet onderaan de deur ipv een open deurgat.... dat maakt een verschil. In principe blijft de koelere lucht dan hangen in een slaapkamer. Zelf wist ik nog niet dat je effectief hiermee de temperatuur van die kamer een 1-2° minder kan brengen dan de rest van het huis.

3. warmte stijgt dus zal je eerder warmte naar het plafond/bovenliggende kamer hebben dan naar een zijkamer. Ik veronderstel dat er uiteraard een verschil is tussen warme in de lucht en stralingswarmte. Een verwarmingsbron dat warmte uitstraalt kan dus de muur opwarmen en dan zal je meer warmte doorgifte naar de aanliggende kamer hebben.

 

 

Hoe zou men kunnen verklaren dat volgens deze thesis de temperatuur in de slaapkamer tot 15°C kan zakken wanneer enkel de ventilatielucht naar de living wordt opgewarmd. De ventilatielucht naar de slaapkamer moet toch nog op ongeveer 18°C zijn.

 

Een warmte-inertie van twee dagen schijnt mij toch veel voor een PH.

beste

ik vrees ervoor dat de thesis over berekeningen en TRNSYS simulaties gaat, niet over echte meetingen.

eddy

In PHPP kan men inderdaad het vermogen bepalen van de verwarming. Op het blad specifiek verwarmingsvermogen.

Daar kan je uit maken wat het warmteverlies is.

Ook is daar direct een berekening bij die bekijkt of verwarming via de pulsielucht mogelijk is.

kris

en allicht ook een verschil met tussenvloeren die al dan niet geïsoleerd zijn!

eddy

1. ja natuurlijk, en net zoals elke warmteverliesberekening is die betrouwbaar in zoverre de gebruiker z'n woning gebruikt zoals berekend is.  standaard gebruikt de PHPP 20° als binnent°, als jij zinnens bent altijd op 22° te verwarmen, zal je je waardes moeten aanpassen.  maar er is nog een verschil, als je echt voor passief gaat, maak je best 2 berekeningen, eentje voor de certificatie waar de stabdaard waardes gebruikt worden, en eentje aangepast aan je eigen gedrag.  en dan krijg je echt een betrouwbaar resultaat.

2. maakt wel uit, want de toegevoerde lucht (uiteraard indien geen luchtverwarming) zal altijd een paarv graden frisser zijn dan de afgevoerde lucht.  de lucht die je dus in je slaapkamer inblaast, zal dus altijd wat lager zijn de de temperatuur in de woning.

3. niet veel, verschillen van 5° zullen in de praktijk ook niet makkelijk voorkomen.

hans d

 

 Beste,

Ook ik begin deze zomer aan de bouw van een passiefhuis met vloerverwarming, aangestuurd met een warmtepomp en zonneboiler.

Ook ik voorzie vloerverwarming in de benedenverdieping en in de badkamer. Voor de slaapkamers die binnen een 10-tal jaar ook gebruikt zullen worden als studeerkamer vond ik de oplossing op batibouw.

Je voorziet gewoon een aan en afvoerbuis van de vloerverwarming in elke kamer die je mss ooit wil verwarmen of waar je bang voor bent waar het te koud zou kunnen komen. Er bestaan een soort ventilloconvectoren die werken met water op lage temperatuur. Heb je het te koud in een kamer dan blaast dit toestel warme lucht aan de hand van elektriciteit, doch de warmte wordt gehaald uit het water van de "vloerverwarming".

http://www.jaga.be/products.aspx?CLID=3602&IMID=3602&CTY=1&LID=1

Je kan dan gewoon volgens behoefte van die toestellen bijkopen en achterna aansluiten. Je moet enkel een stopcontact voorzien.

Ik meende mij te herinneren dat daikin ook van die toestellen heeft. Maar ik heb mij moeten beperken tot de belangrijkste standen wegen tijdsgebrek.

 

Met vriendelijke Groeten

TF

" Warmteregisters klinkt logisch, flexibel en eenvoudig. Ik zie echter 1 probleem: hogere temperatuur vereist, terwijl we vloerverwarming net hadden gekozen omdat dit goed combineert met een zonneboiler i.v.m. de zeer lage temperatuur. "

Die hogere watertemperatuur zal ook enkel nodig zijn als de nood aan warmte in heel het huis groot wordt.

Meestal zou de aanwezige vloerverwarming voor voldoende komfort moeten zorgen.

Aanschouw het eerder als een noodvoorziening.

 

Blijkbaar hebben veel PHzen bijverwarming die achteraf niet gebruikt blijkt te worden.

Ik heb in mijn oude huis, zonder isolatie, met enkel glas in tochtende ramen, bij temperaturen onder de -10, kunnen toekomen met 3 electrische kacheltjes. De mazoutketel was total-loss. 6kW, maar dan wel echt continu.

In een PH zal echt niet veel nodig zijn om bij te sturen.

 

Opgepast bij grote inertie,  

http://passiefhuislokeren.wordpress.com/2010/11/27/ah-verwarming/

2.5kW 2 dagen lang om van 18°C naar 20°C te gaan.

 

50 m² x 40 euro/m², 2000 euro?

Over een lening van 20 jaar, 100 euro per jaar, ook niet onoverkomelijk.

Over de levensduur van + 50 jaar, minder als 40 euro per jaar...

Electrisch kacheltje aan 17 euro.

Een afweging tussen centen of komfort en ecologie (alhoewel), aan 40 euro per jaar...

 

Sorry, ik was weer aan 't wegdromen over andermans dilemma's :-)

kijk eens de metingen na in PH te Ename (staan online), daar ook dergelijke temp gemeten

 

en ook logisch omdat in winter als het buiten -10° of zelfs iets kouder is je een warmteverlies hebt in de slaapkamer en als je dat niet (volledig) compenseerd dan daalt temp

 

 

 

 Ivm die grote inertie: wat is het punt dat je probeert te maken?

Diezelfde inertie zorgt ervoor dat we nagenoeg geen temperatuurschommelingen hebben. Heel aangenaam, ik zou het niet anders meer willen. (enne ... het werkt in beide richtingen, zomer en winter.)

 

On topic nu: temperatuurverschillen zijn per definitie beperkt in een passiefwoning, maar je kan dit toch een beetje naar je hand zetten (door oriëntatie van bepaalde kamers, of door waar je (vloer)verwarming voorziet). Waar we heel tevreden over zijn, is dat we geen isolatie onder onze vloerverwarming geplaatst hebben: de onderliggende slaapkamers (waar onze kinderen als ze iets groter zijn ook zullen studeren) zijn hierdoor steeds heel behaaglijk warm. Iets wat wij dan weer wel overschat hebben, is de invloed van het stijgen van warme lucht: door de aanwezige ventilatiestromen wordt dit effect (bij ons toch) grotendeels tenietgedaan aangezien er netto een luchtstroom van de bovenste verdieping naar het gelijkvloers gaat. Achteraf gezien hadden we dus toch beter ook in onze bureauruimte vloerverwarming voorzien.

 

 Interessant topic!

 

Ik ben zelf op zoek naar mensen met ervaring op het vlak van combinatie van warmtepomp (ik vermoed lucht/water?) met vloerverwarming, maar dan met de vraag zitten: wat met de bovenverdieping?

 

Ventiloconvectoren zijn inderdaad een optie, hoewel ik deze nog niet bekeken heb. Hoe is de technologie voor deze toestellen tegenwoordig? Ze werken gewoon op het lage-temperatuur regime van je hydraulische module voor de vloerverwarming?

Geen last van stoorgeluiden (ventilator?)

 

Check ook zeker mijn topic => warmtepomp moeilijke beslissing...

 De warmtepomp zal geothermisch zijn dus (bodem/water) veel beter rendement om in de winter te verwarmen. Ik heb deze toestellen nog niet zien werken doch als ik de ventilatoren hier voor mij zie in de brochure (3 stuks in één toestel) zijn ze niet veel groter dan die voor de koeling van een computer. Dus qua lawaai zal dit alles wel nog meevallen...

 

De technologie is mij simpel uitgelegd: Het warm (22°-25°) water loopt in het toestel en wordt door de ventilatoren versneld afgegeven aan de omgeving.

pluspunt is dat ze achteraf kunnen bijgeplaatst worden, Je hoeft enkel de leidingen te voorzien en een stopcontact. Kostprijs 500 € per toestel werd mij medegedeeld :-)

 

Ivm die grote inertie: wat is het punt dat je probeert te maken?

Wijzen op het feit dat een grote thermische buffer echt wel wat kan verteren, (1)

en wijzen op het feit dat een PH dus ook niet per se betekend dat een klein vermogen de temperatuur snel zal doen stijgen. (2)

 

(1) Er wordt snel gesugereerd dat een electrisch kacheltje onbruikbaar is en dat de minste warmteproductie in een PH onmiddellijk tot oververhitting leidt.

(2) De lucht kan snel op T gebracht worden, de buffer niet.

Een PH met een grote inertie is niet de meest ideale combinatie voor een woning waarin de T aangepast wordt aan de goesting van het moment.

 

Niks nieuws in feite :-)

Ik dacht ergens gelezen te hebben dat het electrisch verbruik van de ventilatoren niet echt te verwaarlosen was, 'k zal eens moeten zoeken.

500 € per kamer...Dat zijn al wat m² vloerverwarming.

Ze bestaan ook met condensafvoer, moest er mee gekoelt worden...

Sommigen vereisen een minimum T van +/- 35°C.

 

Als je toch al voorzorgen neemt, zou ik eerder opteren voor vloerverwarming. Ook deze moet je niet noodzakelijk 'aansluiten'. Alleen zorgen dat de buizen tot bij een collector komen lijkt me voldoende.

 

Bij nader inzien denk ik dat we het verstandigst doen om toch maar overal VVW te voorzien. De extra kost voor het leggen zal wel meevallen. Alleen nog af te wachten wat het meerverbruik voor de pomp(en?) zal zijn.

 

Mvg, Marc

Marc, wij hadden in eerste instantie ook overal vloerverwarming voorzien, maar hebben dat toch uit de slaapkamers gehaald. De verwachting is dat we deze toch bijna nooit zullen gebruiken vanwege de WTW. Nu hebben we een kleine lage temperatuurradiatoren voorzien.

We zijn er onlangs achter gekomen dat een normale pomp voor de vloerverwarming ca 400 kwh verbruikt, maar we hebben nu een nieuwe pomp gevonden die slechts 70 kwh verbruikt !

Corine

 

 

Mogwai,

 

Een passief huis reageert gans anders op het schouweffect als een gewoon huis met systeem A.

 

- Het PH is zeer luchtdicht, zodat er geen luchtbeweging naar buiten is. Het is door luchtbeweging dat de binnenlucht naar boven kan gaan.

 

- In een gewoon huis, bij 0°C buitentemperatuur, is de binnenlucht warmer en dus lichter. Als ze langs boven kan ontsnappen zal ze ook naar boven gaan. Zelfs wanneer er geen schouw aanwezig is zal die opwaartse beweging plaats vinden door de gecombineerde invloed van het schouweffect en de onderdruk door de versnellende wind boven het dak. In een gewoon huis wordt er dan ook een onderdruk gemeten binnen in het huis. Maar met balansventilatie wordt deze onderdruk teniet gedaan door de ingeblazen lucht. En als daarbij de woning luchtdicht is bekomt men een stabiele toestand van de lucht, die zich enkel beweegt van droge ruimtes naar vochtige ruimtes.

tf

helaas werkt dat niet vrees ik.  in een PH zal je verwarmen met watert° van hooguit 30°, eerder nog minder.  en ik denk niet dat een ventilo daar veel mee kan aanvangen!   het low H²O verhaal van jaga heb ik altijd al een vreemde bedoening gevonden, zij rekenen toch altijd met 75/65/20, en ik vind op de site niet direct een omzettingstabel naar echt lage temperatuur, bv 45/35/20.

hans d

 

Beste

is vloerverwarming niet te traag voor dergelijk "nu en dan" gebruik?

eddy

ps wij denken het probleem op te lossen met muurverwarming, daar we denken dat deze minder traag is?

 Misschien voorzien we toch beter overal vloerverwarming, aangezien we die toch zelf aankopen en plaatsen.

De kostprijs zal zeker geen 500 euro per slaapkamer zijn, maar ik maak mij dan een beetje de bedenking wanneer de kinderen studeren, het dan 's avonds niet te warm zal zijn om te slapen...

TF

is jou misschie simpel uitgelegd, en jij gelooft dat, met water van 22 a 25°?  ik zal wel een ongelovige thomas zijn, maar ik ben er 100% van overtuigd dat zoiets onmogelijk is.  met 25° watert° kan je de lucht nog geen 1/4° verwarmen.

ik zal toch eens moeten proberen een omzettingstabel te vinden.

hans d