warmtepomp combineren met kachel eventueel mini cv??? mogelijkheden finoven ???

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Goede middag, Ik sta op 't punt om een huis te bouwen. We hebben bijna de architect maar we zijn toch ook al aan 't denken aan de verwarming. We zijn er bijna voor 100 % zeker dat we een warmtepomp (verticaal + water - water)gaan zetten en vloerverwarming voor gelijkvloers. Op 't eerste verdiep gaan we gewoon een chauffagebuis steken om eventueel later convectoren aan te sluiten. Nu ik ben een stookfanaat en zou dus zeker een houtkachel zetten maar dacht een deel warmte te recupereren voor de CV. Is dit mogelijk?? Gaat de meerkost van de kachel wel opwegen tegen meeropbrengst want als je de kachel aansteekt moet infeite de WP niet draaien voor verwarming enkel voor sanitair water. Of is't misschien zelfs beter om de warmtepomp helemaal te schrappen?? Graag wat uitleg van de specialisten onder jullie Thanks

Reacties

als je de WP enkel en alleen voor verwarming gaat gebruiken ga je tijdens de houtstook geen warmte van de WP nodig hebben.

Er zijn houtkachels die met warmtewisselaar warmte naar een buffervat leiden. Die warmte uit het buffervat kan dan verdeeld worden doorheen het huis.

Bespreking van dergelijke situatie kan je vinden in de downloadsectie van stroomop.

Om de warmtepomp te schrappen.... betekent ook dat je er moet zijn om te stoken want anders krijg je koude periodes in huis. Bijgevolg ga je op sommige momenten effe doorstoken om de kou te verdrijven.

Je kan dan misschien ook beter kiezen voor een finoven of andere massieve kachels: een stooksessie en lange afgifte van stralingswarmte.

maar is't niet mogelijk om met een soort zonneboiler te werken maar ipv de boiler bij te warmen via electriciteit / gas een een buffervat aansluiten op houtkachel en eventueel bij warmen met de warmtepomp. Dan zal deze vooral in de zomer draaien en de niet zo koude dagen in voor & najaar.

Tijdens de winter ga je toch een deel verwarmen via u kachel (stralingswarmte)

 

nu op de site van stroomop vind k toch niet direct zoiets terug ...

Polair,

je lijkt me iemand die veel geld wil steken in je verwarmingsinstallatie: warmtepomp, vloerverwarming: 30.000 Euro, gasinstallatie die aangesloten kan worden op convectors 8.000 Euro, convertors, 3.000 Euro, houtkachel 10.000 Euro, met warmtewisselaar naar boiler extra 2.000 Euro, zonneboiler 3.000 Euro.

Misschien beginnen bij het begin: wat voor woning dacht je te bouwen?  Heb je een E en K-peil in gedachten?

Bedenk dat je in een correct geïsoleerde woning je moet kunnen toekomen met een gasfactuur van 500 Euro per jaar.  Financieel zijn al die opties (vooral de combinatie dan) die je voorstelt zelden te verantwoorden. 

Walter

@ walter je hebt me mis begrepen

bedoeling is warmtepomp & vloerverwarming & houtkachel te plaatsen met een groot buffervat (intellectueel vat van Vaillant die op de juiste plaats warmte ontrekt) en hiermee een combinatie te maken die economisch 't meest rendeert in een goed geïsoleerd huis met een E-peil tussen 40 - 50

Misschien is de beste oplossing gewoon een warmtepomp los van de kachel en electrisch / op gas bijverwarmen ik weet 't niet maar 't mag duurzaam zijn naar de toekomst toe want de prijzen gaan alleen maar stijgen volgens mij toch

Polair,

ik weet niet echt waar ik je misbegrepen heb. 

Misschien wel wat opletten met je doelen:

" economisch 't meest rendeert in een goed geïsoleerd huis met een E-peil tussen 40 - 50": dat zal eerder een gasketel zijn met radiators.  Omwille van de lage investeringskost moeilijk verslaanbaar.  Je zit dan aan investeringskost van 15.000 Euro; als je daar tegen je warmtepomp en houtkachel zet kom je ver voorbij de levenduur van je warmtepomp/kachel voordat je iets terug krijgt. 

Ivm E-peil: probeer toch eerst een K-peil voor ogen te nemen.  Dit omdat bv met een warmtepomp het E-peil te veel beinvloed zonder dat je daarom een beter geisoleerde woning voor krijgt en minder afhankelijk van externe energie. 

"duurzaam zijn naar de toekomst toe want de prijzen gaan alleen maar stijgen volgens mij toch"

Wil je dat het duurzaam is, ben je zeker dat de prijzen gaan stijgen: dan is de enige optie zo weinig mogelijk energie nodig te hebben.  Dan kan je eigenlijk alleen maar kiezen voor Passiefhuis.  Je staat nog vroeg in bouwproces.  Dit mag geen optie zijn die je nu al laat liggen. 

Walter

Dag Walter,

 

Ik ben niet voor passief bouwen. Dit gaat geen optie zijn. en het bouwperceel laat 't niet toe.

 

Hans

Beste Hans,

ik heb in Limburg in een grote gerenoveerde vierkantshoeve (zo goed als nieuwbouw; bestemming: Bed & Breakfast - Wellness) een mooie installatie gezien Warmtepomp (Dimplex?) in combinatie met twee cv-haarden (2 x DDG; eentje in privé-gedeelte, eentje in ontbijtruimte) op buffervat met vloerverwarming en wandverwarming; ook waterzuivering en fotovoltaïsche zonnepanelen. Hij gebruikte de cv-haarden afwisselend. De privé-kachel (die ik niet gezien heb) als er geen bezoekers zijn, de andere als er wel bezoekers zijn. Zijn klanten vinden het vuur super, hij vindt zijn lage energie-rekening geniaal (hout heeft hij in overvloed). :-)

De warmtepomp gebruikt hij voor de continuiteit en als backup. De zonnepanelen ter elektrische ontlasting van de warmtepomp.

De vriendelijke Limburgse uitbater was er zeer enthousiast over (werking + verbruik van geheel). Hij vertelde dat hij ook erg professioneel begeleid werd door DDG (concept-product zelf-opvolging). Over het Haspengouwse installatiebedrijf van de vloerverwarming en warmtepomp (naam ontgaat mij) was hij niet zo tevreden (matige begeleiding ondanks groot investerings-budget).

In het type woning dat jij voor ogen hebt, lijkt me de combinatie (cv-haard) + (buffer) + (vloerverwarming) + (backup-warmtebron) het meest interessant. Als je van plan bent heel wat te stoken met je kachel, dan lijkt de investering in een warmtepomp mij wat groot. De cv-kachel zal het grootste piek-verbruik al aftoppen. Ben je dan niet beter af met een goede gas of mazoutketel van een niet te duur maar degelijk merk (genre Vaillant, Junkers,...)? Je kan dan binnen 10 of 15 jaar nog beslissen om je systeem om te vormen naar een hoogwaardiger systeem (wat dan al beter op punt zal staan). Ik zou in ieder geval onmiddellijk voor een backup-verwarming gaan. Kwestie van de traagheid van de vloerverwarming te kunnen anticiperen (ook als buffer leeg is en  de kachel niet brandt). Anders ga je misschien te zeer inboeten op comfort.

Een budgettaire oplossing is een cv-kachel via buffer naar radiatoren. De kachel brandt gedurende de avond-periode en laadt dan het vat op. 's Morgens kan de eerste boost gegeven worden door het buffervat op de radiatoren (snel, voor je comfort). Nadien zal er terug met de kachel gewerkt worden. Ik denk dat dit enkel goed kan werken met radiatoren en dat het niet goed gaat werken met een vloerverwarming. Misschien de radiatoren overdimensioneren, dat laat je toch toe om op lagere temperatuur te kunnen werken (nu en ook in de toekomst moest je systeem veranderen). Maar zoals ik zei: met een backup-verwarming zal je waarschijnlijk een hoger comfort-niveau bereiken.

 DDG is hier op het forum al meermaals beschreven als een slecht werkende, ondermaats presterende kachel.

Het rendement is niet om over naar huis te schrijven, en er bestaan veel betere alternatieven.

Misschien eens zoeken hier op DDG, en je kan zelf beoordelen.

@Limer

@Hans

 

Als ik de forums hier lees, worden de meeste producten/bouwwerken/systemen hier wel als ondermaats beschreven. Net zoals Hans die zijn nek vol krijgt/zal krijgen omdat hij er bewust voor kiest niet volledig LEW of passief te bouwen. (waarmee ik zeker niet wil zeggen dat ik sowieso tegen LEW of passief ben voor alle duidelijkheid). Typisch Vlaams waarschijnlijk. Onze aard is nogal negatief. :-)

Het was niet mijn bedoeling om DDG te promoten. Ik kan alleen de woorden van de vriendelijk Limburgse mijnheer weergeven waar ik op bezoek was. Ik zal in het vervolg over CV-haard X of warmtepomp Y spreken. :-)

Ik vind wel dat DDG (en andere Belgische producenten genre ACV, FLAM,...) als Belgisch product wel wat meer credit verdienen. Het is ook een vorm van duurzaamheid om lokaal te ontwikkelen, te fabriceren en te verkopen. Eigenlijk sluit het wel aan bij de filosofie van hout-stoken (lokale ontwikkeling, lokaal gebruik).

Als ik zie hoe sommigen er een persoonlijke kruistocht van maken (zie ook weer reactie Limer) of Vlaamse producten gewoon negeren, dan lijkt het mij eerder een kwestie van in het arme Vlaanderen niet boven het maaiveld uit te komen (of men staat klaar om de kop er af te kappen).  Voor de correcte Vlaming kan het maar beter Duits of Oostenrijks zijn (zie ook forums over zonneboilers/buffers), of met een beetje goede wil zelfs cliché-Italiaans of minderwaardig Pools. Als het maar zeker niet Vlaams is en als het Vlaams is dan bekijken we het het sterkste vergrootglas dat we hebben. Ik vind dat spijtig.

Hoe sterker onze lokale economie, des te meer middelen er zijn om inspanningen te doen om onze landje een beetje leefbaar te houden (op milieu-gebied maar ook op sociaal gebied). Nu pompen we massaal geld en know-how de grenzen over en verarmen we onszelf door massaal in het buitenland producten aan te kopen die niet beter zijn dan onze lokale fabrikanten. Zonder de nodige middelen krijgen we ons slechte woningpark er nooit meer deftig bovenop. Met het oversubsidiëren van meestal buitenlandse producten gaan we er niet geraken, vrees ik.

Beste Hans, ik zou het geheel eens positief kritisch bekijken je mening vormen. En ik zou zeker de Belgische alternatieven niet sowieso van tafel vegen (waarmee ik niet wil zeggen dat je per se Flam, DDG, ACV of andere moet kopen, je bent -gelukkig- een vrij man).

Groeten,

De bewuste Vlaming/Belg die een beetje afgeweken is op dit forumthema. :-)

 

 bouwperceel laat dit niet toe ??? volgens mij weer één van die hardnekkige fabels in België

 

 

Nu ben daar toch nie van overtuigd van PH

ge gaat u huis zo isoleren dat er geen natuurlijke verluchting is

dan ventilatie steken in u huis

dan denk ik zal in de winter wel een klomp hout meer op de stoof gooien en heb evenveel warmte

maar dat is ieder zijn gedacht

 ge gaat u huis zo isoleren dat er geen natuurlijke verluchting is

dan ventilatie steken in u huis

Heb je dan een architect gevonden die nog met systeem A wil ventileren (dus enkel 'natuurlijke' ventilatie) ?  Want dat is tegenwoordig wel echt een zeer uitzonderlijke bouwwijze geworden.  Er wordt nog nauwelijks 'natuurlijk' geventileerd.  

Altijd bouwt men eerst zo luchtdicht mogelijk (of dat nu met veel of weinig isolatie is, maakt geen verschil, de meeste isolatie is trouwens niet luchtdicht); nadien maakt men gecontroleerd gaten in de bouwschil zodat er gecontroleerd geventileerd kan worden.  Een andere bouwwijze is er niet meer.  

Walter

 

PS: je opmerking ivm ventileren heeft weinig te maken met PH, maar met de stand van de huidige bouwtechnieken in het algemeen dus.  

 @Lucas Kobe 1

 

Ik heb helemaal niks tegen Vlaamse of Belgische producten, in tegendeel, maar de kwaliteit moet wel goed zijn.

Hier hebben we indertijd ook veel geld gespendeerd aan een Flam inbouwkachel, maar het rendement ervan is erbarmelijk.

Als je overweegt om te verwarmen op hout, kies dan een product met een voldoende hoog rendement, en als dat een Belgisch product kan zijn, zoveel te beter.

Informeer je gewoon zo breed mogelijk, vergelijk prijzen, rendementen,..... en beslis dan, maar zorg dat je ervaringen uit de eerste hand verzamelt.

nee we hebben nog geen architect moeten nog een paar bezoeken doen en dan uit de beste kiezen

 

nu ik ken der niets van PH maar ben daar gewoon nie voor te vinden maar wat is niet is kan nog komen

 

ik ga mij eerst zo goed mogelijk laten informeren om zo een goed idee te krijgen van wat we willen en wat er kan

 

De warmtepomp was een mogelijke optie omdat je zo een laag E-peil (onder de 40) hebt krijg je een korting van 40 % op KI 

 

gr Hans

als je wilt gaan voor een laag E-peil, met de leuke bijkomstigheid 40% korting op het KI.... moet je zeker goed gaan rekenen.

als je bv. die korting kunt halen door investeren in een WP, bespaar je met een KI van 1000euro dus 400euro/jaar gedurende 10 jaar. Dus een totale besparing van 4000 euro.

Is een WP slechts 4000euro met een andere verwarmingssysteem ??

Ik betwijfel of die 40% korting de extra investeringskost van WP kan verantwoorden.

....

Daarentegen kan je door rekening te houden met andere paramters je E-peil ook flink doen zakken:

  • compacte bouwvorm, zoek zeker daarop want dat blijkt grote invloed te hebben op E-peil !!
  • meer dan gemiddeld isoleren, dus zeker gaan voor LEW of ULEW (misschien zelfs met passief isolatie) want het K-peil (geeft de graad van isolatie weer) heeft ook een grote invloed op E-peil
  • luchtdichtheid: bij een standaard E-peil berekening waar geen enkele rekening wordt gehouden met luchtdichtheid kost je dit 12 punten. Kan je aantonen met een blowerdoor test dat luchtdichtheid beter doet, kan je flink punten verdienen.

En als je al voor die 3 punten goed scoort kan tevens de kost van verwarmingsinstallatie flink naar beneden.

Nog even terugkomen op de houtkachel, neem dan zeker een luchtdichte houtkachel. Deze betrekt zijn zuurstof via een rechtstreekse verbinding met de buitenlucht. Op die manier ga je niet de aanwezige binnenlucht in huis naar buiten trekken via de schouw.

nu ik ken der niets van PH maar ben daar gewoon nie voor te vinden maar wat is niet is kan nog komen

Goed: alleen intelligente mensen beseffen dat ze van idee kunnen veranderen ;-).

De warmtepomp was een mogelijke optie omdat je zo een laag E-peil (onder de 40) hebt krijg je een korting van 40 % op KI

Het is helaas waar: een warmtepomp heeft een enorm effect op je E-peil.  Helaas wordt je woning daar niet evenredig meer duurzaam door.  En nog erger; hoe slechter je woning geisoleerd is, hoe meer E-punten je kan winnen met een warmtepomp.  Staart je daarom niet blind op die warmtepomp.  De warmtepomp helpt je niet om minder energie afhankelijk te worden.  Daarvoor moet je in de eerste plaats toch voor isolatie gaan.  

Bekijk met je kandidaat architecten ook goed je E-wensen.  Niet iedere architect weet hoe je een  <E40 woning gebouwd krijgt. 

Walter

 

- dan toch beter eens informeren voor je negatief erover staat

- isoleren : wettelijke verplichting, goedkoopste midel om lager dan E40 uit te komen, zorgt voor lage energierekening, hoog comfort

- ventileren : hoe je het ook doet, maakt niet direct uit, maar het moet, want levende wezens houden het niet zo heel lang uit zonder verse lucht, dus volgens mij dan best op wijze die minst energie kost (= systeem D zoals in alle PH)

- klomp hout : kan perfect, in de prehistorie deden ze dat ook in hun holen, maar ondertussen zijn er iets handigere systemen volgens mij

 

succes met je zoektocht naar archi, bouwwerken

 

 

hallo ik zou zeker niet gaan voor een kachel en warmtepomp of warmtepomp of kachel .

wij verwarmen met warmtepomp nieuwbouw 2009 1 winter verwarmt met warmtepomp water water cop 5,7 2400 kw elec 95 percent dal tarief

daar kan ik geen kachel voor kopen voor dit verbruik .

hallo polair hoe groot ga jij bouwen

Dag Hans,

de tijd dat je perceel een optimale ligging nodig had om passief te bouwen is reeds voorbij. Ik bouw nu passief met enkel ramen op oost, west en een beetje noord. De buur plakt aan de zuidkant. 't Komt misschien ietsje duurder uit, maar je perceel grond is dan meestal goedkoper. De huidige subsidies, premies,... laten toe de meerkost op termijn meer dan terug te verdienen.

Wat persoonlijke voorkeur of afkeur betreft over passief bouwen, daar ga ik niet tegen in. 't Is en blijft een persoonlijk gevoel. Dat kan soms wel bijgesteld worden door jezelf (nog beter) te informeren.

mvg,
Jurgen

Die natuurlijke ventilatie wordt te vaak geromantiseerd: 't is natuurlijk en gratis, dus zal het beter zijn.

De praktijk is dat natuurlijk ventilatie ervoor zorgt dat je ruwweg 10 keer te veel lucht ventileert, en dit zonder warmterecuperatie die bij balansventilatie wel mogelijk is. Dit zorgt voor een behoorlijk meerkost in verbruik. In veel gevallen staat die "natuurlijke ventilatie" voor meer dan de helft van het verwarmingsbudget.

Dat "natuurlijk" ook gezond is, is een andere fabel. Vaak zal je bepaalde ruimtes zeer sterk isoleren en daardoor koude en vochtige plekken creëren. Dit geeft aanleiding tot de vorming van weinig gezonde schimmels. Op andere plaatsen is de ventilatie ondermaats en is de binnenlucht aan de giftige kant. De mate van ventilatie is bovendien sterk weersafhankelijk: bij mist is die quasi onbestaande. Dit leidt bvb bij eigenaars van kolenkachels vaak tot CO vergiftiging.

Uiteraard bestaan er voorbeelden waarbij het ventilatieconcept behoorlijk verknoeid worden. Maar een ventilatie zal bij een nieuwbouw sowieso toch verplicht zijn. Ik zou alvast aanraden, PH of niet, om uzelf goed te informeren rond ventilatie en zo een goede en goed geïnstalleerde ventilatie in huis te halen.

mvg,
Jurgen

we mogen max 7m breed gaan (soms zelfs6.7 m) en we dachten een 15 m diep te gaan

Beste,

Ik ben zelf DDG kachel eigenaar en ik kan enkel concuderen, na 14jaar, gebruik dat het onvoorstelbaar is dat na al die jaren het toch nog mogelijk is dat de kachel voor meer en nieuwe problemen blijft zorgen. Het is goed mogelijk dat in Limburg iemand woont die tevreden is over zijn kachel, helaas kan ik niet hetzelfde zeggen. En van de service van DDG al helemaal niet.

(de reden waarom we de kachel nog moeten gebruiken:er is geen plaats voorzien in de woning om een andere verwarmingsbron te zetten,zonnepanelen hebben nog geen oplossing vr warm water in de winter, er ligt geen gas in onze straat)

mvg

an

Dus ruimte genoeg voor een PH... alleen moet je nog ruimte geven aan het idee.

Oud bericht maar toch ook nog even op reageren.

 

Wij hebben ook maar 7m en max 12 diep. Door creatief te zijn heeft de architect een zeeg geslaagd ontwerp van ons PH kunnen uittekenen. Moet zeker lukken.

kleine aanpassing van ons idee

 

een gewone LEW - woning, 12 cm in de muurt + vloer 18 cm in dak

 

warmtepomp geschrapt veel te duur voor wat de mogelijkheden zijn

 

Nu ben ik aan 't denken om een zonneboiler te plaatsen en de winter te verwarmen met een finoven met koperen buiskes als warmtewisselaar aangesloten op buffervat.

 

Verwarming: enkel vloerverwarming op gelijkvloers wel wachtbuizen naar verdiep voor eventueel later bij te warmen maar denk dat 't niet nodig zal zijn.

 

Echter nog enkele vragen van finoven, is die van tighelaar prijs kwaliteit de beste?? Wat van 't merk linnatuli, vind hier niets van terug in de forums is wel vrij goedkoop en die van Tigchelaar zijn toch aan de prijzige kant

 

Is er de mogelijkheid om rechtstreeks in finland een oven te kopen??

Ik heb hier al zeer veel gelezen van de finoven mijn tussengedacht ging uit naar een kachel van Brunner met warmteopslag & warmtewisselaar. Reden voor Brunner is dat volgens mij de verbranding zeker zo goed is als die van Tigchelaar & de elektronische sturing ivm luchttoevoer. Ik weet niet of bij finovens dit ook mogelijk is, nog niet veel van terug gevonden alles sinds. Weet er iemand of er ergens de studie ivm rendement verschillende kachelhuizen uitgevoerd door de UGent ergens online staat.

 

Ik dank voor vele reacties

 

Gr Polair