Voorontwerp, HOB, 10x10 (ook gepost op Bouwinfo)

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Wij hebben een voorontwerp ontvangen van de architect, wij hebben hier al aanpassingen in aangebracht(rood). Graag hadden we de mening van forumleden.
De bouw zal gebeuren in HSB, dit zullen wij zelf uitvoeren.

Graag hadden we nog opmerkingen in functie van energieprestaties die vastliggen door het ontwerp:

-bijvoorbeeld, de wanden zullen ongeveer 40 worden. Is het mogelijk om met deze dikte zeker LEW-woning te halen en eventueel passief te benaderen.
-ligging van bepaalde elementen die niet ten goede komen van energieprestaties...

Alvast bedankt voor het lezen.
De tekeningen zitten in "Besttandsbijlage".

Reacties

Op de plannen zie ik dat de wanden 35cm dik zijn en ik veronderstel dat de wandopbouw vermoedelijk hetvolgende ging zijn:

  •  90mm baksteen 
  •  30mm luchtspouw
  •  20mm celit
  • 140mm houtskelet met isolatie
  •  55mm lattenwerk voor technische (leiding) spouw
  •  20mm gyproc
  • totaal ongeveer 

als dat zo ongeveer zou kloppen.... heb je best weinig isolatie ... tenzij je nog isolatie bijstopt in de technische spouw.

Het zou natuurlijk helpen om de wandopbouw even te vermelden  :-)

Maar in eerste instantie lijkt die 35cm wand euh... redelijk dun want je houdt er zo'n 14cm houtskelet met isolatie over.

Voor de woning dewelke we in het najaar (of eind dit jaar) willen bouwen, is het houtskelet op zich al 30cm dik. Volgens de voorlopige PHPP komen we makkelijk aan PH maar dat is ook omdat we hele grote glaspartij voorzien.

Maw. wil je LEW of beter: ga naar 20cm houtskelet of meer. Als je het skelet zelf gaat bouwen, zal het je enkel de meerkost in materiaal zijn. Als je het houtskelet laat volblazen met cellulose zal dat extra volume niet verschrikkelijk veel extra kosten.

Heel belangrijk is dat je zeker voldoende aandacht besteed aan luchtdichting: naden/kieren/gaten aftapen met de nodige zorg. Plaatsing van de ramen ook specifiek letten op luchtdichting etc.

 

Betreffende de orientatie heb je pech dat de achtergevel naar NW is georienteerd. Dus is de grote glaspartij op de koude en onbezonde zijde. In de winter gaat je glaspartij dus veel koudeval gevel. Als je het kan veroorloven, probeer te gaan voor driedubbel glas.

Zo zorg je ervoor dat de eethoek en keuken geen koude plaatsen zijn in de winter.

 

Je eigen verbetering (in het rood) om op de verdieping de badkamer te verplaatsen is goed gezien want dan blijven alle SWW leidingen meer dezelfde plaats van het huis.

 

 

Allereerst bedankt voor het antwoorden.

De opbouw is nog niet vast. Maar de opbouw die jij noemt zou wel een optie kunnen zijn. Met  het enige verschil:

  1. 90mm baksteen
  2. 30mm luchtspouw
  3. 20mm celit
  4. 140mm houtskelet met isolatie
  5. OSB-plaat
  6. 48 of 55mm lattenwerk voor techniek opgevuld met isolatie zoals jij vermeldt
  7. 20mm gyproc

We hebben ons voorgenomen dat de wanddikte (voorlopig toch) tot ongeveer 40 cm mag oplopen. Is dit dan nog weinig? En bedoel je dan weinig in de zin van PH te halen? Maar tov traditioneel bouwen zullen we dan toch nog altijd veel beter zitten toch? Dat is namelijk toch ons hoofddoel, met eenzelfde wanddikte in HSB beter af te zijn dan in traditionele bouw.

We gaan hoogst waarschijnlijk voor LEW, en beter, maar PH denken we niet te halen omwille van de ligging. Dus we doen al het mogelijke (ook vanuit financieel standpunt dan), we hopen dan minstens LEW te halen en alles meer is mooi meegenomen.

Kan je een ruwe factor van meerkost geven van een 140mm houtskelet tov 200mm? Dit is dan ook enkel voor de buitenwanden denk ik dan... kan je hier een factor op plakken?

 

je zegt dat je het HS zelf gaat bouwen, is dat ook volledig zelf bouwen of eerder monteren ?

er zijn firma's die bouwpakketten leveren en die zullen je uiteraard kunnen zeggen wat de meerkost is van 20cm tov 14cm.

Zorg er zeker voor dat het HS correct berekend is  (ook daar zijn er firma's die het plan van de architect omzetten naar het HS plan)

montage van het HS, zeker voor luchtdichting ook kijken op bouwdetails.be

je zegt dat je het HS zelf gaat bouwen, is dat ook volledig zelf bouwen of eerder monteren ?

De kans is zeer groot dat het volledige zelfbouw is. Tenzij bouwpakketten goedkoper uitkomen natuurlijk.

Zorg er zeker voor dat het HS correct berekend is  (ook daar zijn er firma's die het plan van de architect omzetten naar het HS plan)

Onze archtitect is bekend met deze berekeningen, maar dit is dan toch berekeningen op liggers voor het verdiep te maken en balken om grote raampartijen te overbruggen, met andere woorden, je bedoelt toch sterkteberekeningen?

montage van het HS, zeker voor luchtdichting ook kijken op bouwdetails.be

Bedankt voor deze geweldige tip.

De kans bestaat dus dat wij ook voor 200mm HS gaan, als ik nu de vraag zou herhalen om PH te halen, zou het dan wel mogelijk zijn?

Hoe gaat jou wandopbouw eruitzien als ik mag vragen?

Alvast bedankt voor het delen van kennis.

Beste

u vroeg

De kans bestaat dus dat wij ook voor 200mm HS gaan, als ik nu de vraag zou herhalen om PH te halen, zou het dan wel mogelijk zijn?
 

Misschien is het best onderstaande Excel sheet te downloaden, en eens alles in te vullen

http://www.passiv.de/04_pub/Literatur/PHVP2002/PHVP2002.htm

Het is gratis, en je kan er heel leerrijk mee "spelen" (beetje duurder glas/ beetje minder isolatie = > was is het effect ect....)

eddy

ps 't is wel in het duits....

onze wandopbouw is als volgt (gecopieerd vanaf het plan van de architecte) - van buiten naar binnen:

  • gevelsteen 100mm - voeg 12mm
  • luchtspouw 40mm
  • houtvezelplaat 24mm
  • houtskelet CLS 300mm + isolatie cellullose
  • osb 15mm
  • leidingenspouw latten 55mm
  • gipsplaten 12,5mm

voor PHPP berekening halen we energiekengetal voor ruimteverwarming van 8 kWh/(m²a) waarbij het maximum 15 mag zijn. Berekening met een vooropgestelde 0,6 als resultaat van luchtdichtheidstest maar in de praktijk gaat dit beter zijn dus gaat het energiekengetal nog zakken.

@Kris Vandermeulen
Hebben jullie ooit overwogen om in het huis ergens een muur in steen op te maken (voor thermische inertie)?
Hebben jullie ooit overwogen om rockwool te gebruiken ipv cellulose? Zoja, was het een groot prijsverschil (in factor)?
Gaan jullie het ook zelf doen, volledig of gedeeltelijk? Als gedeeltelijk is, bij wie laten jullie de panelen maken?

@pfft
Bedankt voor het delen hiervan.
Ken je toevallig zo iets in het engels, mijn duits is namelijk niet zo goed...het zou wel kunnen lukken maar met meer tijd uiteraard.

 

Ook in een HSB kun je inertie inbouwen, bijvoorbeeld met een betonvloer/funderingsplaat OP isolatie (i.p.v. onder). Overigens zou ik het effect van inertie niet groter maken dan het is, voor demping van temperatuurschommelingen is het ideaal maar ook met een leemafwerking kun je dit bereiken. Voor buffering van zonnewarmte is inertie ook ideaal maar in de zomer kan dit juist omslaan in een nadeel. Een hoge inertie en matige zonwering leidt al snel tot temperatuuroverschrijding. Hoewel de woning tijdens de eerste dagen van een hittegolf koeler blijft gaat die opgeslagen warmte afgegeven worden wanneer je dat niet wilt, nl. 's nachts.

 

Daarom beperkte inertie voor de winter gecombineerd met effectieve zonwering en nachtkoeling in de zomer.

 misschien dat er nog een muur met silicaatsteen komt voor thermische inertie. Dat moeten we nog bekijken ... nog niet zo aan gedacht. Nadeel van thermische inertie dat je er altijd eerst energie instopt om die energie te stabiliseren. Ben je dus wel energie kwijt.... beter zou zijn een gevoelige en zeer regelbare verwarming die op tijd kan stoppen met geven van warmte in een volledige HSB. (denk ik dan zo hé)

Rockwool... dan misschien die nieuwe variant zonder formaldehyde.... niet in ons opgekomen. Probleem is voor een stuk dat rockwool ook geen veerkracht heeft of toch heel beperkte. Je moet dus redelijk voorzichtig zijn met induwen van de dikke isolatielagen en wie zegt dat deze isolatielagen ook proper rechtblijven na 5 of 10 jaar ?

Nu hebben we vorig weekend een opendeur bijgewoond van Boomer, een isolatiebedrijfje gespecialiseerd in cellulose inspuiten. Ze hebben gedemonstreerd hoe zij iets verder gaan dan de normale 45 of 48 kilo norm en tot minimum 55 kilo erin spuiten zodat ze zeker weten dat de cellulose niet kan zakken.

We hebben erover nagedacht, mijn vader nog meer dan ik, maar uiteindelijk zit je wel met panelen die je tot op het eerste verdiep moet brengen voor de montage. Dan kan je ofwel een kraan huren of extra veel spierkracht erbij halen. Uiteindelijk zijn er toch nog hele specifieke kennis en ervaring vereist om voor echt deftige HSB een PH te bouwen. Daar gaan we dan ook wel extra voor betalen voor een goeie HSB aannemer (vermoedelijk Hooremans of Bokken) maar dan is het ook goed. De binnenafwerking en technieken zijn we wel van plan om te doen.

Panelen laten maken (daar heb ik wel informatie voor opgezocht) kan je bij Hooremans of Woodprojects Marc Ceuvers (WPMC). Vermoedelijk ook nog bij andere firma's ....