houtbriketten

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

iemand ervaring met het verwarmen (houtkachel) met houtbriketten?
Kwaliteit, prijzen??

Bedankt, Jo.

Reacties

Houtbriketten zijn duurder dan gewoon stukhout. Je komt toch snel op 250 Euro per ton terwijl gewoon brandhout 50 of 60 Euro is.

De verwarmingswaarde zal mss iets beter zijn dan brandhout.

Het grote voordeel van houtbriketten is:
- dat de lengte en dikte altijd het zelfde is.
- iets grotere dichtheid dan hout, brand iets langer
- vochtgehalte is laag
- geen zaag, kap en klief werk

Doordat de briketten allemaal dezelfde vorm hebben stapelen ze veel beter dan hout waardoor je soms veel plaats spaart. Doordat ze al voldoende laag in vochtgehalte zijn hoef je ook al geen 3 jaar op voorhand uw hout te stapelen om te drogen.

Bij iemand in straat komt men een pallet briketten gewoon afzetten in zijn garage. Perfect 980 Kg. Geen werk meer aan, perfect droog en geen vuiligheid van.

Wat betreft kwaliteit moet je er goed op letten uit wat de briketten geperst zijn en dat er geen bindmiddelen zijn aan toegevoegd. Voor zover je dat zelf kan controleren. Je kan de briket eens uiteen kloppen om te speuren naar dingen die er niet in thuis horen. Bv hout met verfresten, papier,...

De briket moet stevig zijn en mag niet te snel uit elkaar vallen tijdens het branden.

Voor je echt begint te stoken op briketten koop je er best eens een paar appart en probeer ze eens uit. Kijk naar de brandduur, intensiteit, gewicht, samenstelling, rookvorm...

Ivm met deze opmerking :

"Houtbriketten zijn duurder dan gewoon stukhout. Je komt toch snel op 250 Euro per ton terwijl gewoon brandhout 50 of 60 Euro is."

Ben even wat gaan surfen en heb dit gevonden :

1M3 eik/beuk = 750kg . En dan nog met een vochtgehalte van 15 %. En dan is het nog maar de vraag wat men onder een stère verstaat. 

Op de site van woodnet.com vond ik dit :

Als een stère hout samengesteld uit blokken van 1 meter lengte (meterhout) herzaagd wordt tot kortere blokken, zal men op zicht met een kleiner volume te doen krijgen, want kleinere blokken hout stapelen dichter (tabel 1)

Zoals blijkt uit tabel 1 zal een stère hout (1 m3 op zicht) nog slechts 0,8 m3 op zicht groot zijn, wanneer de blokken hout gehalveerd werden tot stukken van 50 cm lengte en nog slechts 0,7 m3 wanneer de blokken in drie stukken van 33 cm gezaagd werden.

En dan is het nog afhankelijk van de oorsprong van het hout : van de stam of afkomstig van de takken.  Uit hetzelfde artikel :

Voor beuk kan een stère hout dus in werkelijkheid 0,58 tot 0,77 m³ omvatten, voor eik kan het volume oplopen van 0,46 tot 0,68 m³.

Ik ga eens kort door de bocht samenvatten : Je koopt een stère beukenhout afkomstig van takken, allemaal stukken van exact 1 meter. Je verzaagt die thuis in blokken van 33cm en je houd 0,58m³ nat hout over. Dat moet je dan nog 2 jaar laten drogen. Hoeveel kilo hou je dan over ? 400 kilo brandbare materie ?

De calorische waarde van briketten is 4500Kcal/kg - die van hout 3600kcal/kg.

 

 

Ik heb een doosje houtbriketten van Wonter-Bric geprobeerd : gemakkelijk, veel warmte, bijna geen as, controleerbare vlam ... allemaal goed. Prijs voor 15 briketten : ongeveer 5€ en dat vind ik toch wat duur.

Als je ze per pallet/big bag koopt zakt de prijs wel .

Ik ga mij toch eens een voorraad aanleggen met een big bag bestelling maar ga mijn moment kiezen : als  er eens een spectaculaire korting te rapen valt.

 

Wij hebben een speksteenkachel en stoken met pinikay hardhoutbriketten.

Zeer makkelijk, weinig asvorming en hoge calorische waarde. pakje van 12 stuks is 10kg voor 2.50€

Vroeger hadden wij ronde briketten die uitzetten tijdens het branden, maar de pinikay vinden we beter.

 Ik heb een pallet standaard briketten besteld bij rineke.eu. Het lukt me niet om ze te stoken zonder

zwarte rook. Ik gebruik een warmte accumulerende kachel TU 2200. Het lijkt wel of er toch iets

onder gemengd zit. Volgens de site is het de schoonste brandstof die er te krijgen is. Ik heb hier

mijn bedenkingen bij. Maar ja hoe kan ik dit controleren.

Gr.

Piet