Waarom moet AWW of BWW onder huis lopen?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik ben momenteel wat aan het stoeien met de rekentools van www.passiv.de, handleidingen aan het lezen enz.

 

Nu kwam ik iets tegen waar ik eigenlijk geen verklaring voor kan vinden: De buizen van een AWW moeten minimaal 8m onder de woning lopen, zelfs 16m in geval van een BWW met glycol. Als je dat niet doet, dan heeft dat een serieus effect op het rendement van de AWW/BWW. Waarom is dit?

 

Mvg, Marc

Reacties

marc

dat is één of andere vreemde kronkel, en klopt absoluut niet, dat is je reinste onzin.  wie dat er pooit ingezet heeft vraag ik me ook af.  ik heb nog niet opgezocht of dat ook in de duitse versie staat,  maar er is geen enkele grond voor.  integendeel, naast de woning zal in principe de grond sneller recupereren en dus een beter rendement geven.  ik hou daar dus in de berekeningen geen rekening mee.

hans d

Bedankt Hans,

 

Het staat onder andere overduidelijk in PHluft10 op de Duitse site en ook in het klein in de PHVP, ook van op de Duitse site.

Blij dat jij het ook onzin vindt, ik begon al aan mezelf te twijfelen.

 

Groetjes, Marc

Onder de woning is de bodem natuurlijk wel warmer als gevolg van warmteverliezen door de vloer.

 

De bodem onder de woning staat ook niet bloot aan extreme buitentemperaturen in zomer en winter.

Zal dus volgens mij wel degelijk een effect op het rendement hebben.

 

Vraag is of dit ook nuttig is in ons klimaat ... de winters zijn hier niet zo koud als in sommige delen van Duitsland.

Hoofdfunctie van een AWW is toch wel het vorstvrij houden van de WW van de ventilatieunit.

 

Wat zeker NIET kan is het begin van de AWW onder de woning steken, want dan zou de fundering kunnen bevriezen.

 

Dirk

Voor alle duidelijkheid, het gaat inderdaad om de laatste meters van de AWW/BWW.

De meest volledige aanwijzigen hieromtrent staan in de handleiding van PHVP 2002, die mee in de gedownloade zip zit (op www.passiv.de )

 

Ik kan me alleen voorstellen dat het misschien verschil maakt bij huizen met verwarmde kelder. De andere gevallen: onverwarmde kelder, of zonder kelder, daar is er toch geen sprake van oppikken van verliezen van de woning? Bij een onverwarmde kelder heeft deze de bodemtemperatuur en bij een huis zonder kelder ligt de buis 1 tot 1,5m dieper dan de vloerplaat.

dag dirk

daar ben ik het niet met je eens.  onder de bodemplaat kan het theoretisch wat warmer zijn (alhoewel in een PH extreem weinig naar de grond verloren gaat) aan het begin van het eerste stookseizoen (ik ga er dan vanuit dat je minstens 1.5m diep zit, wat althans wij voor een BWW voorschrijven), maar de regeneratie van de bodem gaat daar ook veel trager.  komt nog bij dat de grond onder de woning, als je met diep grondwater zit, langzamerhand zal uitdrogen, wat een slechtere geleiding en een kleinere warmtecapaciteit geeft.  kortom, volgens mij maakt dat weinig of geen verschil uit, en al zeker niet zo'n groot verschil als waarmee de PHPP rekent.

hans d

Hans waarom zal de grond langzamerhand uitdrogen en wat bedoel je met diep grondwater?

mvg

chris

onder een woning droogt de grond uit, behalve als het grond water hoog genoeg zit, dit omdat er weinig aanvoer is van vocht via de regen en sneeuw, wat in een tuin wel het geval is.  diep?  laat ons zeggen merkelijk dieper dan de BWW.  maar ik kan daar geen cijfer op plakken, zou je dan proefondervindelij moeten proberen vast te stellen. 

hans d