Balansventilatie: Coande met Hybride Microflux

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Op een bouwbeurs gezien: nieuw systeem van balansventilatie met terugwinning van vochtigheid.

http://www.coanda.eu

Veel over hoe het precies werkt vind ik nu ook niet terug op die site. Blijkbaar gebaseerd op "RecoupAerator" van Ultimateair.

Is dit een goed systeem?

Reacties

Nou, de website inspireert me in ieder geval geen vertrouwen. Ik was de 154ste bezoeker. Er wordt een nieuwe technologie aangekondigd voor april 2011, terwijl in de blog blijkt dat men dat op 01/10/2008 ook al deed. Verder heeft men het over gepatenteerde filters (kwestie van je die zo duur mogelijk te verkopen), terwijl uit het filmpje blijkt dat het een warmtewiel betreft.

 

Koop zo'n dingen bij voorkeur met PH-certificaat. Voor balansventilatie met warmtewiel (waarbij altijd vocht wordt teruggewonnen) kan je terecht bij bv. Systemair of Hoval

Ik heb zo een Recoupaerator DX200, en ben zeer tevreden.

Ik weet ook dat Ecovisie (importeur in Nederland) bezig was om deze units aan te passen aan de Europese markt (zuiniger, stiller en een model voor PH), dus ik denk dat hun produkt wel betrouwbaar is. Ik denk dat de nieuwe naam en de blijkbaar te snel online gezette website meer te maken hebben met het moederbedrijf ?

Voor de duidelijkheid: er is niet alleen vochtrecuperatie, maar ook vochtafvoer of vocht-buitenhouden afhankelijk van het weer en het binnenklimaat. Ik denk dat een warmtewiel de neiging heeft om de binnenlucht op 50-55% te houden.

Beste

ook wij zijn op zoek naar een balansventilatie, en daar we beiden nogal gevoelig zijn voor te droge lucht, dachten we ook een warmte wiel.

Echter, is er geen gevaar om condensatie te krijgen in het buizen stelsen ( daar een deel van het vocht gerecupureerd wordt)?

eddy

 

 

In ons oud huis (van 1973) hadden we in volle winter altijd te droge lucht in het huis. Maar dat huis was toch fel lek. In een modern huis dat nu, zelfs zonder speciale maatregelen, luchtdicht wordt opgetrokken, is de luchtvernieuwing veel kleiner en toch veel beter (vooral in de slaapkamer). Dit probleem van te droge lucht kennen we niet meer, de luchtvochtigheid zakt nooit onder 40% en blijft in de winter gewoonlijk rond 45% hangen.

 

Dit zou een van de redenen zijn waarom in Duitsland in een PH de ventilatienormen veel lager zijn dan goed is voor de gezondheid: 30 m³/h en per persoon voor het ganse huis en dus niet afzonderlijk voor de living en voor de slaapkamer. Maar volgens mij is het niet nodig zo laag te zakken met verse lucht.

 Ik denk dat mijn balansventilatie in de toekomst ook op de laagste stand zal draaien,,ben tochalleen dus waarom zou ik volle bak moeten ventileren en de lucht uitdrogen?

 Neen, ten eerste omdat die in het beschermd volume zitten en ten tweede omdat de vochtigheid nu net nooit boven de 60% zal gaan.