Moderne elektrische installaties comfort met stijgend sluimerverbruik welke keuze

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

nadat mijn keuze gevallen is op teleruptoren of eventueel ooit een intelligent relais viel me op dat je sluimerverbruik hierdoor toeneemt door de transfo en zelfs door "houd"spanningen.

Misschien zoek ik het wat te ver

maar ik wil toch wel eens de vraag stellen wie koos voor teleruptoren, wie koos klassiek en wie gaat er voor domotica in zijn energiezuinige woning... en stond je er bij stil of hoe vermeed je sluimerverbruik ?

Reacties

Ik kies bewust overal voor gewone schakelaars (1p, wissel, kruis,..), kan 100 jaar worden. Gewoon aan/uit.

 

Nogthans ben ik elektricien. Ik blijf zweren dat in een ééngezinswoning de standaard schakelingen het beste zijn. Impulsrelais ed zijn volgens mijn alléén maar nuttig als je met veel schakelpunten zit zoals een traphal van een appartementsgebouw of lange afstanden.

 

Als je natuurlijk uw verwarming, zonnewering,...wilt sturen lijk mij domotica aan te raden. Over de installatieprijs wil ik wel nog eens discuteren...

Het verbruik van domoticasystemen, dat is inderdaad iets wat je met een vergrootglas moet gaan zoeken. Centrale systemen of decentrale systemen, dimmers, sensors, actuators,... verbruiken allemaal stroom. En ze dateren meestal van een ontwerpperiode waar laag energieverbruik laagste prioriteit had.

Maar er is beterschap op komst. Zogenaamde energy harvesting sensors en schakelaars zijn momenteel een hot item, ik denk dat het binnenkort mainstream zijn ingang gaat vinden. Het komt er op neer dat de sensors en schakelaars draadloos communiceren en hun energie halen uit de omgeving. Dat kan via licht (PV), temperatuurverschil, trilling (bvb in luchtkanaal of beweging (indrukken van een schakelaar).

 

Mvg, Marc

In ons passiefhuis hebben wij voor een aantal lichtpunten (leefruimte met geschakelede staanlampen, trap, gang) teleruptoren gebruikt omdat we deze op veel verschillende punten willen schakelen en omdat we slechts weinig plaats hadden voor schakelaars, een inbouwpunt met 6 kleinere knopjes in met ledjes was voor ons een praktische en esthetische oplossing.

 

Wij stonden zeker stil bij dat verbruik, het stand-by- en 'behoud'- verbruik van onze teleruptoren is 0,0w . Er zijn ondertussen immers teleruptoren op de markt die de combinatie maken van micro-electronica en mechanica. Waardoor ze zuinig zijn, ze verbruiken enkel stroom om hun micro-plc te activeren en dan de schakeling te doen, en heel weinig lawaai maken. (check bijvoorbeeld eens Eltako)

De transfo verbruikt natuurlijk wel. Maar een eenvoudige lichte en spaarzame kortsluitvaste transfo volstaat vrijwel altijd, behalve als je alles uit /  alles aan dingen gaat doen, trekken die impulsmodules immers niet zoveel stroom

 

mvg,

J

 

Ik koos voor een centraal systeem (Loxone).

Naast het verbruik van de voeding heb je het verbruik van de module: 1.2-2.4 W. Verbruik van de extension (kom toe met 1): +/- 1.2W

Door te werken met drukknoppen heb je dus niet meer verbruik dan dat. Uiteraard komt bij gebruik vna bewegingsmelders nog wat verbruik bij.

Voordeel van met zo'n systeem te werken: ik wil er mijn zonnewering mee aansturen. Als je bij een klassiek systeem (of met teleruptoren) werkt heb je meestal een apart weerstation nodig om de hoek van de zon en zo te weten.

Bij dit systeem kun je dit berekenen aan de hand van de coördinaten van uw locatie + tijdstip. Dit, samen met de thermostaat binnen kan al voldoende zijn om uw zonwering te regelen.