materiaal finoven

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Goedendag, wij willen graag van een Finoven een schouwmodel maken met eventueel natuursteen. Wat voor steen zou je het best kunnen gebruiken, en wie weet een geschikt adres in Nederland Vriendelijke groet Max.

Reacties

Google eens finoven en je komt direct bij enkele specialisten uit.

Elke massieve steen is mogelijk, zie bv naar deze website: http://mha-net.org/docs/v8n2/v8n2.htm

Hallo Jongens ,

Ik zal even kijken bedankt.

Nog een vraag: de buitenmantel van de finoven moet gemetseld worden van baksteen betonsteen of leemsteen, wat voor materiaal is het beste en waarom?

Groet Marten.

leemsteen kan in principe meer warmte opnemen dan de andere 2.  Zelf heb ik het gedaan met volle baksteen die ik gratis kon krijgen bij afbraakwerken. Voor de prijs die je moet betalen voor leemsteen kan je al heel wat brandhout kopen.  Je kan in principe de temperatuur ter hoogte van de ingang van de rookgasafvoer opdrijven tot ongeveer 200°C.  Bij deze temperatuur zal de oven niet veel warmte meer opnemen.  Deze temperaturen heb ik nog nooit gehaald, dus die leemstenen zijn voor mij niet nodig geweest.

Wat voor baksteen zou het meest warmteaccumulerend zijn?

Een zacht of hard gebakken

Of een betonsteen.

Wie weet hier iets over te zeggen?

leemstenen kunnen in principe meer accumuleren.  Voordeel van grote stenen is dat de opbouw sneller gaat, zeker tov bakstenen, die van mij hadden de afmeting 18x9x5.  In principe hoe meer massa dat je toevoegt hoe groter de mogelijkheid tot warmte accumulatie.  De juiste waarden voor warmte accumulatie van de verschillende stenen kan je wel ergens vinden op het internet maar zoals ik al eerder zei, ik denk niet dat het veel verschil uitmaakt tenzij je naar de hoge temperaturen (200°) binnenin gaat.  Kijk maar naar tegelkachels, de buitenkant is uiteindelijk ook maar opgebouwd uit steenachtige materialen.  Enkel het binnenwerk rondom de vuurhaard moet wel bestand zijn tegen hoge temperaturen van 1000° of meer.

eens opgezocht, specifieke warmte van leemstenen zou ongeveer 1000J/kgK bedragen, van bakstenen en beton ongeveer 850J/kgK. Dat betekent dat leemstenen per kg meer warmte kan opslagen maar de soortelijke dichtheid van beton is dan weer hoger.  Als je het allemaal gaat uitrekenen zal het niet zoveel verschil maken.

Hallo Charly 99,

Als het wat steen betreft niet veel uit maakt dan ga ik liever voor betonsteen of baksteen.

Mijn ervaring wat leemsteen betreft is er niet, ik weet dat het niet gebakken wordt maar gedroogd.

het idee dat je er later eens tegenaan stoot is dat het niet sterk is, of zal dat meevallen?

Wat denk jij er van .

Groet Marten,

Met leemstenen bouwen ze ook huizen, dus wat stevigheid betreft zal zeker niet veel slechter zijn dan baksteen.

Heb je al een finoven, ga je die zelf bouwen of het binnenwerk kopen bij een verdeler?

 

Omdat ik op dit moment een nieuwe woning aan het bouwen ben denk ik dat.

Eind 2012 of begin 2013 wil ik in mijn nog nieuwe woning een soort finoven plaatsen met een stenen bakoven met aan de buitenkant een 100 meter koperen leiding om zo via een buffervat mijn  vloerverwarming te verwarmen. dit ook in combinatie met zonnecollectoren en eventueel nog een verwarmingsysteem als ik de oven niet stook dat die het dan warm houdt.

Maar ik ben er nu veel mee bezig, omdat door zo n zware finoven een sterke fundering eist moet je daar gelijk rekening mee houden.

Wij bouwen de finoven zelf of er is nog geld over van de woningbouw, maar dat is meestal andersom.

De installateur moet ook een goede berekening maken , en dat valt niet mee omdat de ervaring met een finoven er niet is.

Suggesties van harte welkom.

Groet Marten

 

Marten, alles begint met een deftige warmteverliesberekening op basis van het PHHP (Passiefhuis) programma of het programma van Rik van Rossen (Belgie). Een bekwame finovenbouwer basseert zich op deze gegevens om een performante kachel te concipieren die rekening houdt met de wensen van de klant. Als je een woning bouwt met open-plan en een warmtevraag tussen de 15kwh/m2 en 20kwh/m2 dan heb je geen tweede verwarmingssysteem nodig. Je kan zelfs, naar gelang de opslagcapaciteit van de kachel, de stookfrequentie beperking van 2 x per dag tot 1 x per week. Als je de installateur via de kachelbouwer kan informeren of deze personen samenbrengen, dan zie ik niet in dat het installeren van een dergelijke installatie problemen met zich meebrengen. 

Mon

De heer fetze heeft gezegt dat hij met de installateur in overleg gaat.

dan komen ze er zeker uit, ook wat bijverwarming betreft.

Groet Marten.

Na mijn opzoekingen op internet in 2006 kwam ik tot de simpele conclusie dan de warmteopnamecapaciteit in verhouding is met de soortelijke massa. Des te groter de massa ...

Ik heb toen gekozen voor chamotte/vuurvaste steen en als ik me goed herinner heeft deze een waarde van 2500 tot 2700 J/kgK. 

In zweden heb ik vaak massakachels gezien die een stookruimte van vuurvaste steen hebben waarrond betonsteen is gemetst. Tegen deze betonsteen plaatsen ze dan tegels. Dit zijn van die ronde kachels van 2 m hoog en diameter van 1m zoals je in oudere zweedse huizen nog vaak terugziet.  

Enkele jaren geleden heb ik een tegelfabriek in Timmernabben bezocht waar ze nog steeds zulke kachels aanbieden.