Buitenmuur isoleren aan de binnenzijde

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo iedereen,

Ik ga mijn aanbouw renoveren en bijgevolg ook isoleren.
De muren bestaan uit een enkelsteens betonmuur. Het is onmogelijk om aan de buitenzijde te isoleren gezien het platdak al is afgewerkt (isolatie en EPDM) en ik anders de volledige dakrand moet laten herdoen.
Ik zou mijn muur als volgt opbouwen: enkelsteens betonmuur - 5cm rotswol - houten kader opgevult met 5cm rotswol - dampscherm - osb 18mm - gipsplaat.
De eerste laag isolatie zou ik aanbrengen om geen koudebruggen te hebben. In het kader kan ik mijn elektriciteitsleidingen kwijt en de OSB plaat is voor de stevigheid.

Lijkt dit een goede opbouw, of moet ik tussen de muur en de eerste laag rotswol een luchtspouw voorzien om vochtproblemen te voorkomen?

Reacties

Als er mogelijkheid is dat enige condens zich kan vormen tussen is misschien een dampscherm tussen de betonblok en rotswol gewenst.

Persoonlijk zou ik de 10cm rotswol dikker nemen maar dat is je eigen keuze hé  :-)

Je kan misschien ook eens kijken om de combinatie osb18mm + gipsplaat te vervangen door 1 paneel fermacel. Zo'n fermacel plaat is veel steviger dan gyproc en vermoedelijk is de totaalprijs goedkoper dan de combinatie.

Als het budget  minder belangrijk is, neem dan natuurlijke isolatie met massa + +intello dampscherm + fermacelplaat.

Dan heb je nog een vocht en warmtebuffer.

 

Je zou ook pavadentro + leem (= beter) of plaaster kunnen nemen (heeft ingebouwd dampscherm), is ideaal  duurder.

@Kris,

Ik denk eraan om de betongevel eerst te voorzien van een laagje keldercement zodat ze zeker dicht is.

Ik zal de mogelijkheid tot het gebruiken van fermacel eens bekijken.