Ventilatie systeem D Thermelec GL400

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij starten deze maand met onze nieuwbouw en zijn volop bezig met het kiezen van de technieken.
Na het ontvangen van heel wat ventilatiesystemen leek ons volgend systeem gepast :

Thermelec GL 400

http://www.thermelec-ventilatie.be/index.php?page=shop.product_details&…

Volgens onze EPB-man voldoet dit systeem aan de vereisten voor onze woning. Alleen heb ik op dit forum threads gelezen (2004 - 2006) waarin de thermelec ventilatie systemen niet als een hoogstaand worden beschouwd.

Thermisch rendement ligt tegenwoordig veelal >90% (ook dit toestel)
Het debiet voldoet
Flexi buizen -> lijkt ons zeker geen nadeel gezien gegalvaniseerde buizen zeker niet makkelijker te onderhouden zijn + plaatsverlies.

Zijn er hier zaken die we over het hoofd zien of kan ik op zoek gaan naar andere systemen? En zoja, welke?

Alvast bedankt voor de input.

Reacties

die lijkt verdomd hard op de stork comfo 350, 't is in elk geval krek dezelfde kast en dezelfde filters als jet het mij vraagt.  maar misschien zit er binnenin iets anders, al geloof ik dat niet, de waarden zijn dezelfde.  hun toestellen waren inderdaad maar aan de povere kant, maar als dit het stork toestel is, scoort het qua thermisch rendement niet slechter dan de concullegas.  maar die 95% is natuurlijk onzin, dat is op z'n hollands gemeten.  overigens, de 550 is volgens mij ook van stork.  en zoals de meeste toestellen scoren zij niet bijster goed op geluid, voorzie dus rijkelijk geluidsdempers, minstens een grote op toe- en afvoer van het toestel, en eentje per woonruimte.

flexibuizen makkelijker te onderhouden dan gegalvaniseerde, waarop baseer jij je dan?  meestal zijn het systemen met collectioren vanwaaruit meerdere kleine buizen vertrekken, en meestal ka je daar niet of nauwelijks bij.  als ze dan nog met buizen van 50mm werken (meestal hooguit 44mm binnendiameter) dan heb je ofwel heel hoge drukverliezen, wat het hoge max. verbruik van het toestel zou kunnen verklaren, of je hebt heel veel buizen nodig, als je de drukval een beetje ondr controel wil houden moet je je volgens mij beperken tot een 10 m³/h per buisje. ik heb de juiste gegevens van die buizen niet, maar een spiralibuis met 44mm binnendiameter zit bij 11 m³/h al aan een snelheid van 2m/sec, met 16 m³/h aan 3m/sec.  wel uitgaande van een gladde buis, de kunststofslangen hebben zeker en vast een merkelijk grotere ruwheid, wat het debiet nog verder naar beneden haalt.

maar volgens mij is het enige verstandige systeeem met gegalvaniseerde ronde buizen.

hans d

Is idd een Stork met een ander label op.