vermogen gascondensatieketel obv jaarlijkse warmtevraag

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo allemaal,

Ik ben momenteel bezig met een vergelijkende (economische) studie tussen een systeem met geothermische warmtepomp en een systeem met gascondensatieketel in een bepaald kantoorgebouw. Ik heb een economische opleiding gehad en heb wat moeite met de technische aspecten van deze studie.

-Ik ben in het bezit van een studie van het gebouw met daarin de jaarlijkse totale, finale en primaire warmtevraag (cijfers per maand) van het gebouw voor het systeem met warmtepomp. Kan ik op basis hiervan het nodige vermogen van de gascondensatieketel berekenen (en hoe)?

-Het gebouw werkt met vloerverwarming en ventilatie met warmterecuperatie. Logischerwijze verschilt de warmtevraag enorm voor een systeem met of zonder warmterecuperatie. Kan ik de warmtevraag van het warmtepompsysteem met warmterecuperatie-ventilatie zonder meer gebruiken voor het berekenen van het systeem met gascondensatieketel (deze gebruikt hetzelfde warmterecuperatiesysteem), of heeft dit ergens een invloed op de werking van de warmterecuperatie?

Alvast bedankt en vriendelijke groeten,

W. Vanderheyden

Reacties

totaal jaarverbruik is niet relevant, je moet zoeken naar het meest "slechte" punt, dag, uur, tijdstip

dus moment waarop meeste energievraag is en dat is je max opgesteld vermogen

 

bij dergelijke gebouwen ook gebruikelijk, economisch om met 2 of meerdere ketels te werken

zo kan je in tussenseizoen, minstens één ketel volledig uitleggen  en die ene ketel die wel draait op 100% (of dicht erbij) laten draaien

 

begrijp ik goed dat dit een louter theoretisch model is? want anders moet je maar eens nakijken wat een zwaarder type HS-cabine kost om je warmtepomp draaiende te houden in vergelijking met een gasaansluiting

 

wat doe je met onderhoud? inrekenen of niet en welke getallen?

 

veel succes met je studie

 

 

Bedankt voor je reactie Stefan.

 

Het betreft inderdaad een theoretische studie. Onderhoudskosten worden berekend op basis van gemiddeldes voor dergelijke systemen uit studies, verbruik berekend uit de warmtevraag.

Ik neem aan dat je met de zwaardere HS-cabine bedoelt dat ik de zwaardere elektriciteitsaansluiting voor de warmtepomp moet meerekenen als extra kost in het warmtepompsysteem? Dat lijkt me inderdaad een logische stap indien in aan die gegevens kan geraken.

 

Bedankt voor de hulp en met vriendelijke groeten,

 

W. Vanderheyden