Overheidslening voor opwaarderen bestaande woningen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

De subsidies en premies voor energiezuinige woningen zijn contraproductief, de beperkte (semi-)overheidsmiddelen worden verkwist aan inefficiënte energiemaatregelen voor een relatief kleine productie van nieuwbouwwoningen die ook energiezuinig gemaakt kunnen worden zonder hoge meerkost. Bovendien werken de subsidies en premies marktverstorend: prijzen worden kunstmatig hoog gehouden en productontwikkeling wordt tegengewerkt.

Daarom pleit ik voor het afschaffen van alle subsidies en premies ten behoeve van energiemaatregelen bij nieuwbouw en de vrijgekomen middelen te gebruiken om na-isolatie van de bestaande woningvoorraad te stimuleren door leningen ter beschikking te stellen. In deze vorm kan een veel grotere groep eigenaren met slecht geïsoleerde woningen bereikt worden.

Mijn idee over de maatregelen:
- isolatienormen voor nieuwbouw direct flink aanscherpen (bijv. van K45 naar K10)
- na-isolatie van alle bestaande woningen naar een laag K-peil (bijv. K15-20) verplicht stellen
- uit te voeren binnen een termijn van 15-20 jaar
- laagrentende lening voor alle woningeigenaren (ook nieuwbouw), af te lossen uit in ieder geval de te verwachten besparing op de stookkosten
- voorlichting over materialen, technieken, kosten, planning zodat de werkzaamheden (deels) zelf uitgevoerd kunnen worden.

Graag jullie mening!

Reacties

De lage rente lening (aan 1,5% bij ons) flexibeler maken:

- het pauzeren van de afbetaling als je het even niet kan betalen.

- langere looptijden aan lager maandelijkse aflossing.

- jaarlijkse aflossing i.p.v. maandelijkse.

- geen intrest, maar ook geen belasting aftrek.

 

-> Helaas kunnen alleen mensen met geld enkele jaren wachten op de belasting aftrek en energiewinst...

Verdere verstrengingen bij nieuwbouw lijken mij logisch maar bij bestaande huizen kan je dat toch onmogelijk verplichten.

Isolatie op zich is relatief goedkoop maar als je bestaande woningen naar K15-20 wil isoleren dan zit je met zeer grote kosten en ik denk niet dat veel mensen staan te springen om hun woning voor vele maanden in een grote bouwwerf om te toveren.

Daarom ook de termijn van 15-20 jaar, zodat de werkzaamheden gecombineerd kunnen worden met een eerstvolgende verbouwing. En dan zijn zowel overlast als kosten te overzien. De lening is er om de eigenaar niet op te zadelen met hogere maandlasten.

Voor een verbouwing zou ik toch niet lager dan K25 eisen  (K25 schijnt ook het economisch optimaal punt zijn voor verbouwing)

 

K15-K20 doe je niet zomaar simpel met elk oud huis, door op 10 jaar hier en daar wat te veranderen.

Als K25 het optimum is voor bestaande woningen dan denk ik dat K20 toch haalbaar moet zijn. Het optimum is immers naar het huidige moment gerekend en anticiperend op stijging van energieprijzen zou je dus gerust iets verder kunnen gaan. Een laag K-peil is qua energiebesparing veel interessanter dan een laag E-peil. Als mensen hun dak hebben met PV-cellen bekleed hebben wil dat niet zeggen dat ze minder energie verbruiken, in het ergste geval dekken ze hun verspillende levensstijl af met de gesubsidieerde zonnepanelen.

 

Uiteraard zal eerst bepaald moeten worden welke doelen haalbaar zijn met bestaande technieken en materialen, daaruit zou best een K25 of wellicht zelfs een K30 kunnen komen. Ook de kosten zullen hierin bepalend zijn.

Beste Ingir

zou er in het berekenen van het economisch optimum niet uitgegaan zijn van een stijging van de energie prijzen

eddy

 

Dat zou inderdaad kunnen. Het is wel zo dat ik er zelf geen rekening mee houdt want welke prijs ga je dan hanteren? Gebruik van de huidige energieprijzen geeft misschien een wat conservatieve benadering, maar daar staat tegenover dat de isolatiedikte weinig prijsgevoelig is, je kunt zonder al te veel extra kosten 10cm meer nemen boven het optimum (van ca. 20cm).

Ze houden er wel rekening mee dat de brandstofprijzen omhoog gaan gaan, evenredig met de grondstoffen die nog beschikbaar zijn (dus dalende grondstoffen VS hogere brandstofprijzen per jaar)

 

Denk wel dat je bij verbowing niet altijd 20 cm extra kan isoleren (je zit met rooilijn , of langs binnen kan het in een al kleine kamer , zeer klein worden.

Ik ben ook voorstander om verbouwingen tot lew te krijgen.

Maar vind dan K25 wel goed genoeg voor een verbouwing, je moet de gemiddelde mens ook geen anti gevoel geven, door ze een PH te gaan verplichten bij verbouwing. (want dat zou jou K 15-20 zijn)

Iemand met een K25 en die zorgzaam omspringt met zijn energie, zal zeer laag verbruik hebben.

Met een trui aan in de winter ipv een t shirt, maakt dan al 3° verschil uit qua "leef t°" en die 3° is een groot verschil in verbruik.

Ik heb K15-20 als voorbeeld genoemd. Voordat een dergelijk programma gestart wordt zal op z'n minst onderzocht moeten worden welk niveau haalbaar is, lijkt mij...