Woning '62: gevel noordzijde isoleren & dakisolatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag iedereen op het forum,

een vraagje ivm isolatie: ik woon sinds 2 jaar in een rijwoning uit het jaar '62.

De voorgevel staat pal op de rooilijn en is noordgericht. Het geveloppervlak is zo'n 35 m² waarvan zo'n 9,5 m² glasoppervlak (enkel glas, alu profiel) en een garagepoort (alu, enkele geprofileerde plaat)van 5,7 m². Materiaal gevel: geglazuurde baksteen.
Ik vermoed dat er een spouw van een 3-4 tal cm is (hebben we gezien bij werken tegen opstijgend vocht aan achtergevel). De voorbije 2 winters merkten we echt dat de noordzijde van de woning koud is, en moeilijk te verwarmen. In de hal is dat niet zo'n probleem, maar de badkamer moet echt wel erg opgewarmd worden voor ze aangenaam is. En da's dan weer niet leuk voor mijn energiefactuur ;-)

Het hellende dak is ook niks geïsoleerd, en er is zelfs geen onderdak. Dakbedekking zijn asbest leien. Het is op termijn de bedoeling om de zolder ook te benutten als extra kamer.

Nu het eeuwige probleem: ons budget is beperkt. Welke dingen pak ik eerst aan of beter: laat ik eerst aanpakken? (ik moet alles laten uitvoeren, wegens handicap).

1) Laat ik eerst de zolder isoleren in het dak ?
2) Of beter eerst de gevel isoleren en voorlopig (betonnen) zoldervloer bedekken met iets dat isoleert (maar toch niet te duur is voor +/-50 m² vloeroppervlak)
3) Moet ik ramen en gevel ineens aanpakken of kan ik dit faseren? En dan eerst de ramen en dan de gevel? Ga ik dan later met mijn isolatie niet voor het kader van de ramen komen?
4) Welke isolatiematerialen laat ik best gebruiken voor
a) de gevel
b) en het dak
c) en in welke dikte?

5) Ik las hier ook op het forum over zo'n sarking dak? Gezien de leien er toch af moeten, is dit misschien een oplossing? (Ik ga dan wel hoger uitkomen dan de buren)

6) Wat ik begrepen heb uit de vele posts hier op het forum is dat ik voor de gevel er beter aan doe de gevelsteen weg te nemen en opnieuw te isoleren langs buiten? Geglazuurde bakstenen zouden altijd een probleem geven bij na- isoleren in de spouw, niet? (er van uitgaande dat die spouw 'bruikbaar' is)

't Zijn een gans pak vragen, maar ik hoop dat jullie me een beetje op weg kunnen helpen in waar ik best eerst naar informeer en offertes voor vraag.

Reacties

 In het lijstje met vragen ben je echter de garage uit het oog verloren... die enkele aluminium plaat is een echte koudebrug en de koude die zo je woning binnenkomt via de garage binnenkomt zal ook de aangrenzende ruimtes wreed afkoelen. Ligt misschien de badkamer boven de garage ?

Ik stel voor dat je al eens kijkt om ofwel een andere garagepoort (sectionaal misschien met geisoleerde alu panelen?) of de huidige mooi bekleven met 2 laagjes PXE (isomo) paneeltjes. In 2 laagjes zodat je de naden van de eerste laag kan bedekken met de tweede laag.

Voorzie langs de kanten van de poort misschien nog een manier om spleten af te dekken (borstels kan je kopen bij garagepoort installateurs).

 

Dan is ieder geval een gigantische koudebrug (beter) geisoleerd. Nu, dat is nog niet optimaal en je kan misschien de muren en plafond op dezelfde manier isoleren met die isomo paneeltjes.

 

Voor de andere isolatie vragen, hier mijn bescheiden bijdrage:

 

1) isolatie van de zolder ikv. een dakrenovatie is zeker aan te raden vermits je 2 zaken ineens doet: een nieuw dak + isolatie ervan.

 

2) de gevel isoleren + zoldervloer bedekken kan ook maar je verliest in principe tot 30% warmte via een niet geisoleerd dak. Het dak isoleren is dan (in theorie) beter. Als je toch gaat voor de gevelisolatie, vergeet dan zeker die garage(poort) niet want enkelwandige alu is nog slechter dan je huidige muur.

Het isolatiemateriaal voor de zoldervloer kan je gaan voor glaswol of rotswol en met de 500 euro dakisoleer premie als je dat zelf doet kom je normaal gezien redelijk toe. Je moet de rollen isolatie mooi naast elkaar uitrollen... nadeel is wel dat je op termijn die isolatie moet verwijderen om de zolder in gebruik te nemen. Misschien kan je die isolatie nog gebruiken om het dak mee verder te isoleren

 

3) als het budget het zou toelaten kan je misschien voor allebei tegelijk gaan: eerst de ramen vernieuwen en daarna de isolatie.

 

4) a) gevelisolatie: als je de gevelsteen laat verwijderen, zal het EPS (isomo), afgewerkt met crepie of steenstrips zijn. Anders kan je misschien kiezen voor de spouw te laten vullen met ingespoten isolatie (PUR of bolletjes). PUR heeft een goede isolatie waarde en heeft bij goed aanbrengen tevens een luchtdichtend effect (vermindering van toch langs spleten). Maar het blijvende isolatie effect van PUR wordt soms betwist...

b) dakisolatie kan misschien best gaan voor cellulose (ikv. een nieuw dak) en bij isolatie van de zoldervloer kan je zelf rollen glaswol of rotswol leggen.

c) hoe dikker hoe beter. Niet vergeten dat het als je het laat doen de extra dikte die je laat plaatsen soms niet zo veel extra kost. Het aantal werkuren zijn tenslotte gelijk.

 

5) Een sarkingdak is een mogelijke oplossing. Of het goedkoper is dan met cellulose zal je moeten berekenen...

 

6) het voordeel van de buitengevel te verwijderen is dat je ipv. 3-4 cm spouw + steen kan vervangen door 12cm EPS met crepie of steenstrips. Uiteraard ga je door de extra dikte van het isolatiemateriaal een veel betere isolatie bereiken.

Waarom dat de glazuur bakstenen een probleem zouden zijn.... daar heb ik misschien een of andere discussie van gemist maar ik denk dat die glazuur toch geen effect heeft op spouwisolatie?