finnoven met of zonder SWW /buffervat

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo ,

voor onze houten LEW woning zijn we opzoek naar een energie oplossing voor warmte en SWW.

woning gegevens :
1. wand u 0,22
2, transparante wanden : u 0,8x
3, luchtdicht
4, ventilatie D met BWW
5, compact maar zeer open woning

voor verwarming dachten we aan een finoven.

Voor SWW dachten we voorheen aan een kleine gascondens , maar we zijn alsmaar meer geïnteresseerd in nog een milieuvriendelijkere oplossing nl de volgende :

Finoven met leidingen in combinatie met zonneboiler.
Ik snap dat er nog niet veel mensen dit verwezenlijkt hebben, en had graag wat feedback, wat zijn jullie bevindingen?

Deze oplossing bied een aantal voordelen, aan jullie om ook de nadelen aan te vullen en de voordelen ook uiteraard ;-)

Voordelen :
1, geen gas meer nodig/ energieonafhankelijker
2, laat ons toe om toch met grondverwarming te werken in de tussenseizoenen of een koudere zomerdag
3, SWW opwarmen in winter via finoven / zomer via zonneboiler
4, ecologischer

nadelen :
1, als je er in de winter een weekje tussenuit knijpt om te gaan skien, zal het een tijdje duren tegen dat het water voor SWW op temp is
2, zeer technische oplossing / defecten...
3, meerprijs tov finoven / gascondens
4, grotere finoven (SWW/kachel ratio)
5, grote van buffervat / we zijn maar met twee, maar toch zouden we hier 1000L voor nodig hebben, om periodes te overbruggen (van minder zon/ paar dagen afwezig )

ik wacht nog op de offerte hiervoor, en ben heel nieuwsgierig..

groetjes
cumulus_libre

Reacties

Dag Cumulus,

Onze bouw start over twee weken.  Wij hebben hetzelfde systeem voor ogen. 

Mon Jansegers heeft zo'n systeem reeds 2 jaar in gebruik (naar alle tevredenheid).

 

Wat betreft de door jouw opgesomde voor-en nadelen:

voordelen: allemaal alkkoord

+  goedkope maandelijkse stookkosten

 

 

Wat betreft de nadelen

nadeel 1: zie nadeel 5, je spreekt jezelf tegen!

nadeel 2: zeer technische oplossing. ??? veel techniek komt er niet bij kijken.  Eens de kachel geïnstalleerd is, dan is het moeilijkste achter de rug.  Of wat bedoel je met een zeer technische oplossing?   (de sturing van warmwater door je kachel is (quasi) identiek aan de sturing van de zonneboiler)

nadeel 3: de meerprijs lijkt mij eerder beperkt.  Je finoven een beetje groter maken, betekent niet zoveel meerprijs.  Terwijl je met een gascondens wel met maandelijkse (in de toekomst - stijgende) kosten zit!

nadeel 4: zie nadeel 3

nadeel 5: je zegt dat je een grotere buffer wil om meerdere dagen te kunnen overbruggen (dit zie ik als een voordeel!)  Wel dan kan je toch gerust een weekje op wintersport?  De 1000liter zullen weliswaar wat afgekoeld zijn (bij een goed geïsoleerde boiler dacht ik dat het ongeveer 1° per dag afkoelt), maar zeker nog heel wat warmte bevatten.

 

PS: probeer toch onder de U 0,2 te zitten voor vloer/muur/dak.  Zeker een dak kan meestel voor een lichte meerprijs erg goed geïsoleerd worden!

PPS: waar heb je prijs gevraagd?  ik ben benieuwd naar de offerte!

CL,

zonder enige twijfel zeker doen!

MAAR: u wel laten bijstaan door een vakman en geen commerciële haai. De eerste soort kom je op het spoor door referenties. Verder is het cruciaal dat je jezelf goed inleest in de materie. Heb je alles op dit forum al doorlopen? Kijk ook eens bij ecologieforum.eu of mha-net.org. Deze kennis kan jou namelijk helpen om vakmannen te onderscheiden van sjachelaars. Als je bereid bent om echt veel kennis op te doen, kan je het ook zelf zetten, ook al is hierbij supervisie van een vakman nog steeds aangewezen.

Persoonlijk zie ik niet echt nadelen.

Bijkomende voordelen :
1.zeer aangename stralingswarmte die niet te vergelijken is met cv warmte

2.mogelijkheid om er een oven in te bouwen en zo te besparen op kookkosten

nadelen :
1, als je er in de winter een weekje tussenuit knijpt om te gaan skien, zal het een tijdje duren tegen dat het water voor SWW op temp is

=> 1 of 2 keer per jaar lijkt me nu niet onoverkomelijk. Mocht het toch een probleem zijn, kan je ook een elektrische weerstand voorzien die in noodgevallen een deel van het water opwarmt
 

2, zeer technische oplossing / defecten...

=> Juist niet. Een goede finoven staat doorgaans bekend om zijn no-nonsens en lowtech. In tegenstelling tot de moderne gasketel van vandaag...

 

3, meerprijs tov finoven / gascondens

=> een bijkomende warmtewisselaar in de finoven ligt qua extra kost een pak lager dan een gasketel
 

4, grotere finoven (SWW/kachel ratio)

=> dat is inderdaad aangewezen maar is tevens ook een voordeel. Finovens zijn best zo groot mogelijk, zeker in uw houten huis waar een toename aan steenmassa voor een welgekome warmte-inertie zal zorgen wat zowel in de winter als de zomer voordeel biedt. 
 

5, grote van buffervat / we zijn maar met twee, maar toch zouden we hier 1000L voor nodig hebben, om periodes te overbruggen (van minder zon/ paar dagen afwezig )

1000L lijkt me veel als dat enkel voor SWW is... Ik neem aan dat je hieraan ook vloer- of muurverwarming gaat koppelen?

 

Belangrijke opmerking: in een situatie waar een finoven zorgt voor SWW ondersteund door zonnepanelen is naast een goed concept van finoven (voorzien van een degelijke warmteverliesberekening) , het eveneens zeer belangrijk dat je een juiste buffer voorziet. dwz een buffer met een goed gelaagdheid, met twee warmtewisselaars, goed geïsoleerd,...

 

Laatste tip: zoek mon jansegers op dit forum even op. Hij kan je ongetwijfeld meer nuttige info geven.

Groet

Wouter

Recumby was me voor maar we zitten in dezelfde richting. 

Wouter

Jullie zijn welkom!

Mon Jansegers

Hey , 

 

thx voor jullie input, idd ik sprak mezelf soms tegen, soms moet je het simpele in vraag stellen om tot de kern te komen van de zaak ;-)  

en jullie hebben meer ervaring, en kunnen gemakkelijk mijn simpeler vragen beantwoorden, bevestigen of weerleggen,...

 

nadeel 1 : gaat idd hand in hand met nadeel 5. Wou afchecken als we buffervat niet nog kleiner konden maken omdat we maar met twee zijn, maar 1000l zorgt er idd voor dat het water op een hogere temp blijft bij het uitblijven van energie gedurende een paar dagen. Ik moet dat buffervat van 1000L ergens kunnen plaatsen,

nadeel 2 : technisch in die zin dat oorspronkelijk we enkel warmte met finoven wouden bekomen en SWW met gascondens.. is iets meer straight forward dan de oplossing : Finoven en zonnepanelen als opwarming van woning en van SWW , nu gaan we ook opteren voor vloerverwarming. Maw systeem moet schakelen ifv seizoen op vloerverwarming en/of finoven als warmtebron. Vroeg me af hoe die sturing werkt : vloerverwarming werkt trager om woning op te warmen, maw als hij aanslaat duurt dit in de tussenseizoenen langer voor we het warm krijgen, indien we finoven niet aanleggen...  Het zou als een regelsysteem moeten werken, als de temp begint te zakken maar nog niet koud genoeg zou de vloerverwarming al moeten aanschieten..

bij defecten bedoelde ik : koperleidingen in finoven, gevaar voor lekken... indien problemen zijn de herstellingen drastischer zou ik zo denken dan indien er een printplaat kapot gaat in een gascondens (al een paar keer tegengekomen ;-) )

 

de grote troef is onafhankelijk te zijn van gas en ecologische oplossing , dit zijn de zaken die we proberen na te streven, met deze oplossing staan we alweer een beetje dichter bij deze doelstellingen, 

 

 

groeten,

cumulus_libre

 

 

 

 

 

 

 

Wat betreft die koperleidingen in de finoven die zouden kunnen lekken. Ik zou me daar geen zorgen over maken.

 

Als je ze goed plaatst kunnen ze niet gaan lekken, koper zal niet zomaar ineens lek schieten, tenzij het al beschadigd was bij de plaatsing. De koperleidingen moet je voorzien van lussen uit één stuk. De koppelingen zou je buiten de kachel kunnen plaatsen, dan zijn ze altijd bereikbaar, als er iets zou kunnen lekken zal het wel daar zijn.

Dag Cumulus,

Nog wat vragen:

  • Hoe centraal zou de finoven kunnen staan?
  • Is de isolatie nog te verbeteren?
  • Hoeveel zonnewinsten kan je oogsten?
  •  

Als de finoven zeer centraal staat én de isolatie zit minstens op niveau van LEW-waarde, of liefst beter, kan je overwegen om de vloerverwarming te laten vallen. Je gebruikt dan enkel de finoven voor directe ruimteverwarming via straling en voor de SWW verwarming via de koperen warmtewisselaar. Hierdoor heb je waarschijnlijk al genoeg aan een buffer van 500L om de warmte van de zonnecollectoren en finoven combinatie voor het SWW te herbergen. Dan heb je pas een straight-forward én low-tech oplossing.

Een minimaal gewicht van een finoven is dan liefst wel >3ton zodat je slechts 1x/24u hoeft te stoken.

 

Groet

Wouter

Wil je een woning met finoven/warmtewisselaar en geen vloerverwarming in slaapkamers, stuurkamers EN badkamer, dan kan je dit realiseren met: 

-een warmtevraag van maximaal 15 à 20kwh/m2

-een open- plan woning 

-een compacte woning ( grondplan= vierkante vorm benaderen)

-glas aan de zuidzijde

-alle deuren richting warmtebron (finoven) situeren

-zware finoven= minimum 3 ton

-thermische zonnepanelen

-boiler van min. 800 liter 

Wens je toch een hogere temperatuur in de badkamer( wand/vloerverwarming) en andere kamers, dan kan je wachtbuizen installeren en later, INDIEN NODIG, overgedimensioneerde radiatoren plaatsen.

Mon   

héhé, dat is bij mij precies de bedoeling! :-)

wij gaan in de badkamer en de kinderkamers wachtbuizen voorzien.  Voor het geval dat...

Recumby, dat is een goeie voorbereiding. Wanneer de WARMTEVERLIESBEREKENING een warmtevraag bevestigt van 15 à 20 kwh/m2 dan heb je GEEN bijkomstig warmtecircuit nodig, zelfs niet in de badkamer. De ligging van de kamer en persoonlijk temperatuurwens bepalen of je al of niet een vloer/wandverwarming nodig hebt.   

De balansventilatie stuurt de convectie komende van de finoven de woning rond. De temperatuur van de kamer met de grootste afstand tot de finoven heeft slechts een temperatuur van  +/-1°C à 2 C° minder dan de rest van de woning met zijn 22°C bij  -5°C. Wil je toch een hogere temperatuur in de ,,verre kamers,, zonder bijkomstig circuit dan gebruik je de warmtewisselaar op het circuit van de balansventilatie, mogelijk is het nodig door de grote energieafname van de boiler af en toe eens 2 maal te stoken per dag ( niet alle dagen) naar gelang het gebruik van de ruimte (frequentie/ bezettijd) . Het concipieren van dergelijk systeem is een klus voor een bekwame kachelbouwer. De capaciteit, massa, opp. van de kachel, inhoud van de stookkamer, aantal tegenstroomkanalen, inwendige constructie van de kachel versus ingebouwde warmtewisselaar zijn de sleutel tot het succes. 

Nogmaals, een degelijke massakachel wordt ontworpen door een VAKMAN  die zorgt voor MAATWERK en integreert de WENSEN van de bouwheer. Dit is onmogelijk te realiseren met gelijk welke fabrieksmatige standaardkachel. 

Mon      

Hoi Mon, Ik zit even mee te lezen .

Heb al weer even contact gehad met de Firma Tighelaar, jou naam was daar wel bekend. En ik denk dat er bij ons ook een finoven komt met warmtewisselaar op vloerverwarming en boiler

vragen over wat voor finoven het moet worden komen nog wel, je hoort nog van mij.

Groeten Marten lageveen.

 

 

mon

ik zou toch eerder opteren voor muurverwarming, omdat je dan met watert° van 30° dan nog iets kan doen, overgedimensioneerde radiatoren met 30° brengt zo goed als niets.

als je van de standaard N50 (80/60/20) naar 35/30/20 wil gaan, moet je de oppervlakte van de radiatoren vertienvoudigen, wil je naar 30/25/20 moet je rekeen met een factor 12 a 13.   anders gezegd, je hebt dan ook bijna wandverwarming ;-)

hans d

Hans, volledig akkoord, maar je moet dan wel rekening houden met de begininvestering. Achteraf muur/vloerverwarming plaatsen is een ander paar mouwen gezien de woning is bewoond en de partner akkoord gaat met breek, kap en plakwerk. Wat betreft de overgedimensioneerde radiatoren, deze geven inderdaad niet zoveel maar je hebt in een degelijk geisoleerde woning in de ruimten met beperkte bijkomende warmtevraag in tijdsduur en frequentie niet zo veel nodig. Een radiator aan het bureau om je onderlichaam te verwarmen kan al voldoende zijn. Toegegeven, in vele gevallen helpen deze radiatoren niet en bij sommige specifieke toestanden wel.  

Mon

 

Hans, ik wil toch nog eens duidelijk maken dat het in dit geval gaat over woningen met een open- plan met vierkant grondplan waar de finoven echt centraal staat. De ruimtetemperatuur is quasi overal hetzelfde en de extra warmtevraagwordt daardoor zeer klein. Temperatuur kan je regelen met het openen en sluiten van de deuren. Deze handeling heeft een belangrijke invloed op de temperatuur van de betrokken kamers. Dit werd trouwens onderzocht en bevestigd door het PHI, protocolband 36. 

Mon