finoven en vloerverwarming

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik ben nieuw hier en wil het concept finoven beter leren kennen. Ik vroeg me af of het mogelijk was mijn vloerverwarming beter te laten presteren door een finoven, zonder warmtewisselaars in te bouwen. Ik dacht dat het misschien mogelijk zou zijn, aangezien de stralingswarmte in alle richtingen gaat (je toch moet isolatie leggen voor je met de bouw van de finoven begint.) De isolatie weg te laten en een manier te zoeken om de stralingswarmte te laten doorlopen in de vloerverwarming. Die dan eigenlijk transporteur wordt van de warmte en zo voor een nog betere spreiding van de warmte zorgt. Is dit mogelijk of begrijp ik een paar basisbegrippen verkeerd. De vloerverwarming is op de leest geschoeid van biotherm. Isolatiepatroon met daarin de buizen en daarop metalenplaten voor betere spreiding en geleiding van warmte. Alle overpeinzingen zijn welkom.

Reacties

dali

een beetje basiskennis van fysica leert je dat wat je verteld eigenlijk niet klopt. 

je hebt straling, transmissie en convectie, dat zijn drie totaal verschillende manieren van warmtetransport .

de stralingswarmte gaat rechtlijnig door de lucht en zal een aangestraald object opwarmen, en meer ook niet. 

de warmte van de massa van je finoven zal je moeten overdragen door geleiding (transmissie), iets wat gebeurd als je onderaan de kachel niet isoleert.  maar volgens mij wordt zo'n kachel onderaan helemaal niet zo warm.

hans d

Ok als je zegt dat zo'n kachel onderaan helemaal niet zo warm wordt, maar toe welk doel dient die isolatie dan. En als een aangestraald object, de vloer bv, warm wordt kan het dan niet zijn dat de vloerverwarming dan niet automatisch zorgt voor een betere verspreiding? Ik meen me toch ergens eens een artikel daarover te hebben gelezen.

dali

de isolatie wordt aan de zijkanten en de beovenkant aangbracht, nooit aan de onderkant.  je zou ook al goed moeten opletten welke isolatie je gebruikt, met zulk een gewicht.

zoals al gezegd, straling gaat rechtdoor, de vloer wordt niet zo sterk aangestraald, in tegenstelling tot wanneer bv de zon op je vloer schijnt.  al zal de vloer voor de finoven natuurlijk ook wel wat warm worden, maar zoveel valt daar niet te halen, in elk geval niet dusdanig dat je daar effect gaat van hebben volgens mij.  als je echt effect wil hbeben gebruik je gwoon een warmtewisselaar in je finoven, en dan gaat het vanzelf.

hans d

Hans

Ik heb dus een warmtewisselaar nodig, goed en wat is dan de beste plaats om die in te bouwen?

dat moet je aan de bouwer van de finoven vragen, dat hangt van de bouw af.   je moet er voor zorgen dat niet de rookgassen maar wel de massa wordt afgekoeld door de WW.   maar over het algemeen worden warmtewisselaars rondom geplaatst en ook bovenop.

hans d

Ik spreek uit ervaring een finoven is aan de onderkant koud.

Dus vergeet het maar om warmte in je vloer te krijgen.

Probeer wel drukvaste isolatie onder je kachel te krijgen zodat de grond de kachel niet gaat afkoelen/ minder isolatie op die plaats hebt.

De finoven wordt onderaan nog niet eens handwarm.  Het raakoppervlak met de vloer is amper 1m², dus veel zal hij niet overbrengen.  Isoleren met de vloer is niet nodig als je vloer tov de grond geisoleerd is.  De vloer moet het gewicht wel aankunnen.  In mijn geval moest hij op een houten vloer komen, daarom stuk vloer uitgebroken, fundering gestort, dan een laag cellenglas van 5cm.  Is zeer drukvast materiaal, is wel nodig voor een gewicht van een kleine 3ton. 

Voor de produktie van warm water kan je hem eventueel omwikkelen met koperen buisjes.  Voordeel hiervan is dat die maximum temperaturen bereiken van ongeveer 50°, dus geen kans op stoomvorming.