combinatie zonneboiler-doorstromer

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Het archief even doorgeworsteld: Combinatie houdt gevaar in mbt legionella, op te lossen met friswaterstation. Ook nog als reactie (van 2007) 

"Wagner werkt met een extra pomp die het water door de aparte doorstromer stuurt. Tisun daarentegen heeft een anti-leigionella buis die fungeert als warmtewisselaar en door loopt de volledige hoogte van het buffer. Aangezien de warmste laat boven zit, wordt daar verwarmd. De druk van het water zorgt voor de doorloop."

Maar wat is de stand van zaken vandaag? Hoeveel collectoroppervlak voor een gezin van 5, waarbij wordt verondersteld boilerinhoud 300-500 liter.

Tapdebiet SWW en noodzakelijk CV water vormt tegenwoordig geen probleem meer bij goede doorstromers. Waarom deze combinatie dan (liever) niet?

Reacties

 "Tapdebiet SWW en noodzakelijk CV water vormt tegenwoordig geen probleem meer bij goede doorstromers. Waarom deze combinatie dan (liever) niet?"

 

Jan,

eigenlijk is het net omgekeerd; tegenwoordig heb je nog weinig vermogen nodig om je huis te verwarmen.  Maw voor de verwarming moet je een ketel installeren met laag vermogen en SWW in doorstroming net moeilijker.  De oude zware ketels waren net zeer goed in doorstroming.

Voor de juiste opp aan zonneboiler moet ik passen; maar daar vind je op veel plaatsen richtlijnen voor.  

Walter

 OK, bedankt. Ik dacht net begrepen te hebben dat, als je de CW-klassering van de Noorderburen van recente doorstromers bekijkt , het net de nieuwere toestellen zijn die de hoogste klasse halen of althans gemiddeld een hogere dan een toestel van pakweg 10-15 jaar geleden.