Opschuren en behandelen van oude houten vloer

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo

Ik ga zeer binnekort mijn planken vloer zelf renoveren. Het is een oude woning (1930). De vorige bewoners hadden deze verstopt onder linoleum, dus tijd om hem terug in ere te herstellen.

Nu voor ik aan de slag ga, heb ik nog tal van vragen, dus graag professioneel advies en tips.
De antwoorden zullen afhankelijk zijn van de staat waarin mijn vloer zich bevindt en daarom in de bijlage enkele foto's.

1) Wat voor machine gebruik ik best voor het opschuren van mijn vloer? Je hebt een bandschuurmachine en dan ook de vlakschuurmachine (woodboy) als ik het goed voorheb. Wat kan ik in mijn situatie best gebruiken?
Ik heb ook al hilarische filmpjes gezien op 'youtube'. Mensen die met de woodboy
alle kanten van de kamer zien. Die machine gaat met die mensen op de loop!!! (geestig, ma dat wil ik vermijden)

2) Met die machines zijn er dan verschillende korrels 24, 40, 120. Geen idee wat ik best neem.

3) Na het opschuren heb e een heleboel producten die je op de houten vloer kan aanbrengen, tegen houtworm en dergelijke, is dit nodig??

4) En wat met al die andere producten: boenwas, olie, vernis, ???? wat is het verschil?

Alvast bedankt voor jullie hulp

Reacties

Asterala,

Ik heb enkele jaren bij een parketlegger gewerkt en heb wel wat ervaring met schuren van planken vloeren. Tenzij het over een heel klein oppervlak gaat zou ik je zeker een woodboy aanraden. Met korrel 24 zit je met een zeer grove korrel. Hiermee ga je dus meer en sneller afschuren. Indien er echt een harde laag vernis op je plankenvloer ligt kan je voor deze korrelgrote opteren. Anders zou ik eerder kiezen voor korrel 40 of 60. Nadien nog eens opnieuw schuren met een fijnere korrel (> 100) zodat je alles glad kan schuren. Laat je niet bangmaken door filmpjes waarbij de woodboy alle kanten opvliegt. Zet de woodboy in het midden van de kamer (eerste keer best even een fijn schuurvel gebruiken, daarmee kan je de woodboy beter in de hand houden) en nu bestaat de kunst erin om de handvaten gewoon vast te houden zonder er druk op te geven of eraan te trekken. Als je nu de schakelaars indrukt gaat de woodboy gewoon terplaatse schuren. Door heel voorzichtig wat druk naar rechts, links, voor of achter te geven kan je sturen met de woodboy. 

 Nadien goed stofzuigen en dan kan je naar keuze olie, vernis of boenwas gebruiken. Om in de hoeken en aan de kanten te schuren gebruik je best een speciale kleine handschuurmachine met ronde schuurvelletjes die zowel vibreert als ronddraaid. Hiermee kan je schuren zonder schuursporen na te laten op het hout. Indien je toch een bandschuurder gebruikt of met de hand schuurt, moet je er voor zorgen dat je steeds in de richting van de planken schuurt. (anders krijg je schuurstrepen die je er nadien moeilijk uitkrijgt)

 

Vernis is de meest duurzame bedekking. Hoewel er matte en glanzende vernis bestaat heb je met vernis toch steeds in zekere mate een wat plastiekerig uitzicht.

Met olie kan je verschillende kanten op. Er bestaat natuurolie, en je hebt er met pigment zodat je je vloer wat kan bijkleuren zodat hij wat witter, bruiner, grijzer,... wordt. 

Met boenwas heb ik eigenlijk nooit gewerkt.

 

Veel succes.

Peter

 

 Ik vrees toch een beetje voor die enkel woodboy aanpak: dat zal dagen duren!

Die planken zijn waarschijnlijk niet helemaal plat, en vrij sterk vervuild van cement of plaaster. Zet daar een bandschuurder op en begin met korrel 24 of 40. Dan steeds hoger gaan: 60 en 100 om fijn te schuren. De randen doe je met een randschuurder met dezelfde korrelgroottes. Je kunt afwerken met een woodboy korrel 60 en 100 (netjes).

Pas op: huur een goede bandschuurmachine (een model met band, niet die met die losse schuurvellen) en oefen eerst eens op een stuk dat je niet ziet of met een P100 om het starten en stoppen te oefenen: je moet traag vooruit gaan en tegelijk de band laten zakken om geen aanzetten te hebben. Meer info in de huurwinkel.

Ten eerste hoe groot is die kamer. Niet te groot zou ik voor grote bandschuurmachine kiezen. Niet het type met de grote draaiende rol die ze in de parketwereld gebruiken. Om daar mee te gaan schuuren moet je ervaring hebben. Deze machine hapt nogal bij het stoppen en het aanzetten. Gewoon een bandschuurmachine met een vlakke bodem, maar wel een die uit de kluit gewassen is.

Thanks guys

Ben al beetje wijzer geworden. Ik heb er al helemaal zin in. Karel kan gelijk hebben want het zijn wel wat m²...Woodboy of bandschuurmachine, zal eerst met woodboy proberen als ik dat niet kan bedienen of zie dat het té traag gaat of niet gewenst resultaat heeft, kan ik nog switchen.

Niemand van jullie heeft gesproken over product tegen houtworm en memel? mag ik ervan uitgaan dat dit maar zelden wordt gedaan?

Voor de behandeling van de plankenvloer zal ik even afwachten wat de kleur is en dan eventueel beslissen voor pigment. Denk dat het olie wordt op aanraden van een vriendin. Haar houten vloer is toch goed gelukt...

 

 

 

 

 

Een goede behandeling is olie + verzepen. 

Er zijn verschillende systemen : wij gebruikte, tot onze tevredenheid, woca ( vroegere triptrap).  Vooral met onze kleine kindjes geen overbodige luxe : met vernis hadden we al lang kappen en beschadigingen gehad in onze eikenhouten parket.  Dat hebben we nu ook, maar die paar beschadigingen verplichten ons niet op langere termijn om heel de vloer opnieuw te behandelen, wat met vernis wel zo zou zijn ...

En vetvlekken en andere vlekken, die krijgen we er allemaal zonder problemen gewoon uit!

We zijn er erg tevreden over.

Vroeger woonde ik in een huurappartement waar de vloer met vernis behandeld was, ik moet wel zeggen dat vernis gemakkelijker is in onderhoud, gewoon even met een vochtige doek erover en klaar.  Maar ik zou er nog niet aan willen beginnen om om de 10 jaar alles opnieuw op te schuren...

Houtworm zit meestal niet in hout dat een stevige boen-of vernislaag heeft gekregen. De producten ertegen zijn ook nogal giftig, ik zou dat enkel toepassen als het echt nodig is, en er aantasting is..

veel succes!!!

Toon

 

peter

blijkbaar zit je met houtworm, misschien is het dan interessanter van de planken weg te halen en nieuwe te leggen.  je zal natuurlijk niet de mooie patin hebben van een oude vloer, als het met schuren al goedkomt, want dat weet je met vuren nooit, althans, het lijkt mij toch vuren of iets dergelijks te zijn.  veel duurder zal het ook niet zijn denk ik, en in elk geval véél minder werk.

mogelijk zijn ook de onderliggende balken aangetast, en dus ook dan is het misschien zinvoller de oude vloer weg te nemen en eerst de balken te inspecteren, en indien niet anders kan eerst behandelen.  want als je nu al die moeite doet, en volgend jaar blijkt dat er een paar balken op doorzakken staan, ben je er aan voor de moeite.

ik ben geen expert, maar misschien zijn rotenon of pyrethrine een van de minder slechte oplossingen voor boktor en co.  rudy martens kan je daar allicht meer over zeggen.

hans d

Asterala, Peter, Hans:

Rotenon heb ik wel al van gehoord maar ken in niet voldoende.

Van de Pyrethrum producten zijn er wel afgeleiden van (de bekendse is permethrine) die voor koudbloedigen (instecten bv.) zeer giftig zijn maar tegelijkertijd veel minder giftig zijn voor warmbloedigen (zoogdier, mens...).

Vroeger werden die producten opgelost in solventen met alle stank vandien, heden bestaan er waterige oplossingen of emulsies die zo goed als geen geur afgeven. Je kan het kopen bij de meeste houthandels.

(Permethrine is chemisch een afgeleide van chrysanteenzuur).

 

Afwerking: boenwas, vernis of olie?

Boenwas: Supergemakkelijk toe te passen maar het zéér grote nadeel is de gevoeligheid voor watervlekken. Bovendien gebruikt men in goede kwaliteit boenwas 'terpentijn' als solvent. Terpentijn, ondanks dat het een natuurlijk solvent is , is echter 99% aromatisch solvent en als dusdanig niet erg gezond om in grote hoeveelheden binnenshuis te gebruiken.

 

Vernis: heeft het voordeel dat je met twee of  drie lagen een hoge vulling, een hoge waterbestendigheid en slijtvastheid bekomt. Het enige nadeel blijft dat men tussen de lagen de hele zaak moet schuren. Er zijn veel verschillende soorten vernissen.

Twee-componenten vernissen hebben als nadeel dat het solvent (geur!) en de verharders (ecologisch) dikwijls een diskutie zijn.

Met vernis op solventbasis heb je bijna geen gevaar op chemische reactie met inhoudstoffen van het hout (bv. met looizuur in eik).

Er bestaan ook reeds veel vernissen op waterbasis (één en twee-component). Het enorme aanbod en verschil in applicatie en  kwaliteit die men bekomt is hier ook een punt waar zowel fabrikanten als gebruikers het met elkaar nog altijd niet eens zijn.

Met vernis op waterbasis is het tevens opletten voor chemische verkleuring door reactie met de inhoudstoffen van het hout.

 

Olie: Zowel natuurolie of olieharsen gestookt uit natuurlolie (of combinaties ervan) combineren zowat de voordelen van boenwas en vernis maar véél minder de nadelen. Enig nadeel kan lichte natuurlijke vergeling zijn van de olie. Sommige vinden deze natuurlijke verkleuring mooi. Zoniet, dan kleurt men het hout of de olie zelf eerst bij met een weinig wit pigment.

Schuren tussen de lagen (mag) maar is meestal niet noodzakelijk.

De waterbestendigheid is doorgaans goed tot heel goed. Chemische verkleuring met inhoudstoffen van het hout is zo goed als onbestaande.

 

Hallo Rudy,

Zou je mij het recept door willen geven van jou olie?

Heb je ook foto's van een behandelde eiken vloer?

Groet Jane

Woodboy maakt cirkelvormige bewegingen.

Dat is niet goed om af te schuren. Krijg je overal cirkelvormige krassen in je parket.

Zeker bij zacht  vurenhout.

 

Grote bandschuurmachine nemen (dus een die je rondrijdt zoals een grasmaaier hé)

Korrelgrootte van grof en daarna steeds fijner. Schuren in de richting van de planken.

Korrelgrootte kunnen de verhuurcentra perfect adviseren. Hangt ook van de staat van de planken af uiteraard.

 

M

 

Hallo Rudy,

wil je mij AUB het recept van je (wonder)olie doorsturen?

Email adres : Wim.Colman@HP.Com

Men gebruikt doorgaans na elkaar met Korrel 40,  80,  en 120. (afgekort K40  K80  en K120)

 

K40 is keigrof en enkel te gebruiken indien je echt een grove of oneffen ondergrond effen wil schuren, of indien de resten van een oude vernislaag moeten verwijderd worden.

Mij stoort een oude kromme planché niet omdat het op zichzelf ook zijn charme heeft en soms een prachtige patine kan hebben.

Maar als je een kromme planché niet zit zitten dan kan je met die korrel 40 schuin eerst op +-30 graden over de planken schuren. Daarna ga je er een tweede maal over in de lengte-richting van de planken.

 

K80 is een middelmatige korrel maar geeft nog altijd fijne groefjes.

K120 is als fijnste korrel voldoende om de laatste maal te schuren op hard hout (eik, tropisch hardhout...).

 

Op zachte witte houtsoorten kan K120 nog altijd te grof zijn. Dan moet je naschuren met een nog fijnere korrel (K150, K180, K220 of zelf zéér fijn met K320).

Dit laatste is ook aan te raden indien je een watergedragen product als afwerkingproduct wenst toe te passen.

 

 

Bij watergedragen producten kan je na het gewoon schuren het hout lichtjes bevochtigen.

Zo komen de vezels rechtstaan en kan je ze erna fijn opschuren.

Beste. Ik heb vroeger mijn planché, bestaande uit losliggende vuren latten, ook eens opgeschuurd met een zwaar bandschuurmachine dat je bestuurt zoals een grasmachine. Het probleem is dat telkens je stopt de machien nog wat doordraaide zodat je overal wat welvingen ziet naargelang de lichtinval. Nu ik de aanpalende plaats een nieuwe vloer wil leggen zou ik deze planché nog eens onder handen willen pakken. Kan iemand me raad geven of ik deze planche best licht opschuur ofwel totdat de golvingen weggeschuurd zijn? Hoe doe ik dat best zonder opnieuw de vloer te beschadigen? Ik zal proberen een foto bij te voegen waarom je het probleem wat kan zien. De strepen die je ziet daar heb ik dus te diep geschuurd in het verleden. Alvast bedankt voor eventuele reacties. Mvg geert

Geert,

Ja, ik ken het probleem, heb het jaren geleden ook voorgehad op een grenen planché.

Er was wel een "rug-band" bij die je van het linker handvat van de schuurmachine, achter je bekken, terug naar het rechter handvat liep.

Ik weet niet of dat bij de huidige machines nog aanwezig is want ik hoef er geen tekening bij te maken dat dit rampzalig is voor je bekken en ruggewervels.

Ik snap niet waarom men in die machines geen electronische "slow-start" inbouwt (of men zou ondertussen die machines toch verbeterd moeten hebben...).

 

Om terug te komen tot je probleem:

Je zou eens op één plaats kunnen problemen om met een kleine hand-band-schuurmachine de putten wat weg te schuren.

Dan zou ik testen met K60, daarna met fijnere korrels (K80, K120 en eventueel nog fijner).

Dat is ook niet goed voor je rug omdat je gehurkt of op je knieen moet zitten, maar voor die ene keer is het misschien een oplossing. Je zou ook een paar helpers kunnen vragen om elkaar eens af te lossen.

 

 

Bedankt voor jou reactie Rudy, met twee flinke schoonzonen zou dit moeten lukken :-) Ik heb destijds mijn planché ook licht gekleurd met notenextract en daarna gevernist dus ik veronderstel dat ik dan eigenlijk gans mijn planché moet afschuren om toch niet al teveel kleurverschil te krijgen. IK veronderstel ook dat dit best met een klein goed bestuurbaar handmachientje moet gebeuren, omdat die grotere  werktuigen enkel voor vakmensen met ervaring geschikt is.

 

Geert,

Als je met een kleine machine met K80 of liever fijner met een K100 de notenkleur zou kunnen wegschuren dan zou je kunnen overwegen om het groot oppervlak toch terug met het groot band schuurmachine te schuren.

Dan zou je nadien nog kunnen naschuren met het kleine hand schuurmachine om de "oude putten" weg te krijgen.

Enige reden: Zal een stuk sneller gaan.

 

Goeiedag,

Ik heb mijn houten vloer in de slaapkamer steeds ingewreven met vloeibare boenwas. Kan ik gewoon overschakelen op een behandeling met olie of moet ik eerst de boenwas er afhalen en zo ja, met welk produkt ? Alvast bedankt voor jullie advies!

Verave:

Dit is een héél riskante overschakeling omdat boenwas zeer diep door in de porien van het hout kan doordringen.

Boenwas stoot alles wat olie (en ook vernis) is af.

Je kan dus niet anders dan eerst met een oplosmiddel de grootste hoeveelheid was uit het oppervlak trachten te verwijderen.

Inwrijven met terpentijn of een white spirit waar je +-25 terpentijn aan toevoegd en dan met absorberend papier de smurrie opnemen.

Als het hout is waar geen looizuur in zit (grenen of den bv) dan zou je met producten zoals bijtende soda de boenwaslaag gedeeltelijk kunnen verzepen en daarna ook met absorberend papier opnemen.

 

Het hoeft geen uitleg dat dit een schadelijk en/of gevaarlijk werkje is dat niet bepaald milieuvriendelijk te noemen is.

Mogelijk kan je dat werkje ook doen met één van die nieuwe biologisch onschadelijke verfstrippers maar dat moet je dan vragen aan de verkoper of fabrikant ervan of het geschikt is om een klassieke ouderwetse boenwas te strippen.

Mogelijk kunnen andere forumleden hier hun ervaring daarmee mededelen?

 

Daarna moet je trachten om de bovenste halve mm (tot 1 mm) van het houtoppervlak weg te schuren.

Met een parketschuurmachine gebruik je daarvoor achtereenvolgens:

- schuurpapier korrel 40 (enorm grof) daar schuur je +-30 graden schuin op de naden van de houten planken.

  deze schuurbeurt egaliseert dan eventueel de krom getrokken planken.

-schuurpapier korrel 80 (middel grof)

  deze neemt reeds de grootste krassen weg veroorzaakt door korrel 40

-schuurpapier korrel 120 (of fijner korrel 150) om de laatste groeven en schramen weg te schuren.

 

Wil of kan je niet schuren dan zal je meermaals na elkaar moeten strippen of ontvetten en telkens een kleine test met olie plaatsen op een onbelangrijke plaats (waar een kast of een bed komt...).

 

Na de grondige voorbereiding kan je dus een eerste laag olie plaatsen.

Geen dikke laag maar een dunne laag en mooi openwrijven.

Reden: Er kunnen nog altijd sporen van was aanwezig zijn en als die vermengen met de olie krijg je een tergend langzame droging van de olie. Met een dikke laag olie zou dat de droging nog extra vertragen.

Enkel en alleen als die volledig doordroogd en kleefvrij is mag je pas de volgende laag olie zetten.

M.a.w. ... elke laag olie zéér goed laten uitdrogen of uitharden zodat je geen kleverige boel bekomt.

 

Succes,

Rudy