welke isolatie voor een rijwoning (LEW)

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Mijn broer en ik zijn momenteel bezig met het bouwen van een rijwoning (LEW). De woning is georiënteerd op het ZW en heeft langs deze kant op het gelijkvloers een tamelijk lange achterbouw (dit is de eet- en leefruimte). Onze doelstelling is om een K-peil van 25 en een E- peil van rond de te 60 bekomen, wat normaal wel moet gaan lukken.
Een gezond en aangenaam binnenklimaat stond van in het begin voorop.
Ik had al begrepen dat de keuze van de dakisolatie bij een nieuwbouw vrij bepalend is (eigenlijk de isolatie in het algemeen) om een maximaal rendement te bekomen en het is hierover dat wij nog een aantal belangrijke vragen hadden.

Voorlopig liggen onze isolatiewaardes van de woning zo:
vloer: 10 cm PUR
muren: 16 rotswol (Rockwool Rockfit 431)
hellend dak: 23 cm houtvezel/cellulose- platen/glaswol/rotswol (deltaplaten) + Celit 4- D onderdak
plat dak: 10 cm PIR

Zijn de isolatiewaarden die we hanteren voor de verschillende bouwonderdelen over het algemeen genomen goed gedimensioneerd of zijn deze isolatiewaarden wat overdreven voor een rijwoning (LEW) en wordt ons huis op die manier over geïsoleerd ? Is het toch aan te raden, nu het nog kan, om nog ietsje meer te isoleren ? Bijv. langs de achterkant v/d woning zouden we nog tot 18 cm spouwisolatie kunnen steken (langs de voorkant is dit echter niet meer mogelijk jammer genoeg). De vloerisolatie kan ev. nog opgetrokken worden naar 12 cm PUR.
De ventilatie zal gebeuren met een C+ trouwens.

De keuze wat betreft het materiaal voor de spouwvulling lag al vast (rotswol) maar we moeten juist nog beslissen welk type rotswolplaat we gaan gebruiken (Rockfit 431 of 434) om in de spouw aan te brengen en hoeveel cm isolatie we juist gaan aanbrengen. Bovendien hebben de architect en de aannemer hebber ervoor gekozen om te werken met een bijna volledige spouwvulling; er wordt nog 1 cm. opening gelaten, dacht ik.  Het is hierover dat ik nog een vraag had; ik had ergens gehoord dat als je werkt met een luchtspouw, je rotswolisolatie er met tientallen procenten er op achteruit gaat (door de koude lucht die over je isolatie stroomt) en dat je die verliezen er dus in cm van in het begin best bijtelt. Klopt dit verhaal ? Zo ja, nemen we dan niet beter 18 cm isolatie in plaats van de eerder vooropgestelde 16 cm of best nog meer vermits het K- peil van 23 op die 16 cm berekend is ?

Verder zaten we nog met wat vragen rond de isolatie van het hellend dak, meer bepaald rond winter en zomerisolatie en geluidsisolatie.
We zijn nog volop bezig met de keuze van het materiaal en het opvragen van enkele offertes maar we geraken er niet echt uit met welk materiaal we de beste keuze zouden maken (prijs/kwaliteit gezien dan). In eerste instantie hadden we gedacht het hellend dak te isoleren met glaswol of rotswol; bijv. de Comfortpanel 32 (ISOVER) leek ons wel goed materiaal of de Deltaplaat 212 (ROCKWOOL). Andere opties waren nog ev. de Isoconfort 32/35 (ISOVER)/Rockfle.

Ik heb me laten wijsmaken dat het van belang is dat de isolatie van een hellend dak ook heel goed geluidswerend moet zijn (vanwege de beperktere massa) en verder dat, de isolatie naast het binnenhouden van de warmte in de winter best ook de warmte in de zomer zo goed mogelijk buiten houdt (de warmtedoorslag wat beperkt dus). Er wordt gezegd dat een ideale warmtebuffering zo rond de 10 à 12 uur beslaat zodat de warmte pas begint door te breken als het buiten al veel koeler is (’s nachts eigenlijk). Op die manier zou de opgeslagen warmte ‘s avonds laat of ’s nachts opnieuw naar buiten toe uitstralen (omdat het buiten opnieuw frisser is dan binnen). Nu, er zijn ook mensen die voorstander zijn van zo min mogelijk wamtebuffering zodat de temperatuur overdag binnen in gedempte mate mee verloopt met de buitentemperatuur.
> Indien we zouden kiezen voor de glaswol (van Isover > Isoconfort 32 of Comfortpanel 32 of de glaswol van Knauf) dan kiezen we sowieso voor de meest optimale winterisolatie (lambda- waarde van 0,032). Naar zomercomfort en geluidsisolatie presteert glaswol dan weer minder, heb ik horen zeggen, maar klopt dit ? De warmteopslagcapaciteit is niet denderend (850 J / kgK) en glaswol bezit van nature geen al te grote densiteit. Als ik het zo’n beetje kan inschatten, denk ik dat de warmtedoorslag in ons geval nog zo’n 8 à 9 uur zou bedragen. Zou dat kunnen ?
> Rotswol (bijv. Rockwool deltaplaat 212) heeft een lambda- waarde van 0,036, wat dus iets slechter is dan glaswol maar rotswol zou beter isoleren inzake geluidsisolatie. De platen zouden ook een iets betere warmtecapaciteit bezitten (1030 J / kgK) en ook een hogere volumieke massa of densiteit (rond de 50 kg / m3). 

Het is natuurlijk de vraag of die paar procentpunten verschil in Lambda- waarde tussen bijv. glaswol of rotswol- isolatie (= hooguit 0,04) echt nog zoveel verschil gaat maken naar isolatie toe in de winter (en bijv. in het K- peil), met een isolatie van 23 cm in het dak + 2,2 cm onderdak, zoals bij ons geval is ?

Heeft er iemand een tip inzake welk materiaal best te gebruiken voor het hellend dak ? Welke isolatiedikte in cm en welk type spouwplaat zou u ons aanraden om te gebruiken in onze woning ?

Alvast bedankt!

MVG

Joris

Reacties

Beste

indien u een klein beetje Duits spreekt kunt u de passiefhuis rekenblad invullen, dan weet u exact wat de "gevolgen" zijn van uw isolatie.

Er bestaat een uitgebreide (betalende) versie en een gratis "haalbaarheid" versie.

eddy

 

ps de link is http://www.passiv.de/04_pub/Literatur/PHVP2002/PHVP2002.htm

Ik zou vooral het plat dak meer isoleren, is in verhouding minder dan de rest.

Voor het ander dak zou ik celullose vlokken nemen, zeker als je ook kamers hebt die je gaat gebruiken onder het dak.

 Joris,

 

ik denk dat je de  verschillende argumenten voor de verschillende keuzes ivm isolatiematerialen zelf al hebt aangehaald; de keuze is aan jou ;-)

=> als je de zolder wil gebruiken zou ik absoluut gaan voor cellulose; het zomercomfort zal beter zijn (als je er voor zorgt dat de zon niet rechtstreeks binnenschijnt).  Maar moeilijk om dit exact in uren 

=> met je 1cm luchtspouw: dit is niet langer een 'geventileerde' spouw.  verlies aan isolatiewaarde zal bestaan maar minimaal.  Maar je daar geen zorgen in.  Maar heb je de 2cm extra isolatie als mogelijkheid zou ik die wel gebruiken.

=> zoals al gezegd: je platdak isolatie mag (ik zou zeggen moet) beter.  Die mag verdubbelen.

Walter