beginnersvragen rond finovens

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

op zoek naar een kachel met hoog rendement ben ik op dit forum gekomen, en lees met veel belangstelling de verhalen over de finovens.

Op zich hebben we plaats om een finoven te zetten, bedoeling zou eventueel zijn om 4 ruimtes 90M² (+/- 200m³ )te verwarmen en eventueel CV water voor te verwarmen. Onder de finoven kan een buffervat in de kelder komen, maar de rest van de cv installatie staat elders. Ik weet dat het in principe mogelijk is om enkel met finoven te stoken, maar om redenen eigen aan het verbouwingsproject zal er zowiezo een condensatieketel op gas komen, die echter wel ver van een buffervat zal staan. Later kan er een zonneboiler bijkomen.

-heeft het zin om in de ruimtes van de finoven nog vloerverwarming te steken?
-kan een finoven met dubbel raampje (cfr de tunnelhaarden bij liftdeursystemen)?
-hoeveel tijd verloopt tussen tekenen van de eerste plannen en een werkende uitgedroogde haard?
-wat zijn de te ramen kosten voor een installatie om 90M² (+/- 200m³ ) te verwarmen? Zijn er bijkomende ventilatiesystemen nodig om de warmte te verspreiden?
-is de warmte enigszins regelbaar? Als je voor de gezelligheid graag een avondje bush TV wil kijken (naar de vlammetjes staren) stook je jezelf dan niet volledig buiten? Na verbouwing zal het huis ok geisoleerd zijn, niet extreem (veel ramen, behoud van authentieke elementen waardoor niet overal kan geisoleerd worden.....)
-hoe verlopen die stookbeurten? hoeveel tijd steek je daar in?
-bij wie kan ik terecht om betrouwbaar advies in te winnen, om ontwerp en dimensionering te begeleiden, kostplaatje te maken en evt uitvoering op te volgen?
-zijn de materialen en componenten makkelijk te verkrijgen?

speksteenkachels zijn geen optie - te lelijk

Reacties

Dat is een hele boterham aan vragen :-)

Ik denk dat je eerst best een schets aan de forumleden geeft,  hoe je woning er nu uitziet en waar je eventueel de finoven wil plaatsen.   Belangrijkste punt is om te onthouden dat deze op stralingswarmte werkt,  niet op lucht convectie.     CV water verwarmen ?  Het kan,  Fetze heeft een model dat dit kan en in de duitse en oostenrijkse kachelofens zijn ook verschillende mogelijkheden te vinden.   Maar heb je ook al eens de prijs daarvan bekeken ?   Ik verzeker je dat je dan snel terug met de voetjes op de aarde staat.  

Persoonlijk standpunt :  een finoven heeft als belangrijkste eigenschap zijn eenvoud,  één keer stoken per 24u voor de echt zware exemplaren van 3 ton en meer,  twee stookbeurten voor de kleinere die logischerwijze veel minder accumulatie vermogen hebben.    Ga dat niet compromiteren door er warmte wisselaars in te gaan bouwen,  met een hoop leidingen,  pompen, sensoren en allemaal risico's op breuk. 

Hou de finoven voor wat hij is :  een eenvoudig maar extreem efficient  verwarmingstoestel dat werkt op straling.    Gezien je toch een condensatie ketel gaat plaatsen,  hou die functies gescheiden. 

Finovens met dubbel raam bestaan,  maar liftdeuren en finovens daarentegen lijkt me een vloek in de kerk.   Liftdeuren is iets uit de wereld van de open haarden.   Marcus Flynn,  Alex Chernov en nog andere vooraanstaande MHA leden bouwen dergelijke modellen met een deur aan de twee kanten,  maar volgens mij nooit met liftdeuren.  Dat is een gimmick om mevrouw in de toonzaal enthousiast te maken.  

Ventilatie systemen om de warmte te verplaatsen ?   Stralingswarmte kun je toch niet verplaatsen door luchtconvectie,  foute piste.  

Iets dat me opvalt :  je zegt dat speksteenkachels geen optie zijn wegens te lelijk.  OK, ik ben ook geen fan daarvan.  Maar lelijk ?  Toch even kijken of je je gading kunt vinden bij de (noch veel) traditionelere finovens die meestal gemetst worden.    Lelijk en mooi is moeilijk in een definitie te vatten.   Is bijvoorbeeld een finoven van marcus flyn  (Pyromasse)  lelijk ?     Je zult hoedanook met een massieve klomp van minimaal een ton of twee tot wellicht vier ton zitten om een hele woning te verwarmen.     Als je veel belang hecht aan het esthetische,  zou ik zeker wat gaan zoeken op duitse websites over  "kachelofens".   Hun ontwerpen zijn veel moderner,  kombineren stuc met tegels,  en veel kleur en vorm contrasten.   De techniek is wel niet geheel deze van de echte finoverns;  

Ik denk dat het niet evident is om bij  "iemand"  ten rade te gaan.   99% van de commerciële markt verkoopt/bouwt  finovens van de twee gekende skandinavische merken.    Artisanaal is er bij mijn weten in ons vlaanderen niks.  Noppes. 

In nederland is er Fetze Tighelaar.   Duur maar topkwaliteit volgens de mensen die er ervaring mee hebben.  Misschien toch geen slecht idee om die afstand eens te overbruggen;  het gaat tenslotte om een zeer zware investering die moeilijk achteraf kan aangepast worden.  

Wij zijn ons ook al geruime tijd aan het informeren omtrend de aanschaf van een finoven. 

Het is wel degelijk mogelijk om water op te warmen met een finoven. Ik zou wel eerst eens goed overwegen wat je precies wil. Als je zegt dat er zowiezo een condensatieketel komt, dan lijkt het me wat overkill om ook nog eens een buffervat op te warmen met de finoven. Ik weet ook niet welk budget je voor ogen hebt voor een finoven, maar echt goedkoop is het niet. 

Ik heb hier een prijslijst van Fetze Tigchelaar, maar ik veronderstel dat het not done is om daaruit te citeren hier op het forum. 

Als je de afwerking zelf doet moet je toch zeker 5000 euro rekenen voor een echte finoven. Als je er nog een buffervat bijwil, dan reken je er op zijn minst nog duizend euro extra bij. 

 

Peter

 

 

Levertijd is ongeveer 3 maanden, enkele weken opbouw als je een leek bent op gebied van metselen enzoverder, 2 a 3 weken droogstoken.

Er is geen bijkomende ventilatiesysteem nodig, meer dan 80% is stralingswarmte, enkel proberen zo centraal mogelijk te zetten.  Eventueel kan je overwegen om de finoven te omwikkelen met koperen buisjes om zo warm water op te wekken.

Prijs: je kan een prijslijst op vragen bij Tigchelaar of Bergkachel, hoewel ik denk dat deze laatste te klein zal zijn voor uw toepassing.  Het stookgedrag is 1 of 2 keer per dag stoken voor een tijdspanne van 1 tot 1.5uur.  Finoven vullen, aanmaakblokje erop en de rest gaat vanzelf, op het einde van de stookbeurt de nodige kleppen toezetten.

Bedankt voor de reacties

oorspronkelijk vertrekpunt in onze verbouwing was dat we zeker sfeervuur wilden. Moijn ouders hebben een inbouwcassette die water voorverwarmd dankzij stalen kanalen in de wanden. Deze komt van Dutry, maar is daar al heel lang uit gamma. Het heeft me wél aan het denken gezet dat er meer moet kunnen gebeuren dan alleen maar naar de bush tv kijken. Zo ben ik op dit spoor terecht gekomen.

CV water voorverwarmen is geen must, en ik zou er niet 100% afhankelijk van willen zijn (geen zin om om 5 uur te moeten opstaan om s morgen warm water te hebben voor de douche), maar de nodige energie hangt af van temperatuursverschil, dus als zo'n haard de delta 15 graden zou verkleinen, is dat al de moeite. Als deze warmte voor vloerverwarming kan ingezet worden, zal de warmte nog mooier over de ruimte verdeeld worden, Ofwel stoken we ons gewoon buiten.

Wat moet ik me trouwens precies voorstellen bij de stralingswarmte. Warm buikje, koude rug?

De ruimte is een half open verband van wat momenteel nog vijf kleinere kamers zijn. De oven of haard zou min of meer centraal daarin geplaatst kunnen worden, vlak naast of onder waar nu een schouw is, en pal langs de kelder. Vrij ideale omstandigheden lijkt me. Bovendien hebben we 20 are bos aan onze tuin, waardoor we enigszins zelfvoorzienend kunnen zijn qua hout, ook al is het meeste ervan momenteel populier.

Mooi en lelijk: tja. Smaken en kleuren. Het is niet omdat het ecologisch is dat het er meteen ook moet uitzien als een zweethut ;-) Maar ik begrijp dat een finoven heel veel verschillende vormen kan aannemen.In dit geval opteer ik graag voor een sobere strakheid, eerder dan een schwarzwald imitatie

Liftdeuren: het was niet mijn bedoeling om die te combineren met finoven, enkel om de term tunnel te illustreren. Als het finoven idee niet doorgat is plan B een 2 wandige inbouwhaard, momenteel is daarin de beste kanshebber een Stuv 21 met ventilatoren om de convectiewarmte beter te verspreiden. Maar dat feest komt ook makkelijk op 3-4000€ plus afwerken schouw, en als ik zo een beetje rond lees is het werkelijke rendement ervan toch aanzienlijk kleiner, zeker na het vuurke stook spelen.

niet direkt de idee van een finoven opgeven hoor :-)    het alternatief van een open haard al dan niet met lifdeuren zou ik direkt  "zonder gevolg klasseren".  Of iets duidelijker : in de vuilbak smijten wegens technisch echt waardeloos.  Ik heb dat genoeg gezien bij mijn ouders...  inderdaad een sfeerverwarming,  die nauwlijks echte warmte afgeeft,  wel veel vervuiling wegens veel te lage verbrandingstemperatuur en hout verbruikt tegen de sterren op. 

 

Alleen denk ik dat je een finoven niet als het  "ultieme"  middel moet zien.    Het is een technisch al bij al eenvoudige kachel die voor 100% werkt op accumulatie van warmte,  en langzame afgifte via straling.    Gebruik hem voor wat hij goed is,  het is geen houtkachel om de CV mee te verwarmen.   Hybride compromissen zijn naar mijn inschatting zelden goeie oplossingen. 

Wij hebben ook een finoven (bergkachel - NIET gekoppeld aan een buffervat) + gascondensatie ketel met muurverwarming (reageert beter/sneller op de finoven, dus geen oververhitting bij overgang van verwarmingskeuze)  +freshwaterboiler 500L en 8m2 vlakke plaat collector

 

Als je gascondensatieketel gebruikt is de optie met een buffervat, misschien we te duur, dan kan je beter je geld in een freshwaterboiler+ vlakke plaatcollector steken, zodat je in de lente/zomer/herfst warm water hebt.

Vorig jaar 250 euro aan gas + 3 M3 hout gestookt  in een LEW K29 die nog niet volledig af is.

Overdag +/- 20° met de wandverwarming en tussen de 20 en 22° met de finoven. (s nachts +/- 18 °)

 

 

 

 

Een finoven met aan beide zijden een ruit kan perfect. Op http://www.tigchelkachels.nl/finovens staan er verschillende foto's van zulke modellen.

 

jean

ik vrees dat je het nog niet goed begrepen hebt, of het systeem niet goed bestudeerd hebt.  met een finoven verwarm je de massa van de finoven, en de warmtewisselaar verwarmt de boiler.  ik begrijp dus niet waarom je om 5 uur zou moeten opstaan om warm te douchen.  integendeel, ook dat geeft aan dat je het systeem niet goed begrijpt.  een finoven stook je op - meestal 1 keer per dag - maar de hoogste temperaturen krijg je pas nadat deze uitgedoofd is.  als je dus 's morgens warm water zou willen maken, zal je nog een uurtje vroeger moeten opstaan :-)

warme buik, koude rug?  dat hangt niet van de finoven af, maar van je woning.  met een slecht geïsoleerde woning riskeer je inderdaad een koude rug.  warme buik niet, als je juist stookt heb je enkel een heerlijke zachte straling.  enkel die speksteenkachelstokers zoals er hier een hoop op het forum zitten en hun kachels opstoken tot 85° en meer hebben dat probleem.

hans d

 

 

Voor de doorkijkmodellen betaal je wel wat meer. 

Populier is geen probleem, een kg populier levert ongeveer evenveel warmte als een kg eik, enkel het volume is groter, en populier heeft hot voordeel dat het vlugger droog is. 

Water voorverwarmen kan in principe geen probleem zijn, Als je bijvoorbeeld de finoven 's avonds opstookt bezit hij de volgende morgen nog voldoende warmte om water voor te verwarmen als je dit echt wilt.  Je hoeft er dus niet voor op te staan, stel dat de oven geen warmte meer heeft dan heb je onder de douche geen water dat voorverwarmd is maar rechtstreeks opgewarmd water.

Denk wel eraan, dat het hoe dan ook een serieuze kost is, enkel bouwen voor een sfeer vuurtje zou ik niet doen tenzij je geen blijf weet met je geld.

Een koude rug heb ik nog niet gehad, de muren rondom warmen ook een beetje op en geven die terug af zodat de warmte toch gedeeltelijk een beetje rondgestuurd word.

Zelf heb ik een strak model, op de website van Tichgelaar zijn er verschillende modellen te zien die er strak uitzien.