verwarmingsvraagstuk

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik ga in korte zinnen schrijven; ben net het resultaat van een halfuur typen kwijt geraakt.

 

 

 

 

GEGEVEN:

  • ons huis in opbouw, K26 strobalenwoning; wij wonen nu al op het gelijkvloers
  • warmteverliezen 20 KWh/m²/jaar en 317,5 m², dus 6350 KWh nodig per jaar (volgens PHPP-berekening)
  • PV-installatie 4830 WP in dienst sinds begin van dit jaar
  • onze stroomleverancier levert 100% groene stroom
  • veel en grote ramen, vooral op het zuidwesten, die veel zonnewinsten opleveren; ramen + kader zitten ongeveer op K0.9
  • in de vloer op het gelijkvloers wordt zo’n 10 cm leem verwerkt (massa); op de muren zit er sowieso nog een laag leem
  • eens de zon schijnt, warmt het in huis onmiddellijk en zeer snel op (wij zijn ons bewust van het gevaar van oververhitting, maar dat is nu even niet aan de orde)

 

GEVRAAGD:

  1. hoe verwarmen? Rekening houdend met:
    - geen stookolie; liefst geen aardgas, hout of pellets
    - vloerverwarming lijkt mij weinig zinvol wegens traagheid van het systeem
  2. welke zonneboiler?

 

ONS HUIDIG VOORSTEL TOT OPLOSSING:

  1. IR-stralingspanelen als hoofdverwarming: dit zou een nieuw type zijn dat minder stroom verbruikt zodat we met minder dan 50% (volgens de verkoper) of 75% à 80% (volgens een externe deskundige en volgens mijn gezond verstand) van 6350 KWh zouden kunnen toekomen

    Voordelen:
    - reageert quasi onmiddellijk, zowel bij in- als uitschakelen
    - veel eenvoudiger om de verwarmingsbehoeften te differentiëren (bijv. minder warmte nodig in de slaapkamers, behalve wanneer de kinderen er tussen 12 en 18 jaar gaan studeren; idem voor bureau; alleen de living-keuken-eetruimte moet altijd op temperatuur zijn)
    - zeer nauwkeurige thermostaat PER stralingspaneel, die om de 5 seconden meet; meerdere panelen kunnen gegroepeerd worden om door één thermostaat aangestuurd te worden
    - panelen kunnen in het plafond worden ingewerkt (geen risico op vuur: achterkant panelen worden wel warm maar niet heet)
    - veel “gezondere” verwarming (minder stof, zon verwarmt ook met IR-stralen, …)
    - zeer eenvoudige installatie
    - per stuk aan te kopen (bijvoorbeeld eerst uit te proberen met enkele IR-panelen; indien niet OK, dan kunnen die later in de badkamer gebruikt worden als bijverwarming of opnieuw doorverkocht worden)

    Nadelen:
    - IR-panelen al bij al nog redelijk duur
    - hoge kost voor verbruik (?); op te vangen door extra PV-panelen
    - E-peil gaat omhoog

  2. warmtepompzonneboiler gekoppeld aan balansventilatie: zonneboiler en warmtepompboiler gecombineerd en gekoppeld aan de luchtuitgang van de balansventilatie, zodat de warmtepomp in de winter (wanneer de zonneboiler te weinig warm water levert) geen ijskoude lucht dient aan te zuigen

 

Wij willen graag milieubewust leven (en wonen), zonder evenwel fundamentalist te zijn. Wij zijn geneigd om voor deze IR-verwarming te gaan, maar hebben nog niet beslist. Misschien zien wij iets belangrijks over het hoofd.

 

Ik hoop dat ik alles voldoende en duidelijk beschreven heb. Zo niet, vraag mij meer uitleg. Graag zinnige feedback! Weet wel dat ik technisch niet heel erg onderlegd ben, maar dat ik het vooral van mijn boerenverstand moet hebben.

 

Groetjes

 

Guy

 

Reacties

IR-stralingspanelen als hoofdverwarming: dit zou een nieuw type zijn dat minder stroom verbruikt zodat we met minder dan 50% (volgens de verkoper) of 75% à 80% (volgens een externe deskundige en volgens mijn gezond verstand) van 6350 KWh zouden kunnen toekomen.

Er is geen enkele reden aan te nemen dat een IR paneel zuiniger is dan enig ander elektrisch verwarmingselement.  Alle soorten electrische verwarming zullen altijd 100% van de verbruikte energie in warmte omzetten.  Maw, je zal je gezond verstand en die externe deskundige nog met 25% moeten bijstellen.  

Enige punt is eventueel dat het stralingsdeel van de IR verwarming je net voor het paneel je sneller een comfortabele temperatuur levert zodat je plaatselijk de temperatuur iets lager kan houden.  En omdat de temperatuur dan iets lager is, is er iets minder warmteverlies en een klein beetje winst.  Maar dat gaat enkel gelden voor diegene die recht voor het paneel zit.  Direct ook een groot nadeel denk ik.  Net voor/onder het paneel heb je het (te) warm, er iets naast is het kouder.  Moeilijk om over eenzelfde comfort gevoel te hebben. 

 
Wij willen graag milieubewust leven (en wonen), zonder evenwel fundamentalist te zijn.

Ga je voor de electrische verwarming ben je niet milieu bewust bezit.  Meer dan 6000kWh electriciteit verprutsen is niet milieubewust.  En dat wordt gelukkig in je E-peil afgestraft.  En je hebt dan trouwens nog geen warm water.  Hoe zie je dat?

warmtepompzonneboiler gekoppeld aan balansventilatie

Kan je zeker eens onderzoeken: maar kijk dan eerst eens wat je exacte nodige maximale vermogen (je huidige bedragen zijn het jaarlijke totaal).  Dit omdat warmte verdelen via balansventialtie maar met kleine vermogens kan (max een 3kW).

 

Kan je eens uitleggen waarom geen gas/mazout?  Waarom zie je traagheid van vloerverwarming als een nadeel?

 

Walter

Ik begrijp best dat je liever all-electric wilt gaan als je een goed geïsoleerd huis en een PV installatie hebt.

Om de warmte van je zonneboiler / warmtepomp effectief te gebruiken lijkt me een wandverwarming in dit geval prettiger dan de warmte toe te voegen aan de ventilatielucht. Wandverwarming is ook gemakkelijk en goedkoop te combineren met leem op de wand. Het reageert sneller dan vloerverwarming, hoewel strobalen natuurlijk ook wel wat warmte bufferen. Ik kan me voorstellen dat luchtverwarming via de ventilatie zal tegenvallen, omdat je daarvoor vaak met wat hogere temperaturen moet werken om een tochtgevoel te voorkomen, maar dit is niet mijn specialisme.

@ walter:

 

Ik probeer het technische verhaal zo goed mogelijk te vertellen, maar weet dat ik niet zo technisch onderlegd ben. Wat betreft de opwarmfase weet ik het niet meer met zekerheid (en dit is echt wel een belangrijk onderdeel), maar eens op temperatuur gekomen, verbruiken ze gedurende een halve seconde 2000 W en dan gedurende een halve seconde 0 W. Dan weer 2000 W en dan weer 0 W. Concreet betekent dit dus een gemiddeld normaalverbruik van maximum 1000 W. (De tijd is minder dan een halve seconde, maar ik weet niet juist hoeveel en heb hier een halve seconde gebruikt als voorbeeld.) Verder wordt de temperatuur om de 5 s gemeten en afhankelijk daarvan wordt het vermogen elektronisch gemoduleerd. Dus wanneer de gevraagde temperatuur bijna bereikt is, zakt het vermogen bijvoorbeeld naar 500 W (gedurende 0,5 s waarna weer 0,5 s 0 W etc.) of 400 W of 200 W of … Idem wanneer de gevraagde temperatuur weer gaat zakken: de plaat zal geleidelijk bijverwarmen (en dus niet voor de volle 2000 W). De thermostaat werkt tot op 1/10 van een °C precies! Vandaar dat ik denk dat er toch minder stroom dan nodig zal verbruikt worden.

 

Als we hiermee verder gaan, dan zouden we de panelen aan het plafond ophangen, zodat iedereen er maximaal van kan genieten (zover ze reiken, uiteraard). Dat het in het E-peil wordt afgestraft, begrijp ik, maar als je hiermee werkelijk minder elektriciteit verbruikt, dan kom je stilaan in de buurt van een warmtepomp, die toch ook stroom verbruikt om warmte te leveren (zij het met een veel betere factor).

 

Het nodige verwarmingsvermogen zou iets minder dan 7 KW zijn.

 

Voor sanitair warm water dachten we aan de warmtepompboiler.

 

Volgens mij gaan we vooral (enkel?) ’s morgens en ’s avonds verwarming nodig hebben, gezien ons groot oppervlak aan ramen op het zuiden. Vloerverwarming geeft de ganse dag warmte, ook wanneer de zon het huis inclusief leempakket opwarmt. En behalve op het gelijkvloers mag de temperatuur gerust wat lager zijn, aangezien de kinderen toch maar een beperkte tijd van hun leven gaan studeren op hun kamer. De PHPP-berekening rekent 19 °C voor gans ons huis!

 

In principe heb ik niets tegen gas (mazout wel), maar ik koppel dat altijd aan vloerverwarming of radiatoren. En dat zie ik niet zitten.

 

@ bas-hilversum:

 

Een warmtepompzonneboiler zag ik als oplossing voor sanitair warm water; niet voor verwarming! Want dan zit ik weer met vloerverwarming.

 

Aha, ik had het verkeerd begrepen. Een warmtepompboiler wordt normaal in de plaats van afzuiging van de ventilatie gebruikt (natuurlijke toevoer, mechanische afvoer), niet bij balansventilatie. Vandaar. Ik had punten 1 en 2 als alternatieven gezien, maar het plan is ze alletwee toe te passen. Duidelijk.

Ik ben bang, dat als de warmteterugwinning van de balansventilatie functioneert zoals hij zou moeten doen, het weinig uitmaakt of je buitenlucht of afgevoerde lucht gebruikt voor de warmtepompboiler: de warmtewisselaar koelt de afvoerlucht af tot buitentemperatuur.

Guy,

dat is geen technisch verhaal, dat is verkoper praat.  Zoals je zegt, je bent niet technisch onderlegd; dan moet je ook geen verkopers geloven.  Dit is zuiver elektrisch verwarming, hoe nauwkeurig de thermostaat ook kan werken of wat er ook gemoduleerd wordt.  Dure woorden en  je gebruikt daar niet minder energie door en je komt verre van in de buurt van een warmtepomp (ergens tss 2,5 en 5 keer er vandaan).  Stop even met het geloven van verkopers praat en laat die elektrische verwarming links liggen.  

Waar wil je de warmtepompboiler eventueel plaatsen?

Walter

Beste mensen

 

Ik heb jullie reacties goed gelezen, bedankt ervoor. De tijd ontbreekt mij voorlopig echter om te reageren op jullie feedback, maar dat ga ik nog doen.

 

Ondertussen wil ik jullie deze link doorgeven, die ik gekregen heb van de verdeler van IR-panelen. Graag jullie feedback.

 

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=2M31UR9C&postcod…

 

Voor alle duidelijkheid: ik heb hier geen commerciële belangen bij! Het is duidelijk dat de tekst uit dit krantenartikel geen echt diepgaande studie is.

 

Tot later

 

Guy

 Guy,

en wat staat in het artikel: dat 95a100% van de energie wordt omgezet in warmte; dus niet 130% of 150% (bij een warmtepomp krijg je 400%).  Wat staat er in het artikel dat je goed vindt aan IR verwarming?

 

Walter

Dag Walter en alle anderen

 

Heel kort (sorry):

 

  1. Wat ik niet goed vindt aan vloerverwarming (vloer- of muurverwarming is volgens mij inherent aan het systeem van een warmtepomp) is dat het niet (of niet zo gemakkelijk) decentraal kan geregeld worden.
  2. Bovendien "verspil" je volgens mij door het principe van convectie ook heel wat rendement t.o.v. het directer opwarmen door IR-straling (met vloerverwarming moet je bijvoorbeeld 21° stoken terwijl je bij IR al met 19° toekomt voor eenzelfde warmtegevoel (misschien niet met de juiste technische woorden omschreven, maar dit is toch ongeveer wat ik bedoel).

 

Als ik dan ook nog rekening hou met de specifieke situatie van onze ramen die, afgezien van twee maanden per jaar, veel zon vangen, dan denk ik niet dat je in termen van rendement van 95% IR-decentraal t.o.v. 400% warmtepomp-centraal kan spreken, misschien eerder 90% t.o.v. 150-200%, en lijkt een warmtepomp mij economisch gezien een nog minder interessante en veel langere afschrijvingskost t.o.v. een verwarming die ik gemakkelijk ruimte per ruimte kan aansturen en die quasi direct reageert.

 

Bovendien zie ik nog steeds het probleem niet wat er milieuonvriendelijk is aan het zelf opwekken van groene stroom door PV-panelen, die overdag op het net gezet wordt (wanneer België stroom nodig heeft) en die wij 's nachts terugnemen (wanneer wij ze nodig hebben om te verwarmen). Onze stroomleverancier levert 100% groene stroom (volgens Greenpeace) en hanteert geen dubbel tarief dag-nacht! Ik meen mij te herinneren dat er hierover al meer gepalaberd is op dit forum maar vind nu niet veel to the point. Kan iemand mij de weg wijzen a.u.b.?

 

Waar maak ik mijn denkfouten? Verbeter mij a.u.b. indien ik bepaalde dingen verkeerd zie!

 

Bedankt en hopelijk hebben jullie (en jullie huis) de storm goed doorstaan

 

Guy

Walter

 

Ik probeerde hier te beschrijven wat ik zelf gezien heb (ampèremeter / thermometer). Ik ben niet genoeg technisch onderlegd om de juiste terminologie te gebruiken, maar zo zat het toch in elkaar. De "dure woorden" komen dus uit mijn mond (lees: toetsenbord).

 

"Waar wil je de warmtepompboiler eventueel plaatsen?" Ik had gedacht aan de technische ruimte die bij ons op de eerste verdieping is. Waarom is dat relevant?

 

Guy

 Guy,

'centraal', 'decentraal': Wat stel jij je voor bij decentraal?  Dat het in je woonkamer 21°C is, in je slaapkamer 15, op de hal 17°C, in de keuken 21°C als je kookt, en 'plots' 19°C in de keuken als je je terugtrekt voor de tv...? En iedere keer als je van ruimte verandert, past de temperatuur zich wonderwel aan (wil je daarvoor aan een knopje draaien?).   

Je hebt goed geisoleerd; dat wil zeggen dat je woning een hoge gemiddelde temperatuur zal hebben; met je K26 (als ik me niet vergis), zal het in niet verwarmde ruimtes zelden onder 20°C komen.  Maw; je mag zo decentraal gaan verwarmen als je wil; uiteindelijk zal heel je woning een hoge gemiddelde temperatuur hebben.  Het doel van verwarmingsregeling beperkt zich nog enkel tot net die ene graad extra bij te leveren op de plaatsen waar je dat wenst.  

En je zit met een LEW; de eenvoudigste strategie om te verwarmen: kies in iedere plaats hoe warm je het wenst en regel het verwarmingssysteem daar naar. Nadien regel je nooit meer iets.  Concreet wil dat hier thuis bv zeggen dat we al vijf jaar zo ongeveer niks geregeld hebben aan de verwarming.  Niet centraal, niet decentraal: het is gewoon altijd zo warm als wij dat wensen.  Kan je je een meer eenvoudige verwarmingsinstallatie voorstellen?

Je vergist je ook ivm vloerverwarming; vloerverwarming is ook 'IR-verwarming'. Daar komt zowat geen convectie bij kijken.  Convectie ontstaat trouwens door temperatuurverschillen.  Geen enkele verwarming die op zo een lage temperaturen kan werken als vv (hier thuis vloer zowat nooit boven 24°C).  En bij zo een lage temperaturen heb je geen convectie.  Jouw IR panelen omwille van hun relatief kleine opp, zullen op hogere temperaturen moeten werken dan vv (en ook omdat ze van boven hangen).  Die zullen dus best wat onrechstreekse convectie veroorzaken.  

Ik snap ook niet hoe jou vensters in eens het rendement van een warmtepomp kunnen halveren.  Dat moet je misschien eens uitleggen.  Met je K26 is je verwarmingsseizoen zeer kort (een 4 maanden schat ik): maar je zal merken dat bijna 90% van verwarmingverbruik in die 2 maanden zal liggen dat je weinig zon hebt...

zelf opwekken van groene stroom: wees mijn gast: 6500kWh voor verwarming, 3000kWh voor warm water: dus bijna een installatie nodig van 10.000kWh: Dat kost zowat 40.000Euro.  Een bedrag dat je buren moeten betalen via groene stroom certificaten omdat jij zo egoistisch bent om zuiver electrisch te verwarmen?  Misschien groen, maar in ieder geval weinig sociaal.  Met die 40.000 Euro kan veel meer energie bespaard worden op een andere wijze.  

Je huidige PV-installatie zal nog niet eens instaat zijn je 'normale' elektriciteitsverbruik te dekken (incl warm water): iets compenseren voor verwarming zal dus niet lukken.  

Waarom je groene stroom niet verspilt voor verwarming zal de groene stroom leverancier je wel zelf uitleggen op zijn website ('t is zo iets als spoelen van je WC's met drinkbaar water).  

Walter

 

 => wat heb je dan juist gezien aan die amperemeter en thermometer?

=> plaats warmtepompboiler: waar je die plaatst wordt het kouder: die koude plaats ontrekt warmte aan andere plaatsen; Je moet dan weer harder stoken in andere plaatsen.  Maw als je niet oplet maak je misschien wel relatief zuinig warm water met de WPB, maar moet je verwarmingsinstallatie extra energie leveren waardoor de mogelijke winst van je warmtepompboiler verdwijnt...

Walter

Dag Walter

 

 => wat heb je dan juist gezien aan die amperemeter en thermometer?

Heb ik hierboven beschreven, namelijk: eens op temperatuur gekomen, verbruiken ze gedurende een halve seconde 2000 W en dan gedurende een halve seconde 0 W. Dan weer 2000 W en dan weer 0 W. Concreet betekent dit dus een gemiddeld normaalverbruik van maximum 1000 W. (De tijd is minder dan een halve seconde, maar ik weet niet juist hoeveel en heb hier een halve seconde gebruikt als voorbeeld.) Verder wordt de temperatuur om de 5 s gemeten en afhankelijk daarvan wordt het vermogen elektronisch gemoduleerd. Dus wanneer de gevraagde temperatuur bijna bereikt is, zakt het vermogen bijvoorbeeld naar 500 W (gedurende 0,5 s waarna weer 0,5 s 0 W etc.) of 400 W of 200 W of … Idem wanneer de gevraagde temperatuur weer gaat zakken: de plaat zal geleidelijk bijverwarmen (en dus niet voor de volle 2000 W). De thermostaat werkt tot op 1/10 van een °C precies! Vandaar dat ik denk dat er toch minder stroom dan nodig zal verbruikt worden.

Aangezien het om een ampèremeter ging, heb ik die meter continu zien wisselen tussen 9 en 0 A. Als de gevraagde temperatuur bijna bereikt was, wisselde hij tussen 4 en 0 A, of tussen 3 en 0 A, of tussen 2 en 0 A etc.

 

=> plaats warmtepompboiler: ik ga ervanuit dat de toestellen die daar staan (warmtepomp, ventilatie-unit, omvormer(s) PV-panelen) ook wel wat warmte zullen genereren, maar misschien niet genoeg voor warmtepompboiler? Maar, nog steeds uitgaande van het idee om verder te gaan met de IR-panelen, aangezien ik geen gas zal hebben, zou ik dan ook weer elektrisch moeten bijverwarmen?

 

Hmmmm...

 

 

Guy,

 

Ik begrijp uw manier van werken toch niet heel goed. Ge hebt reeds zonnepanelen liggen, maar weet nog niet welke verwarming ge gaat toepassen in uw LEW-woning. Ge bewoont reeds het gelijkvloers, dus veronderstel ik dat ge daar nu volledig elektrisch verwarmt.

 

6.350 kWh betekent toch een hele som geld, al dan niet met zonnecellen. Als men dat naar het gasverbruik in een kleine condensatieketel zou vertalen, is er een  drie-à viervoudig verschil.

Hebt ge de plaats voorzien om bijvoorbeeld overgedimensioneerde radiatoren te plaatsen? Die reageren dus sneller om uw onmiddelijke behoefte te voorzien. En gelijk in vorig antwoord gezegd zal de temperatuur in de slaapkamers in eerste instantie steeds voldoende hoog zijn. Als de kinderen groter zijn kan men daar nog steeds elektrisch een weinig bijverwarmen.

 

Als alle mogelijkheden nog open staan, zou ik aan het volgende denken: op enkele strategische plaatsen op gelijkvloers grote radiatoren plaatsen, gekoppeld aan een warmtepomp lucht-water, die ook het sanitair warmwater verzorgt. Dit zou nog betaalbaar zijn. En ge beschikt toch reeds over groene stroom om de warmtepomp te doen draaien, maar dan met een fatsoenlijk rendement.

Opletten met straling op lage temperatuur. Deze verwarmen slechts de voorwerpen of muren waar de straling op valt. Dit is dus onrechtstreekse verwarming als  men niet zelf in de straling staat. Elektrische luchtverwarmers werken daarentegen heel snel, want lucht verwarmen vergt minder energie. Een gewone airco-installatie zou ook reeds kunnen voldoen. Deze is niet zo duur, maar het probleem van het sanitair warmwater is dan nog niet opgelost.

 Guy,

 

van alle dingen die je gezien hebt, is er geeneen die zorgt voor energie besparing.  Dat iets zeer nauwkeurig temperatuur meet, zeer nauwkeuring een vermogen levert, zorgt niet voor energiebesparing.  Wat een verkoper ook zou mogen laten uitschijnen.

Walter

 Guy,

Als uw wanden goed geisoleerd zijn heeft het geen zin om een verwarmingssysteem te kiezen wat werkt op het gebied van straling.

Ik zou juist voor een luchtverwarming kiezen en dan alleen in de ruimten waar je de temperatuur niet wil laten zakken(living, badkamer,keuken).

Bijv. een lucht lucht warmtepomp per kamer. Voor je warmwatervoorziening zijn er bijv. gesloten gasboilers al dan niet in combinatie met een zonneboiler.

Wablief? Onze gehele woning (+/- k=18)  en sww wordt verwarmd met alléén een finoven en de zon. Je kan geen mooier verwarmingssysteem bedenken. Gisteren gestookt met 6 kg hout, het is nu 22.2°C en het SWW heeft een temperatuur van 41°C. Verbruik 1.5 a 2 stères populier per jaar. Wij hoeven morgen en overmorgen met deze buitentemperaturen niet te stoken. De binnentemperatuur wordt automatisch geregeld en gestuurd door de finoven. Stralingswarmte is de mooiste en gezondste verwarming. Het verbruik is zéér laag, stralingswarmte, streekgebonden houtsoorten, schone verbranding= milieu vriendelijk en het zicht op de vlammen zijn de grote troeven van dit systeem. Ik kan stralingsverwarming alleen maar aanraden. Luchtverwarming is alléén te integreren in een passiefwoning  als je tevreden bent met een basistemperatuur van 20°C bij vriesweer.

Mon

 

 

 Beste Guy

Bent u ondertussen al wat wijzer geworden over de IR-stralingspanelen ? 

Ik ben overtuigd van een aantal voordelen, maar wil echt zeker zijn van de (relatieve) zuinigheid en duurzaamheid van dergelijk systeem ... En de meningen zijn daarover nogal verschillend. We overwegen een stralingspaneel voor de badkamer, ook aan het plafond.

 

Alvast bedankt !

 annelies; hoe kan je zuiver elektrische verwarming zuinig en duurzaam noemen?

Waarom denk je een elektrische verwarming in je badkamer nodig te hebben?

Walter

Beste Anneliese

Beste andere forumleden

 

Ik heb zo veel tegenkantingen gekregen tegen deze manier van verwarmen dat ik meer zekerheid wil dat IR-panelen voor onze situatie een oplossing zouden kunnen zijn. Van zodra ik echt nieuws heb, post ik het hier.

 

Wat ik ondertussen al weet, is dat we er wél zouden geraken m.b.t. ons E-peil. Ook de combinatie met ventilatiesysteem D met warmterecuperatie en zomerbypass is noodzakelijk. Verder ben ik momenteel nog niet geraakt. Ik ken een woning die men volledig wil verwarmen met deze panelen en wacht nog even af.

 

Ik ken jouw situatie niet (nieuwbouw of verbouwing; ontwerpfase of later; slecht of goed geïsoleerd huis; ventilatie van de badkamer; zonnepanelen voor eigen elektriciteitsproductie; ...), maar volgens mij kan een IR-stralingspaneel in een goed geïsoleerde badkamer van een goed geïsoleerd huis (en dan bedoel ik eerder een LEW of een passiefhuis) wel een goede keuze zijn.

 

M.b.t. duurzaamheid valt er weinig te zeggen, denk ik, wegens te nieuw. Als je een stralingspaneel overweegt, dan zou ik het zeker aan het plafond bevestigen.

 

Groetjes

 

Guy

 

 

Beste Guyc,

 

Ik blijf er evenwel van overtuigd dat een elektrische warmteblazer in een goed geïsoleerde badkamer een beter rendement heeft dan een IR-straler. Muren terug opwarmen vraagt immers veel meer energie dan gewoonweg de lucht even opwarmen. Om goed te werken moet een IR-straler de persoon zelf rechtstreeks bereiken. Met een straler op lage frequentie lukt dat niet zo goed. Deze werkt werkelijk onrechtstreeks en gaat eerst langs de muren. Wij hebben beiden gehad, maar nu zweer ik toch bij de luchtverwarmer voor een tijdelijke verwarming.