ecologisch verantwoord maar ook ethisch? Hout..

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

hallo,

ik heb een vraagje mbt hout.
We zullen een woning realiseren uit volledig hout (op de grondplaat na)

Maar bij de keuzes van onze gevelbekleding hebben we heel wat mogelijkheden.
hier kijken we vnl naar wat we mooi vinden maar we willen zeker de duurzaamheid en bosbeheer niet uit het oog verliezen.
Hiervoor kun je natuurlijk FSC gecertifieerd hout aanschaffen, per gekapte boom komt er een nieuwe bij.
Maar ik wou buiten die duurzaamheid van de bossen ook het ethisch aspect niet uit het oog verliezen. En ik weet niet waar ze met FSC gecertifieerd hout staan.
Zeker na aanleiding van een stuk die ik gelezen heb in de knack een aantal jaren geleden...

Ik ga een voorbeeld geven : Padouk vinden we een mooie houtsoort voor gevelbekleding, ze is niet of bijna niet duurder dan ceder maar ze komt wel uit Afrika (Congo) meerbepaald, in welke mate kan ik zeker zijn dat dit hout gerooid is met respect voor mens en natuur (denk maar aan de fauna en flora ook )

Alle andere alternatieven meer dan welkom ;-

groetjes
cumulus libre

Reacties

Ik heb het grootste respect wat betreft het gedachtengoed wat betreft het FSC-hout.

Ik heb echter mijn persoonlijke bedenkingen bij bepaalde houtsoorten die geleverd worden met FSC label, maar dan gaan we afwijken van uw vraag. (Opmerkingen over dit FSC-systeem is vroeger in dit forum nog voorgekomen).

 

Persoonlijk zou ik  ipv tropisch hout eerder aan Robinia denken. Het is een ideale vervanger voor tropisch hout. Met zijn meer dan 25% looizuurgehalte heeft het zelfs een vrij sterke natuurlijke weerstand tegen termietaantasting!.

 

De grootste Europeesche leverancier van Robinia is Hongarije. Iemand een idee of de Robinia-bossen in Hongarije wat op een 'deftige' manier beheerd worden?

 

 

accacia is zeker een hele goede oplossing

Waarom geen thermisch behandeld hout?

Als je zelf het transport kan regelen zou ik voor deze houthandel gaan. (zij hebben  ook planken zonder noesten en ook andere houtsoorten)

Die hebben ook mooie platowood fsc van de pinus radiata (heeft geen noesten) .

Maar ook Hollands Western Red Cedar. (dus inlandse red cedar)

Of Oregon Pine uit Nederland zelf.

 www.haalhout.nl/index.htm

 

Wijzelf hebben 2 de keus platowood in nederland gekocht (via marktplaats.nl) aan de prijs van 13 euro /M2  (heb wel hier en daar wat moeten lijmen en noesten moeten opvullen)

Persoonlijk gebruik ik liever pefc hout uit (west) europa dan fsc uit afrika, azie, ....

En denk er aan sommige houtsoorten zijn al zeldzaam, ook al zijn ze FSC ! (afromosia is daar een mooi voorbeeld van)

 

 

Walter:

Ik ben verheugd met jouw visie over dit onderwerp.

 

Wat betreft al of niet hout met noesten, tracht ik altijd mensen te overtuigen, dat hout met noesten nou net een meerwaarde heeft omdat je dan duidelijk kan zien dat hout nog afkomstig is van een boom die takken heeft. Een stukje natuur dat je in huis haalt.

 

Lyrisch:

Een stukje natuur, een geschenk van de natuur, dat gegroeid is uit een DNA-systeem waar wij zelf ons bestaan aan te danken hebben.

 

Praktisch:

 Knoesten in hout die eruit vallen kunnen milieuvriendelijk opgevuld worden met ouderwetse lijnoliestopverf.  Indien nodig kan je die bijkleuren met wat eveneens milieuvriendelijk ijzeroxide pigment (ijzeroxide geel, rood, zwart of mengsels ervan).

Knoesten in hout die eruit vallen kunnen ook heel degelijk opgevuld worden met synthetisch plamuren, bv.:  polyesterplamuur

Ik dacht dat de topicstarter vooral een uiterlijk zonder noesten wou.

Mijn gevelbekleding zit ook vol noesten hoor  :-), zelf ben ik meubelmaker/meubelrestaurateur en daar zijn noesten wel minder ideaal.

Ik had (omdat het 2 de keus was) wel veel losse noesten en uitgevallen noesten.

De losse noesten heb ik gewoon wat watervaste lijm tussen gesmeerd.

En waar geen noest meer was heb ik gewoon een lange ronde stok gemaakt uit platowood en dan deze telkens de voorkant wat taps geschaafd. en ingelijmd in het hout.

En enkele grotere gaten heb ik opgevuld met een 2 componenten product van FTB, dat  niet krimpt.

lijkt op polyesterplamuur, maar is veel beter (hecht echt veel beter)  en lijkt wat meer op hout. (ik doe er ook pigment bij)

 

Ik vind wel dat platowood mooier is dan thermowood.

Bij thermowood heb je meer grote noesten en schuine noesten.

Als ik voorbeelden zag vond ik ook dat thermowood ook meer hout gebruikte waar het hart nog inzat (= meer barsten)

 

 Als de kwasten, noesten vast zijn, is dat helemaal geen probleem. Een losse noest is omringd met schors. Daarom dat de noest , bij het drogen, los komt te zitten. Dit is 1 van de zovele criteria om de kwaliteit en de prijs te bepalen van het hout. Alles wordt er op gesorteerd. Geef mij toch maar een vaste kwast. Tijdens de groei worden de takken tot op het vaste hout van de stam weggesneden en is er geen schors meer rond de verder groeiende tak.

Mon