leem en wapening

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Binnenkort ga ik lemen.
Vele wanden moeten bij mij gewapend worden en ik vroeg mij iets af : kan men wapeningsvezels i.p.v. wapeningsnetjes gebruiken? (naar analogie van chape) De afwerking zelf gebeurd met leemverf.

Reacties

Wij hebben tussen de 2 lagen gitex aangebracht tegen het scheuren (we hhebben wel muurverwarming, dus wel nodig)

Als je  nog milieubewuster wilt werken kan je ook dunne jutte gebruiken.

 

We hebben 1 kamer vol met barsten, maar denk dat het is omdat het leem van 2 jaar oud is.

In de andere kamers hebben we geen barsten.

als je gaat lemen bij lage temperaturen zal je ook minder barsten hebben (dus in de zomer lemen is minder goed)

walter

2 jaar oud? mijn leem is duizenden jaren oud ;-)  voor zover mij bekend degenereert leem niet. 

is de wand met barsten ook gewapend, en met of zonder muurverwarming?

hans d

die wanden hebben wel geen  wapening (omdat er geen wandverwarming insteekt.)

 

Maar tegen mij hebben ze gezegt dat je de leem binnen het jaar moet opgebruiken als er stro haksel inzit.

(heeft buiten in een bigbag gestaan)

"aardvochtige" leem met organisch materiaal in zou inderdaad best niet te lang opgeslagen blijven.

Nu, om aan de topicstarter terug te komen - vezels zijn overal in de natuur te vinden. Maar meestal betrouwen we dat niet meer zoveel. We zijn gewend geraakt aan gestandaardiseerde, mooi verpakte, identieke materialen.

Zoals gezegd: stro en strokaf (heb ik zelf een voorraadje van gemaakt na het hakselen en zeven van stro), vlaskaf (vind je in de paardenwinkel). In het najaar heb ik ook nog van die bruine sigaren (lisdodden) verzameld (zo staat dat toch in die Amerikaanse "earth plaster" boekskes - daar gekend als "cattails"). En dunne jute gebruik ik om de houten balken te bedekken (en ook voor de muurverwarming). Mijn afwerklagen moet ik nog aanbrengen, heb momenteel enkel ervaring met het ruwere werk. Mijn leem meng ik zelf (klei en zand). 

Voor de afwerking lijken me de fijnere materialen het meest geschikt, als uitvullaag kan je beter langere vezels (gekapt stro bijv.) gebruiken.

hvh

leem vind je in 2 soorten, zuivere leem, en leem met stro in.  en dat stro fungeert als wapening.  gebruik je leem zonder stro, dan is een wapening aan te bevelen.  ik heb het zonder geprobeerd en dat gaat, maar je krijgt in den beginne wat meer barstjes tijdens het drogen.

heb het nog niet met wapeningsvezels geprobeerd, daar kan ik niks over vertellen

hans d

jan

ja, daar had ik niet aan gedacht, het zou inderdaad kunnen dat het stro de tijd niet overleeft en begint te verteren.  ik gebruik leem zonder stro (of andere toevoegsels) en dat kan eeuwig blijven liggen.  alhoewel het veel ecologischer is, werk ik niet met jutte, niet zo heel praktisch, en blijkbaar net als met stro kan je problemen krijgen als de leem slecht droogt, de jute kan gaan rotten.  daarom gebruiken wij kunststofnetten, al ben ik er zelf niet zo gelukkig mee, maar diegenen die er moeten mee werken wel.

hans d

Hans en andere forumleden,

Voor alle duidelijkheid heb ik geen ervaring met deze specifieke toepassing. Ik heb echter wel al diverse experimenten gedaan met glasvezelnetten, zowel in de oppervlakteversteviging van mijn resolisolatie als in synthetische toepassingen (een renovatie-epoxy-gietvloer in mijn/onze werkplaats). En alle producten met glasvezelnetten bewapend gaven de sterkte die we ervan verwacht hadden.

 

Volgens mijn bescheiden mening is een glasvezelnet een relatief milieuvriendelijk product. Als ik fout ben dan 'vuur' je maar terug hé. Relatief: Omdat voor de productie glasproducten altijd een grote energie-input vereist is...

 

En... die glasvezelnetten bestaan op 1 meter breedte in (zover ik weet) drie  standaard-formaten (Nederlands fabrikaat). Het fijne formaat kan je vergelijken met het metaalgaas van de ouderwetse kolenziften van weleer, het grofste formaat zit ergens in de buurt van mazen van 10 op 10mm). Dat grof formaat past men zelfs toe als bewaping in asfaltwegen die men bovenop kapot-geschoten betonwegen ('Macadam') toepast, en... met uitstekend sterkte-resultaat. Ik vermeld ditlaatste om een idee te geven van het ultime laag-versterkend vermogen van zulk een glasvezelnet.

 

Ook dacht ik aan een andere (maar wel gevaarlijker mogelijkheid), namelijk het gebruik van enkele percentages (1 tot 3 %) houtcellulosevezels in de leembezetting. Barstvorming behoort dan tot het verleden! Die zijn gezien hun aard milieuvriendelijk, maar... gezien de vezelstructuur veroorzaken die (long-)fibrose bij het inademen van het stof daarvan. Wie dat verwerkt moet dus, ondanks het ecologisch en milieuvriendelijk aspect, absoluut een CE-gekeurd fijnstofmasker dragen om zijn longen tijdens het maken van het mengsel te beschermen!.

 

Hopelijk hebben jullie iets aan mijn repliek.

rudy

wij gebruiken ook glasvezelwapening, en dat werkt prima.  jute werd me door een paar ervaren leempleisteraars afgeraden.  houtcellulosevezels, bedoel je dan het isolatiemateriaal (cellulosevlokken) dat ze inblazen in wanden en daken?

hans d

 Dag Rudy,

Ik ben ook wel benieuwd naar die vezels.

Kunt ge dat ook nog door een pomp krijgen? En krijgt ge de afwerking glad en proper genoeg om het dan te verven (met leemverf). Zou dit ook werken bij de overgangen op verschillende ondergronden?

 we verbruikten 3 bigbags leem met stro 1 rode en 2 gele.In de woning waren alle muren in 1950 met bruinleem bepleisterd.

we verwijderden alle witte afwerkingslagen(dit ging vrij vlot,daarom)en hebben alles met leem met stro uit een bigbag overdaan.

de nieuwe wanden werden met pavatex bekleed en ook geleemd.alle muren werden vooraf meermaals bevochtigd en geschuurd.

Alle hoeken werden uitgerond en de stroleem is opgeschuurd met de fijne sponsplaat Het resultaat is

verbluffend mooi.Tot hiertoe(4maand later)hangt alles er zeer stevig tegen.Alleen aan de overgangen van oud naar nieuw pleisterwerk gebruikten we doek.

Omdat ik de jutterollen van mijn vader zaliger niet meer terrug vond moesten we spijtig genoeg kunstof gebruiken.

Aan de passages zullen we het fixeermiddel gebruiken uit voorzorg maar na zacht borstelen lijkt alle stof perfekt onder kontrole.

Sfeer en geluiddemping zijn een lust voor hoor en oog.

Op de plaatsen waar de leem extra dik lag(in de ronde hoeken en aan de uitvulling van de lentelen)

ontstonden regelmatig barsten(normaal ook) maar even goed bevochtigen met een spons en daarna terrug opschuren

en alles is weerom perfekt.Ook kwetsuren tijdens de verdere bouwwerken worden zo perfekt weggewerkt.

OP de vraag van HVH zou ik zeggen Gebruik best een wapeningsnet wanneer de leverancier het je aanraad.

Grtn Jos Hofman

 

Hans en HVH:

Neen die cellulosevezels zijn via een chemisch procede bekomen uit houtcellulose. Het zijn dus microscopische vezeltjes van cellulose (als je het tussen de vingers neemt voelt het aan als een droog, broos aaneengeklit poeder).

Positief:

Herwinbare grondstof, perfecte waterbestendigheid, overal in te verwerken (van waterpleisters tot synthetisch spul), enorme weerstandverhoging tegen barstvorming en versterking van de laagvorming, verhogen van de weerstand tegen afzakken van de natte laag enz. enz.

en... eenmaal opgedroogd in de laag ecologisch en gezonheidstechnisch totaal onbelastend.

 

Enig negatief punt: Op het moment van de inbrengen van die vezels in het product moet men absoluut een goedgekeurd fijnstofmasker dragen omdat die vezels (ondanks dat ze chemisch niet reactief zijn) gezien hun aard wel fibrose kunnen veroorzaken in de longen indien men het stof ervan zou inademen.

 

jos, welk fixeermiddel gebruik je?

En pas je het pas toe als het gesponst is , of tegelijk met het sponsen?

HVH: Ik kocht destijds een palet zéér fijne vezels die we toen verwerkten in een watergedragen lijm die drie mm dik werdt toegepast (om ruw. Voor mezelf en voor een paar klanten maakte ik er een soort mastiek op waterbasis mee (pastavorm) die ikzelf gebruikt om de aanzet van mijn dakpannen met de muur van de buur mee aan te strijken. Die enkel klanten gebruikten het ook voor speciaal doel, bv. om de wand van een graansilo met de betonvloer mee dicht te maken. Reden dat we het niet industrieel maakten was dat we het ketel per ketel met +-25L moesten aanmaken omdat het enkel te verpompen was met duur materiaal (inox of bronzen wormpompen...).

Die vezels bestaan in diverse groften. Ik gebruikte/gebruik enkel de fijne (opeengepakt lijkt het op watten uit het EHBO kistje...).

Van de fijne vezels kan ik niet meer dan 3% steken om het onder vorm van een 'zachte' pasta te houden.

Het oppervlak van mooi uitgestreken pasta (met truweel of plamuurmes) was een lichtjes getamponeerd oppervlak.

 

 Ik heb nog een andere vraag en ga deze maar in deze post stellen : (vind het niet ergens anders terug)

Wat zijn de richtprijzen per m² (excl. BTW) voor leemWERK :

-op rieten matten met gitex wapening (ongeveer 1,5cm dik)

-met enkel gitex wapening (ongeveer 1cm dik)

-zonder wapening (gewoon dus 1cm bruinleem)

Geen materiaalkosten meegerekend. Geen voorbereiding meegerekend. Enkel dus de leem (+wapening) aanbrengen. Sponsen ook niet meegerekend.

De rieten matten horen bij voorbereidend werk.

 Niemand die kan antwoorden?

beste

ik ben ook aan het overwegen om leem te bezetten op onze muur. Het is een passieve woning ( massief passief ). Nu is leem niet zo sterk als gips. Ik zit met kleine kindjes en de muren zien wel eens af. Is er een mogelijkheid om de leem wat steviger te maken d.m.v. kalk toe te voegen?

dank bij voorbaat

Dieter Rijmen