Inbouw passieframen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo iedereen, Ik ben momenteel bezig aan de bouw van mijn passiefhuis. Ik voer alle werken zelf uit. Ik ben van plan om ook de ramen zelf te plaatsen. Het werk zelf doen is nu eenmaal goedkoper hé. Met de meeste werken heb ik al ervaring opgedaan in het verleden echter voor het plaatsen van ramen heb ik geen ervaring. Nu is mijn vraag of iemand van jullie in de nabije toekomst passieframen plaatst (of laat plaatsen) en waar ik eens een kijkje zou mogen komen nemen? Als u al ramen heeft geplaatst of laten plaatsen en aan de hand van foto’s bvb kan uitleggen hoe u dit aangepakt heeft, wil ik maar al te graag eens afspreken om te zien hoe alles in zijn werk is gegaan. Ook indien u beroepshalve hier mee bezig bent en hier graag wat uitleg over wil geven(mogelijkheden e.d.), mag dit uiteraard ook. Tips en tricks en ervaringen (goed of slecht)van jullie met het inbouwen van passieframen zijn eveneens welkom. Ik ben ervan overtuigd dat het zelf plaatsen van de ramen wel zal lukken maar ik stel deze vraag om met wat meer vertrouwen hieraan te kunnen beginnen. Dit zal waarschijnlijk ook wel wat tijdswinst opleveren. Ik ben zelf van de regio Antwerpen maar indien u het de moeite maakt, verplaats ik mij graag naar eender waar in ons landje ;-) Alvast bedankt en tot ziens? Michael.

Reacties

Ik heb zelf geen ervaring met passiefhuisbouw maar ik op heden zelf mijn ramen met superisolerend glas aan het maken. Ik ga hierbij wel de techniek van buitenschrijnwerk toepassen bij passiefhuisbouw. Namelijk ultieme luchtdichting. Zie hiervoor www.bouwdetails.be voor heel wat bouwtekeningen in 3D en 2D. Gratis te downloaden. Dank aan passiefhuis platform vzw.

michael

er is eigenlijk niks makkelijker dan passiefhuisramen plaatsen, los van het mogelijke probleem van het gewicht, drievoudig glas weegt nu eenmaal de helft meer dan dubbel glas. 

courant worden passiefhuisramen geleverd met het glas erin, en dat houdt in dat je de kaders eigenlijk niet kan vervormen, aangezien het glas voor de driedimensionale stevigheid zorgt. het enige dat je nodig hebt is een stevige basis waarop je de ramen kan laten rusten, en dan is het gewoon een kwestie van ze vast te schroeven.  dit kan op de "klassieke" manier met stalen profielen die je aan het kader vastmaakt en dan vastschroeft aan de muur, of door een kader in multiplex te maken (ineens luchtdicht) die je op aan het raamkader bevestigd en die langs binnen oversteekt, je plaatst het geheel dan in de raamopening, maak het vast met spietjes en schroef de boel dan vast.  als de basis waterpas staat, is dat in een wip geklaard.

ik heb zowel bij me thuis als bij m'n zoon de ramen zelf geplaatst, maar da's al een tijdje geleden en daar blijft het voorlopig bij. 

hans d

 

 

@ Kristof; Bedankt, deze details zijn me idd niet vreemd. Ben hiervan uitgegaan om het principe te bepalen voor het plaatsen. Zitten enkele goede ideeen tussen. Veel succes trouwens. Misschien heb je nog wel een goed idee voor de “problemen” die ik nog zie en hieronder wat verder toelicht.

@ Hans; Eveneens bedankt maar je haalt er net die zaken uit waar ik me nog zorgen over maak. Ik zou namelijk het glas apart willen laten leveren anders lijkt het me praktisch zeer moeilijk om de multiplex kaders te bevestigen en moet er sowieso een of andere kraan aan te pas komen. Aan de achterzijde van het gebouw dat niet rechtstreeks toegankelijk is, zit dan nog eens de grootste glaspartij. Dat zou dan de zaken nodeloos ingewikkeld maken vs de ramen apart te laten leveren denk ik dan.

 Dan over de multiplex; normaal wordt dan een gewone multiplex van 18mm dik genomen (vermoed ik) die met een luchtdichtingskit (wat kan hier trouwens voor gebruikt worden;produkt,merk?) ertussen wordt bevestigd op het raamkader. Idee was dan om het raamkader in de isolatie te plaatsen (wordt aangeraden; zie bouwdetails PHP) wat zou betekenen dat het raam niet rechtstreeks op de gelijmde baksteen (massief passief)  zou rusten maar dan via een andere manier moet opgevangen worden. De multiplex onderaan zou anders te zwaar op “afschuiving “ belast worden en ik denk dat het daarvoor niet zo geschikt is. Ik kan dit idd oplossen door eventueel met winkelhaken te werken (koudebrug lijkt me verwaarloosbaar) die het gewicht van het raam dan moeten dragen maar dan twijfel ik weer aan de sterkte van de snelbouwsteen. De winkelhaken moeten dan namelijk aan de bovenzijde van een laag bevestigd worden en net daar zijn deze niet erg stevig daar ze niet belast worden. Om dan het gewicht van het raam door  enkele pluggen te laten opvangen, mja ik weet het niet… In plaats van winkelhaken kan er ook een balkje gebruikt worden maar dan kom ik terug op het punt van de bevestiging die toch een zwak punt lijkt.

 

michael

moeilijk? ik heb het in elk geval zo gedaan, ik vind het net makkelijker, als je even het gewicht niet in rekening brengt, dat is inderdaad een nadeel.

als je wat grote ramen hebt, heb je sowieso een kraan nodig, want het is niet het gewicht van het raam, maar het gewicht van het glas dat  90% of meer van het totale gewicht uitmaakt.

ik zou me meer zorgen maken over het plaatsen van het glas, niet alleen moet dat juist geplaatst worden (en daar kan je een en ander fout doen), je moet het ook luchtdicht geplaatst krijgen.  multiplex 18mm is ok, aan de zij- en bovenkant kan je ook 12mm gebruiken, dat maakt de koudebrug kleiner.  laat je het geheel op een balk rusten, kan je ook onderaan met 12mm werken.  luchtdicht maken doe je met een daarvoor geschikte kit.  wij proberen het noemen van merken te vermijden, maar je kan me altijd een mailtje sturen, dan kan ik je een paar merken noemen. 

als je hetv raam een paar cm op de steen laat rusten, kan je het zo inbouwen, een andere truc is inderdaad winkelhaken plaatsen (dus voor het buitenspouwblad gemetst is) en daarop een balk te leggen, dan staan je winkelhaken niet net op de kant van de steen waar deze inderdaad niet sterk is, en je hebt het voordeel dat je raam voluit op een balk rust.  en dank zij de multiplex wordt het gewicht ook nog wat verdeeld.

hans d

 

Dag Hans,

 Bedankt nogmaals. Idd een goed idee om op de winkelhaken nog een balkje te leggen. Zo ver had ik dus niet nagedacht.

Het plaatsen van het glas moet juist gedaan worden. Je hebt het over de "glasblokjes" die voor de ondersteuning zorgen en de uitzetting van het glas toelaten? Deze kan ik immers al op de juiste positie laten plaatsen en zo laten leveren.                                                                                              Dan rest er nog het glas zo mooi mogelijk te laten passen en aan te sluiten tegen de vaste aanslag (als ik het zo mag noemen). Verder denk ik niet dat er nog problemen kunnen ontstaan? Ik ben er namelijk van overtuigd dat het moet lukken om het glas te plaatsen achteraf qua gewicht dan. Zoals gezegd, de enige grote glaspartij is op het gelijkvloers achteraan en moet genoeg hulp (en zuignappen) moet dat toch werkbaar zijn. Ik zeg zeker niet dat dit makkelijk zal zijn en voorzichtigheid uiteraard geboden is. De rest van de ramen hebben zelfs niet echt grote glaspartijen doordat ze in 2 of  3 gedeeld zijn om nog te kunnen openen. Ben ik te optimistisch of zijn er toch zaken die ik volgens jouw over het hoofd zie? 

Bedankt nogmaals,

Michael.

Vraag eerst eens offerte voor plaatsing. Hou er rekening mee dat als jij glas breekt of je het glas en/of raam niet luchtdicht krijgt of je ramen scheluw staan, enz... je zelf voor de kosten mag opdraaien. Schrijnwerk plaatsen is een heel karwei en er loopt al eens iets fout. Er wordt veel gewrongen en gewrikt en dan raakt het een en ander al eens beschadigd... Het is ook niet ongevaarlijk hé, zeulen met zo'n grote stukken glas. Denk er ook aan dat als je 1 grote glaspartij hebt die moeilijk te plaatsen is, je beter alles met een kraan plaatst dan op het laatste te beseffen dat je toch een kraan nodig hebt. Een kraan kost nu ook niet zo veel hé. Met 4u aan 70€ moet je er vanaf kunnen zijn voor een normaal huis.

1)Laat je schrijnwerk leveren met het glas geplaatst en op een slee.

2)Plaats alle ramen provisorisch in de raamopeningen met kraan

3)Stuur de kraanman weg

4)Positioneer de ramen op het gemak

Ben je 300€ kwijt maar veel minder kans op schade en je hebt minder mensen nodig en je breekt je rug niet (en de hunne).

In Duitsland gezien: Balkje vastgezet met banale pluggen in metselwerk, daarop een stuk Purenit van 15cm hoog en 4cm dik, daarop rust dan het raam. Volledig koudebrug vrij. Purenit kan je ook vervangen door cellenglas of een andere stijve isolatie.

Hey Nils,

Ga dan idd maar eens horen voor zo'n kraan. Als ik dat voor die prijs vindt, twijfel ik niet. Indien je hier toevallig connecties/mensen voor kent, mag je me dat altijd via een berichtje laten weten..

Die Purenit van je ken ik niet meteen, zal hem eens googelen. Is dit toevallig ongeveer hetzelfde als Kömacel? Dit wordt in de ramen en deuren wereld ook weleens gebruikt om onder het kader te plaatsen.

Vriendelijk bedankt hé,

 

Michael.

Komacel ken ik niet maar als het stijf is en isoleert zal het wel ok zijn. Kranen zijn altijd het goedkoopst in de buurt van de werf want je betaalt natuurlijk ook voor de verplaatsing.

 

Succes

michael

purenit is een afvalproduct van PUR.  het is heel hard en kan net bewerkt worden als hout.  sommige passiefhuisramen gebruiken purenit als isolatiemateriaal, maar de juiste lambdawaarde ervan ken ik niet.

hans d

Heren,

Als ik de plaatsing van de passiefhuisramen bekijk in doorsnede op www.bouwdetails.be dan word deze tegen de binnenmuur gemonteerd. Als je dan echter op www.massiefpassief.be gaat kijken dan zie je de gevelsteen onmiddelijk tegen het raam gemetst. In die muur zit nog ergens 16cm aan isolatieplaten. Waar rust dit raam dan op in de praktijk in tegenstelling tot wat je ziet op bouwdetails?

 

Gr Jan

jan

kijk nog eens op bouwdetails, dat raam heeft een multiplex kader dat deels op de muur rust en ook daaraan wordt bevestigd.  maar of dat zo met een vast raam lukt, daar heb ik mijn twijfels over.

hans d

Nog nooit van gehoord en daarom eens opgezocht: Purenit wordt voorgesteld als een constructiemateriaal en heeft een lambda waarde van 0.080 W/m.K

Hi Hans,

Maar hoe is dit raam dan gemonteerd in de massiefpassiefwoning? Daar springt deze helemaal niet in en is zichtbaar bevestigt tegen de buitenmuur... Tussen buiten en binnenmuur zit overigens nog een pak isolatie....

 

 

Gr Jan

jan

ik weet niet hoe dat in deze of gene woning gedaan wordt, maar er zijn zovele manieren, met multiplex kader, rustend op winkelhaken, steunend op de binnen- of buitenmuur (thermisch veel minder gunstig), uiteindelijk doe je dat zoals je wil, als je maar koudebruggen vermijdt en ze luchtdicht inbouwt.

hans d

Nogmaals bedankt voor de adviezen hier. Ze hebben geholpen om met vol vertrouwen aan het "raamavontuur" te beginnen ;-), binnen zo'n 6 weken.

Ik ben ondertussen ook zeer geinteresseerd geraakt in de Purenit die hier werd voorgesteld. Te meer omdat het zo makkelijk verwerkbaar is (zoals hout). Ik vind hier echter geen verdeler van of verkooppunt. Iemand die me de juiste richting kan wijzen?

Groeten,

 

Michael.

 

 

michael

Puren GmbH  Rengoldshauser Str. 4  D-88662 Überlingen   Tel. +49 (0)7551 8099-0   Fax +49 (0)7551 8099-20   info@puren.com   is de producent van dat goedje.  het product heeft z'n kwaliteiten, maar ecologisch is het zeker niet!

hans d

Bedankt Hans,

Dacht echter dat het wel ecologisch verantwoord was. Uiteindelijk kan ik dan ook een houten balkje gebruiken. Dit komt toch volledig in de isolatie te zitten.

Groeten.

michael

mijn inziens niet, maar ik ben nogal fundamentalistisch op dat gebied vrees ik. 

maar 't eigenlijk simpel, als je een degelijke oplossing hebt met een natuurlijk product als hout, gebruik dan geen chemisch troep.

hans d

Kan men met behulp van de multiplexkader een raam van 5m breed op 2m10 met 3D beglazing inbouwen? Of dient deze voor de veiligheid te rusten op de arduinen dorpel?

Indien deze op de arduinen dorpel dient te rusten dien ik deze dorpel eveneens te ondersteunen. Heb overal 16cm isolatie in de muren maar hier zou dan ter hoogte van het raam praktisch geen isolatie kunnen geplaatst worden om het gewicht van de ramen te torsen.

Heeft iemand een idee wat het maximum gewicht mag zijn dat een multiplex kader kan dragen?

nekes

je moet het raam volledig ondersteunen, want anders krijg je spanningen, wat mogelijk kan leiden tot klemmende ramen of zelfs barstende ruiten.  dit soort ramen zijn veel te zwaar. overigens dient de multiplex om het luchtdichten en vastmaken te vergemakkeljken, niet om het volledige gewicht te dragen.  zo'n raam zal al snel 500  (eerder 700 indien gelaagd glas) kg wegen, tenminste als de glasvlakken op zich niet te groot zijn, want dan wordt het nog een stuk meer.

hans d

Hans, dus het grote raam dient volledig ondersteund te worden door de arduinen dorpel. Deze dient dan op zijn beurt  ondersteund te worden door bv ytongblok. Geeft dit dan geen grote warmteverliezen ter hoogte van het raam? Er zal dan enkel 15cm Ytong tussen buitenmuur van het plat dak en de vloer binnen zijn.

Hoe dien ik dit op te lossen aan de andere ramen (kleinere)? Alle binnenmuren en gevelsteen zijn reeds gemetst. Om winkelhaken of degelijke te plaatsen dien ik terug alle arduinen dorpels uit te nemen, deel gevelsteen af te breken en nadien alles terug te monteren.

nekes

de oplossing is eenvoudig, eerst nadenken, en dan doen.  het is niet zo slim van eerst alle op te metsen en je dan gaan afvragen hoe je de ramen plaatst.  helaas kom ik zulke dingen alle dagen tegen, je b ent niet uniek wat dat betreft :-).

de enige goede manier volgens mij is het raam achter de arduinen dorpel te zetten, zo creëer je geen grote koudebrug onder je raam.  en je aam kan je dan bv op een harde isolatie zetten, een houten balk, enz.

hans d

Hans, alvast bedankt voor deze oplossing. Toch nog enkele vragen: Onder de arduinen dorpel zit lood verwerkt zodat er zeker geen water naar binnen kan. Indien de dorpel voor het raam komt te liggen bestaat de kans dat het water zich een weg baant tussen de dorpel en het raam. Welke harde isolatie materialen komen in aanmerking om dergelijk gewicht te dragen?

De dorpel steunt nu op een muurtje van 10cm ytong. Als ik nu de dorpel 4cm naar binnen laat steken (dien ik 6cm van de dorpel af te slijpen) en aan het begin-, tussen- en eindpunt van de dorpel onder deze 4cm dorpel een verstevigingspostje in ytong voorzie (dorpel bestaat uit 3delen arduin) dan kan ik de ruimte tussen deze verstevigingen opvullen met 4cm isolatie. Het te plaatsen raam kan dan over de gehele lengte rusten op de arduin. Achter het geheel van postjes en isolatie kan ik dan nog een 2 a 3 cm isolatie plaatsen. Dit was mijn idee om de koudebruggen zo goed mogelijk te beperken. Komt in solatie dikte bijna overeen denk ik, uitgezonder waar de postjes zich gaan bevinden.

in zo'n geval zou ik een epdm slab kleven op de raam en later de dorpel op deze slab plaatsen, maar aangezien deze al staan is dat ook weer niet haalbaar.

andere oplossing - ik fantaseer maar wat terwijl ik dit schrijf - is achter de dorpel bv. 4cm isolatie plaatsen en daarachter een balkje op z'n kant, je kan dan het raam 1 a 1.5 cm op de dorpel zetten, en aan de binnenkant steunt ie dan op de lat.  als je heel goed en recht kan metsen zou je ook kunnen proberen cellenglas te plaatsen gelijk met de arduin,  het raam draagt dan op de dorpel en het cellenglas.

hans d

hallo,

Verleden jaar zijn wij met een bouw gestart, ik heb mijn ramen en deuren bij KALKUZ laten plaatsen.; zeer tevreden van de kwaliteit en van de service, de leveringstermijn is dan ook maar 3 weken.

Passieframen goed geïsoleert. ik kan je aanraden om in hun web adres te gaan bezoeken. heb nog steeds contact met hen zeer tevreden.

www.kalkuz.eu