16e eeuwse hoeve - muurisolatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Binnenkort willen wij beginnen met de renovatie van een 16de eeuwse hoeve. Ze is niet geclasseerd, maar we willen het authentieke karakter uiteraard respecteren.
Voor de isolatie van de massieve buitenmuren in baksteen (50 cm dik) zijn we op zoek naar de beste oplossing : buitenisolatie met een pleister of isoleren van binnen uit.
Graag wil ik hierrond ervaringen delen. Wie kan me bovendien helpen het bos door de bomen te zien in de wirwar van informatie die ik op internet vind ? Alle tips zijn welkom. Bedankt.

Reacties

langs buiten isoleren is natuurlijk het beste, maar bij een hoeve van de 16 de eeuw zou dit soms zonde zijn voor het uitzicht
(hangt een beetje van de facade/uiterlijk af)

als je langs binnen gaat isoleren .
pak dan stijve isolatieplaten in gestoomde houtvezel(pavatex of steico) en zet daar leem op (je kan er ok nog muurverwarming opzetten.)
Door te lemen behoud je het oud karakter.

wij zijn momenteel pavatex tegen de binnenmuur aan het plaatsen (later muurverwarming+leem), kost wel veel geld en je moet overal goed rekening mee houden om geen koude bruggen te hebben.

Beste,

wijzelf hebben een 18e eeuws deel van de beschermde watermolen van Rotselaar verbouwd en recent voorzien van binnenisolatie: 8 cm pavatex, muurverwarming en 3 cm leembepleistering. Wij konden omwille van de bescherming en het uitzicht niet met buitenisolatie werken. We zijn hier zeer tevreden over. Koel in de zomer en warm in de winter. Veel minder gasverbruik. Je moet wel zorgen dat er geen opstijgend vocht meer is.
En 16e eeuw? Ben je daar zeker van? niet beschermd? Lijkt me uitzonderlijk. Ik zat tot voor een paar jaar in de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, vandaar...

Dirk

Dank voor de reacties.
Dat de hoeve niet beschermd is heeft er misschien mee te maken dat ze in Wallonie gelegen is... Je vindt daar wel meer zo'n dingen.
Nog een vraagje over het voorkomen van opstijgend vocht : kunnen muren van die dikte geïnjecteerd worden, of is deze techniek in dit geval ongeschikt ?

Tja, daar zijn we nu zelf ook nog voor een paar muren naar geschikte oplossingen aan het zoeken. ik heb hier recent een firma gehad die met een tweevoudig systeem werkt. De eerste injectie vult de holten in de oude bakstenen muren op, de tweede zorgt voor een vochtwerende laag.
Het beste systeem, maar heel vermoeiend blijft onderkappen/onderzagen.
Zijn het natuurstenen muren?

Dirk

Ook wij isoleren een oude hoeve (ooit volledig in leem geweest, staat al op de feraris-kaarten van 1750) van binnenuit, met rotswol, nieuw silikaatsteen binnenspouwblad en thermische onderbreking van aansluiting met de binnenmuren door isolerende steen. We doen mee met de openhuizendagen, en zijn nog in volle renovatie, dus je bent altijd welkom om het eens te bekijken, de muuropbouw is nog goed zichtbaar.

 Beste Dirk,

Ik heb een beschermde arbeiderswoning, waar ik jullie oplossing ook zou toepassen aan de binnenkant van de voorgevel. Ik vraag me wel af of 8 cm Pavatex voldoende is om de muurverwarming voldoende te bufferen?

8 cm was bij ons een maximum om een aantal redenen. Méér is natuurlijk beter. We hebben wel muren van ongeveer 45 cm dikte. In de Molen van Schoonhoven passen we momenteel 10 cm toe, ook langs binnen.

Groeten vanuit Frankrijk op vakantie,

Dirk

Walter,

Als ik het goed begrijp heb je dus een 'spouw' gelaten tussen de buitenmuur en de pavatex? Ben je niet bang van condens in de (ongeventileerde) spouw?

 

Bij volle muur pavadentro (deze heeft een dampscherm) gebruiken en die tegen de muur aanbrengen, zonder luchtspouw.