Kalk-hennep beton

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik ben volop bezig met het ombouwen van het zolderverdiep naar een volwaardige leefruimte annex slaapkamers. Dakisolatie bestaat uit celit 3D 22mm, 26cm cellulose, dampscherm Intello+, afbouw met gipsvezelplaten.

Ik wil nu verder isoleren. Huidige muur is een steense muur en heb geen mogelijkheid om langs buitenkant te isoleren, dus langs binnenkant te isoleren. Ik wil dit met kalk-hennep beton doen van zo'n 9 cm en afpleisteren en met kalkpleister. Tevens zou ik tussenwanden op zelfde manier opbouwen. Voordelen kalk hennep zijn alvast geluidsreductie en thermische inertie. Geeft iemand ervaring met dit materiaal? Welke muurdikte hebben jullie gehanteerd?

Reacties

kristof

van kalkhennepbeton heb ik geen cijfers, maar kalkhennepblokken wel, daar is de lambdawaarde 0.07 W/mK.  nu vind ik dat een mooi materiaal, maar 9cm daarvan, dat kan je moeilijk nog isolatie noemen.  voor tussenwanden geen probleem, maar voor buitenwanden echt ontoereikend.  als je niet veel plaats hebt, gebruik dan een isolerende houtvezelplaat, die hebben een waarde van 0.039 a 0.042 W/mK of bijna 2 keer beter.  en deze platen kan je perfect met leem bezetten., allicht gaat dat ook met kalkpleister, maar dat heb ik nog niet geprobeerd.

hans d

Ik heb al houtvezelisolatieplaat bezet met zowel leem als kalkpleister.

Er bestaat zelfs een product om eerst op te smeren om een betere hechting te krijgen  (maar ik heb het er zonder gedaan)

Plaaster en lemen is wel moeilijker dan op een gewone baksteen, dus kijk goed uit welke vakman je vraagt voor je muurafwerking. (sommige doen het niet en anderen vragen meer omdat het meer tijd kost, wat logisch is)

 

Wat betreft de kalkhennepbeton

ik ken iemand die een oude schuur (word woonruimte)heeft met licht opstijgend vocht in dikke volle muur.

Hij heeft plaats genoeg, zou dan die kalk/hennep van 20 cm niet ideaal zijn?

Van wat ik lees metsen ze die bouwstenen tot bijna vlak tegen de bestaande muur.

Wij hebben een steense muur langs binnen geïsoleerd met kalkhennepblokken van 15 cm. De oude muur stond niet helemaal recht. Daarom hebben we de tussenruimte (spouw) opgevuld met vermiculietkorrels (5 - 10 cm). Tussenwanden hebben we ook met 15 cm kalkhennepblokken gedaan. Alles bepleisterd met kalkpleister.

Kalkhennepblokken waren niet zo goedkoop. Ongeveer anderhalve keer zo duur als Ytong. Maar de combinatie geluidsreductie, thermische inertie, weinig productie-energie, isolatie en de mooie verhalen die je kunt vertellen over hennep - heeft ons doen kiezen voor de kalk-hennep-oplossing.

Gr,

David

Hi David,

kan je je ervaring delen na enkele winters. voldoen de blokken qua comfortgevoel en energiebesparing?

mvg

b

Confortgevoel: Voor mijn gevoel leven we in een aangenaam, warm huis. De wanden voelen niet kil aan op koude dagen. De kalkhennepblokken zorgen voor extra massa zodat ons huis traag afkoelt. In combinatie met onze massakachel zijn we heel tevreden over het comfort.

Energiebesparing: Moeilijk te zeggen. We hebben een zware verbouwing achter de rug en ons huis is niet meer vergelijkbaar met de toestand voordien. Voor verwarming van gelijkvloers en verdieping (samen 250 m2- open plan) en warm water voor ons zessen gebruiken we ongeveer 6 kuub hout per stookseizoen. Maar ja, dat ligt natuurlijk niet enkel aan de kalkhennepblokken.

Kan er iemand mij foto's bezorgen van de kalk-hennep afgewerkt met de kalkplmeister?

Alvast bedankt!