onderhoud regenput

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij hoorden dat de regenwaterput vervuild kan worden door algen en bacteriên . Hoe

 kunnen we dit oplossen? . Is cloortabletten een oplossing?

 

Reacties

wilma

wie heeft je dat wijsgemaakt?  wees blij dat er bacterien in je regenput zitten, die houden het regenwater net proper.  en algen kan alleen in regentonnen e.d. die bovengronds staan en kunnen opwarmen, regenwaterputten in de grond blijven koud genoeg zodat algen zich niet ontwikkelen.  met chloortabletten maak je alle leven kapot, en op termijn ook de betonnen regenput.  trouwens, dat soort tabletten hoort op een eco-forum niet thuis ;-)

eigenlijk mag je een regenput ook niet kuisen, hooguit om de 5 jaar eens leegpompen en de smurrie op de bodem wegscheppen.  wel zorgen dat het regenwater behoorlijk gefilterd wordt voor het in de put komt!

hans d

Wij gebruiken ons regenwater heel intensief dus naast WC's, wasmachine enz baden en douchen we er ons ook mee.

Afhanhkelijk van de ligging van je huis raad ik het kuisen wel degelijk aan. Er is geen enkele filter die het stof veroorzaakt door oa het ploegen van de omligende akkers van je dak en dus uit je regenwaterput kan houden. Maar het klopt dat je best geen ontsmettingsmiddelen gebruikt.

sorry dat ik even deze topic misbruik om een zijvraag te stellen.

Met de overvloedige regenval is de beek uit haar oevers getreden en heeft mijn put via overloop en via deksel veel bruin water gehad.

Dat is geen echte ramp, maar wat doe ik nu?

Moet ik nu alles leegpompen en filter uitkuisen of gewoon afwachten dat het bezinkt en verdund wordt met hemelwater?

tja, da's moelijk te zeggen.  gaat het om niet vervuild water zou je kunnen wachten tot het bezinkt, maar als je niet zeker bent van de kwaliteit van het water uit de beek, zou ik de put toch maar leegpompen en het slib er uit halen. 

hans d

Ik zou zeker leegpompen of toch zoveel mogelijk.

Je hebt het voordeel dat het de komende periode waarschijnlijk nog wel veel zal regenen en je put terug zal vol zijn voor de meestal drogere voorjaarmaanden.

Als je kan zou ik inderdaad ook wel wat slib proberen meekrijgen, dan is dat alvast ook gebeurd.

jef

dat hangt er natuurlijk vanaf wat jij met kuisen bedoeld, voor de meeste mensen is dat de put schoonschrobben zodat biofilm en al weg is, en dat is een slechte zaak voor de kwaliteit van je regenwater.  je mag dan al weer snel rekenen op een paar maanden om weer een beetje evenwicht in je regenwater te krijgen.

ik heb wel duidelijk aangegeven dat je de smurrie nu en dan uit de put moet halen.  in elk geval is na 12 jaar mijn regenwater nog altijd kraakhelder en ruikt niet, waaruit ik durf besluiten dat het absoluut niet nodig is om de put grondig schoon te maken.  en in de klantenkring heb ik er heel wat die mijn raad opvolgen, met sukses overigens.  op welke termijn kuis jij je regenput, en wat houdt dat dan juist in?

hans d

ok, doe ik.

bedankt

Hans,

Hoe vuil de put wordt hangt natuurlijk af van de ligging van je huis. Wij wonen midden in het veld en als je de stofwolk ziet die ploegen bij droog weer veroorzaakt  of als je achter een pikdorser loopt weet je ook wel dat een deel op het dak en dus in de put geraakt.

Een put afschrobben en ontsmetten is natuurlijk niet de bedoeling maar ik kan je toch verzekeren dat ik elk jaar enkele emmers smurrie van de bodem opschep. Tussen haakjes zuiver water uit je kraan betekent heus niet dat er geen flinke bodem vuil op de bodem ligt . Zo lang je het water iets boven de bodem opzuigt is er geen probleem totdat de smurrie laag te dik wordt. Ik probeer dit te voorkomen door jaarlijks te kuisen

jef

ik ben wat luier dan jij :-)  en dus wacht ik meestal een jaar of 5.  er komt er wel een flink pak uit de put, maar blijkbaar niet zoveel als bij jou.  maar meer doe ik ook niet, en wij gebruiken uiteraard ook een vlotterfilter in de put.  jij weet dat allicht, maar voor de meeste mensen is kuisen meer dan wat jij en ik doen, vandaar dat ik het woord kuisen niet graag gebruik.

hans d