HR ketel met veel branderstarts Viessmann Vitodens200

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Vraag: Weet iemand hoe ik mijn ketelinstellingen kan wijzigen zodat deze minder branderstarts maakt?

Gegevens: Ik heb sinds september 2007 een Vitodens 200 WB2A 8.8/20KW
- met externe boiler Vitocell 100
- met buitensensor
- géén woonkamerthermostaat (alle radiatoren hebben thermostaatventiel)
- géén vloerverwarming

De ketel ingesteld op kamertemperatuur van 21°C, nachttemperatuur 17°C
Dag ingesteld doordeweeks vanaf 6 uur 's morgens tot 23u 's avonds (zaterdag 8-24, zondag 9-23)
(een uur voor ik opsta start de ketel en het is op de badkamer na overal dan wel behaaglijk)
Boiler staat op automatisch (volg dus de tijden voor de verwarming)
Steilheid stookcurve is al gewijzigd van 1.4 naar 1.2 (daarvoor ruim meer dan 100 starts per dag)

Probleem: hoog aantal branderstarts. Nu zo'n 100 per dag
Verdere verbruiksgegevens:

- branduren zo'n 8 uur per dag
- verbruik rond 8m³ aardgas per dag (buitentemp overdag = gemiddeld 7° geweest.
- totaal branderstarts 96981 (sinds september 2007)
- totaal branduren 6005

Goed geïsoleerd woonhuis met 3 slaapkamers badkamer woonkamer met open keuken. Twee verwarmde vertrekken in kelder Alle vertrekken uitgerust met radiatoren met thermostaatknoppen.
Op de badkamer hangt een 450 KW designradiator. Op stand 5 van de thermostaatknop krijgt deze het slechts 19.5°C en het duurt lang voor deze temperatuur bereikt is. De ruimte is 20 m³ groot. Ik denk dat de radiator te klein is. Door de woonruimte temperatuur van 21 naar 24 in te stellen op de ketel krijg ik de badkamer wel op 20°C, maar dat resulteert in nog meer branderstarts dan ik al heb.
De overige vertrekken op de 1ste verdieping en de hal en kelder krijg ik netjes warm met thermostaatknoppen op 2.
In de woonkamer staat een grote op stand 3 en een kleinere op 4. Daarmee komt het netjes op 21°C en zakt de temp. 's nachts nauwelijks, hooguit een graad of 2.
Kortom ik moet nog een extra of grotere radiator op de badkamer plaatsen en dan kan ik alle vertrekken naar behoefte verwarmen. Echter wil ik van dat belachelijk hoge aantal branderstarts af. Of het gasverbruik echt hoog is weet ik zo niet. Ik vind mijn jaarafrekeningen echter aan de hoge kant, de oude ketel was zo beroerd nog niet.

Ik denk zelf dat de ketel zoveel starts maakt vanwege al die thermostaatknoppen. Zodra de temperatuur na opstarten bereikt is dan laten al die units nog maar een zeikstraaltje door of sluiten af. Het circuit wordt dan te klein. Ik weet al dat al ik de badkamerkraan van 5 naar 0 zet de branderstarts nog meer omhoog gaan. Zo gaan ze ook omlaag als ik de radiator in de hal van 2 naar 5 zet. Maar dan wordt het me in de hal een paar graadjes te warm.
Wat ik ook raar vind is dat de retourbuis bij de ketel bijna net zo warm voelt als de aanvoerbuis. Ik zou dan juist verwachten dat de ketel langer pauze neemt, maar nee, naar een paar minuten springt deze alweer aan. Tijden en net na het opstarten doet de ketel wel lekker rustig aan. En met zo'n testje van een radiator op 5 vol openzetten zakt het aantal branderstarts ook terug naar 2 à 3 per uur.

Wie heeft er ideëen om het aantal branderstarts en verbruik omlaag te krijgen? Ik zou willen weten welke instellingen ik zou kunnen wijzigen. Voorwaarde is wel dat de temperatuur in huis goed onder controle moet blijven, dus de ketelwatertemperatuur moet het liefst niet drastisch beïnvloed worden.

Reacties

Heb je al eens geprobeerd om de gereduceerde temperatuur laag te zetten, vb 6 graden. Ik heb mijn ketel sinds begin september en had ook zoveel branderstarts en en hoger verbruik dan mijn oude ketel. Gisterenavond de nachtwerking veranderd naar weersafhankelijk met kamerinvloed. De kamerinvloed op het hoogste peil gezet. Vanavond heb ik de nieuwe "statistiek" opgemaakt : 2m3 minder gasverbruik en veel minder branderstarts per branderuur. En aangezien de circulatiepomp een heel eind stil heeft gestaan, ook minder elektriciteit verbruikt. Na 2,5 maand heb ik eindelijk het gevoel dat het de goede kant opgaat met deze ketel. Wij hebben ook een vitodens 200 met vitocel 100 van 120 liter. Ik laat de boiler maar 2 periodes per dag even opwarmen.

 

daniel

iets klopt er niet met je radiator, 450 kW kan niet, daarvoor is je badkamer niet groot genoeg, maar 450 watt lijkt me dan weer heel weinig.  met je radiatorkraan op 4 zou ie naar 24° moeten gaan, als er genoeg vermogen beschikbaar is.  aangezien je zegt dat buiten de badkamer alles goed is van t°, is ofwel de badkamerradiator te klein, of zijn de radiatoren niet (of niet goed) ingeregeld.  je kan dat vrij eenvoudig controleren, zet vanavond alle thermostaatkranen op 2 (16°), behalve die van de badkamer, die zet je op 4.  als je morgenochtend opstaat en het is aangenaam warm in de badkamer, weet je dat het vermogen voldoende is, maar de inregeling fout.  haal je dan nog de gevraagde t° niet, is de radiator duidelijk te klein.

hans d

Hoi Katrien, bedoel je echt 6°C, of bedoelde je 16°C? Lager dan 15°C heb ik 'm nog nooit ingesteld gehad. Had verder geen invloed op het verbruik. Het huis koelt nauwelijks af in de nacht, of het moet echt hard vriezen.

De nachtwerking veranderd naar "weersafhankelijk met kamerinvloed"? Hoe doe je dat? Ik ben enigzins bekend met Codering1 en 2, maar deze zegt me niets. Ik heb een Duitse handleiding, misschien dat ik daardoor niet herken.

Boiler heb ik voorheen ook alleen 's morgens en eind van de middag een uur laten draaien. Helaas af en toe in die tussenliggende tijden toch tekort aan warm water gehad, die automatische stand bevalt me wel. Ik heb het idee dat de boiler bij weinig warmwater gebruik de temperatuur lang vasthoudt. Ik zou dat nog eens moeten testen met deze temperaturen. In de ruimte waar de ketels staat is nu nu gedaald naar 17°C.

Hoe staat jouw stooklijn ingesteld? 1.4? En met welk niveau?

Bedankt voor je reactie!

Bedankt Hans,

Excuseer, 450 WATT bedoel ik. Bij mijn weten heb ik voor die ruimte van 20m³ een circa 2000 Watt radiator nodig. Zodat bij badkamergebruik de knop iets naar rechts kan en het tijdelijk zo'n 22/23°C kan worden.

Die 450 watt handdoekradiator die er nu hangt wordt vanaf onderen gevoed en de uitloop zit aan de andere kant onder. Kan het ook daarmee mee te maken hebben? Beïnvloedt dat de stroming niet nadelig? Alle andere radiatoren hebben de aanvoer bovenin en de afvoer onderin.

Ik ga het eens proberen. Mogelijk wordt het dan inderdaad iets warmer. Ik denk wel dat het aantal branderstarts dan explosief zal toenemen. Gaat interessant worden. Morgen eens kijken.

Groet, Daniel

Hans, misschien moet ik er nog bijzeggen dat de badkamer een dakkapel heeft en dat de wangen daarvan met 10 cm dik steenwol geïsoleerd zijn en op het noordoosten staan. Ik had dat liever beter geïsoleerd gehad. Denk dat ik daar de meeste warmte verlies. Plafond van de dakkapel is verder in orde met 20 cm dik steenwol. Ik weet zeker dat ik een evengrote slaapkamer met die 450 watt radiator wel op 21°C zou krijgen met thermostaatventiel op stand 3 à 3½. Hoe dan ook ik voel al dat ik 'm moet vervangen voor een grotere radiator,of een extra erbij.

Hopelijk heb je ook nog advies over hoe ik die branderstarts omlaag kan krijgen...

Wanneer over de handdoekradiator effectief een handdoek hangt, kan deze veel minder vermogen afgeven, dus zeker geen handdoek erop hangen (waarvoor hij oorspronkelijk wel diende).

 

Groeten,

Luc

Voor de branderstarts te beperken is het “ijken” van de ketelsturing belangrijk:

1 Draai op een bewolkte, koude dag alle thermosstatische of gewone kranen volledig open.

2 Stel mbv stookcurve en of de kamertemperatuur regeling een comfortabele leefruimte temperatuur in. Neem er voldoende tijd voor – afhankelijk van de isolatiegraad van de woning kan de temperatuurinertie van de woning eea vervalsen.

3 Als de gemeten leefruimtetemperatuur te veel afwijkt van de door de ketel(buitensonde) berekende kamertemperatuur stel dan de stookcurve bij.

4 Regel nu de thermosstatische kraan van de leefruimte juist open. Stel de andere kranen in.

Stelregel : de ketel moet de kamertemperatuur regelen, de thermosstatische kranen mogen enkel inkomen als er extra warmte toevoer is door bv de zon.

Badkamer: een voldoende grote radiator is in dit verband belangrijk!

 

Ik bedoel echt 6 °C. Bij mij gaat de chauffage al af om 20h40 (blijft mooi warm tegen 22h30 bedtijd), maar ik laat ze wel al terug aanslaan om 5h 's morgens. We staan op om 6h25.

Je kan op de website van Viessmann ,Infotheek, Documentatie, Handleidingen in pfd de handleiding voor de installateur vinden in het Nederlands (Serviceaanwijzing Vitodens 200).

Heb in  niveau 2 het volgende ingesteld :

B0 = 1 (overdag zuivere war, 's nachts met kamertemperatuurinvloed)

B2 = 31 (grootst mogelijke kamerinvloed).

 

Mijn stooklijn staat nu op niveau -4 K en helling 1.4, maar gewenste kamertemperatuur overdag staat ingesteld op 21°C.

Daardoor ligt de stooklijn bij mij als volgt : 20° buiten = 18° ketel; 0° buiten = 49° ketel.

 

Sinds gisterenavond heb ik 4,7 m3 gas verstookt voor verwarming, sanitair warm water en koken. De dochter was wel thuis vannamiddag, dus iets langer aangelegen dan andere weekdagen. Aantal branderstarts in de afgelopen 24 uur : 22. Voor ons is dat een zeer gevoelige verbetering. Ik zat vóór de nachtwijziging aan 60 starts per dag...

De badkamerradiator is gewoon veel te klein en gaat vervangen worden.

De retourtemperatuur naar de ketel is en blijft hoog, hoe ik de stookcurve en het niveau ook instel. De woonkamer radiatoren staan nu op stand 5 en ik heb de temperatuur op de ketel ingesteld naar een graad minder. Dit lijkt ietsjes te helpen, maar ik denk dat als het min 10°C gaat vriezen ik het niet warm genoeg krijg.Ik ga in de woonkamer dus ook een grotere radiator bijhangen zodat de temperatuur van het ketelwater nog iets omlaag kan en de ruimte toch warm genoeg blijft. Dan heb ik meteen meer watervolume en dus de hoop dat hierdoor de ketel minder gaat pendelen.

Nog een ontdekking gedaan; een aantal radiatoren zijn niet diagonaal aangesloten maar gewoon rechtsboven de inloop en rechtsonder de afvoer. Toch worden ze over de volle breedte warm. Eerst wordt de bovenrand netjes warm en daarna loopt alles langzaam naar onderen. Lijkt dus weinig uit te maken. Iemand hieromtrent nog advies?

Bedankt, zal eens naar die instellingen kijken. Heb de NL versie van Viessmann gevonden, toch wel handiger.

Je hebt het goed voor elkaar Katrientje, hoop dat ik in de buurt ga komen van jouw scores!

 

Ben weer wat wijzer:

Diagonaal aansluiten van radiatoren is pas een echte noodzaak bij hele brede radiatoren. Mijn breedste is 2 meter en zelfs bij die is diagonaal aansluiten niet nodig.

Zit nu op zo'n 80 branderstarts per dag (stooktijd 5-22u), verbruik gemiddeld zo'n 7 kuub gas de laatste dagen. Wat echt geholpen heeft is 2 radiatoren die heel dicht met hun retour op de retour van de ketel zaten op een lager pitje te zetten. Die situatie maakte dat er te snel warm water retour kwam naar de ketel waardoor deze (te) snel weer afsloeg omdat de keteltemperatuur op orde zou zijn. Door het nalopen van de pomp komt er dan ineens een sloot koeler water retour uit de rest van het syteem en dan slaat de brander dus ook weer heel snel aan. In plaats van om de paar minuten lukt het mijn ketel nu om zo om het kwartier even bij te branden. Zodra het voorjaarsweer is ga ik grotere radiatoren hangen en de ketel een beurt geven. Hoop dat 'ie volgende winter beter presteert.