terrasplanken waarom de groeven ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

waarom hebben terrasplanken steeds of vaak van die lelijke groeven

als ik wat rondsurf vind ik een dossier omtrent thermowood waarin staat dat dat dient voor de duurzaamheid ervan maar waarom juist wordt niet gedetailleerd

kan je gladde planken (thermisch verduurzaamde) buiten gebruiken, worden die niet te gevaarlijk qua uitglijden  of zijn die juist beter dan deze met ribbels ?

 

 

Reacties

Voordeel van terrasplanken zonder groeven: als ze nat zijn geweest drogen ze vlugger op.

Nadeel van terrasplanken met groeven: het water blijft in de groeven staan; dus die blijven langer nat.

Als je zorgt dat je terras lichtjes afhelt naar 1 kant (met de groeven mee) dan blijft er geen water staan.

Zelfs minder dan op een vlakke plank.

 

De groeven dienen ook als antislip.

 

Ik zou nooit thermisch behandelde terrasplanken kopen die vlak zijn.

Want thermisch behandeld hout is meestal in naaldhout en bij een vlakke plank gaat die na wat jaren echt wel glad zijn.

=> met groeven: een beetje meer grip, enkel in de richting dwars op de groeven.  Ook zou de plank met groeven een beetje dimensionaal stabieler zijn (trekt minder snel krom).

Wil je de groevenkant niet zien: draai ze om.  de planken hebben altijd maar 1 kant met groeven.

Tegen gladheid: de planken eens per jaar met wat javel-water afschuren zodat er geen film van organisme op blijft staan.

Walter

 Tja, terrasplanken en groeven. Ik vind er alleen maar nadelen aan. Ze verminderen het slipgevaar niet meteen en er kan vanalles tussen groeien, dus algengroei die het hout zo traagjes 'opeten' en toch beter hechten tussen die groeven dan op een vlakke plank. Ook dat stabieliteitsverhaaltje is verkoopsmanpraat. Ik heb gewone vlakke afrormosia planken liggen die 19 cm breed zijn en die blijven perfect vlak. Dat komt onder meer omdat ze bijgedroogd zijn tot 15%. En voor dat er discussie komt over die afrormosia: ik denk dat mijn aanpak de BBT is, op LT gesproken. Pas op; zo op een noorderterras heb je zowiezo last van algen.