luchttoevoer inbouwcassette = ventilatie?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Er zijn al verschillende topics verschenen in verband met externe luchttoevoer bij kachels en of haarden.

Ik vroeg mij het volgende af:
Tegenwoordig heb je vele inbouwhaarden die de luchttoevoer van buiten kunnen aanvoeren. In deze types heb je ook vaak de mogelijkheid om via ventilatoren en flexibels de verwarmde convectielucht naar andere ruimtes te blazen.
Kan dergelijke opstelling ook niet aanzien worden als een soort "ventilatie" (en dus ook in berekeningen worden opgenomen?) Uiteindelijk ben je toch verwarmde verse lucht in het huis aan het binnenbrengen in verschillende ruimtes. Ik denk ook wel dat niet voldoende is als ventilatie maar het zou wel de mogelijkheid geven om in de lastigste periode voor te verluchten (nl bij koude temperaturen) gebruik te maken van verse warme lucht.

Ik zou zeggen laat jullie eens goed gaan om dit groentje op alle hiaten van zijn redenering te wijzen!

Reacties

Beste,

De externe luchttoevoer wordt enkel als verbrandingslucht gebruikt,  convectielucht wordt van in

de woning genomen.  technisch is het mss wel mogelijk al denk ik dat uw woning daarvan in onbalans

zal raken, maar daarvoor zijn er hier grotere kenners aanwezig dan mezelf.

 

mvg

Inderdaad,

 

De aangezogen buitenlucht dient voor de verbranding en komt dus niet in de woning terecht. De vuurhaard brand onafhankelijk van de ruimte.

 

Het systeem om te verwarmen neemt zijn lucht uit de kamer, warmt het op langs de kachel en blaast het rond in de woning. Van ventilatie kan je hier niet spreken, je laat gewoon opgewarmde lucht circuleren. Een verwarmingssysteem dus.

Oei... dit had ik niet door....

waarschijnlijk ben ik dan misleid door principe-tekeningen die anders beweren.

Het meest duidelijke voorbeeld zie je bv op onderstaande website(maar ik heb er ook nog andere gelijkaardige tegen gekomen)

... naar beneden scrollen tot aan het punt"Dik Geurts “Master of Convection”

http://www.houtvuren.nl/DikGeurtshoutkachels.htm

Daar zie je toch dat onderaan er buitenlucht kan aangezogen worden die dan verwarmd wordt langs de mantel en dan de kamer in wordt geblazen?

Als er nu bovenaan nog de mogelijkheid bestaat om flexibels aan te sluiten dan....

Zijn deze schetsen dan foutief?

Heb net de site is bekeken van Dirk Geurts, rendementen van 80% of meer????????  Ik geloof hier niet veel van, heb net een finoven in gebruik en merk duidelijk het verschil t.o.v. een inbouwcasette.  Ik zie dat de rookgassen een korte weg via enkele metalen platen vloeien, deze zullen die wel opwarmen maar dat is snel gebeurt.  Wat bedoelen ze hier met 80% of meer rendement, dat de verbranding bijna optimaal is...  maar daar heb je niet veel aan als de warme rookgassen het rookkanaal invliegen en zo naar buiten gaan.

Als deze kachel 2 apparte ingangen heeft, 1 voor de verbrandingslucht en 1 voor de kamerlucht op te warmen, via een dubbele wand om dan de lucht voor te verwarmen en in de kamer te verspreiden zou je kunnen uw verse buitenlucht aanvoeren en opwarmen.

 

Maar als je koude buitenlucht opwarmt met een kachelwand en dan geforceerd de kamer gaat inblazen stel ik me toch enkele vragen.

-Je koelt je vuurhaard sterk af wat een slechte verbranding mee brengt.

-Stofschroei de kamer in blazen.

 

Als je warmte geforceerd van een vuurhaard wil nemen lijkt het me beter dat te doen achter het verbrandingsproces, dus uit de warmte van de rookgassen. Dat heeft geen invloed op uw verbranding.

 

 

De open haard Superfire had 35 jaar geleden nog een ander systeem. De verse lucht die men uit de kelder betrok splitste zich in twee: een deel diende voor de verbranding. Het ander gedeelte gleed achter de wand, verwamde zich daar en kwam dan langs uitlaatopeningenen in de ruimte terecht. Deze verwarmde lucht zorgde er wel voor dat er steeds verse lucht in de plaats kwam die als supplementaire verbrandingslucht kon dienen. Ze zeiden wel dat ze een goed rendement bereikten, maar door de gewone verbranding zonder recirculeren van de verbrandingsgassen was het toch niet fameus. Moderne gesloten haarden die wel de verbrandingslucht doen recirculeren presteren veel beter, al ken ik niet het juiste rendement ervan.