forum over DDG centrale verwarming-houtkachels

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

om alle reacties wat samen te bundelen is er een site:

http://ddg-heatingforum.actieforum.com/

beste groeten

Reacties

Beste Hans,

hoe zei men dat een tijdje geleden over Bisschop Léonard? Hij had een kans gemist om te zwijgen. Ik denk dat jij die kans ook gemist hebt. Je bent duidelijk niet (meer) op de hoogte van het product DDG.

*De veiligheidsset is bij DDG verplicht. Je kan geen DDG kopen zonder.

*"Ontbrekend systeem om pomp aan te sturen?" Een start-pomp-systeem (voeler in schouw) wordt standaard voorzien bij DDG. Elke installatie die ik gezien heb (ook oudere), hadden het systeem.

*Het veiligheidsattest dat ik zag was wel degelijk voor de ganse DDG en niet enkel voor de veiligheidsattributen.

*Reiniging warmtewisselaar: elke kachel heeft een demonteerbaar luik boven de deur. Zeer duidelijk zichtbaar zeker bij de losstaande kachels. De klanten die ik bezocht kuisten de warmtewisselaar gemiddeld een keer per jaar (geen aangenaam werk maar wel doenbaar). 

*Geen retourtemperatuur verhoging mogelijk? Elke deftige houtketel op buffer werkt volgens dat principe. Is zie niet in wat er onmogelijk aan is (Termomix-ventielen, Laddomat,...).

*De discussie over extern en intern veiligheidssysteem ontgaat mij helemaal. Als jouw klant of jij  het vulsysteem van je interne koel-warmtewisselaar niet aansluit of jij of de klant draait de watertoevoer hiervan per ongeluk dicht of het vulsysteem gaat defect (wat niet eens zo onwaarschijnlijk is) en je systeem gaat in overtemperatuur dan hoop ik dat er bij mij een DDG staat en geen Normatherm. Intern of extern: de jouwe zou wel eens uit de muur kunnen vliegen. Liever een defect ventiel dan dat. :-) Ik zou in jou geval toch maar een veiligheidsventiel extra voorzien op jouw installatie. Ik wil hiermee niet zeggen dat jouw toestel sowieso onveilig zou zijn. Ik wil maar zeggen: geen enkel toestel is veilig als je de verplichte veiligheidsvoorzieningen niet volgt (ook een gasketel heeft veiligheden nodig, ook een buffer beveilig je best, ook zonnepanelen dienen beveiligd te worden,...).

*Ik heb nog nergens op internet een Duitse regel gevonden die het koelsysteem van DDG zou verbieden. Op welke informatie baseer jij je eigenlijk? Je kan trouwens nog altijd werken met een extra warmtewisselaar als je het zaakje niet vertrouwd. Extra pomp + warmtewisselaar en opgelost.

*Het continu bijvullen met water. Natuurlijk is het niet goed om continu bij te vullen met vers water. Dat gebeurt dan ook niet. Ik zou het drukveiligheidsventiel op je buffer of je cv ook maar verwijderen want dat werkt volgens hetzelfde principe. Water stroomt uit de circuit en je vult daar manueel terug bij. Het blijft een veiligheidsventiel. Jij geeft steeds weer de indruk (ook in eerdere posts) dat tijdens de werking continu wordt bijgevuld met vers water. Over stemmingmakkerij gesproken. Het gaat nog altijd om een veiligheidssysteem in geval van abnormale gebeurtenissen. Dat is hetzelfde als zeggen: elke keer als ik met de auto rij, vliegt mijn airbag eruit. Een airbag is dus geen goed veiligheidssysteem. Ahum.

*"Te hoge watertemperaturen op de radiatoren, 70° of meer." Ik zou het aantal mazoutketels die op temperaturen van 70-80° draaien niet willen tellen. Niet iedereen heeft spijtig genoeg de mogelijkheid om op lage temperatuur te werken. Allemaal verbrande kinderen? Een beetje serieus blijven hé, Hans. Ik begin er trouwens aan te twijfelen of je ooit een DDG rechtstreeks op CV hebt zien branden. De toestellen die ik zag werken, werkten op een constant regime van 60°-65° graden (tenzij ze op buffer werkten; maar dan kan je natuurlijk mengen vanuit de buffer). 

Ik ben trouwens ook een fan van het werken met een buffervat (zeker in de woning die ik van plan ben te bouwen met veel vloerverwarming en overgedimensioneerde radiatoren). Ik weet wel dat ik die investering waarschijnlijk niet zou doen in een bestaande woning met een oude mazoutketel + radiatoren. Dan zou ik waarschijnlijk wel rechtstreeks werken zonder buffer. Het schema dat voor mij werd uitgewerkt staat trouwens niet op de site van DDG. Naar ik begrepen heb, krijgt elke DDG-klant een aangepast schema.

Als je kennis over DDG zo beperkt is, zou ik in jouw plaats niet telkens zo snel en gepikeerd reageren. Ik denk niet dat het jouw bedoeling is om reclame te maken voor je eigen producten. Het lijkt eerder iets persoonlijk. Als je een persoonlijk probleem met DDG hebt, dan moet je het met hen maar uitpraten en de forumbezoekers (op zoek naar zo objectief als mogelijke informatie) niet misleiden met tendensieuze theorieën (gooi er af en toe wat fysica en chemie in en iedereen gelooft je wel). Persoonlijke afrekeningen horen hier niet thuis.

Je bedrijf heeft een heel mooie, waardevolle visie. Ik vind dat je ze op dit forum oneer aandoet.

Mvg,

Lucas   

 

lucas

vooreerst, ik ben maar voor zover op de hoogte als ddg zelf informatie over z'n toestellen vrijgeeft, ik kan niet elk jaar zo'n kachel kopen om te zien of ze al iets gewijzigd hebben.
verder moet je mijn opmerkingen grondig lezen. ik weet dat de veligheidsset meegeleverd wordt, het gaat er mij om dat de veiligheidsvoorzieningen extern aan de kachel worden aangebreid, wat elders verboden is (zie betreffende normen), want (volgens die landen) niet betrouwbaar en veilig genoeg. daarbij negeer je nog een belangrijk argument, het enorme risico op corrossie door telkens weer vers drinkwater in je installatie te brengen, o.a. het WTCB heeft daar uitgebreide rappporten over geschreven.  aangezien de WW in inox is zal die daar waarschijnlijk minder last van hebben, maar radiatoren, buizen, pompen e.d. kunnen daar niet zo goed tegen, en aanzienlijke schade op termijn is inherent aan dit systeem.  net het automatisch vullen is een probleem en wordt ten zeerste afgeraden, omdat je daar geen controle op hebt, tenzij je er toevallig net naast staat, merk je niet wanneer dat gebeurt.  en dan nog weet je niet hoe dikwijls het gebeurt.  en die kleppen durven nogal eens lekken, heb er meerdere keren moeten vervangen. 
met een start/stop systeem kan je natuurlijki de pomp sturen, maar dat zorgt nog altijd niet voor een retourtemperatuurverhoging.  ik heb ook nooit gezegd dat dat niet mogelijk, is, dat zijn woorden die je mij in de mond legt.  maar zo probeert men altijd iemand in het ongelijk te stellen.  ik heb gezegd dat DDG dat niet voorziet in z'n schema's, wat voor mij onbegrijpelijk is en daar is al jaren op gewezen.  trouwens, iemand die zich specialist durft te noemen zou dit toch ten minste in z'n schema's moeten zetten.  overigens is er ook geen voorziening hiervoor, tenzij je weer met een externe voeler zou werken, wat weer verre van ideaal is.  overigens vind ik ook op hun schema"'s niks terug over dat start/stop systeem.
wat watertemperaturen betreft,  kinderhandjes lopen al risico vanaf 55°C, en dus is met watert° van 70° (en meer aangezien de veiligheid maar op 95° of zo opent) uiterste voorzichtigheid geboden. en ik heb nog nooit een oude installatie tegengekomen die niet minstens 2 keer overgedimensioneerd was, toevoert° is dus eenvoudig te beperken met een thermostaat, kost twee keer niks en verhoogd de veiligheid.  en aangezien ik meerdere klanten heb met een DDG, heb ik daar toch wel wat ervaring mee.  trouwens, hoe realiseer je dan dat constant regime van van 60 a 65°?  of is de DDG zo superieur dat ie dat zonder enige regeling kan??
fan van een buffervat?  dat zou verplicht moeten zijn, in landen als duitsland, zwitserland, oostenrijk is dat trouwens de regel.
<< Naar ik begrepen heb, krijgt elke DDG-klant een aangepast schema. >> tja, dat is ook iets dat jij blijkbaar maar van horen zeggen hebt, mijn klanten hebben nooit iets meer gekregen dan het standaard schemaatje, ik heb die telkens zelf aangepast, zo goed en zo kwaad ik kon, aangezien het gebrek aan voorzieningen.  maar ja, dat is inderdaad al een paar jaar geleden.
het gaat mij ook helemaal niet om een persoonlijke afrekening, elk andere merk dat iets gelijkaardig op de markt breng zoui ik met dezelfde argumenten 'bekampen'.  ik ben een heel grote voorstander van houtstook, als het met degelijk materiaal gebeurt in een degelijke opstelling.  en ik hoop dat sommigen daar iets van zouden opsteken en misschien een poging doen om hun product beter en veiliger te maken, maar dat is duidelijk niet aan sommige merken besteed.  het is nochthans niet zo moeilijk om een paar van de zaken te realiseren met weinig kosten en moeite.
in polen, tchechie, e.a. oostbloklanden maken ze ook dat soort kachels, maar die hebben wel de nodige voorzieningen, en dit voor een heel scherpe prijs.  nog even ter info, ik verkoop die merken niet.
dat DDG eindelijk voor de reiniging iets voorzien heeft is alvast een lichtpuntje, hopelijk denken ze ook eens na over de rest.

hans d

Hans toch,

“ik ben maar voor zover op de hoogte als ddg zelf informatie over z'n toestellen vrijgeeft, ik kan niet elk jaar zo'n kachel kopen om te zien of ze al iets gewijzigd hebben” En toch verkondig je met de grootste stelligheid grote theorieën en veronderstellingen. Of het juist is of niet? Niet zo belangrijk want jij bent natuurlijk de grote expert . Niemand durft je tegen te spreken.

Wat betreft de veiligheid. Op een bepaald moment wordt een veiligheid (zoals bijna elke veiligheid) ALTIJD extern. Je wil immers warmte/druk afvoeren. Zit de koeling voor jouw Normatherm misschien in een geheim reservoir in de kachel met een draadloze watertoevoer? Neen, jouw toestel heeft ook een EXTERNE watertoevoer nodig. Als jouw klant op die aansluiting een kraan dicht zet achter jouw rug en je Normatherm (of zijn Poolse collega-kachel) gaat de lucht in, beste Hans, dan hoop ik dat je een goede verzekering hebt. Alle veiligheden zijn dus in zekere mate extern (zoals bij ketels en boilers ook trouwens), en elke beveiliging staat of valt met de gebruiker ervan, de rest is symboliek naast de kwestie. De DDG is constructief gewoon veiliger dan de andere merken die ik gezien of gevonden heb (zelfs bij foute manipulaties van de gebruiker).

“Wat elders verboden is (zie betreffende normen)”. Tja, het zinnetje “zie betreffende normen” is toch wat makkelijk. Ik vroeg in mijn vorige post al over welke CONCRETE normen het hier gaat? Je schermt graag met dossiers en normen. Het kan toch niet zo moeilijk zijn om er meteen een norm-nummer of referentie bij te zetten? Ik hoop maar dat het weer geen ongefundeerde veronderstellingen zijn. De lezers hebben recht op betere informatie dan dat.

Corrosie? De principes en de gevaren van corrosie zijn bekend. Ik denk dat corrosie-problemen vooral veroorzaakt worden door foute materiaalkeuzes/combinaties van leidingen en slecht gedimensioneerde of slecht werkende expansievaten dan door een DDG-beveiliging die nooit open gaat. De automatische vulling is immers een VEILIGHEIDS-systeem dat bij UITZONDERING werkt (ter herinnering het auto-airbag-voorbeeld). Vertrouw je het toch niet? Als grote specialist weet je zeker wel een eenvoudige oplossing te bedenken. Aparte warmtewisselaar? Buffervat met gescheiden warmtewisselaar? Nog simpeler: Een goedkoop watertellertje op je automatische watertoevoer ter controle? Zeg in een keer ook aan al je klanten dat ze nooit of te nimmer nog aan hun installatie mogen laten werken (telkens aanzienlijk waterverlies en bijvulling). Dus laten staan die oude mazoutverslindende ketel want je voegt terug vers water toe moest je hem vervangen (alle pompen kapot en al je radiatoren lek?). Zucht. Ik overdrijf maar om te zeggen dat er niet moet overdreven worden. Als het vers water toevoegen beperkt blijft, is er nooit een probleem.

“Start/stop-systeem en retourverhoging.” Je bewijst weer maar eens dat je niet op de hoogte bent van de nuances van het systeem. Het start/stop-systeem dient enkel om de pomp aan te sturen. De retourverhoging gebeurt door een pompgroep met driewegkraan. Geen hightech en ook algemeen toegepast op andere cv- en houtketels (Laddomat, Honeywell,..). Geen externe voeler nodig (je punt over de externe voeler en de nadelen ervan ontgaat mij volledig).

“De hoge watertemperaturen”. De emissie van alle normale radiatoren op de markt wordt standaard nog altijd berekend op basis van een 75/60-regime. Zelfs in standaard-nieuwbouw dus. (Al verkies ik zelf lage temperatuursverwarming of overgedimensioneerde radiatoren die op lager regime kunnen werken). Als je een klassieke bouw hebt en als het buiten een beetje fris is en je installatie is volgens de normen berekend dan zal er toch 75° naar toe moeten gestuurd worden anders haal je het gewoon niet. Hoge temperaturen zijn dus niet verbonden met het al dan niet aanwezig zijn van een cv-haard dus. Gans België hangt vol met hoge temperatuur-radiatoren en toch komen er nooit verbrandingsproblemen in het nieuws? Je verhaal van de te hoge watertemperaturen is er volgens mij wat met de haren bij getrokken. Educatief lijkt het trouwens beter kinderen aan te leren wat warm is en wat niet en waar ze moeten op letten. Stel dat ze jouw beveiligde radiatoren gewoon zijn en er geen gevaar meer in zien en ze gaan spelen bij vriendjes met de 'onverantwoorde ouders' die op hoge temperatuur stoken. Ze gaan er zich zeker aan verbranden. 

“Constante temperatuur niet mogelijk”. De sturing van de kachel gebeurt door de verschillende luchtstromen te regelen afhankelijk van de warmtevraag en de belading van de kachel (dat ding met staafje en ketting). Ik vermoed dat ze hierdoor voor een constantere uitgangstemperatuur (werd bevestigd door de referenties die ik bezocht) kunnen zorgen dan hun concurrenten en dat ze hierdoor wel rechtstreeks kunnen en durven werken.

De kachel ’s nachts smoren om door te stoken (door de klep manueel dicht te draaien) werd mij ook ten zeerste afgeraden. Het gebruik van steenkool werd mij uit milieu-overwegingen ontraden (hoewel het technisch wel mag in het toestel). Zelfs het gebruik van afvalhout werd me afgeraden. Blijkbaar hebben ze de laatste jaren meer geleerd dan je ooit had durven hopen. :-)

Trouwens het reinigingsluikje is er volgens mij altijd geweest bij alle DDG-kachels (de opening is immers ook nodig om de warmtewisselaar te kunnen monteren). Dat je zelfs dat niet opgemerkt hebt, tja…. het zegt genoeg zeker?

In alle eerlijkheid, denk ik, dat als jouw klanten met hun DDG een probleem hebben dat je ze beter naar DDG zelf stuurt in plaats van er zelf te veel over te filosoferen en aan te bricoleren. Met jouw te beperkte kennis over (hun) CV-haarden lijkt het me onmogelijk om ze goed te helpen.

Misschien moet je jezelf maar eens wat kritischer 'bekampen' in 2011.

Mvg,

Lucas

lucas
ik ben helemaal niet de grote expert en dat heb ik ook nooit beweert, maar ik kom uit de praktijk en heb toch al wel wat jaren ervaring als technieker.  en ja, er zijn wat kleine veranderingen, maar de initiële bezwaren zijn er nog altijd.
de ketels in duitsland, oostenrijk, zwitserland etc hebben altijd een ingebouwde warmtewisselaar om te vermijden dat er telkens vers drinkwater in het systeem komt, en dat verminderd ook de thermische belasting van de WW. en misschien kennen ze in die landen niks van dit soort technieken en de belgen wel, maar ik heb toch meer vertrouwen in hun systemen.  trouwens niet alleen de warmtewisselaar, ook alle andere aansluitingen zitten direct in het ketelwater en hangen er niet buiten aan.  maar we kunnen nog jaren daarover diskuteren, ik zie alleen maar wat ik zie, en dat is dat die systemen niet betrouwbaar zijn en regelmatig lekken.  en de (half externe zal ik het dan maar noemen) systemen die anderen gebruiken hebben dat euvel blijkbaar zelkden of nooit, dat is mijn ervaring als hersteller van die dingen.  

over welke normen het gaat, deze over ketels voor hout tot 300 kW, en ik heb even opgezocht want ik ken die echt niet uit m'n hoofd, de EN 303-5 en de DIN 4702-1 en 2.

wat betreft corrosie, 1 ding is primordiaal, je hebt zuurstof nodig. nu ja, er zijn nog andere vormen van corrosie, maar zuurstofcorrosie is veruit de belangrijkste in verwarmingsinstallaties.  als je de zuurstof onder controle houdt kan je quasi onbeperkt materialen combineren, met uitzondering van gegalvaniseerde materialen , daar moet je bij watert° >60° opletten.

aparte warmtewisselaar, natuurlijk, maar normaal zit die in de ketel, extern lijkt mij dat niet zo eenvoudig, maar inderdaad, niks is onmogelijk.  naar de efficientie toe kan je je vragen stellen waar ik zelf geen direct antwoord op heb, wat gebeurt er als er stoom ontstaat in de ketel?  hier is waarschijnlijk de kleine WW een voordeel, omdat de stoom allicht makkelijker zal ontwijken.

<< “Start/stop-systeem en retourverhoging.” Je bewijst weer maar eens dat je niet op de hoogte bent van de nuances van het systeem >> toch wel, want de schoorsteentemperatuur is niet echt afhankelijk van de watertemperatuur, de schoorsteentemperatuur kan nogal schommelen, in de eerste plaats door de vervuiling van de ketel.  houtketels hebben normaal dompelhulzen voor de aquastaat (waarbij je direct het ketelwatert° meet en op die manier heb je een veel betrouwbaarder sturingssysteem), de branderregelaar, en daarnaast ook aansluitingen voor ontluchter en veiligheidsklep.  mocht er toch stoom ontstaan kan die direct van op de plaats van "productie" onmiddelijk ontwijken, en wel naar boven, wat de natuurlijke weg is, en niet opzij.

ik ken geen enkel systeem dat in staat is met houtverbranding een constante watert° aan te houden, zelfs niet met primaire en secundaire luchtkleppen gecombineerd met lambdasonde, waarom zou je overigens.  trouwens, in duitsland en oostenrijk en ... is bij houtstook een buffer vereist, en wel minstens 55 lt/kW (duitsland, bundes-immissionsschutzgesetzes laatste versie van 26 januari 2010).  voor automatisch gevoede ketels zoals pellet en hakselhout, mag dat beperkt worden tot 20 lt/kW ketelvermogen, maar dat is hier niet van toepassing.
en wat mijn DDG klanten betreft,die heb ik eigenlijk niet, want ik heb nooit één DDG verkocht. die mensen zijn naar mij toegekomen omdat ze bij DDG niet aan hun trekken kwamen. en ik heb daar o.a. pompsturingen in gebouwd, maar DDG heeft hen nooit op de noodzakelijkheid gewezen, en het schema dat ze toen ter beschikking stelden had ook al niks te betekeken, wat nu op hun website staat is ok nog altijd onbruikbaar.  het minste dat ze zouden kunnen doen is een paar deugdelijke schema's maken met de nodige voorzieningen.  nu lijkt het alsof al die systemen (sturen via buffer, pompsturing, temperatuurverhoging) onnodig zijn bij een DDG.  een ketelfabrikant die zich een beetje respecteert zou toch minstens daaraan kunnen werken?  maar ja, sommigen vinden dat blijkbaar een overbodige luxe.

wat het reinigingslukje betreft, kan zijn, misschien hebben mijn klanten het niet gevonden, het stond in elk geval niet vermeld in de handleiding.  ik heb het in elk geval ook nooit gezien, maar dat wil uiteraard niks zeggen.  

en uiteindelijk vraag ik me af hoe goed jij die kachel kent, want je informatie komt blijkbaar uitsluitend uit tweede hand van een aantal gebruikers die zo'n kachel hebben.  je beweert ook dat deze veel veiliger is dan al die andere ketels, en dat vind ik toch wel een beetje vreemd.  of wordt jij gestuurd ogf gesponsord om een niet nader genoemd merk schoon te wassen?

overigens, wat mijn verzekering betreft, die is in orde, je kan op je twee oren slapen :-)

hans d

dirk

1 kleine opmerking, het hout met de grootste energieinhoud is naaldhout en niet loofhout.  maar gezien het harsgehalte moet je wel een goede verbranding hebben om geen ellende te krijgen. 

hans d

De hoogste temperatuur haalt men met appelhout, raar maar waar.

 

Als je in de fruitstreek woont, kan je dat dikwijls goedkoop kopen.

walter

waarschijnlijk doordat dat hout allicht veel dunner is en dus sneller verbrand?

lucas

nog even verder gezcht. de nomrne die ik aanhaalde zijn voor de echte ketels, de kachels met cv-functie vallen onder de EN 13240.  hierover zegt de norm:

<< Prüfung der thermischen Ablaufsicherung

Es wird geprüft, ob die thermische Ablaufsicherung öffnet, wenn die Kesseltemperatur des Wassers von 105 °C bzw. eine geringere Temperatur gemäß Hersteller erreicht wird.
Die Feuerstätte wird mit Nennlastmasse Prüfbrennstoff befüllt und bei Nennlastförderdruck betrieben.
DIN EN 13240 fordert hier nur eine Ausserbetriebnahme des Thermostaten und eine Reduzierung des Wasserdurchflusses, eine verantwortungsbewusste Prüfstelle wird aber in der Regel die Umwälzpumpe des Kesselkreislaufs abschalten und den Vor- und Rücklauf absperren (Simulation einer gestörten Wärmeabgabe wie z.B. Pumpenausfall, Pufferspeicher gefüllt, Vereisung...).
Die thermische Ablaufsicherung muss die Kaltwasserzufuhr des geeigneten Sicherheitswärmetauschers so früh öffnen, dass keine Kesselwassertemperaturen > 105 Grad Celsius auftreten. >>

waarbij de laatste paragrafe van belang is, vrij vertaald:  "de thermische beveiliging moet de koudwatertoevoer van de hiervoor geschikte veiligheidswarmtewisselaar zo vroeg openen dat er geen ketelwatertemperaturen van > dan 105°C kunnen optreden".  anders gezegd, die aparte warmtewisselaar is dus wel degelijk verplicht.

hans d

Beste Hans,

 

Als je nog eens poging doet om naar normen te verwijzen om je zogenaamde gelijk te bewijzen, dan moet je de eerlijkheid hebben om naar de echte normen te verwijzen en niet naar een interpretatie van een bepaalde auteur op een website die dan nog eens naar jouw inzicht geïnterpreteerd wordt (voor de liefhebbers van het originele document http://www.ofen-wissen.de/din-en-13240-raumheizer-kaminoefen.html). 

 

Dat de meeste Duitse fabrikanten met een koelende interne warmtewisselaar werken, zal zo wel zijn en wellicht daarom zal de Duitse auteur zich de literaire vrijheid gepermitteerd hebben om melding te maken van een 'Sicherheitswärmetauscher'. Als je de tekst trouwens goed leest, stelt de auteur nergens dat het verplicht zou zijn. 

 

Als je naar de echte norm DIN EN13240 kijkt (google maar eens, je vindt ze zelfs gratis op het web), lees je het volgende:

 

“5.7 Thermische Ablaufsicherung

Bei Feuerstätten mit wasserführenden Bauteilen, die an ein geschlossenes System angescholossen werden und eine thermische Ablaufsicherung als Bestandteil der Feuerstätte haben, muss bei der Prüfung nach A.4.9.5 die Ablaufsicherung öffnen, wenn die Umlauftemperatur von 105°C oder die vom Hersteller angegebene Temperatur, welche auch immer die geringere is, erreicht weird.”

 

Voor de volledigheid (we zijn met per slot van rekening met normen bezig): Ook in de bijlage A.4.9.5 wordt er niet meer verwezen naar andere voorwaarden of eventuele verplichte warmtewisselaar.

 

Samengevat: De enige voorwaarde die gesteld wordt, is dat het thermische veiligheidsventiel (als er een is want zelfs dat wordt in het midden gelaten en zelfs niet verplicht!) zich opent bij maximum 105°C. Geen geleuter over interne en externe of wat dan ook dus. Zelfs onze geprezen Duitse oosterburen hebben dus blijkbaar niets tegen het DDG-principe.

 

Wat je ook blijft beweren, beste Hans: de interne koelende warmtewisselaar is volgens de Duitse Euro-norm in GEEN ENKEL GEVAL verplicht.

 

Ik blijf het ranzig vinden dat je met de grootste stelligheid hier maar dingen blijft poneren die helemaal uit de lucht blijken gegrepen te zijn (inclusief zogenaamd bewijs met niet bestaande normen). Is dat onwil of onkunde? In ieder geval: Shame on you!

 

 

Nee heeft niks met de diameter te maken, appel zou van de inheemse soorten de beste energiewaarde hebben.

lucas

tja, jij leest blijkbaar iets anders dan ik.  ik heb de tekst overgenomen zoals ik die op de betreffende website gevonden heb, ik begrijp de beschuldiging van 'interpretatie' dus niet.

of is mijn vertaling fout?  ik heb de integrale norm nergens gevonden op het internet, mogelijk heb ik niet goed genoeg gezocht.

<< eine thermische Ablaufsicherung als Bestandteil der Feuerstätte haben >>  ik ken weliswaar zeer goed duits, maar heb de interpretatie hiervan aan de specialisten gelaten (de fabrikanten), want duits is niet mijn moedertaal.  en zij hebben mij gezegd dat een los aangebouwd systeem daar niet aan voldoet, omdat dat geen integraal deel uitmaakt van de ketel.  en volgens hen is dat dus verplicht.  maar ik ga daar met jou niet over diskuteren, dat is de informatie die ik krijg vanuit duitsland.  als die niet zou kloppen (maar ik ga er vanuit dat die mensen toch weten waar ze mee bezig zijn) dan heb ik ongelijk.  maar los van normen blijf ik de DDG oplossing een bedenkelijk systeem vinden.

hoe dan ook, ik ga me niet wagen aan interpretatie van normen en wetten, daar worden regelmatig soms jarenlange juridische oorlogen over uitgevochten, en dat laat ik over aan de specialisten. 

je verwijst mij onwil of onkunde, kan jij dan het tegendeel (of jou gelijk) zwart op wit bewijzen?

hans d

Hans, Walter ...

 

Het hangt ervan af hoe je het bekijkt ...

 

Per kilo hout zijn de verschillen in stookwaarde niet zo groot. (naaldhout scoort idd wel beter dan loofhout)

Wat wel een hele grote rol kan spelen is het schorsaandeel, en vooral het houtvochtgehalte!

 

Het soortelijk gewicht speelt dus een grote rol! (vb fijnspar 450kg/m³ ...haagbeuk 850 kg/m³)

Een m³ van een zware houtsoort heeft  meer gewicht, en dus meer energieinhoud dan een m³ van een lichtere houtsoort.

Dat is ook de reden waarom fruithout zo goed scoort ... fruitbomen groeien extreem traag en hebben daardoor zeer zwaar en vast hout. 

 

Een andere belangrijke factor is de hoeveelheid as die een bepaalde houtsoort achterlaat, en de mate van rookontwikkeling.

Naaldhout geeft door zijn harsen veel meer rook af, en moet je bijgevolg niet stoken in een DDG, maar bvb wel in een degelijke masieve kachel.

 

Persoonlijk vind ik es één van de beste houtsoorten om te stoken (hoge energiewaarde, en geen rook...) ... maar dan alleen het takhout !

Het is zonde om essen waar prachtig zaaghout kan uitgehaald worden zomaar op te stoken.

 

 

Dirk 

 Een vraag die, na het lezen van deze hele discussie, bij me opkomt is: hoe kan het dat een politieke partij, die zich altijd heeft ingezet voor het milieu (het toenmalige Agalev) destijds voor honderdduizenden euro's campagne heeft gevoerd om het stoken van open vuren tegen te gaan, terwijl op dit forum het stoken van hout zo sterk wordt gepromoot?

abby

in de praktijk werd toen vooral huisvuil verbrand (ik had ook zo'n paar buren) en soms oo tuinafval (natte bladern etc.), en dat is milieutechnische gezien een catastrofaal slechte verbranding.  dat vergelijken met biomassakachels/ketels is appelen met citroenen vergelijken.

moderne houtketels, en vooral massakachels kunnen, als er juist gestookt wordt, zeer zuiver verbranden, met behoorlijk hoge rendementen (+90%). en op dat moment scoort houtverbranding zeker niet slechter dan de fossiele brandstoffen.

hans d

Ik begrijp het verschil tussen het verbranden van vervuilend afval en het stoken van hout in een goedwerkende kachel, maar de campagne ging toen over alle open vuur, ook vreugdevuren van zuiver hout. Die inconsequentie vond ik storend. Omdat er bovendien nergens zoveel werd (en wordt) gerookt als op Agalev-partijcongressen en -vergaderingen, heb ik toen tegen Magda Aelvoet de bedenking gemaakt dat sigaretten (papier + bladeren) opstoken een vorm van open vuur is, met een zeer slechte verbranding. Heeft u al eens uitgerekend aan hoeveel grote open vuren de hoeveelheid sigaretten die dagelijks wordt gerookt, gelijk is? Ik kan me niet van de indruk ontdoen, dat er door verdedigers van een beter milieu regelmatig met twee maten en twee gewichten wordt gewerkt. De realiteit wordt aangepast tot ze in het kraam past...

Ik heb ook u al een paar keer op dit forum betrapt op inconsequentie: zo fulmineert u hevig tegen een verkoper van bio-ethanolkachels dat "hij het forum voor zijn reclame misbruikt", maar tegelijkertijd verwijst de url in uw reacties naar een site, die bulkt van de productreclame. U keurt houtkachels van een bepaald merk af, maar verdeelt blijkbaar zelf kachels van een concurrerend merk. Hoe geloofwaardig kunt u dan nog zijn? 

 Abby,

Bij mijn weten geeft Hans degelijke advies. 

Wie viseer jij hier eigenlijk dit  forum? Agalev? de groenen? of Hans. 

Persoonlijk vind ik hier veel goede info en ja je moet soms kritisch zijn  en daarom ook een forum.

 Ik viseer niemand. Het is net omdat mij was opgevallen hoe gekleurd het advies van Hans dikwijls is, dat ik wou reageren. Een forum als dit is gebaat bij objectieve informatie, wars van reclame. Vermits Hans hier openlijk reclame maakt voor zijn bedrijf, is hij niet goed geplaatst om objectief advies te geven, vrees ik. Ik wees enkel op de analogie met de Agalev-campagne om aan te tonen dat dit wel een meer voorkomend probleem is bij verdedigers van ons milieu. Velen onder hen gebruiken alleen de argumenten die in hun kraam passen, net zoals Hans. Wat mij betreft: discussie gesloten, point made.

abby

maar een kachel is geen open vuur!  open vuren zijn vuurtjes die buiten gestookt worden of open haarden en cassettes.  zoals ik al zei, een degelijke ketel op biomassa verbrandt heel zuiver, ik zie dus niet in wat daar dan op tegen is?  of ik zie die twee maten en gewichten daarin niet.

ikzelf ben geen roker en geen agalev-er, en ik vermijd plaatsen waar geraakt wordt als de pest.  dus aan mij zal het niet liggen.

wat reclame betreft zijn er gewoon regels op dit forum, en iedereen wordt verzocht zich daar aan te houden. en dat doe ik ook.  iedereen die professioneel bezig is met energie besparing en energiezuinig bouwen en aanverwante krijgt een link op het forum, en dat is voor iedereen dus zo.  en dat ios een beslissing van BBLV, ik was daar zeker geen vragende partij voor, dat kan je, als je wil, graag navragen bij BBLV.

ik probeer elke reclame te vermijden,en als ik merken vernoem, probeer ik de courante merken te noemen, zonder de dingen die ik verkoop alleen naar voren te schuiven.

en ja, ik durf wel eens bepaalde producten af te keuren omdat ze vanuit ecologisch standpunt mijn inziens niet te best scoren, trouwens lang niet alleen houtkachels, lees b.v. mijn commentaren over kunststofisolatie, in het bijzonder PUR er maar eens op na.

of je mij nu al dan niet geloofwaardig vindt is niet mijn probleem maar het jouwe, ik probeer zo consequent mogelijk te zijn.  en dat betekent ook dat ik al eens iets moet zeggen dat anderen niet zint. 

hans d

Hallo,

Ben net geregistreerd op deze forumIk ben momenteel op zoek naar een goede kachel om warm cv water en  sanitair water op te warmen.Het buffervat bedraagt 750 liter en na veel gelezen te hebben ben ik er nog niet uit.Graag ervaringen met mensen die een brunner kachel hebben .De kachel moet een ruimte van 150  vierkante meter aankunnen gecombineerd met zonnepanelen.

Charlotte

Abby,

 

Vreugdevuren yeah right ... ik heb ooit gezien dat men kerstbomen aan het verbranden was met de versiering er nog in.

Wat mij betreft verbied men alle vuren met een rendement lager dan 80%

 

Zomaar stoken voor de lol kan helaas niet langer omdat we daarmee het klimaat nog verder om zeep helpen.

Net zo min als je pellets in een oude steenkoolcentrale zou mogen stoken...

 

Dirk

 

Abby,

 

Je zegt  "...honderdduizenden euro's campagne heeft gevoerd om het stoken van open vuren tegen te gaan, terwijl op dit forum het stoken van hout zo sterk wordt gepromoot?"...

 

Zoals hierboven al gezegd. Open vuren zijn de vuurtjes die men in België in zijn achtertuin stookt (nu al veel minder). Het liefst met een zwarte rookpluim van de plastiek en rommel die ze erbij zwieren. Open vuren, ondanks zelfs als het mooi proper hout heeft, zijn een hel voor het milieu omdat de verbranding uitermate slecht is. Een gecontroleerde verbranding in een kachel/ketel/stookinstallatie is wel iets anders...

 

Het kleinste kind weet het verschil tussen een open vuur en een houtkachel. Ik weet niet waar jij naartoe wilt met uw opmerking maar erg over nagedacht is dat toch niet als je het mij vraagt. Duidelijk niet opgelet in de les...

abby

haha, nee, dat is duidelijk :-)   je viseert niemand, en je geeft die niemand ook niet meer de kans om te reageren.

ten eerste maak ik niet openlijk reclame, je hoeft niet op de link te klikken.  maar als niemand die beroepshalve bezig is z'n bek moet houden, zal het van typetjes als jij moeten komen, die wel graag hun gal spuwen, en zich dan snel terugtrekken en niks bijbrengen bij de diskussie.  nu ja, 't is je goed recht, het internet is een vrij forum, en iedere moet z'n zeg kunnen hebben.  maar als mijn advies gekleurd is - en dat zal nu en dan wel zijn, want ik verdedig hier mijn overtuiging (en niet mijn zaak) - en dat zal die van de meeste deelnemers wel zijn.  want je leeft nu eenmaal met een bepaalde overtuiging, en overtuigingen zijn sowieso gekleurd, niet?

maar goed, we sluiten de diskussie op dit punt, we hebben elks onze zeg gehad.

hans d

Charlotte, heb je al eens gedacht aan een pelletketel?? (niet te verwarren met een pelletkachel !!!) Wij krijgen een pelletketel voor de verwarming van onze LEW. Hierbij worden alle kamers verwarmt dmv vloerverwarming en verder zorgt de ketel ook voor het SWW (2 badkamers en keuken). De geschatte maandelijkse stookkosten worden beraamd op ca 50 Euro. Aan de ketel is een buffertank gekoppel en een kleine boiler voor direct warm water. De ketel kun je ook koppelen aan zonnepanelen, maar daar kiezen we niet voor, aangezien de besparing per jaar slechts ca 200 euro bedraagt. Op die manier is het financieel niet logisch om in zonnepanelen te investeren.

Corine

corine

net als je met biomassa stookt zou je moeten combineren met thermische zonnepanelen, anders moet je de hele zomer de ketel stoken om warm water te maken.  en die investering is wel logisch, net dat niet doen is onlogisch.  tenzij jij logisch begrijpt als economisch, voor mij staat logisch gelijk aan ecologisch :-)  kwestie van prioriteiten.

hans d

Kan dan eindelijk eens iemand zeggen wat nu wel een goed alternatief is voor een DDG kachel?
Wil mijn huis verbouwen tot soort LEW met veel isolatie, warmtepomp, zonneboiler en eventueel houtkachel aangesloten op CV. Dit vooral om tijdens de koudste dagen, vooral voor de gezelligheid een houtvuur (geen pellets, kool,...) te kunnen aansteken en tegelijkertijd mijn warmtepomp, die niet overgedimensioneerd is, te kunnen "helpen".
Is voor dit doeleinde DDG zo slecht? En, gezien het nooit slecht is te vergelijken met alternatieven, welke zijn dan valabele?

Kan dan eindelijk eens iemand zeggen wat nu wel een goed alternatief is voor een DDG kachel?
Wil mijn huis verbouwen tot soort LEW met veel isolatie, warmtepomp, zonneboiler en eventueel houtkachel aangesloten op CV. Dit vooral om tijdens de koudste dagen, vooral voor de gezelligheid een houtvuur (geen pellets, kool,...) te kunnen aansteken en tegelijkertijd mijn warmtepomp, die niet overgedimensioneerd is, te kunnen "helpen".
Is voor dit doeleinde DDG zo slecht? En, gezien het nooit slecht is te vergelijken met alternatieven, welke zijn dan valabele?

tom

om met je vraag te beginnen, je zit hier op het ecobouwersforum, en dus gaat het in de eerste plaats om milieu! 

er zijn wel wat alternatieven, houthaarden/ketels of hoe je dat type ook noemen wil.  neem een ketel die in duitsland, oostenrijk of zwitserland gekeurd is, zij stellen minimale eisen wat betreft verbrandingsrendement en productie van CO en fijn stof.  en dat geeft je al een beetje garantie.  want vergeet niet dat vooral de fijnstofbelasting lokaal is, dus in je eigen directe omgeving, en jij dus ook het eerste slachtoffer bent. 

een paar voorbeelden zijn powall, rondo en rondolino, gerco, normatherm, rika, walltherm, akaba,... , allemaal kachels waarvan sommigen met, andere zonder koppeling met de CV.  en daarnaast heb je dan nog de grundofen- en finovenbouwers, wat duurder, maar qua verbranding en rendement over het algemeen nog een stuk beter.

hans d

Beste,

 

Ik zie dat u op zoek bent naar een kachel om cv en sanitair water op te warmen.

Het enige wat ik u wil meegeven,ik ben zelf in het bezit van een DDG kachel en het is het enige element in huis waarmee ik een lijst van problemen heb.

Ik vul aan met te zeggen dat hier al veel geschreven is over DDG kachels, maar dat ik nergens lees dat wanneer de schoorsteen dient gereinigd te worden, dit niet kan gebeuren op een manier die goedgekeurd wordt door de verzekering.

Voor meer info mag u mij altijd contacteren. 

mvg An 

Beste,

Ik ben eigenaar van een DDG kachel waarbij na 1 jaar gebruik het mazoutmechanisme moest uitgeschakeld worden wegens stank (ik heb nu nog een tank met 1000-en liters mazout ongebruikt in de grond liggen!!),daarna een aantal keer een stoomzuil in de living (per uitzondering??) bij te warme kachel, doorgebrande/doorgeroeste serpentines en liters water in de living na 10j, klep die ondertussen niet meer schuift, vuurvaste stenen die verzakken en barsten en  dit alles na 14 jaar gebruik. Daniel De Glas had me de kachel wel verkocht voor levenslang PLEZIER.

Dient nog vermeld te worden dat ik op resp. 2x4m-5m en 7m  radiatoren heb hangen , in dezelfde ruimte , die nog nooit gebruikt zijn geweest wegens de vele warmte die door de kachel reeds wordt geproduceerd.

Het meest wraakroepende is dat ondertussen het mazoutgedeelte niet meer wordt aangeboden, de vervanging van serpentines (nu in inox) als een standaard-onderhoud wordt aangeboden!!! (ik ben dus zeker niet de enige waarbij het gebeurd is) en dat allemaal zonder blikken of blozen.

Nergens in jullie briefwisseling zie ik een opmerking over het jaarlijks terugkomend probleem van het vegen van de schoorsteen, het is niet mogelijk om met de bovenste serpentines de schoorsteen te laten vegen op een manier die voor de verzekering in orde is. Zelf spenderen we er uren aan om het roet, dat uit de schouw op de serpentines valt, zo veel mogelijk te verwijderen, maar het is praktisch gewoon niet doenbaar.

Voor meer info en vragen over een actieve DDG kachel mag u mij altijd contacteren.

mvg

an

 

elk alternatief is goed!

mvg

an (ddg kachel eigenaar)

Hallo, 

we zijn ondertussen meer dan 1,5 jaar na de laatste reactie omtrent deze ketel. 

Heeft er ondertussen iemand recent de tijd gevonden een studie te maken van de huidige merken van stukhoutketels (uitzicht van een inbouwcassette) op de Belgische markt (zowel qua verkoop als naservice)?

Ik ken ondertussen meer dan 25 merken die een brander aanbieden met als doelen

- enerzijds : hout verbranden en warm water bereiden

- anderzijds : nog een gering gedeelte stralingswarmte afgeven met zichtbare vlammen (gezelligheidseffect).

 

Wat is momenteel prijs / kwalitatief zowat een top drie van merken en modellen ?

- qua degelijkheid van het toestel (sterkte / verwachte levensduur / veiligheid / thermische en ecologisch rendement)

- qua zuiverheid van verbranding (minimum aan roet, teer, rook, geur, kuiswerk, stofhinder) ongeacht gekozen houtsoort(afvalhout, dennenhout, fruitbomen, loofhout, etc...), windsnelheid, buitentemperatuur, weersomstandigheden, aantal blokken gebruikt, etc...     Houtverwarming vraagt al veel werk met de houtblokken alleen, het is dan meer dan belangrijk te vermijden dat we elke week een warmtewisselaar, schoorsteen, etc... moet kuisen van kop tot teen om een aanvaardbare schouwuitlaat te behouden of wakker liggen van oei, de ruit laadt weer meer aan dan normaal, zou er iets aan het mislopen zijn?

Wijzelf zijn bezitter van een (binnen onze mogelijkheden) geoptimaliseerde DDG kachel met buffervaten en de hele rimram, maar vinden onze benodigde effort en vervuiling te hoog.  Ook onze buren klagen van zwarte rook en roet op hun terras, etc...  Dit probleem willen we daarom voor eens en voor altijd van onze lijst kunnen scrappen, er zijn naast verwarming, nog heel wat andere zaken om over wakker te liggen bij een verbouwing. 

Alvast bedankt voor uw advies.

mvg,

Jeroen